Ikävänkantaja
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Olen monin osin samaa mieltä tilanteesta ja sympatiani ovat ehdottomasti Ukrainan kansannousussa länsimielisen kansanosan puolella. Pyytäisin silti erästä tarkennusta: mitä tarkoitat, kun puhut Venäjästä? Ovatko esimerkiksi duuma, presidentti Putin, pääministeri Medvedev tai ulkoministeri Lavrov antaneet referoimiasi lausuntoja, vai ovatko ne poimintoja paikallisista uutismedioista? Jos ja kun ovat, mistä?Tämmönen välihuomio koskien Venäjän aivan sairaalloista propagandaa: Venäjällä uutisissa puhutaan noin 100 poliisin tulleen ammutuksi Kiovassa, kun totuus lienee kymmenen paikkeilla, eikä kaikkia todellakaan ole ammuttu.
Venäjän mukaan Janukovitsh joutuu käyttämään koko arvovaltaansa saadakseen keskusteluyhteyden oppositiojohtajiin. Todellisuudessa asia on päinvastoin.
Jälleen Venäjän mukaan Janukovitsh on Euroopan talutusnuorassa ja sen takia pakotettu tekemään hölmöjä päätöksiä. Totuus tässäkin aivan päinvastoin.
Kannattaa nimittäin pitää mielessä, että "totuus on sodan ensimmäinen uhri", kuten joku viisas (Arthur Ponsonby) on aikoinaan todennut, ja tämä pätee mielestäni myös Ukrainan äärimmäisen valitettaviin väkivaltaisuuksiin. Pitää epäilemättä paikkansa, ettei Venäjän tiedotusvälineiden kansalaisilleen välittämä informaatio vastaa kaikilta osin sitä, mikä tilanne tällä hetkellä Ukrainassa on, mutta nykyisen tilanteen räjähdysherkkyys huomioiden ei kannattane luottaa sokeasti myöskään Ukrainan valtiojohdon tai oppositiovoimien (ja/tai mielenosoittajien) antamiin tilannearvioihin.
En tiedä, onko YLEn Aamu-tv:n tämänpäiväinen tallenne jo katsottavissa Areenassa, mutta jos on, kannattaa siitä katsoa studio-osuus, jossa oli vieraana eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.). Salolainen antoi mielestäni erittäin pragmaattisen, asiallisen ja analyyttisen lausunnon Ukrainan tilanteesta ja totesi mm., että sekä mielenosoittajien että Ukrainan valtiojohdon tulisi kantaa vastuunsa ja pitäytyä ykskantaan väkivallasta. Haastattelun lopussa Salolainen viittasi myös spekulaatioihin Ukrainan jakamisesta ja kuittasi ne "ennenaikaisina".
Painotan vielä, että olen ehdottomasti Ukrainan länsimielisen kansanosan linjoilla ja mielestäni Ukrainan EU-jäsenyys sekä integraatio Euroopan taloudelliseen etupiiriin olisi Euroopalle kaikkinensa äärettömän paljon parempi asia kuin Itä-Euroopasta aiemmin EU:iin "pakkonaitettujen" Venäjä-puskurien, Bulgarian ja Romanian täysin juostenkustut jäsenyydet. Tästä huolimatta Ukrainassa on vallassa kansanäänestyksellä ja laillisin vaalein valittu itämielinen presidentti, jonka valintaprosessissa (2010) ETYJ:n vaalitarkkailijat eivät löytäneet "mitään huomautettavaa". Ukrainan laillisella valtiojohdolla - presidentti Janukovitsilla ja maan hallituksella - on myös luonnollisesti alueellaan perustuslain suoma oikeus turvata laillinen valtiojärjestys tarvittaessa voimatoimin (väkivallan legitiimi monopoli).
Huolestuttavinta tilanteessa onkin ennen kaikkea se, että eskaloitunut kahdenvälinen väkivalta poliisiviranomaisten ja muiden hallituksen joukkojen sekä mielenosoittajien välillä täyttää Kiovan keskustan ulkopuolelle levitessään sisällissodan ja kansallisen verenvuodatuksen tunnusmerkit. On toisaalta selvää, että avoimen sisällissodan lopputulos olisi hyvin todennäköisesti Ukrainan hajoaminen (l. jako Länsi- ja Itä-Ukrainaan), jota on toivottu ja uumoiltu useissa eri asiayhteyksissä aina vain enemmän.
Viimeksi muokattu: