Haluaisin tiedustella sinulta, että millaisiin myönnytyksiin Ukrainan johdon tulisi suostua jotta sota loppuisi? Konkreettisia ehdotuksia käsien heiluttelun sijaan?
Ukrainan hallitus on tarjonnut separatisteille neuvotteluratkaisua kesän aikana useamman kerran, Ukrainan johto on tarjoutunut neuvottelemaan niin Itä-Ukrainan kuin myös Ukrainan asemasta separatistien kanssa, jopa siten, että alueiden itsehallintaa laajennettaisi. Miksi separatistit eivät ole halukkaita suostumaan näihin ehdotuksiin tai aloittamaan aktiivisia neuvotteluja sodankäynnin sijaan? Tätä sopii miettiä.
En viitsi toistaa itsestäänselvyyksiä mutta tosiasiassa tilanne taitaa tällä hetkellä olla se, että ei ole olemassa mitään sellaista ehdotusta johon Ukrainan hallitus voi suostua, tilanne kun taitaa konkreettisella tapaa olla se, että niin separatistit ja etenkin Venäjä haluaa jakaa maan useampaan osaan tai liittää Ukrainan takaisin Venäjän etupiiriin ts. estää vaikka voimakeinoin Ukrainan lipuminen länteen. Ainoa separatisteja ja Venäjää tyydyttävä ratkaisu kun taitaa olla Ukrainan luopuminen ainakin osittain itsemääräämisoikeudestaan osassa maata ja osassa ulkopolitiikkaa - neuvottele sitten tällaisien ehtojen vallitessa. Pitäisikö Suomen neuvotella samassa tilanteessa?
vlad.
Vlad, sinun raportointisi Ukrainan kriisistä on ollut laadukasta. Toisaalta olen huomannut, että läheinen suhde Ukrainaan aiheuttaa myös sokeutta kokonaisuudelle.
Jos maailma olisi reilu ja oikeudenmukainen, tulisi jostain
oikeudenmukaisuuden ritarijoukko joka pelastaisi Ukrainan
pahan kynsistä. Valitettavasti nyt ei ole kyse amerikkalaisesta televisiosarjasta vaan oikeasta elämästä, joka on epäoikeudenmukaista.
Ukrainan sisäpoliittinen tilanne on ollut epävakaa jo pitkään, korruptio on rehottanut ja hallinto on laiminlyönyt toimiaan. Maidan käynnisti prosessin, jossa on monia edunvalvoja tahoja, Venäjä on yksi näistä. Minusta on varsin naivia kuvitella, että tilanne ratkeaisi vain yhden osapuolen eduksi. Tai jos löytyy tarpeeksi voimaa, niin näinkin voisi käydä, mutta tuossa ratkaisussa piilisi uuden kriisin siemen.
Realistisesti ajateltuna Krimin tilanne on selvä, se tulee pysymään osana Venäjää ja luultavasti sinne raivataan nyt mannerkäytävä. Minä en osaa sanoa mikä separatisteille/ Venäjälle riittää Itä-Ukrainan suhteen, mutta Ukrainen johdon kannattaisi ottaa siitä selvää.
Ukrainan pitäisi nyt keskittyä yhteiskuntansa kehittämiseen ja pyrkiä mahdollisimman nopeasti rauhaan. Tämä voi vaatia kipeitä päätöksiä, mutta laiha sopu on parempi kuin lihava riita.