Epälineaarisen sodankäynnin varjopuolia. Tilanne ei tosiaan ole kaikilta osin hanskassa, surullisena esimerkkinä matkustajakoneen tiputtaminen, huvittavana esimerkkinä (epäonnistunut) yritys muokata wikipedia-artikkelia tuon sotilaskoneen lentokorkeuden osalta.
Miksi se ei tunnu olevan hanskassa, kuten Major Julli viittasi (ei suora lainaus)?
Kyse on varmasti suurelta osin siitä, että tämä sekavuus ja hanskassa olemattomuus johtuu epälineaarisesta sodankäynnistä ja sen muassaan tuomista haasteista joissa tekijöitä ja osapuolia on niin monta, josta seuraa se, että komentosuhteet eivät kaikilla tasoilla ole selkeät eikä ole täysin varmaa, että mitä toimintamallia osa separatisteita toteuttaa - onko heillä omia mieltymyksiä tai oma agenta mukana sen ohella, että toteutetaan laajempaa suunnitelmaa. Tällaiset ristiriidat epäilemättä aiheuttavat ongelmia ja kun ongelmia tulee, jonkun on koetettava saada ongelma poistettua ja saada tapahtuma sopimaan yhteiseen palapeliin, jolloin syyllistytään suorastaan naurettaviin propagandavirheisiin sen sijaan.
Krimillä tätä ongelmaa ei tässä laajuudessa ollut, käytännössä sitä ei ollut laisinkaan, koska suorittava porras oli suurelta osin Venäjän asevoimien ja turvallisuuselinten erikoisjoukkoja jolloin kaikki komentolinjat olivat selkeitä ja niiden mukaan toimittiin - Kreml tiesi mikä tilanne oli Krimillä kun taas nyt Ukrainan itäosissa tilanne voi hyvinkin usein olla se, että Kreml tietää asioista vasta sitten kun ne ovat tapahtuneet josta seuraa auttamatta ongelmia. Krimilläkin toi paikallisia pro-Russia-joukkoja mutta ne operoivat nähdäkseni hyvin tiukasti venäläisjoukkojen komennossa, josta seurasi se, että todella räikeitä epäonnistumisia tuli hyvin vähän - käytännössä pari turhaa ukrainalaissotilaan ampumista ja jokunen siviilin kiduttaminen/tappo, ei juuri muuta. Tällaisessa tilanteessa propaganda on helppo rakentaa ja sitä on helppo pitää yllä.
Ukrainan itäosissa tilassa saattaisi olla sama jos huhtikuussa tai viimeistään toukokuun alussa Venäjä olisi suorittanut offensiivin maahan ja miehittänyt erikoisjoukoilla strategisesti tärkeät paikat ja ottanut operaation myös operatiivisin joukoin hallintaansa. Toisaalta se olisi tarkoittanut epälineaarisen sodankäynnin hylkäämistä ja turvautumista perinteiseen sodankäyntiin, jolloin Venäjä olisi joutunut kansainvälisesti oletettavasti huomattavasti tukalampaan tilanteeseen missä se nyt on. Voisin kuvitella, että Kremlissä laskettiin vallankumousaatteen leviävän Ukrainan itäosissa niin laajaksi ja tavoittavan niin laajat kansankerrokset ettei kuviteltu olevan tarvetta turvautua muuhun kuin epälineaariseen sodankäyntiin - mutta kun näin ei käynyt Venäjän käteen onkin jäänyt tyhjäkäsi, koska ei välttämättä ollut laadittu riittävän perinpohjaista suunnitelmaa siltä varalta jos tilanne ei etene samaan malliin mitä Krimillä. Krim oli vuosien harjoittelun tulos, mitä manner-Ukrainan operaatio ei ilmeisesti ole ja tulos on nähtävillä - tai näin minä asian päättelen.
vlad.