Minusta tuo on vähän omituisesti todettu: kyllähän länsi pystyy reagoimaan voimakkaammin, mutta se ei halua näin tehdä. Minusta tämä on ollut ainakin tähän saakka ihan rationaalinen kanta - ei ole Naton ja lännen kannalta mitenkään järkevää ryhtyä sotaan Ukrainan puolesta.
Kuten mjr yllä, pidän lausuntoa outona. Ukraina ei ole NATO:n jäsen. EU ja USA ovat asettaneet taloudellisia pakotteita Venäjää vastaan. Se on reagointia. Salomaa näyttäisi tarkoittavan sitä, että ainoastaan joko sodan käynnistäminen NATO:n toimesta Venäjää vastaan tai erittäin uskottava sodalla uhkaaminen olisi reagointia. Näinhän asia ei todellisuudessa ole.
En minäkään ole valmis kallistumaan Salomaan kannalle, pidän EU:n ja NATO:n toimia reagointina - joskin EU:n toimet ovat ajoittain olleet puolivillaisia ja sisäiset ristiriidat ovat saaneet aikaan sen, että pakotteilla ei ainakaan alkuun ollut sitä vaikutusta mitä kenties olisi tullut olla. Toisaalta EU:hun verrattuna pidän Yhdysvaltojen reagointia olennaisesti voimakkaampana ja toivotumpana - heidän langettamansa pakotteet ovat voimakkaammin koskettaneet sitä Putinin lähipiiriä, toisin kuin EU:n.
Toisaalta näen mahdollisuuksia voimakkaammalle reagoinnilla vaikka ei ryhdyttäisikään sotimaan Ukrainan puolesta tai rinnalla, taloudellisten ynnä poliittisten pakotteiden ja sodankäynnillä uhkaamisen tai siihen ryhtymisen välillä on kuitenkin mahdollista toimia siten, että signaali Moskovan suuntaan olisi selkeämpi ja entistä voimakkaampi, esim. merkittävä materiaaliapu (sisältäen soveltuvaa aseistusta) Ukrainalle voi olla tällaista tukea ja reagointia, mikä ei kuitenkaan ole vielä selkeää sodankäynnillä uhkaamista.
Kun en ole kuunnellut YLE:n Radio 1:n Ykkösaamua tänään (kuten en muulloinkaan) niin en tiedä avasiko Salomaa sanojaan millään muotoa, esittikö vaihtoehtoja voimakkaammalle reagoinnille ja jos ehdotti niin millaisia.
vlad.