Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 129 412
  • 6 877

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Äsken haastateltiin ruotsinkielisissä uutisissa pitkän linjan diplomaattia (nimi meni ohi), joka oli sitä mieltä, että Ukrainan tilanne EI enää ratkea millään kolmannen osapuolen (esim Saksa) tulemisella mukaan neuvotteluihin. Tilanne on tätä silmällä pitäen eskaloitunut liiaksi.

Kunhan ei miksikään kolmanneksi maailmansodaksi eskaloituisi kuitenkaan. Ennenkin on Euroopan ongelmapesäkkeistä puhjennut isompia suursotia, vaikkapa ensimmäinen maailmansota jossa Balkanin alueen levottomuudet ja anarkistien hihhulointi heittivät pökköä pesään ja yhtäkkiä kaikki olivat toistensa kurkussa.

Ikävä on Ukrainan tilanne varmasti tavallisen kansan kannalta, muuten en luota propagandakoneistojen viesteihin oli osapuoli kumpa hyvänsä. Näin periaatteesta toivoisin venäjämielisten häviötä ja Klitshkoa EU-mielisen Ukrainan presidentiksi, mutta yleensä osapuolten väliset ongelmavyyhdit ovat niin moninaiset, ettei niistä ota pirukaan selvää ainakaan näin ulkopuolelta. Eihän korruptoitunut länsimielinen johtajakaan sen parempi sinänsä ole kuin korruptoitunut kommarijohto aikoinaan jos kansalta kysyy. Siis siltä oikealta kansan enemmistöltä, ei "kansalta" joka lehdistötiedotteissa esiintyy tai joka Suomessakin esiintyy sekä Kansan Tahdossa että Kansan Uutisissa.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Parlamentti on äänestänyt ja keskeyttänyt tuon "terrorismin vastaisen operaation", eli hyökkäyksen mielenosoittajia vastaan. Mielenkiintoista, sillä eikös tuolla parlamentissa ollut kuitenkin enemmistö alueiden puolueella? Ja asettuuko parlamentti nyt presidenttiä vastaan? Vai keneltä nuo käskyt alunperin tulivatkaan?
Kyllä, sillä presidentti Janukovits julisti operaation perustuslain hänelle suomin valtaoikeuksin. Ukrainan parlamentin äänestyspäätös on toisin sanoen täysin ristiriidassa presidentin julistuksen kanssa, joten omatkin (Alueiden puolueen) parlamentaarikot ovat nyt kääntyneet presidentti Janukovitsia vastaan.

Ukrainan presidentillä on niin ikään perustuslain mukainen oikeus hajottaa parlamentti, ja on tämäniltaisen äänestyspäätöksen myötä on hyvin mahdollista, että näin myös tapahtuu. Ennenaikaisia parlamenttivaaleja ei kuitenkaan nykytilanteessa voida missään nimessä käydä ainakaan kuukausiin, joten Janukovitsin hallinnon olisi käytännössä julistettava maahan välittömästi poikkeustila "laillisen valtiojärjestyksen ja valtion suvereniteetin turvaamiseksi", mikä olisi de jure sisällissodan alku.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Lueskelin eilen muutamia Voice of Russian twiittejä. Siellä länsimielisten mainittiin olevan natsien kanssa yhteistyössä olleiden poliittisia perillisiä.

Lainauksissa tulee sitten toisen laidan propagandaa. Eli eipä tämä konflikti tuo sinänsä uutta. Omat on aina hyviä ja vastapuoli hirmuinen.

Kaikella kunnoituksella nimimerkki tulevatonta ja hänen asiapitoiselta vaikuttavia viestejä kohtaan, niin minulle on syntynyt se mielikuva, että tämä mainittu kansa on jotain muuta kuin niitä, jotka käyvät töissä ja leipovat pullaa. Eivätkö he ole aggressiivisia mielenosoittajia, vallankumouksellisia, kapinallisia? Ei kai vallankumous ole mikään rippileiri? Eivätkö he ole toiminnallaan kaivaneet verta nenästään? Jos tuolle tielle lähtee, pitää olla valmis kulkemaan se loppuun saakka.

Ei millään pahalla mutta tässä asiassa nyt vähiten kuitenkin luottaisin Voice of Russian twiitteihin, likipitäen sama jos luottaisi Pohjois-Korea uutisoinnissa maan valtakunnallisen uutistoimiston välittämään informaatioon maasta.

Jo tammikuun puolella Venäjän hallinto pyrki suitsimaan venäläisten uutistoimistojen Ukrainasta välittämiä uutisia ja useamman kerran uutistoimistojen Ukraina-striimit olivat poikki mielenosoitusten ollessa kiihkeimmillään Ukrainassa, joten tämä tausta huomioiden, on viisainta suhtautua hyvin kriittisesti siihen millaista kuvaa Venäjän puolelta EuroMajdanin mielenosoittajista välitetään.

Jos olisit jaksanut lukea kunnolla tätät ketjua niin huomaisit sen, että mielenosoittajien puolella taistelevia puolisotilaallisia yksiköitä on käsitelty ja esille on tuotu myös linkkejä äärinationalistisiin ja jopa fasistisiin ryhmittymiin, mutta samalla on tuotu esille se tosiasia, että lopulta hyvin pieni vähemmistö kuuluu näihin sotilaallisesti aktiivisimpiin ryhmiin. Tällaisia ryhmiä on Ukrainassa useita kappaleita mutta keskimäärin aseellisten ryhmien koko on muutamia satoja miehiä (ja naisia). Ja kun parhaimmillaan EuroMajdan on kerännyt satoja tuhansia protestoijia niin voinet hyvin itsekin päätellä, että suurta huomiota saaneet aseelliset ryhmittymät ovat lopulta hyvin selkeässä vähemmistössä. Ja tilanne olisi pysynytkin tällaisena jollei hallinto olisi ensimmäisenä jo tammikuussa ja jopa viime vuoden puolella joulukuussa käskyttänyt omia provokaattoreita mielenosoittajien kimppuun - näitäkin ryhmiä on käsitelty tässä ketjussa useamman kerran, viimeksi tänään.

Suurimmat äärioikeistolaiset puolueetkaan eivät kerää enempää kuin jokusen kymmenen tuhatta jäsentä, eivätkä nämä suurimmat puolueet ole näistä fasistisimpia ryhmittymiä vaan jonkin verran Perussuomalaisia nationalistisempia ja kansallismielisempiä - ja ulkomaalaisvihamielisempiä, ja suurin viha kohdistuu - ei mitenkään yllättäen - venäläisiin. Joten venäläisten tahollaan harrastama EuroMajdanin leimaaminen fasistiseksi liikkeeksi ja sen jäsenten leimaaminen fasistien jälkeläisiksi ei vastaa todellisuutta.

Hallinto voi katsoa todella paljon peiliin ja miettiä sitä miksi alkujaan hyvin rauhalliset mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi mielenosoituksiksi ja lopulta on edetty sisällissodan partaalle. Ja ei, en väitä, että mielenosoittajat ovat kaikessa syyttömiä mutta vuosien epätoivo ja kaikkialle leimansa lyönyt korruptio, toivottomuus ja lopulta diktatuurin ja yksinvallan tavoittelu on saanut aikaan sen, että turhautuminen alkaa purkautua väkivaltana ja tätä alkavat tukea muutkin kuin äärioikeistolaiset ja fasistiset ryhmittymät.

Ja kyllä, aseellisten ryhmittymien takana seisoo satoja tuhansia kansalaisia - ei mitään huligaaneja vaan ihmisiä perheineen ja lapsineen, ihmisiä jotka ovat sitä mieltä, että loputon kansan sortaminen ja jalkoihin polkeminen saa vihdoin ja viimein riittää. Siellä on opettajia, opiskelijoita, yksityisyrittäjiä jotka ovat menettäneet yrityksensä ja elämänsä korruptoituneiden virkamiesten käsiin, siellä on jopa isovanhempia jotka ovat lähteneet osoittamaan mieltään Janukovitshia vastaan siksi, koska katsovat tämän pettäneen ukrainalaiset ja myyneen maan Venäjälle. Ja toisaalta tämän rintaman edessä taistelevat Dmitri Jaroshin Stepan Bandera Trident'it ja muut aseelliset ryhmittymät - jotka ovat valmiit menemään loppuun saakka ja kuolemaan unelmansa tähden.

Tänään nuori nainen puhui EuroMajdanissa ja totesi, heidän olevan valmiit vuodattamaan verta ja vaikka kuolemaan, mutta Janukovitsh ei kykene musertamaan heitä, koska jokaisen kuolleen tilalle tulee uusi ihminen taistelemaan sortoa vastaan.

Nämä ihmiset ovat valinneet tiensä ja tuhannet heistä ovat valmiit kulkemaan sen loppuun saakka, kuten vaadit sieltä sohvasi pohjalta täältä turvallisesta koto-Suomesta.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Onko Janukovitsin lähipiiri lähdössä huhupuheiden mukaan maanpakoon, vai lähteekö maan länsimielinen eliitti nyt kirjaimellisesti kohti Europpaa?

Eurooppaan Ukrainasta voivat hetkessä lähteä vain he joilla on viisumi EU-maihin, ukrainalaisilta nimittäin vaaditaan viisumi heidän matkustaessa EU:n alueelle. Sen sijaan tähän mennessä EU-maiden asukkaat eivät ole tarvinneet viisumia matkustaessaan turistimatkalle Ukrainaan.

Sen sijaan esim. Venäjälle ukrainalaisilta ei ole vaadittu viisumia, joten jos on tehtävä äkkilähtö niin suunta lienee Venäjä tai jokin muu entinen neuvostotasavalta, joka on edelleen Venäjän vaikutuspiirissä, jonne myös Ukrainasta pääsee ilman viisumia. Poikkeuksena Georgia, jonne ukrainalaiset pääsevät ilman viisumia maiden varsin läheisten suhteiden takia.

Ensinnä siis tulee mieleen, että rotat jättävät uppoavan laivan - sikäli mikäli huhupuheet pitävät paikkansa.

vlad.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ilmeisesti Kiovassa mielenosoittajat ovat pistäneet matalaksi yhden Leninin patsaan kovan yrittämisen jälkeen.

Paikalla on naamioituneiden joukkojen lisäksi hyvin paljon aivan tavallisilta vaikuttavia kansalaisia, ilman naamioita tai aseita. Ja juuri nyt patsaan jalustalla seisoo mies Ukrainan lippu kädessä.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ilmeisesti Kiovassa mielenosoittajat ovat pistäneet matalaksi yhden Leninin patsaan kovan yrittämisen jälkeen..

Jo oli aikakin, suurimmassa osassa rautaesiripun takaista maailmaa tämä tapahtui jo kauan sitten.

Toki Suomessa Jaakko Laakso olisi halunnut Lenin-patsaan Helsinkiin vielä 2000-luvulla. hymiö.
 
Ei millään pahalla mutta tässä asiassa nyt vähiten kuitenkin luottaisin Voice of Russian twiitteihin...
En minä niiden informaatioarvoon luotakaan. Mainitsin nuo vain esimerkkinä toisen leirin propagandasta. Niin VoR kuin osa tämän ketjun kirjoittajistakin vaikuttaa kaivautuneen aika vahvasti poteroihin.

Yleisesti ottaen asioiden kokonaiskuva hämärtyy, kun kumpikin leiri kilvan kirjoittelee sitä, mitä pahaa toinen puoli on tehnyt ja kuinka epäoikeudenmukaisessa ja sorretussa asemassa itse ovat.

...Ja tilanne olisi pysynytkin tällaisena jollei hallinto olisi ensimmäisenä jo tammikuussa ja jopa viime vuoden puolella joulukuussa käskyttänyt omia provokaattoreita mielenosoittajien kimppuun - näitäkin ryhmiä on käsitelty tässä ketjussa useamman kerran, viimeksi tänään.
Ja sitten oli vielä se vaihtoehto, että mielenosoittajat olisivat menneet koteihinsa.

Ja kyllä, aseellisten ryhmittymien takana seisoo satoja tuhansia kansalaisia - ei mitään huligaaneja vaan ihmisiä perheineen ja lapsineen, ihmisiä jotka ovat sitä mieltä, että loputon kansan sortaminen ja jalkoihin polkeminen saa vihdoin ja viimein riittää. Siellä on opettajia, opiskelijoita, yksityisyrittäjiä jotka ovat menettäneet yrityksensä ja elämänsä korruptoituneiden virkamiesten käsiin...
Tässä yhteydessä heidän ammatillaan tai siiviilisäädyllään ei ole merkitystä. He ovat ottaneet osaa vallankumousluontoiseen toimintaan, jossa saattaa käydä siten kuin niille muutamille kymmenille on matkan varrella käynyt.

Nämä ihmiset ovat valinneet tiensä ja tuhannet heistä ovat valmiit kulkemaan sen loppuun saakka, kuten vaadit sieltä sohvasi pohjalta täältä turvallisesta koto-Suomesta.
Niin. He ovat tiensä valinneet.
Myös heillä oli mahdollisuus istuskella sohvan pohjalla. He valitsivat toisin ja kunnia heille siitä, mutta valitus vastarinnan esiintymisestä on mielestäni turhaa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ja sitten oli vielä se vaihtoehto, että mielenosoittajat olisivat menneet koteihinsa.

Joillekin tässä vaiheessa tämä ei enää ollut vaihtoehto vaan se olisi ollut pelkuruuden osoitus.

Jos ne sadat tuhannet mielenosoittajat olisivat tuolloin lähteneet kotiin ja lopettaneet mielenosoitukset, niin - totta - kymmeniltä tai yhteensä yli sadalta kuolonuhrilta olisi vältytty, mutta olisivatko he saavuttaneet mitään?

Eivät, eivät yhtään mitään vaan lopulta tilanne olisi ollut sama kuin ennen mielenosoituksia ja Janukovitsh olisi jatkanut toimintaansa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jatkamalla mielenosoituksia he halusivat näyttää hallinnolle, että ainakin osa kansasta on saanut tarpeekseen ja haluaa pysyvämpää muutosta maahan.

Ja käypä mielenosoituksissa lopulta kuinka tahansa niin läntisen yhteisön silmissä Janukovitsh ei enää ole entisensä ja hän on menettänyt paljon arvovallastaan - oikeastaan kaiken ja sen myötä Ukrainan asema valtiona kv. kentillä on muuttunut pysyvästi niin kauan kuin Janukovitshin hallinto pitää valtaa maassa.

Joten käypä mielenosoituksissa kuinka tahansa niin Janukovitsh on jo kärsinyt suuren suuren arvovaltatappion ja osoittanut kykenemättömyytensä uudistuksiin - tämä siis läntisin silmin tarkasteltuna. Jos hän kukistaa EuroMajdanin lopulta todella verisesti niin omissa silmissään hän kenties on voittaja ja Moskovassa toimintaa kiitellään ansiokkaan tehokkaaksi mutta kenties tämä kertoo enemmän heistä itsestään kuin mistään muusta.

Oletko sinä valmis nielemään kaiken vastustelematta jos valtaapitäjät Suomessa toimisivat kuten Ukrainassa toimivat? Vai näkisitkö kenties jossain vaiheessa tilanteen muuttuneen sellaiseksi, että olet valmis ottamaan osaa mielenosoituksiin ja jäämään kadulle senkin uhalla, että se päätös voi elämäsi kannalta olla kohtalokas?

Aina ja kaikkialla se kotiin lähteminen ei ole todellinen vaihtoehto vaan kadulle jääminen - rintaman pitäminen - nousee vaihtoehdoista tärkeimmäksi.

Ja ei, en väitä, että minä olisin niin rohkea, että uskaltaisin jäädä kadulle jatkamaan mielenosoitusta mutta toisaalta en voi sanoa, että kaikissa tilanteissa valitsisin sen kotiin lähdön.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jo oli aikakin, suurimmassa osassa rautaesiripun takaista maailmaa tämä tapahtui jo kauan sitten.

Toki Suomessa Jaakko Laakso olisi halunnut Lenin-patsaan Helsinkiin vielä 2000-luvulla. hymiö.

Jostain syystä Lenin sai jäädä rauhaan 90-luvulla Ukrainan itsenäistyttyä. Sen sijaan lähes kaikki Stalinin patsaat kaadettiin tuolloin, Donetskissakaan ei taida olla jäljellä enää ainoatakaan Stalinin patsasta. Sen sijaan kaupungissa on aivan ydinkeskustassa massiivinen Lenin-patsas, sekä yksi tai useampi Lenin-reliefi.

vlad.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Parlamenttihan oli "terrorismin vastaisen operaation" lopettamisen lisäksi ilmoittanut että pidätetyt mielenosoittajat on vapautettava ja poliisien tiesulut purettava. Janukovitsh voi toki purkaa parlamentin, mutta oletettavasti ainakin osa poliisivoimista kokee saavansa mandaattinsa nimenomaan kansanedustuslaitokselta ja näin ollen siirtyy mielenosoittajien puolelle tai vähintään jättää jatkossa osallistumasta yksin Janukovitshin määräämään operaatioon.

Toisaalta kuulostaa siltä että rivit ovat rakoilleet jo riittävästi ja siellä tämänhetkinen eliitti on paikan päällä juuri niin kauan että ovat saaneet kaiken irtaimen omaisuuden varastettu maasta. Sotshiin rakennettu sopivasti (sortumavalmiita) luksusasuntoja ja -huviloita, eiköhän Putikka majoita helposti kisan jälkeen 64 koneellista liittolaisiaan. Voi sopivissa paikoissa hämmennellä Ukrainan asioita jatkossakin, vaikka valta vihdoin vaihtuisikin.
 
Aftonbladetissa 19/2/2014 oli toimittaja Wolfgang Hanssonin Kiovassa kirjoittama juttu.

Pari poimintaa: "Vähintään 18 ihmistä on kuollut. Heistä seitsemän on
kerrottu olleen poliiseita."

Lisäksi jutussa oli haastateltu 20-vuotiasta, pesäpallomailalla
varustautunutta ja toria "puolustavaa"
mielenosoittajaa, joka totesi mm.
:"Emme halua presidentiltä jotain
kompromissitemppuja. Hänen pitää
poistua. Haluan tulevaisuuden jossa
Ukraina on osa Eurooppaa - en sellaista jossa pitää pelätä mitä
Venäjä ja Putin sanovat.

Ilmeisesti eilen hallinnon joukot saivat
virallisen luvan tuliaseiden käyttöön.
Jutussa mainittujen poliisimurhien
jälkeen en pidä ampumislupaa
mitenkään erikoisena.

Jutussa haastatellun nuorukaisen
kertomukset vahvistavat osaltaan
käsitystäni asiain tilasta. Vaaleilla
valittu presidentti ja hänen politiikkansa ei miellytä, jonka vuoksi
on oikeus väkivalloin muuttaa maan
poliittinen suunta kapinoitsijoille paremmin kelpaavaksi.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ilmeisesti yö on ollut rauhallinen?

Minun mielestäni Janukovichin kannattaisi nyt tosissaan neuvotella, on olemassa suuri riski, että hänelle käy vielä samoin kuin omien kansojensa suurille ystäville Ceausesculle ja Gaddafille.

Ja mikä on Venäjän vastaus? Putin on eilen sanonut, että terroristit on saatava kuriin ja kaikkihan tietävät, ketkä Putinin mukaan ovat niitä terroristeja.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
... Vaaleilla
valittu presidentti ja hänen politiikkansa ei miellytä, jonka vuoksi
on oikeus väkivalloin muuttaa maan
poliittinen suunta kapinoitsijoille paremmin kelpaavaksi.

Eipä kelpaa ko. presidentin politiikka enää vaaleilla valitulle parlamentillekaan, joka sentään koostuu samaisen presidentin puoluetovereista pääosin. Vaalien uskottavuus vielä asia erikseen, mutta vaikka tämänhetken johdolla olisi jopa aito kansan valtuutus toiminnalleen vaalien jälkeen, on touhu käynyt sellaiseksi ettei sitä tule sietää. Tuskin vaalilupauksissa oli "lisää korruptiota ja paluu Neuvostoliittoon!"
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ilmeisesti neuvotteluissa EU-ministerien, opposition ja Janukovitšin välillä on löytynyt alustava sopu. Puolen päivän aikaan paikallista aikaa allekirjoitettaisiin sopimus, jonka yksityiskohdista ei vielä ole tietoa.

Näin kertoi mm. YLE verkkosivuillaan:

Presidentinkanslia: Ukrainan presidentin ja EU-ministerien neuvotteluissa sopu | Yle Uutiset | yle.fi

Mielenkiintoista onkin, mitä tekee Venäjä. Ja miten opposition riveissä mukana olleet anarkistiset tahot ottavat tämän uutisen. Sopimuksen sisältöä voi vain veikkailla, mutta minä epäilen jotain opposition ja alueiden puolueen muodostamaa yhteistä väliaikaista hallitusta, minkä jälkeen uudet vaalit niin parlamenttiin kuin presidentin virkaankin tietyn siirtymäajan kuluessa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Vaalien uskottavuus vielä asia erikseen, mutta vaikka tämänhetken johdolla olisi jopa aito kansan valtuutus toiminnalleen vaalien jälkeen, on touhu käynyt sellaiseksi ettei sitä tule sietää. Tuskin vaalilupauksissa oli "lisää korruptiota ja paluu Neuvostoliittoon!"

Niin, tästä on ketjussa puhuttu ennenkin.

Ongelma on se, että vaikka edelliset presidentinvaalit olisivatkin olleet suht' rehelliset, niin jo ennen vaaleja vain murto-osa ukrainalaisista uskoi vaaleihin ilman vilunkipeliä.

Vähän tällainen "pekka ja susi"-efekti, liian monta kertaa ovat vaalit ja poliitikkojen lupaukset vedetty vihkoon.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jutussa haastatellun nuorukaisen
kertomukset vahvistavat osaltaan
käsitystäni asiain tilasta. Vaaleilla
valittu presidentti ja hänen politiikkansa ei miellytä, jonka vuoksi
on oikeus väkivalloin muuttaa maan
poliittinen suunta kapinoitsijoille paremmin kelpaavaksi.

Etpä edelleenkään vastaa kysymykseeni:

"Oletko sinä valmis nielemään kaiken vastustelematta jos valtaapitäjät Suomessa toimisivat kuten Ukrainassa toimivat? Vai näkisitkö kenties jossain vaiheessa tilanteen muuttuneen sellaiseksi, että olet valmis ottamaan osaa mielenosoituksiin ja jäämään kadulle senkin uhalla, että se päätös voi elämäsi kannalta olla kohtalokas?"

Mutta tämä nyt ei ole mikään ihme, vaan on todella odotettua ryhtyä kikkailemaan sanoilla sen sijaan, että vertaisi omaa asemaansa mielenosoittajiin tai laajempaan kokonaisuuteen ukrainalaisia.

Kuten on tässä ketjussa jo ties kuinka monta kertaa todettua, huomattava osa kansaa ei enää luota Janukovitshin hallintoon vaan sen aikana Ukrainan poliittinen ja taloudellinen ja yhteiskunnallinen ilmasto on heikentynyt huomattavasti, eivätkä nämä ihmiset näe toivoa paremmasta niin kauan kuin valtaansa sementöivä Janukovitsh pysyy vallassa ja suosii politiikalla lähipiirinsä toimintaa ja antaa korruption sekä muiden lieveilmiöiden kasvaa kasvamistaan edes yrittämättä puuttua siihen.

Mutta ilmeisesti hoet mantraa siitä, että kyse on vaaleilla valitusta hallinnosta, mutta mitä mieltä olet siitä, että tämä vaaleilla valittu hallinto järjestelmällisesti rikkoo lakia vastaan tai muuttaa lakeja mieleisekseen? Mitä nyt sitten viimein parlamentissa näyttää edes jonkin sortin järki ottaneen vallan ja jopa presidentin puolueen edustajat äänestivät presidentin päätöksiä vastaan.

Sanon edelleen, se on kovin helppoa Suomessa kritisoida sitä kansanosaa joka on noussut hallintoa vastaan kun suurella osalla suomalaisista ei ole mitään käsitystä siitä millaisessa näköalattomassa yhteiskunnassa huomattava osa ukrainalaisista elää. Ihminen joka menettää toivonsa, mitä häneltä voi odottaa?

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tässä kommunistin mielipide Ukrainan tilanteesta. Länsi paha - Venäjästä ei puhuta..

Monen tason taistelua Ukrainassa

Minua jaksaa aina naurattaa tuo kommarien yhä käyttämä "imperialismi"-retoriikka, siis länttä koskien..

..Venäjähän ei suurvaltapolitiikkansa harjoita imperialismin hengessä, ei ollenkaan..
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Securitas ei onneksi ottanut osaa kahakoihin, joten se saa edelleen toimia Suomessa vartiointiliikkeenä. Romanian salainen poliisi oli nimeltään Securitate.

Älä perkele? En tiennytkään. Jopas nyt.
Meni Securitate ja Securitas sekaisin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Hiukan perspektiiviä Ukrainan ongelmiin.

Ukrainan itsenäistyttyä 90-luvun alussa Neuvostoliiton hajottua maan väkiluku oli noin 50 miljoonaa, tällä hetkellä ukrainalaisia on enää noin 45 miljoonaa eikä väkiluvun väheneminen parissa vuosikymmenessä noin viidellä miljoonalla johdu kuolleisuuden huomattavasta lisääntymisestä ja syntyvyyden romahtamisesta - mikä sekin tosin on laskenut menneiden vuosikymmenten aikana, vaan suurin selittäjä väestömäärän melkoiselle romahtamiselle löytyy jatkuvasta maasta muutosta. Ongelma koskee koko kansaa, kaikilta yhteiskunnan tasoilta ukrainalaisia muutta muihin maihin, mutta Ukrainan kannalta ongelmallista on se, että muuttoliikkeen myötä myös huomattavan paljon korkeastikoulutettuja on muuttanut länteen, mikä on sitten rapauttanut osaltaan koululaitoksen ja yliopistolaitoksen, josta ystävälläni on konkreettista kokemusta hänen työskennellessä yliopiston alaisessa koulutusinstituutissa Donetskissa.

Sen ohella, että koululaitos on joutunut ongelmiin, ongelmien keskellä joutuu painimaan maan suuri pienyrittäjien joukko, jotka joutuvat kaikella tavalla tekemään elantoa todella epämääräisissä olosuhteissa ja voimatta luottaa siihen, että "bisnes" jatkuu huomenna tai viikon kuluttua. Nyt ongelmia lisää entisestään se, että Ukrainan valuutta hryvna menettää arvoaan kaiken aikaa, mikä sitten heijastuu kulutukseen.

Pienyrittäjiä kohdellaan maassa hyvin mielivaltaisesti aluehallinnon sekä muiden toimijoiden taholta. Esim. Euro 2012 jalkapalloturnauksen alla Donetskin keskustasta pakkosuljettiin kymmeniä kioskityyppisiä liikkeitä, koska niiden katsottiin haittaavan kaupungin imagoa kisakaupunkina. Liikkeiden omistajille ei maksettu korvauksia eikä heille osoitettu toista toimipistettä - heidät yksinkertaisesti häädettiin pois alueelta uhkausten kera.

Olen käynyt parin vuoden sisällä Donetskissa kolmasti ja ystäväni naapurissa on ollut pieni "basaari", jossa paikalliset pienviljelijät ovat myyneet hedelmiä, vihanneksia, juureksia, mehuja ja muita pientuotteita. Viime kesänä "basaaria" ei enää ollut kyseisellä paikalla. Joku oli antanut ukaasin myyjille, että heidän on poistuttava paikalta ja tästä jokunen päivä eteenpäin työmiehet olivat tulleet hajoittamaan myyntikojut ja jyräämään paikan maantasalle. Kukaan ei tiedä miksi myynti paikalla kiellettiin, siitä ei ollut kenellekään haittaa vaan ennemminkin paikalliset asukkaat olivat tyytyväisiä, että saivat tehdä ostoksia kotiovensa tuntumassa. Kyseinen päätös on täysin summittainen ja mielivaltainen, eikä se ole perusteltavissa juuri millään muotoa, koska toisaalta joku toinen pieni tai suurempi "basaari" voi jatkaa keskeytyksettä toimintaansa.

Otetaan sitten muutama selkeämmin yksilöitävä tapaus joissa ihmisen liiketoimia tai muuta elämää on haitattu olennaisella tapaa, tai jossa oikeuslaitos ei ole toiminut kansalaisten oikeustajun mukaisella tavalla.

Eräs uuttera mies oli rakentanut perheensä kanssa pienen omistamansa lammen äärelle matkailukeskuksen ja lisäksi hän oli istuttanut lampeen kaloja ja käyttänyt satoja tuhansia hryvnia alueen kunnostamiseen ja rakentamiseen - siis todellakin omia rahojaan tai pankista lainaamiaan rahoja. Hänen unelmansa oli rakentaa itselleen miellyttävä tulevaisuus ja kenties hiukan rikastua mutta erityisesti hän halusi tarjota viihtyisän paikan ihmisille. Eräs uusrikas oli sitten iskenyt silmänsä paikkaan ja tehnyt tällä uutteralle omistajalle tarjouksen josta ei voi kieltäytyä. Tämä mies perheineen kieltäytyi, koska he eivät halunneet luopua unelmastaan ja seurauksena oli sitten se, että tästä jokin aika eteenpäin, alue pakko-otettiin pois häneltä ja myöhemmin siirrettiin tämän uusrikkaan haltuun alueen alkuperäisen omistajan saamatta hryvnaakaan. Tämä oli mahdollista, koska tällä uusrikkaalla oli ystäviä Alueiden puolueessa ja aluehallinnossa. Ukrainassa ei siis kannata sanoa "Ei" tarjouksille joista ei voi kieltäytyä.

Reilu vuosi sitten Kiovassa eräs nainen, joka omisti suuren kiinteistön ja sen ympärillä ison tontin, joutui jatkuvan häiriköinnin ja pahoinpitelyiden kohteeksi, moottoripyöräjengi vainosi häntä kaiken aikaa. Tämä alkoi hyvin pian naisen kieltäydyttyä myymästä kiinteistöään ja tonttiaan eräälle sitä havitelleelle henkilölle. Nainen oli jokaisen väkivallanteon tai sellaisen uhan jälkeen yhteydessä poliisiin, paikalle kutsuttiin useamman kerran poliiseja - jotka tulivat jos viitsivät - turvaamaan naisen omaisuutta ja henkeä. Poliisille oli jätetty tapauksen yhteydessä todella paljon rikosilmoituksia tjsp mutta viikkojen tutkintojen jälkeen poliisit saattoivat vaan todeta etteivät he tiedä kuka on iskujen takana. Absurdi väite koska osalla kerroista moottoripyöräjengiläiset olivat vielä olleet paikalla poliisin saapuessa sinne. Lopulta eräät kiovalaiset journalistit kävivät tutkimaan tapausta ja noin viikossa he olivat saaneet selville keitä jengiläiset olivat - Yön susia, ja että he toimivat aluehallinnon suojeluksessa (Alueiden puolue) ja ettei poliisi ollut ollut edes kiinnostunut tutkimaan tapahtumaa, koska tämä henkilö, joka tonttia oli havitellut oli paikallishallinnon suojeluksessa ja hänellä oli vaikutusvaltaisia ystäviä.

Viime kesänä ystäväni laittoi minulle erään youtube-linkin sekä sitä tapahtumaa käsittelevän uutisen. Eräällä pienemmällä paikkakunnalla, muistaakseni Harkovan alueella, oli ollut maatalousmarkkinat ja paikalla oli huomattavan paljon ihmisiä. Paikalle oli saapunut aseistautunut paikallishallinnon edustaja (kännissä), joka ryhtyi summittaisesti ampumaan väkijoukkoon - tämä kaikki näkyi videolla, ja ampumisten seurauksena useita ihmisiä loukkaantui, osa jopa vakavammin ja lopulta ampuja oli joutunut käsirysyyn markkinavieraiden kanssa ammusten loputtua. Videotallenne päättyy siihen kun ampuja pakenee paikalta maastoautollaan huutaen solvauksia ihmisille. Vaikka tilanteesta on näin selkeää näyttöä ja vaikka ampuja on täysin tunnistettavissa videolta, ei paikallinen syyttäjä nähnyt tarpeelliseksi nostaa syytettä tai viedä asiaa oikeuteen, eikä poliisi ollut kiinnostunut tapahtuneesta laisinkaan. Jälleen kerran tuli osoitettua se, että jos olet riittävän vaikutusvaltainen henkilö tai sinulla on riittävän vaikutusvaltaisia ystäviä olet oikeuden tavoittamattomissa eivätkä sinua koske samat lait mitä tavallista kansalaista.

Toki tätä omien suosimista on tapahtunut kaiken aikaa Ukrainan ollessa itsenäinen ja perusta tälle järjestelmälle on luotu jo Neuvostoliiton aikana, mutta käytännössä kaikkien hiukankaan tarkemmin perillä olleiden tarkkailijoiden ja tutkijoiden mukaan Alueiden puolueen ja Janukovitshin valtakaudella korruptio ja omien suosiminen kaikissa nimityksissä ja muussa toiminnassa on noussut aivan uudelle tasolle. Tämä on nostettu esille jo ennen EuroMajdania, eli kyse ei ole mielenosoitusten aikaan saamasta tietoisuuden kasvusta. Ja tämä toiminta halvaannuttaa Ukrainan valtion toiminnan kuin myös talouden sen kaikilla tasoilla ja sektoreilla. Mahdollinen uusi hallinto ei välttämättä ole sen parempi, mutta jos muutos lähtee liikkeelle kansasta ja sen halusta saada oikeutta, kenties on mahdollista, että pysyvämpi muutos on mahdollista saada aikaan.

vlad.
 
"Oletko sinä valmis nielemään kaiken vastustelematta jos valtaapitäjät Suomessa toimisivat kuten Ukrainassa toimivat? Vai näkisitkö kenties jossain vaiheessa tilanteen muuttuneen sellaiseksi, että olet valmis ottamaan osaa mielenosoituksiin ja jäämään kadulle senkin uhalla, että se päätös voi elämäsi kannalta olla kohtalokas?"
Toistaiseksi olen niellyt kaiken paskan, jota Suomen hallinto on tyrkyttänyt. En ole ottanut osaa mielenosoituksiin enkä lähtenyt toteuttamaan väkivaltaista vallankumousta. Sitä, miten verrataan kuka on missäkin asemassa, on kuitenkin aika subjektiivista.
Noin yleisesti tuollaisessa valintatilanteessa uskoisin miettiväni hyödyt ja haitat aika tarkkaan. Haittojen suuruus ja niiden realisoitumisen todennäköisyys jne.

Mutta tämä nyt ei ole mikään ihme, vaan on todella odotettua ryhtyä kikkailemaan sanoilla sen sijaan, että vertaisi omaa asemaansa mielenosoittajiin tai laajempaan kokonaisuuteen ukrainalaisia.
Tuollaisen vertailun perusteellinen tekeminen on vähintäänkin haasteellista.

Kuten on tässä ketjussa jo ties kuinka monta kertaa todettua, huomattava osa kansaa ei enää luota Janukovitshin hallintoon...
Enpä minäkään kauheasti luota suomalaiseen hallintoon.

eivätkä nämä ihmiset näe toivoa paremmasta
Ymmärrän tuon fiiliksen. Minäkään en näe toivoa paremmasta. Suomi on tilanteessa, jota ei nykyisellä poliittisella systeemillä korjata.

Mutta ilmeisesti hoet mantraa siitä, että kyse on vaaleilla valitusta hallinnosta, mutta mitä mieltä olet siitä, että tämä vaaleilla valittu hallinto järjestelmällisesti rikkoo lakia vastaan tai muuttaa lakeja mieleisekseen?
Käsittääkseni hallinto usein tekee niin, että se pyrkii muuttamaan lakeja mieleisekseen. Voin koittaa ymmärtää vallankumouksellisten motiiveja. Siinä vaiheessa, kun vallankumousta lähdetään tekemään ja astutaan väkivallan tielle, niin ei voida enää vedota koskemattomuuteen. Menetelmä on valittu.

Sanon edelleen, se on kovin helppoa Suomessa kritisoida sitä kansanosaa joka on noussut hallintoa vastaan kun suurella osalla suomalaisista ei ole mitään käsitystä siitä millaisessa näköalattomassa yhteiskunnassa huomattava osa ukrainalaisista elää.
Kritiikkini ei varsinaisesti kohdistu itse kansannousuun. Kritiikki kohdistuu siihen, että valitsemalla väkivallan tie, pitää myös hyväksyä se, että siihen voidaan vastata väkivallalla.
 

Kaspo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Käsittääkseni hallinto usein tekee niin, että se pyrkii muuttamaan lakeja mieleisekseen.

Pakko kysyä, että kannatatko kenties Putininkin hallintoa, kun käsittääkseni lähes identtisellä tavalla Putin & selänpesijät ovat muokanneet lainsäädäntöä diktatuurin mahdollistavaan suuntaan?

edit: Kannattaa-sana taitaa olla vähän huono tässä. "Hyväksyä" voisi olla parempi.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös