2. erä
Ennen toista erää googletin nopeasti Jan Mysakin ja David Jiricekin kuvat, koska halusin tietää, että olivatko he porukassa, joka istui vieressäni vasemmalla puolella. Mysakia en onnistunut tunnistamaan, mutta
Jiricekin bongauksesta olen lähes sataprosenttisen varma, koska kun toinen erä oli alkamassa, hän käveli kahvikuppi kädessään takaisin katsomoon. Päässä oli kirkkaanpunainen lippalakki oletettavasti Tsekin logolla varustettuna ja yllä muiden tavoin haaleansininen huppari sekä verkkarihousut. Kasvonpiirteet ja hiusten vaalea väri täsmäsivät googletukseen hyvin.
Toiseen erään yleisömäärä muutenkin lisääntyi yllättävästi ainakin kymmenellä hengellä. Ilmeisesti ykköskaukalossa oli käynnissä Suomen U18-maajoukkueen ja U20-haastajajoukkueen välinen peli, kun saavuin hallille, koska kapeaa käytävää astellessäni näin sisäänkäynnin kaukalo ykköseen ja sieltä kuului pelin ääniä, mutta tosiaan ohitin tuon sisäänkäynnin ja jatkoin käytävää eteenpäin, kunnes sen perällä oli opaste, jossa luki, että kakkoskaukaloon pääsee kääntymällä oikealle. Kenties ykköskaukalon ottelun päätyttyä osa yleisöstä siirtyi viereiseen kaukaloon.
Toisessa erässä Sapovaliv päästettiin irti vasta ajassa 24:30, kun Tsekki oli jo tehnyt pari maalia ja pelannut 5v3-ylivoimaa. 1-1 tasoitus syntyi 12 sekunnin jälkeen. Hercik kaapi ensin aloitusvoiton Fahrnia vastaan keskiympyrässä ja ampui välittömästi sen jälkeen siniviivan tuntumasta kiekon Henauerin haltuun. Seuranneesta hyökkäyspään aloituksesta Hercik kaapi taas voiton Fahrnin kustannuksella. Kiekko ajautui viivaan Spacekille, joka toimitti sen oikeasta laidasta maalille. Hercik ehti liikkua aloitusympyrästä kohti maalia ja ohjasi matkalla kiekon etukulmasta sisään, joten Henauer oli voimaton. Näin hyvin kiekon muuttavan suuntaa, koska istuin aika lailla laukauslinjan takana viistosti.
Ajassa 22:15 puolestaan syntyi voittomaali 5v3-ylivoimalla. Tsekki käytti ykköskentällistä, jossa Spacek ja Svozil olivat siniviivassa, Hauser ja Ivan syvemmällä siipimiehinä ja Hercik päivysti keskellä maalin edessä. Muotona oli siis 1-3-1:n sijasta ennemmin 2-2-1, jota NHL:ssäkin paljon kahden miehen ylivoimalla käytetään ja Golden Knightsinkin peleistä se oli minulle tuttu juttu. Kaipa tuolla saadaan luotua paremmin uhkaa syvyydestä sitten maalin läheisyydestä kolmella pelaajalla. Yhtä kaikki, Spacek kokeili alkuun yhtä one-timeria viivasta Svozilin levityksestä, mutta se paukkui pleksiin. Sen jälkeen hän ymmärsi syöttää syvyyteen Hauserille, joka maalin vasemmalta kulmalta lähetti poikkisyötön ja Ivan puttasi sen oikealta takatolpalta sisään. Sveitsin alivoimakolmikkona oli Fahrni-Chanton-Nussbaumer eikä kumpikaan puolustajista maalin edessä saanut poikkisyöttöä katkottua, joten Henauer ei tuollekaan osumalle voinut yhtään mitään.
Palatakseni Sapovaliviin, tämän kolmaskin vaihto ottelussa tasaviisikoin alkoi keskialueelle ryhmittymällä, mutta sillä kertaa kiekko oli Tsekin hallussa valmiiksi. Moravecin avaus päätyi pomppujen kautta punaviivalle Hercikille, joka jatkoi pelivälineen Sapovaliville hyökkäyssiniviivan tuntumaan vasempaan laitaan, josta Sapovaliv sai puolestaan jatkettua kiekon poikittain Gajdalle. Tämä pääsi ampumaan haltuunoton jälkeen ranteella oikeasta laidasta kohti takakulmaa suoraluistelusta, mutta Henauerin kilpi oli edessä. Sapovaliv luisteli irtokiekon perään vasempaan laitaan, mutta Meile ehti siihen häntä ennen ja törkkäsi laidan kautta biljardisyötöllä kiekon ohi Sapovalivin suoraan Grafin lapaan. Tämä kiihdytti yli keskialueen ja painopiste siirtyi Tsekin päätyyn, mutta Moravec ja Cech voittivat päätydumppauksen jälkeisen kamppailutilanteen ja siirsivät kiekon ränniin, jossa oli vastassa Hercik ja tämä nosti jalalla kiekon oikeaa laitaa pitkin keskialueelle.
Punaviivan kohdalla Hercik tavoitteli ristipistolla Sapovalivia. Kiekko ajautui taas vähän tuurillakin perille. Sapovaliv onnistui toistamiseen kuitenkin siniviivan tuntumasta tekemään peliä ahtaasta tilasta ja ohjasi kiekon Sveitsin nelospakkiparin selustaan kohti Gajdaa, joka luisteli lujaa perään ja pääsi käsiksi kiekkoon maalin kulmalla, mutta nollakulmasta lähtenyt nopea laukaus osui sivuverkkoon vaarattomasti. Jatkotilanteessa Hercik yritti vanhanaikaista siinä onnistumatta. Vaihto päättyi lopulta siihen, kun Gajdan toinen laukaus maalin oikealta kulmalta kilpistyi Streulen peittoon. Sapovaliv oli syöttönsä jälkeen liikkunut maalin eteen ja kyttäsi reboundia takakulmalla.
Jos avauserässä Sapovaliv oli huolimaton kiekollisena, tämä vaihto sujui jo paremmin ja kiekkovarmuus oli parempaa, kun molemmat syötöt ahtaissa tiloissa ja epäkiitollisissa peliasennoissa onnistuivat ja niistä Gajda pääsi ampumaan kahdesti suoraluistelusta. Pelin tekeminen suorahyökkäyksissä täten onnistui kuten Golden Knightsinkin kehitysleirinkin peleissä. Syy puolestaan siihen, miksi Hercik pelasi Gajdan ja Sapovalivin kanssa oli se, että Tsekin kolmosketjun laituri Urban ei käynyt jäällä kahdessa viimeisessä erässä, joten Hercik, Rusavy ja Sedlacek pelasivat joka kolmatta vaihtoa keskenään.
27. minuutilla vaihto alkoi jo tutusti 1-2-2 trapissa. Hercik oli vielä jäällä edellisestä ketjusta ja ylimpänä karvaajana sai lavan väliin sveitsiläisten avaussyöttöön, mutta kiekko ajautui toki Tsekin päätyyn. Siellä kuitenkin Suchanek oli kiekkoa vastassa ja ehti siirtää kiekon eteenpäin pois paineen alta ja pian tulikin jo pelikatko keskialueella paitsion merkiksi. Sveitsi vaihtoi ykkösketjunsa sisään Sapovalivin vitjaa vastaan, joten ainakin välillä selkeästi Sveitsi halusi peluuttaa nimenomaan Fahrnin ketjua Sapovalivin koostumusta vastaan, koska tuo ei ollut ensimmäinen kerta, kun ketjut olivat vastakkain tasaviisikoin.
Sapovaliv hävisi keskialueella aloituksen Fahrnille ja Meile kuljetti oikeasta reunasta kiekon hyökkäysalueelle. Knak oli painottoman puolen laidassa rännikiekkoa vastassa ja palautti sen ohi Cechin maalin taakse, josta kiekko ajautui puolestaan oikeaan kulmaan, jonne Allenspach ja Moravec menivät vääntämään irtokiekosta. Allenspach sai tökättyä kiekon maalin taakse, josta Fahrni syötti sen siniviivaan puolustajalle. Sapovaliv kellui pienessä liikkeessä jatkuvasti enimmäkseen oman maalin edessä, kunnes Rusavy sai väännettyä siniviivan kulmassa Meileä vastaan kiekon keskialueelle. Vastahyökkäys kääntyi välittömästi takaisin omiin päin, kun Rusavy antoi harhapassin, mutta Sapovaliv sai annettua pientä mailapainetta sveitsiläiselle oikeassa laidassa ja kaiketi Knakin syöttö keskustaan oli osoitteeton. Cech siirsi irtokiekon keskialueelle toisesta laidasta. Se valui aina Sveitsin alueelle. Rusavy meni perään vielä karvaamaan ja Sapovaliv tuli perässä. Meile onnistui pyörähtämään irti Rusavysta, mutta kun hän haki pakki-pakkisyöttöä maalin takana, Sapovaliv aavisti sen loistavasti ja katkaisi syötön. Yhdellä kosketuksella riistosta hän syötti kiekon ristiin siniviivaan Moravecille, joka olisi voinut ampua vasemmalta b-pisteeltä, mutta päätti hakea syöttöä maalin eteen mailaviidakkoon tuloksetta:
Sapovalivin maaginen rystypassi.
Tuosta peli kääntyi vielä Tsekin päätyyn ja Knak oli punnertaa 1v1-tilanteessa ohi Cechin, mutta kiekko ajautui vasempaan kulmaan. Tsekin alakerta sai pelin jo rauhoitettua maalin taakse, mutta Moravecin lättysyöttö katkesi sveitsiläiskarvaukseen eikä Sapovaliv päässyt vaihtoon. Onneksi Zanetti toimitti suoraviivaisesti kiekon siniviivasta vain maalille ja Suchanek kaapi reboundin haltuunsa, kun Cech ja Moravec pitivät sveitsiläismailat kurissa. Sapovaliv puolestaan oli oman miehensä sisäpuolella, mutta tämä ei ollut kontrollissa ihan kunnolla, vaan etäisyyttä oli pari metriä, joten jos rebound olisi pompannut torjunnasta hieman sivuun, Sapovalivin mies olisi saattanut päästä vetopaikkaan. Mutta joo, tämän pitkän vaihdon aikana Sapovaliv väläytti siis kertaalleen pelinäkemystään ja hän näytti tietävän, missä Moravec on, koska niin nopeasti syöttö lähti maalin takaa osin sokkonakin riiston jälkeen.
Puolivälissä ottelua Sapovaliv pelasi lyhyen alivoimavaihdon Hauserin kanssa. Siitä ei jäänyt mieleen oikeastaan muuta kuin se, että jälleen kun kiekko oli esim. Allenspachilla oikeassa siivessä, Tsekin vasen pakki liikkui vetolinjan eteen ja Sapovaliv puolestaan keskustassa puolusti Fahrnin ulos tilanteesta ollen kiinni tämän rungossa. Lopulta sitten Hauser pääsi väliin, kun Allenspach haki pudotussyöttöä viivaan Delemontille ja Sapovaliv purki varmasti irtokiekon rystyltä toiseen päätyyn. Tsekillä olisi ollut ehkä puolikas mahdollisuus 2v1-hyökkäykseen, mutta Sapovaliv ei edes harkinnut jalalla nostamista. Ehkä hän tiedosti, että väsyneenä hyökkääminen ei ole järkevää ja kurinalaisesti siirtyi vaihtopenkille, kun edellinen vaihto venyi pitkäksi.
33. minuutilla Sapovaliv hyppäsi kaukaloon, kun omalla alueella oli meneillään kulmaralli. Hän otti paikkansa b-pisteiden välistä ja koputteli vastustajan nelossentteriä Algea kevyesti selkään oltuaan tämän sisäpuolella oikeaoppisesti. Tsekki teki pitkän kiekon yrittäessään purkaa painetta. Sapovaliv kaapi kuitenkin aloitusvoiton Henrysta, joten aloitussaldo oli 3/5 tuossa vaiheessa. Aloitusvoitosta huolimatta peli jäi Tsekin alueelle. Sapovaliv varmisti maalin edessä, kun Hamara ja S. Nemec olivat yhtä aikaa vasemmassa kulmassa. Sitten Sapovaliv lähti maalin edestä kohti oikeaa laitaa, kun irtokiekko meni sinne, mutta Ritzmann ehti tuoreilla jaloilla häntä ennen paikalle, vaikka Matyas pitkällä mailallaan yrittikin taas kurottaa jo kauempaa kumilaattaa kohden. Sapovaliv kuitenkin taklasi Ritzmannia tämän jo luovuttua kiekosta ja sai horjutettua vastustajaa. Sen jälkeen Sveitsi sitten menettikin kiekon lopulta ja Sapovaliv poistui vaihtoon keskialueen siirtokiekon jälkeen.
Pidin siitä, että taaskaan Sapovaliv ei väkisin ollut jäällä kauempaa ja lähtenyt hyökkäämään väsyneenä, vaan piti vaihtojen pituudet lyhyinä, jos vain mahdollista. Se on aina joukkuepelaajan merkki ja Royhan toteutti samaa aikuisten MM-kisoissa näkemissäni peleissä, kun lähes aina hänen vaihtojensa keskipituus oli korkeintaan 40 sekuntia. Pienen negatiivisen merkinnän voi puolestaan antaa siitä, että dynaamisuuden puutteen takia Sapovaliv joutui taas turvautumaan mailalla kurottamiseen sen sijaan, että olisi oikeasti kunnolla ehtinyt ensimmäisenä irtokiekkoon oikeassa laidassa ja päässyt purkamaan puolustusalueen puolustuspelin. Tuon räjähtävyyden puutteen takia kenties NHL:ssäkin joskus tulevaisuudessa Sapovalivin ollessa jäällä hänen ketjunsa joutuu ottamaan vastaan pitkiäkin kulmaralleja omissa, jos muistakaan ei ole tekemään "stoppeja", vaan he ovat yhtä hitaita suhteessa vastustajiin kuin Sapovaliv, joka kaipaa lisäkiihtyvyyttä kyetäkseen vastustajien iholle entistä paremmin.
Pari minuuttia ennen toista taukoa otin lyhyen vaihdon nauhalle, mutta siinä ei tapahtunut mitään kovin kummallista. Vastassa oli taas Sveitsin ykkönen. Fahrni ampui oikeasta laidasta tultuaan taas onnistuneesti oikeasta laidasta kuljettamalla hyökkäysalueelle. Suchanek torjui eteensä, mutta puolustajat pitivät sveitsiläiset irti reboundista. Sapovaliv tuli suoraan vaihtoaitiosta apuun oman maalin eteen, muttei päässyt käsiksi kiekkoon, vaan tsekkiläispuolustaja purki kiekon kohti laitaa. Delemont kuitenkin piti siniviivan kiinni ja ampui sitten sivuttaisliikkeestä takaisin kohti maalia. Sapovaliv lähimpänä pelaajana meni peittämään vetoa ottaen hetkellisesti siis vasemman laiturin roolin, muttei ehtinyt vedon eteen millään. Fahrni ohjasi kiekon ohi maalin. Seuraavat kymmenen sekuntia Sapovaliv kellui pienessä liikkeessä tutusti b-pisteiden välissä, kun peli ajautui puolelta toiselle ja lopulta Gajda otti korkeasta mailasta jäähyn vasemmassa laidassa. Sapovaliv pelasi alivoimasta viimeiset 10 sekuntia, kunnes summeri soi eikä sen aikana tapahtunut mitään raportoitavaa Tsekin maalin takana.
Koska jalassani oli shortsit, tärisin toisen erän jälkeen jo niin kylmissäni, että oli pakko poistua lämmittelemään eteisen puolelle, jos niin voi sanoa. Samalla näin oikean reitin, jota minun olisi pitänyt käyttää jo aiemmin. Kuljin muiden perässä hallin puolella kohti ykköskaukaloon johtanutta ovea ja pujahdin sitä kautta ulko-oven läheisyyteen seisoskelemaan. Alun perin olisi siis pitänyt mennä ykköskaukalon ovesta sisään ja kääntyä vasemmalle, jolloin olisin päässyt toisesta suunnasta kakkoskaukalon luokse eikä täten olisi tarvinnut kävellä pukukoppien ja pelaajien ohitse käytävää pitkin. Noh, aina oppii uutta. Kun palasin päätöserään katsomoon, käytävällä vastaan tuli
Sami Kapanen, joka antoi yksilöneuvontaa jollekin suomalaiselle. Jälkikäteen tietysti hoksasin, että kenties hän jutteli Konstalle, joka oli osa U20-haastajajoukkuetta. En kuitenkaan tuossa hetkessä sen kummemmin katsonut, kuka pelaaja oli kyseessä, koska hän oli selin minuun päin, kun kävelin ohi.
3. erä
Päätöserä alkoi puoli yhdeksän maissa. S. Kapanenkin tuli katsomaan sitä vaaleissa farkuissaan ja tyylikkäässä liivissä. Googletus kertoi, että hän on nykyään Flyersissa pelaajakehityspuolella, joten kenties hän Konstan neuvomisen lisäksi oli tarkkailemassa Zanettia, joka on Philadelphian varaus.
Sapovalivin ja Sedlacekin seurana heidän ensimmäisessä vaihdossaan oli Hauser, kun Urbanin putoamisen takia Gajda vuorostaan tuurasi jo kolmosketjussa ensimmäisessä vaihtokierrossa. Sapovalivin ketjun vaihto alkoi sillä, että Hauser haki oikeasta laidasta pudotusta takaviistoon, mutta syöttö oli surkea valuen keskialueelle. Cech kuitenkin palautti sen nopeasti kotijoukkueen päätyyn. Sapovaliv meni ensimmäisenä karvaamaan ja liimasi voimalla Sidlerin seinälle. Pidin siitä, miten hän käytti kokoaan hyväksi tuossa tilanteessa ja suorastaan tosiaan imi tilan ja ajan pois, josta häntä on kehuttu. Päätypleksi suorastaan värisi, kun Sapovaliv vei taklauksensa loppuun. Sedlacek tuli avuksi ja siirsi irtokiekon vasemmasta kulmasta viivaan, mutta Moravecin kuti kilpistyi Mugglin polvisuojiin ja kiekko ajautui taas keskialueelle, mutta toistamiseen samassa vaihdossa Cech oli kiekkoa vastassa. Hän levitti nopeasti poikittain ja Moravec pelasi pystyyn. Sapovaliv teki itsensä tarjottavaksi keskikaistalle ja sai syötön lapaansa. Hän kuljetti kiekon onnistuneesti vasemmasta laidasta sisään, kun tilaa oli ja pelasi nopean seinän Sedlacekin kanssa. Seinäpeliä seurasi sebastianahomainen jarrutus laidassa ja pelin hidastaminen, mutta Sapovaliv ei löytänyt toisesta aallosta ketään kelle syöttää, joten hän yritti pyörähtää irti Sidlerin sivupaineesta. Seurauksena oli kuitenkin lopulta kiekonmenetys, kun hän oli sen verran yksin lopulta kahta sveitsiläistä vastaan.
Päätöserän toinen vaihto oli alivoimalla 43. minuutilla. Sapovaliv kaapi aloitusvoiton Fahrnista ja seurauksena oli välitön purku. Sveitsi haki vauhdit alhaalta ja tuli taas kerran oikeasta laidasta sisään, mutta sillä kertaa Knakin kuljettamana, kun tämä sai avauksen lapaansa täyteen vauhtiin. Knak jarrutti terävästi Moravecin edessä ja Sveitsi sai kuvion kuntoon. Biasca kokeili ampua jälleen yhden onnistuneen poikkisyötön jälkeen vasemmasta siivestä, mutta veto meni ohi maalin. Sedlacek törkkäsi irtokiekon vasemmasta kulmasta eteenpäin ja Sapovaliv kavensi niin ikään samaan laitaan hipaisten hänkin kiekkoa ojennetulla tikullaan, mutta Delemontin pinchaus piti paineen alueella vielä parin sekunnin ajan, kunnes Sedlacekin toinen purkuyritys tuotti tulosta. Sapovaliv luisteli vaihtoon ja tämänkin vaihdon pituus pysyi 40 sekunnissa.
Sapovalivin alivoimavaihto liikkuvassa muodossa. Heti alussa näkyy puhdas aloitusvoitto ja myöhemmin mm. mailankurotus irtokiekkoon oikeassa laidassa.
48. minuutilla alivoimaparina oli Gajda. Sveitsillä oli askissa ylivoimaviisikko, jossa olivat kakkosylivoimasta Graf ja Henry, mutta Zanetti, Sidler ja Ritzmann oli korvattu Dioniciolla sekä nelosketjun hyökkääjillä Marchonilla ja Algella. Alivoimavaihto alkoi keskialueella hyökkäystä vastaanottaen, mutta Sveitsi pujahti laidasta sisään yhtä tavanomaisesti. Omalla alueella Sapovaliv enimmäkseen peitti syöttö- ja vetolinjoja. Kertaalleen hän liikkui vähän myöhässä Dionicion viivakudin eteen, mutta Suchanek hoiti matalan vedon. Kun puolestaan Henrylla oli kiekko vasemmassa siivessä, slotissa operoineen Grafin maila oli taas Sapovalivin kontrollissa eikä Sveitsi voinut hakea ohjurisyöttöä AV-neliön keskelle, joten jos jotain Sapovalivin AV-pelaamisesta jäi mieleen erityisesti, se oli hänen kykynsä puolustaa vastustajan maila vaarattomaksi AV-neliön keskellä. Ja kun Tsekki sai purun aikaan pleksiin paukkuneen viivavedon jälkeen, Matyas poistui nöyrästi vaihtoon välittömästi. Vaihdon pituus oli vain 35 sekuntia.
51. minuutilla Sapovalivin viisikolle jätettiin ylivoiman jämäsekunnit. Matyas haki alhaalta vauhtia muun viisikon tavoin. Sedivy yritti syöttää hänelle keskikaistalle, mutta passi lensi yli lavan. Vasemmassa laidassa oli kuitenkin Hauser valmiina. Tämä pujotteli taitavasti läpi keskialueen ja jakoi sitten oikeaan laitaan Sedlacekille, jonka tulisen rannelaukauksen Henauer torjui. Sapovaliv ehti yhtä aikaa sveitsiläisten kanssa reboundiin, muttei saanut osumaa pomppukiekkoon maalin edessä, vaan Sveitsi purki. Tsekkipuolustaja avasi maalin takaa vasempaan laitaan Sedlacekille, joka jatkoi keskelle Sapovaliville. Tämä vei toistamiseen erän aikana kiekon vasemmasta laidasta yli siniviivan, mutta seinäsyöttö takaisin keskikaistalle Sedlacekille jäi sveitsiläisluistimiin, joten tuosta kirjattiin yksi harhayöttö lisää Matyaksen tilastoihin. Vastahyökkäyksestä Muggli ampui oikealta pienestä kulmasta kiekon Suchanekin syliin ja tämä teki pelikatkon.
Toiseksi viimeinen vaihto oli 55. minuutilla. Se alkoi hyökkäysalueella, kun Sapovaliv karvasi syvällä, mutta Nicolet sai nepattua kiekon hänen ohitseen Baechlerille, joka jatkoi siniviivan kulmasta kiekon keskialueelle vauhtiin Biascalle. Tsekin puolustajapari kuitenkin pysäytti hyökkäyksen ja käänsi nopeasti jälleen pystyyn. Sapovaliv sai kiekkokosketuksen hyökkäyssiniviivan päällä vasemmassa laidassa ja löysi keskustasta Chmelarin, jonka laukaus kuitenkaan ei koskaan lähtenyt lavasta, kun Nussbaumer kiilasi iholle napaten karkin pois. Aaltoileva peli siirtyi Tsekin päätyyn ja Sapovaliv valui suojaamaan oman maalin edustaa eli vastuullisuus puolustussuuntaan tuli taas esiin. Hän ei fuskannut tai jäänyt kellumaan ylemmäs kytätäkseen vastaiskua. Ja kun Spacek pääsi väliin oman maalin takana, Sapovaliv teki itsensä tarjolle tutusti keskikaistalle, mutta sillä kertaa häntä ei käytetty. Keskialueella vaihdon lopuksi Sapovaliv taklasi Biascaa vaihtoaitioiden edustalla, kun peli oli taas kääntymässä kohti Tsekin maalia ja sai pakotettua tämän hätäiseen päätydumppaukseen. Kahdessa viimeisessä erässä Sapovaliv vei tilanteet tosiaan loppuun asti ja imi tilan pois päättäväisesti.
Kenties viimeinen paikan päällä koskaan Sapovalivilta näkemäni vaihto oli kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa. Heti vaihdon aluksi Tsekin vaihtoehtoinen 3-2 trap tuotti riiston puolustussinisellä ja siitä Moravec syötti heti eteenpäin löytäen Sapovalivin, joka rakensi peliä kivasti keskialueella jatkaen kiekon eteenpäin Gajdalle, joka päätti vastahyökkäyksen osoitteettomaan rannelaukaukseen oikealta b-pisteen yläkaarelta. Tämä haki reboundinsa kulmasta ja vieritti sen maalin taakse. Sapovaliv ja Sedlacek menivät painimaan vasempaan kulmaan saakka, mutta Sidlerin ja Algen johdolla Sveitsi pääsi omista pois. Painopiste siirtyi Tsekin päätyyn. Sapovaliv valui laiturin paikalle, kun Sedlacek ehti ensin omiin täyttäen oikeaoppisesti sentterin roolin. Kuitenkin nopeasti miehet vaihtoivat lennosta takaisin omille pelipaikoilleen ja Sapovaliv tuli kellumaan b-pisteiden väliin seuraten laitakamppailua etäämmältä. Kun Moravec oli sitten rynninyt itsensä vasempaan kulmaan ja kiekko ajautui oikealle, Sapovaliv irtosi keskustasta paineistamaan kulmaan, muttei ehtinyt millään saamaan stoppia, vaan Marchon ehti helposti pudottaa viivaan Sidlerille, joka toimitti kiekon Suchanekin hanskaan ja tämä teki pelikatkon. Tuomari vihelsi pilliin ja Sapovaliv liukui vaihtoon ketjunsa kanssa.
Sveitsi otti aikalisän, muttei saanut tasoitusta enää aikaan ilman maalivahtia. Tsekki sen sijaan hukkasi 3v2-hyökkäyksestä tyhjän maalin, kun Hercik sai syötön Ivanilta oikeasta laidasta slottiin, mutta jotenkin kummassa lakaisi puoliksi ohi kiekosta eikä saanut sijoitettua sitä tyhjään maaliin. Lopputulos oli täten Sveitsi yksi, Tsekki kaksi. Sapovalivin U20-debyytti päättyi voittoon ja siitä jäi täten hyvä maku, vaikka tehopisteitä ei tullut. Peli oli ohi klo 20.58, joten kyseessä oli kompakti tasan kahden tunnin paketti. Soisin saman yleistyvän kaikissa peleissä, koska aika on tärkein resurssi eikä sitä pidä maksavalta asiakkaalta tuhlata.
Summerin soitua nappasin yhden kuvan voittajista ja lähdin sitten kohti ulko-ovea. Mietin, että pitäisikö minun jäädä vartomaan Matyasta kaukalon reunalle ja antaa nyrkkitervehdys, mutten sitten kuitenkaan kehdannut tehdä niin. Jos mukanani olisi ollut jokin Vegasiin liittyvä fanituote, ehkä sitten olisin voinut pysäyttää hänet ja pyytää signeerausta. Yhteiskuvia en puolestaan harrasta, joten sen varjolla tsekkinuorukaiseen kontaktin ottaminen oli poissuljettua.
Osasin jo oikean poistumisreitin ja kävelin itse asiassa S. Kapasen perässä kaukaloiden reunustaa pitkin kohti ykköskaukalon ovea. Sukat ja kengät kastuivat matkalla, kun betonilattialla oli jääkoneiden jättämiä vesivanoja. Kapanen jäi pitämään minulle ovea auki.
Kiitin häntä. Sen jälkeen kävin vielä vessassa pelaajakäytävällä, mutta vessa ei sentään ihan pukukoppien vieressä sijainnut. Yhdeksän jälkeen alkoikin sitten kotimatka unohtumattoman päivän jälkeen. Ulkona oli ilmeisesti satanut, koska ilma oli kostea ja painostava, mutta se oli vain hyvä juttu, koska jäähallin kylmyyteen verrattuna hiostava ilma tuntui todella hyvältä ja keho lämpeni nopeasti.
Voittajat.
Yhteenveto Sapovalivista
Ennen muiden yksilöiden perkaamista yhteenvetona Sapovalivista voisi todeta muutaman seikan. Aloitetaan kiekottomasta pelaamisesta. Pidin hänen kurinalaisuudestaan ja vastuullisuudestaan alaspäin, mikä oli tiedossa jo etukäteen. Hän ei fuskannut, vaan valui tunnollisesti oman maalin eteen irroten keskustasta vain tarvittaessa irtokiekkojen perään laitoihin. Lisäksi hän pysytteli oman miehensä sisäpuolella b-pisteiden välissä, vaikka kertaalleen etäisyyttä vähän liikaa jäikin. Hän pyrki olemaan jatkuvasti pienessä liikkeessä ja ikään kuin kellumaan, jotta hänellä oli parempi valmius sitten irrota juurikin irtokiekkojen perään, mutta toisaalta tuo näyttäytyi myös välillä siltä, että hän oli hieman pelin ulkopuolella odottaen muiden tekevän likaiset työt eikä päässyt ytimeen itse samalla lailla. Ja kuten jo aiemmin kirjoitin, räjähtävyyden puutteen takia kenties NHL:ssäkin joskus tulevaisuudessa Sapovalivin ollessa jäällä hänen ketjunsa joutuu ottamaan vastaan pitkiäkin kulmaralleja omissa, jos muistakaan ei ole tekemään "stoppeja", vaan he ovat yhtä hitaita suhteessa vastustajiin kuin Sapovaliv, joka kaipaa lisäkiihtyvyyttä kyetäkseen vastustajien iholle entistä paremmin. Räjähtävyys myös helpottaisi sitä, että Sapovaliv pystyisi paremmin blokkaamaan vastustajien viivakuteja, koska tässä pelissä pari kertaa hän oli rahtusen myöhässä yrittäessään ehtiä blokkaamaan laukauksia kauempaa.
Dynaamisuuden puute pakotti Sapovalivin kurottamaan usein irtokiekkoihin pitkällä mailalla kauempaa sen sijaan, että hän oikeasti olisi ehtinyt kunnolla irtokiekkoihin ensimmäisenä ja olisi siten saanut paineen purettua omalta alueelta onnistuneilla stopeilla. Toki se on hyvä asia, että hän on oppinut ulottuvuudellaan paikkaamaan bambimaista ja horjuvaa luisteluaan. Ehkä eniten puutteet luistelussa tulivat ilmi jarrutustilanteissa, koska niissä jotenkin tasapaino oli pettää aina eniten. Toki myös isommat käännökset olivat hitusen rahtilaivamaisia koosta johtuen, mikä kävi ilmi jo kehitysleiristreameista, mutta minusta silti aika hyvin Sapovaliv pysyi kuitenkin pelin temmossa mukana, vaikka moni vaihdoista aaltoili päästä päähän useamman kerran. Laajemmat vauhtikäännökset eivät siis livenä näyttäneet niin hirveiltä kuin ehkä etukäteen ajattelin.
Mailapaine oli hyvää. Pitkällä mailallaan hän sai häirittyä vastustajia ja pakotettua näitä vaikeampiin ratkaisuihin esim. keskialueella trapissa tai sitten omalla alueellakin kuten mm. siinä yhdessä tilanteessa Ritzmannia vastaan, kun tämä yritti suunnanmuutoksella karistaa Matyaksen selästään, mutta tämän oikea-aikaiset mailaniskut vastustajan lapaan pakottivat Ritzmannin luopumaan kiekosta lopulta. Keskialueellakin Matyas kohdisti mailapainettaan erittäin tarkasti vastustajan lapoihin eikä niinkään yrittänyt esim. nostaa mailaa alakautta, vaan vain irrottaa kiekon vastustajalta terävällä iskulla riistämisen sijaan. Hänellä oli hyvällä tavalla "raskas" ja "painava" maila eli voimaa noissa iskuissa ihan kivasti läheltä nähtynä. Alivoimalla hän puolestaan tehokkaasti sulki kolmeen otteeseen vastustajan mailan neliön keskellä vaarattomaksi ollen tuossa yksityiskohdassa erityisen hyvä ja peitti kohtalaisesti muutoin syöttö- ja vetolinjoja.
Trapissa Sapovalivin puolelta Tsekin oikeasta laidasta Sveitsi ei oikeastaan kertaakaan puhkonut keskialuetta, vaan hyökkäsi toiselta laidalta sisään monesti, joten sikäli Sapovaliville voi antaa puhtaat paperit keskialueen puolustuspelaamisesta. Pari kertaa toki kun hän oli hetkellisesti keskemmällä, vastustajan alakerta dumppasi kiekon päätyyn hänen "lävitseen", mutta en noita virheiksi kutsuisi, kun Sapovaliv kuitenkin piti punaviivan kiinni ja esti kuljettamasta pidemmälle. Staattisissa väännöissä puolestaan laidoissa koostaan huolimatta Sapovaliv ei mitenkään dominoinut, vaan avauserä oli jopa aika heikkoa tekemistä, mutta parissa myöhemmässä erässä hän oli raivopäisempi ja loppuarvio on aika neutraali tuon osa-alueen suhteen. Sanoisin, että laitakaksinkamppailuiden voitot ja tappiot menivät aika tasan. Viimeisenä huomiona kiekottomasta pelaamisesta voisi todeta sen, että etukäteen tiedossa ollut kyky imeä vastustajalta tila ja aika pois näkyi kunnolla vasta kahdessa viimeisessä erässä, kun hän vei useamman taklauksen loppuun saakka vastustajan runkoon. Toki mailapaineen antaminen ja esim. alivoimalla vastustajan slottipelaajan tekeminen vaarattomaksi olivat myös osoituksia tilan pois ottamisesta, mutta päätöserän niitti Sidleriin ja tämän liimaaminen päätyyn niin, että pleksi värisi, teki vaikutuksen.