Wiljami on monessa tapauksessa oikeassa mutta oletteko miettineet että Syyrian tilanne ei rauhoitu ilman suurvaltojen yhteistyötä(jos silloinkaan) ja eiköhän Euroopan kannalta pienempi paha ole jonkinlainen kompromissi kuin ikuiset pakolaisvirrat?
...
Jos Venäjän annetaan toimia päänsä mukaan Syyriassa (eli yrittää pommittaa kaikki Al-Assadin vastustajat hengiltä), niin pakolaisvirrat eivät ole ainakaan vähenemässä. Maa suorittaa parhaillaan Aleppossa samaa minkä toteuttu Groznyssä toisen tsetseniansodan aikana, eli käytännössä pyrkii tuhoamaan koko paikan terroripommituksilla. Kompromissin mahdollisuus on minimaalinen johtuen Al-Assadista, vaihtoehtona on joko hänen syrjäyttäminen (mihin Venäjä ei suostu), tai kaikkien vastustajien tappaminen (mikä puolestaan edistää pakolaisvirtoja).
...
Turkillahan on taas tässä jonkinlaisessa roolissa mitä sopii sitten EU:n kanssa. Eihän tuo täydellinen paketti ole mutta miksi pitää jäätynyttä konfliktia alueilla joiden asukkaat haluavat olla venäläisiä ? Tämä ei liene tilanne näissä muissa entisissä neuvostotasavalloissa ihan näin pahana eikä mitenkään verrattavissa Baltian maihin Suomesta puhumattakaan. Vertailu ontuu. Yhteiskuntajärjestelmät ovat näissä muuttuneet länsimaiseen suuntaan jo pitkään ja Suomessa sellainen jo onkin.
Olisi hirveän mielenkiintoista tietää todellisia lukuja siitä, miten suuri osa minkäkin jäätyneen konfliktin alueen asukkaista haluaa olla venäläisiä. Varmasti näitäkin on (paikoitellen jopa merkittävissä määrin), mutta Venäjä on kyllä kunnostautunut vahvasti toiminnassa jossa separatistinen liikehdintä käynnistyy jopa alueilla joilla separatisteja ei ole. Maa on myös ilmoittanut puolustavansa kansalaisiaan asevoimin ja varaa oikeuden päättää, milloin kansalaisensa puolustamista tarvitsevat (toki aivan varmasti saavat kutsun tulla järjestämään jäätynyt konflikti mihin päin maailmaa tahansa jos sellaisen tarvitsevat, mitä nyt parin vuoden takaista uutisointia muistelen niin sama "ukrainalaismummo" valitti fasistien vainoista ja toivoi venäläistä rauhanturvaa Ukrainaan ainakin kuuden eri kaupungin/alueen asukkaana). Toki merkittävät venäläisvähemmistöt (kuten Baltian valtioista jokaisessa on) edistävät mahdollisuutta järjestää valtiojohtoisia levottomuuksia alueilla Venäjän toimesta.
Kannattaa joka tapauksessa muistaa, että jäätynyt konflikti on ollut Venäjän päämäärä mm. Georgiassa, Armeniassa ja Moldovassa ja hyvin skeptinen olen sen suhteen että Itä-Ukrainassa tilanne olisi toinen. Venäjällä ei ole mitään halua päästää noita maita vakautumaan, joten pitävät yllä separatistisia/autonomisia kulissihallituksia. Luonnollisesti jossain vaiheessa Venäjä on tilanteessa jossa pitää valita joko avoimen sodan, tai nykyisenkaltaisen hybridisodankäynnin lopettamisen välillä, mutta toistaiseksi voimassa on tilanne jota Venäjä on hakenutkin (poislukien luonnollisesti taloutensa sakkaaminen).