Heitetään ilmoille kysymys, että olisiko teoriassa mahdollista, että Venäjän annetaan valloittaa vielä isompi pala Ukrainasta (silta Krimille?) ja sitten myöhemmin 1) solmitaan aselepo 2) Venäjä saa pitää valtaamansa alueet 3) PAKOTTEET PURETAAN.
Teoriaa olisi erinomaisen mielenkiintoista pohtia vakavamminkin - ja kunnollisella viestillä, pitkään jatkunut sairastelu on kuitenkin saanut aikaan sen ettei keskittymiskykyni ole oikein parhaimmillaan, joten seuraavaksi vain hajanaisia ajatuksia jotka (olettaen) kaipaavat jatkossa täsmennyksiä täsmennyksien perään.
Teoriassa teoriasi on mahdollista toteutua, tosin sanoisin, että sillä muutoksella, että "vastalahjaksi" Ukraina saa Venäjältä jotain muutakin kuin sanoja ja vakuutteluja, esim. konkreettisen luvan sitoutua länteen ja vaikkapa x vuoden kestävän kaasuntoimitussopimuksen hyvin halpaan (ennalta sovittuun) hintaan ja tämän sopimuksen toteutumista valvotaan länsimaiden toimesta.
Yllä mainittu klausuuli voisi olla sellainen, johon länsi kenties olisi valmis sitoutumaan ja sen myötä hyväksymään muuttuneet rajat Ukrainassa - toinen asia on sitten se, että hyväksyykö Ukraina sellaista sopimusta ja konkretiaa siitä, että osa sen maaperästä on lopullisesti luovutettu myös lännen suostumuksella Venäjälle?
Nimittäin onpa tulevien kuukausien kehitys millainen tahansa niin en oikein usko, että länsi haluaa pitää voimakkaita sanktioita voimassa Venäjää vastaan lopulta kovinkaan pitkää aikaa vaan kuumeisesti mietitään sitä, että millaisin perustein pakotteita voitaisi lieventää ja jatkossa kenties jopa poistaa kokonaisuudessaan. On huomioitava, että on aivan toinen asia langettaa vuosien tai kymmenien vuosien pakotteet kehitysmaata vastaan kuin langettaa laajamittaiset pakotteet Venäjän kokoista maata vastaan, joka voi halutessaan korvata osan pakotetuonnista muiden maiden tuottein ja josta vastaaasti länsi on jossain määrin riippuvainen lähitulevaisuudessa - se on fakta johon ei ole taidettu liiemmin edes pyrkiä tekemään muutosta kesän ja alkusyksyn aikana ts. Eurooppa on riippuvainen Venäjän kaasusta jatkossakin ja tätä Venäjä voi käyttää kiristysnappulana. Lännen olisi mahdollista lyödä Venäjä polvilleen, mutta tähän se ei taida olla halukas ryhtymään, koska pelätään Venäjän vastareaktiota. Vastaavasti Venäjällä kestää melkoisen tovin kunnes se on saanut esim. kaasutoimitukset Kiinaan samalle volyymitasolle mitä ne ovat EU-maiden kanssa eli lännellä pitäisi olla valtit käsissään, mutta pelko arvaamattomista reaktioista aiheuttanee sen ettei länsi edes halua iskeä Venäjää vyön alle.
Jos Venäjä aloittaa uudet sotatoimet, siitä seuraa alkuun sanktioiden tiukentaminen mutta olettaisin, että tuskin menisi vuottakaan kun lännessä ryhdyttäisi kuumeisesti miettimään toista ratkaisua ja ehdotettaisi (kulisseissa) Ukrainalle tilanteen hyväksymistä ja sen jälkeen neuvoteltaisi sopimus, jolla Ukraina luopuu tietyistä vaateista ja vastaavasti Venäjä saa tietyt alueet Ukrainasta itselleen tai perustetaan tunnustettu
NovoRossija ja sen jälkeen hiljalleen alkaa sanktioiden purku. Joten vuoden 2016 alkupuolella tillanne voisi olla se, että sanktioiden purku olisi saatu päätökseen ja sen jälkeen alkaisivat muut suhteita normalisoivat toimet.
Tällöin Venäjä pääsisi tilanteesta kuin koira veräjästä, Venäjän talous olisi notkahtanut tänä aikana entisestään, mutta Putinille tilanne näkyisi siten, että hän oli selkeä voittaja ja länsi joutui antautumaan hänen edessä - tästä seuraa se kysymys, että haluaako länsi antaa Putinilille tällaisen kuvan? Se nimittäin voi antaa Putinille sellaisen signaalin, että jatkossakin vastaavat aluelaajennukset voivat olla kannatettavia toimenpiteitä, koska länsi ei kykene (tai uskalla) reagoida niihin riittävän voimakkaasti.
Kylmän realistisesti ajateltuna näen asian siten, että teoriasi voi tulevaisuudessa toteutua, koska lännellä ei ole halua (tai uskallusta) olla riittävän määrätietoinen ja voimakas tässä tilanteessa. Putinilla on uskallusta enemmän, Putin on valmiimpi urhaamaan venäläisiä omien päämääriensä saavuttamiseen, sen sijaan länsi tuskin on yhtälailla halukas tähän.
vlad.