Ukrainassa käynnissä olevan sodan ensitahdit lyötiin kuusi vuotta sitten huhtikuun 12. päivä GRU:n eli GU:n (eli Venäjän sotilastiedustelun keskuselin) ex. upseerin
Igor ”Strelkov” Girkinin ryhmän aloittaessa operaation Slovjansk-Kramatorsk -alueella, miehittäen parissa päivässä kummankin kaupungin avainkohteet, mutta edelleen näkee toistettavan disinformatiivista viestiä siitä, että Venäjän asevoimien joukkoja ei olisi Ukrainan puolella sotinut - mikä on osoitettu (ties kuinka monta kertaa) vääräksi lataamalla pöytään kasa todisteita Venäjän armeijan läsnäolosta Itä-Ukrainassa.
Lähinnä juuri tuota kalusto- ja tiedustelutukea kapinallisille. Varsinaisia armeijan joukko-osastoja ei Ukrainan puolella ole todistetusti sotinut.
Mutta pidän mahdollisena, että ainakin Ilovaiskin taistelun aikana Venäjän tykistö antoi kapinallisille tulitukea rajan takaa.
Jos jätetään huomiotta jo keväällä alkanut epäsuora tuki ynnä tiedustelutuki, sekä kesäkuussa 2014 alkanut raskaan aseistuksen toimittaminen rajan yli Ukrainaan ja epäsuoratuli ukrainalaiskohteisiin Venäjän maaperältä niin ikää kesäkuussa 2014, niin heinäkuulta 2014 alkaakin löytyä sitten olennaisesti enemmän viiteitä siitä, että Itä-Ukrainassa on muitakin kuin venäläisiä erikoistoimintamiehiä ja vapaaehtoisia joidenkin paikallisten tukena - MH17, hyökkäykset raja-asemille jne.
Elokuussa Ilovaiskin kattilan taisteluun osallistui Venäjän maavoimien joukko-osastoja sekä tiedusteluyksiköitä VDV:stä (maahanlaskujoukot, joiden kymmenen miestä jäi sotavangeiksi Ilovaiskin lähellä elokuussa 2014) - nämä siis Ukrainan maaperällä. myös satelliittikuvista on löydettävissä runsaasti todisteita Venäjälle siirtyvistä joukko-osastoista:
Venäjän asevoimien mekanisoitu kolonna siirtyy Ukrainasta takaisin Venäjälle (3. syyskuuta 2014)
Ilovaiskin jälkeen merkittävin taistelu ennen tammi-helmikuun Debaltsevon taistelua käytiin Donetskin lentokentän alueella, johon taisteluun osallistui myös Venäjän maavoimien sekä merijalkaväen että VDV:n osastoja - ukrainalaisjoukkoja kulutettiin ns. aluepuolustusjoukkojen miehillä ts. vapaaehtoisilla, joita lähetettiin käytännössä tapettavaksi.
Debaltsevoon tammi-helmikuussa, aina maaliskuun puolelle, osallistui joukko-osastoja useista Venäjän asevoimien yksiköistä, myös Suomen rajan tuntumasta Petsamosta 200. mekanisoidusta merijalkaväen prikaatista. Panssarijoukkoja alueelle tuotiin kaukaa Burjatiasta, ja tuolloin alueella havaittiin merkittäviä määriä Venäjän maavoimien T-72B3 taistelupanssarivaunuja, (joita Venäjä tuolloin ei ollut myynyt kolmansiin maihin).
Mutta saadaksemme vihjeitä Venäjän osallisuudesta, ei meidän tarvitse penkoa vuosien takaisia tapahtumia, huhtikuun alussa ukrainalaisyksikkö pudotti Svitlodarskin alueella (lähellä miehitettyä Horlivkaa) venäläisen Zastava Bird Eye 400 mini-tiedustelulennokin. Kyseinen lennokkityyppi pohjautuu israelilaisen IAI:n Bird Eye 400 mini-tiedustelulennokkiin, josta maat tekivät lisenssisopimuksen v. 2012.
Zastavalla operoi 12. Venäjän asevoimien joukko-osastoa, joista kahdeksan on säännöllisesti osallistunut sotatoimiin Itä-Ukrainassa. Suomen kannalta näistä joukko-osastoista kiinnostavia ovat Petsamoon sijoitettu Pohjoisen laivaston alainen sotilasyksikkö nro. 08275 (eli merijalkaväen 200. mekanisoitu prikaati) ja Viipurin eteläpuolelle Kamenkaan sijoitettu sotilasyksikkö nro. 02511 (kaartin 138. erillinen mekanisoitu prikaati).
Kyseistä tiedustelulennokkia valmistaa Venäjällä, Jekaterinburgissa sijaitseva
OJSC Urals Civil Aviation Plant - Zastavaa on toimitettu vain Venäjän asevoimille.
Venäläisjoukoista Itä-Ukrainassa ja Ukrainan rajantuntumassa sekä miehitetyllä Krimillä, ynnä Zastava Bird Eye 400 mini-tiedustelulennokin pudottamisesta:
vartiopaikalla.blogspot.com
Huom. ennen Itä-Ukrainan operaatiota Girkinin ryhmä suoritti operaatioita Krimin niemimaalla miehityksen alkuvaiheessa. Ryhmä oli koottu pääasiassa erikoisjoukkojen sotilaista ja upseereista, joista jokainen oli "yllättäen" eronnut palveluksesta edeltävien viikkojen ja kuukausien aikana.