Mainos

Tyttöjen maajoukkueet

  • 45 012
  • 393

Redimor

Jäsen
Tyttöleijonat avasi turnausurakkansa 8-0-tappiolla Kanadalle. Vaahteralehdet ratkaisivat pelin lopullisesti toisessa erässä iskemällä 30 sekunnissa kaksi osumaa Suomen verkkoon. Suomen pelistä nyt ei paljoa tarvitse puhua mitään, aika räpeltämistä oli sen mitä pari erää katsoin. Lukemat kertovat kaiken oleellisen pelin kulusta. Vaikea uskoa, että tämä sama joukkue otti perjantaina Kanadasta 4-3-voiton.
Harjoitusottelut on harjoitusotteluita, niistä ei paljoa kannata johtopäätöksiä vetää.

Toisekseen yllättääkö tulos lopulta? Päävalmentajan erikoiset teesit joukkueen rakentamiselle herättivät jo aika hyvin ihmetystä. Hienoa jos toimii, mutta tuntuu jotenkin että venettä yritetään taas keksiä uudelleen eikä toimivaa mallia haluta edes kokeilla. Jokainen valmentaja tekee tavallaan ja ilmeisesti nykyisellä on halua erottua joukosta.
 

Glove

Jäsen
Harjoitusottelut on harjoitusotteluita, niistä ei paljoa kannata johtopäätöksiä vetää.

Toisekseen yllättääkö tulos lopulta? Päävalmentajan erikoiset teesit joukkueen rakentamiselle herättivät jo aika hyvin ihmetystä. Hienoa jos toimii, mutta tuntuu jotenkin että venettä yritetään taas keksiä uudelleen eikä toimivaa mallia haluta edes kokeilla. Jokainen valmentaja tekee tavallaan ja ilmeisesti nykyisellä on halua erottua joukosta.
Minkälaiset teesit valmentajalla on?
 

Redimor

Jäsen
Minkälaiset teesit valmentajalla on?
Millainen ihminen ja urheilija olet. -Mira Kuisma

Saa helposti sen kuvan jos pelaaja on hyvä snaipperi niin ei välttämättä sovi kuvioon (snaipperilla tarkoitan itsekästä ja tehokasta maalintekijää).

− Meillä on hyviä pelaajia, mutta ennen kaikkea meidän ryhmäämme sopivimmat pelaajat. Kaikilla on riittävät pelitaidot ja osaaminen.

Tarkoittaakohan meidän ryhmä nyt joukkuetta vai valmentajalle sopivimpia? Eikä ne pelitaidot tällä hetkellä näytä riittäviltä.

Näitä lausuntoja kannattaisi pitää ihan omana tietona ja käyttää yleistä jargoniaa juurikin siittä syystä, kun kuitenkin käy joskus hassusti ja tulee 8-0 pataan vastustajalta joka juuri edellisessä harjoituspelissä voitettiin. Näistä lausunnoista nyt saa helposti sitä kuvaa, että jotain erikoista yritetään millä ei välttämättä ole mitään tekemistä voittavan joukkueen kanssa.

Aikapa näyttää miten homma etenee, toivottavasti paremmin.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Jenkkejä vastaan näyttää sama meno jatkuvan. Puolustus on koko ajan tilanteista myöhässä ja koko ajan ihan älytöntä tunarointia kiekon kanssa. Kiekkoa roiskitaan omalla sinisellä ihan silmät kiinni toivotaan-toivotaan-syötöillä joista yksikään ei ole mennyt omille. USA on latonut jo viisi maalia taululle ja teurastus on tästäkin pelistä tulossa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Lahen Pelsu, Dallas Stars, Leksand, Orlando Magic
Naisten/tyttöjen mm-kisojen seuraaminen on yhtä tyhjän kanssa. Jo etukäteen tietää että jenkkejä ja kanukkeja vastaan ei yleensä ole mitään saumaa voittaa, kisojen mennessä nappiin pelataan pronssista ja siihen on tyytyminen niin kauan kuin kotimainen naiskiekko on amatööritasolla.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Kaksi matsia katseltuna herää kysymys, onko Suomi nyt varmasti oikeassa sarjassa? Onko tytöillä b - sarjaa? Kun kahden pelin saldo on 1 - 16 ja pelillisesti onnistuttu lyömään muutama pitkä, selitteleminen on turhaa.

Ihmettelin myös mikä ajatus joukkueen kasaamisessa on, vai eikö Suomella kertakaikkiaan riitä pelaajia edes yhteen joukkueeseen, kun tämä numero 7, joka ilmeisesti on kovin nuori, on tuolla jäällä enemmän tiellä, kuin hyödyksi ja silti on kentällä sekä yv:ssä, että av:ssa. Ymmärrän hyvin, että nuorista pyritään koulimaan tulevaisuuden vastuun kantajia ja peluuttamaan vähän nuorempinakin, mutta jos pelaaja ei pääse luistimillaan paremmin kuin täi tervassa eteenpäin, lajitaito on nätisti sanottuna kaikessa vajaa, niin mikä mieli on tämmöistä pelaajaa pitää isolla vastuulla kentällä?

Valmennukselta voisi joku kysäistä tätä asiaa. Se on jo näillä näytöillä selvä, ettei Ruotsiltakaan muuta saada, kuin turpaan, mutta ehkä jos siellä on vielä pelejä ihan alakastiakin vastaan, putoamiskamppailu? Saataisiin joku tasaväkinenkin otatus aikaan.

Kun miettii naisten sukellukseen suhteutettuna miettii väkisin, että olevilla eväillä ja rakenteilla naisten kiekko sukeltaa ja syvään. Tämä on suuri sääli maalle, joka olettaa olevansa kiekkokulttuurimaa.
 

jahoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa
Taitaa olla vähän sama kuin aikuisten kisoissakin eli finaalipelin ratkoo usa ja can, ja pronssipelin ratkoo fin ja cze..
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Taitaa olla vähän sama kuin aikuisten kisoissakin eli finaalipelin ratkoo usa ja can, ja pronssipelin ratkoo fin ja cze..

Esitysten perusteella en oikein usko Suomen olevan mitalipeleissä ja jos sinne kahden luokattoman kesken jollain tuuripompulla päätyy, eikä se olisi jotenkin oikeudenmukaistakaan, kyllä mitalipeleihin pitää parempi taso löytää. Tietysti, voihan olla, että tytöt veteli tahallisesti hassutellen vastustajia hämäten päin sitä itseään nämä kaksi peliä ja ovat jo alun alkujaan päättäneet pelata vain pronssista.
 
Suosikkijoukkue
Lahen Pelsu, Dallas Stars, Leksand, Orlando Magic
Meanwhile Ruotsi haastaa Kanadaa tosissaan (Kanada johtaa 2-3).

Taitaa nelossija olla tämän tyttöjoukkueen mestaruus. Toistaiseksi Ruotsi vaikuttaa valovuosia paremmalta kuin Suomi.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Alkusarjan Kanada- ja USA-tappiot olivat epäilemättä rumat, mutta ei tässä silti tarvitse vetää ranteita auki ainakaan vielä. Palataan asiaan mahdollisesti Ruotsi-ottelun ja varsinkin puolivälierän jälkeen.

Rehellisesti sanottuna olen ollut kyllä hieman huolissani jo joulukuusta asti, kun Vierumäen kolmessa ottelussa Tyttöleijonat voitti vain Japanin. Tuo viikko alkoi yllättävällä 2–3-rankkaritappiolla Slovakialle ja Tšekki voitti myös Suomen selkeästi 5–1. Tuossa turnauksessa Tyttöleijonien vieraana oli siis vain maita, jotka aloittivat nämä MM-kisat B-alkulohkossa. MM-turnauksen kenraaliharjoituksessa Kanadaa vastaan nähty 4–3-voitto herätti onneksi ainakin tuloksellisesti lupauksia viime kesän kaltaisesta yllätyspotentiaalista, mutta siitä ei ole ollut nyt alkusarjan peleissä enää jälkeäkään. Kanada-voitossakin oli kyse altavastaajan yllätysvoitosta, joita urheilussa nähdään, kun osuu sopiva "pöljä päivä" kohdalle. Maalivahtien torjunnat olivat nimittäin tuossa harjoitusottelussa 44–7 eli Suomi teki 11 laukauksella 4 maalia. En myöskään tiedä, oliko tuloksen taustalla jotain loogisia tai inhimillisiä syitä, kuten vaikka hiljattain Atlantin yli kuuden aikavyöhykkeen läpi matkustaminen idän suuntaan.

En väitä, että Tyttöleijonat olisivat pelanneet jotenkin puolivaloilla ja itseään säästellen nämä kaksi alkulohkon peliä pohjoisamerikkalaisia vastaan, mutta tuleva Ruotsi-ottelu ja varsinkin sitä seuraava puolivälieräottelu ovat loppujen lopuksi paljon tärkeämpiä Tyttöleijonille. Ruotsi-ottelulla on mahdollista saada lähtökohtaisesti helpompi vastustaja puolivälierään ja puolivälierä määrittää ei pelkästään mahdollisuuden pelata mitaleista, vaan myös seuraavien MM-kisojen alkulohkon. Tappiolla tie vie seuraavaksi vuodeksi pääsarjan heikompaan alkulohkoon, jossa Suomi oli jumissa viisi vuotta putkeen 2015-2019, kun Tyttöleijonat onnistui häviämään aina puolivälierän. Tässä turnauksessa nähtyjen tulosten perusteella Ruotsi-pelistäkin voi tulla vaikea. Omat kysymysmerkkinsä aiheuttaa hieman poikkeuksellinenkin tilanne, että Tyttöleijonat ei ole kohdannut Ruotsia vielä kertaakaan tällä kaudella.

Siinä missä Naisleijonien kohdalla on totuttu siihen, että Suomi pelaa lähes joka kerta pronssista ja on sen mitalin onnistunut yleensä voittamaankin, Tyttöleijonien kohdalla tuo ei ole ollut turnauksen historiassa tyypillinen lopputulos. U18-tyttöjen MM-kisat on pelattu ennen tätä vuotta 14 kertaa ja Suomi on ollut pronssiottelussa yhteensä neljä kertaa. Näistä on kyllä onnistuttu nappaamaan pronssimitali hyvällä prosentilla kolme kertaa. Sen sijaan tyypillisempää on ollut jäädä viidenneksi ja yleensä puolivälierätappion vuoksi.

U18-tyttöjen MM-kisoissa on ollut vuodesta 2015 asti nykyinen eritasoisten alkulohkojen järjestelmä. Vuosina 2010-2014 oli kaksi tasaista alkulohkoa, joiden voittajat pääsivät suoraan välierään ja sijojen 2-3 joukkueet puolivälierään. Turnauksen alkuhistoriassa kahtena vuonna 2008-2009 oli kaksi tasaista alkulohkoa, joissa kaksi parasta selvisi välierään ja loput joukkueista pelasivat kaksiosaiset sijoitusottelut.

Tyttöleijonien sijoitukset U18-tyttöjen pääsarjan MM-kisoissa 2008-2023

2023
A-alkulohko ?
2022 A-alkulohko (suoraan välierään, jossa tappio Kanadalle, PRONSSIA)
2021 TURNAUS PERUTTIIN KORONAN VUOKSI
2020 A-alkulohko (puolivälierävoitto, 4.)
2019 B-alkulohko PRONSSIA (puolivälierävoitto Ruotsista)
2018 B-alkulohko (puolivälierätappio, loppusijoitus 5.)
2017 B-alkulohko (puolivälierätappio, loppusijoitus 5.)
2016 B-alkulohko (puolivälierätappio, loppusijoitus 6.)
2015 B-alkulohko (puolivälierätappio, loppusijoitus 6.)

2014 Alkulohkon 3. (puolivälierätappio, loppusijoitus 5.)
2013 Alkulohkon 2. (puolivälierätappio, loppusijoitus 5.)
2012 Alkulohkon 3. (puolivälierätappio, loppusijoitus 5.)
2011 Alkulohkon 3. (puolivälierävoitto, PRONSSIA)
2010 Alkulohkon 2. (puolivälierätappio, loppusijoitus 5.)

2009 Alkulohkon 4. (sijoitusotteluiden 5.)
2008 Alkulohkon 4. (sijoitusotteluiden 6.)

Vaikka Suomi on jääkiekon jättiläinen ja naisten sekä tyttöjen jääkiekossakin maailman huippua, pohjoisamerikkalaisiin on edelleen iso kuilu ja erot varsinkin eri ikäluokkien välillä isoja. Pohjois-Amerikassa saadaan valittua kymmenistätuhansista pelaajista joka vuosi tasaisesti kovatasoiset joukkueet, vaikka toki heilläkin on eri ikäluokkien välillä eroja. Tyttöleijonat pelasi elokuussa Kanadassa kolme ottelua ja tuolle leirille Kanadalla oli käytännössä kaksi-kolme joukkueellista pelaajia, joista karsittiin Suomi- ja USA-otteluiden jälkeen myöhemmin syksyllä tämä yksi MM-kisoihin osallistuva joukkue. Suomi hävisi elokuussa kaikki kolme Kanada-ottelua jopa niitä kokeellisiakin kokoonpanoja vastaan.

Suomessa tyttöjen määrät lasketaan neljällä numerolla, mistä väistämättä seuraa se, että joukkue ei ole joka vuosi täynnä huippulupauksia, kuten vaikka Slovakian 2019 kisojen pronssille Tyttöleijonat palauttaneessa joukkueessa oli. Silloin samaan joukkueeseen osui mm. Elisa Holopainen, Nelli Laitinen, Viivi Vainikka, Kiira Yrjänen, Sanni Rantala, Julia Liikala, Sofianna Sundelin ja Emilia Vesa, jotka ovat nyt 3-4 vuotta myöhemmin kaikki Naisleijonien kärki- ja runkopelaajia.

Toki tänäkin vuonna joukkueessa on joitakin huippulupauksia, kuten Pauliina Salonen ja syksyn loukkaantumisesta ilmeisesti edelleen toipuva kovasti suitsutettu Sanni Vanhanen. Viime kesän MM-pronssia voittaneeseen ja alkulohkossa Kanadan kaataneeseen verrattuna maalin suulta puuttuu kuitenkin Emilia Kyrkön kaltainen otteluita lähes yksin voittava huippumaalivahti. Ja kun joukkuepelilläkään ei ole jostain syystä pystytty kaventamaan tasoeroa kovempiin pelaajamateriaaleihin, vaan tällä kaudella on oltu välillä ongelmissa jopa muita eurooppalaisia vastaan, niin lopputulos on sitten nuo nähdyt selkäsaunat.

Tyttöleijonien ikäjakauma edellisissä viidessä turnauksessa

turnaus 0/-1/-2/-3 ikäero

2023 17+4+2+0
2022 12+10+1+0
2021 -
2020 10+6+3+3
2019 10+10+2+0
2018 9+9+4+0

Tänä vuonna Suomella on jalkeilla ainakin viiden edellisen turnauksen otannalla verrattuna melko vanha ja kokenut joukkue, joka koostuu muutamia poikkeuksia lukuunottamatta enimmäkseen vuonna 2005 syntyneistä pelaajista. Periaatteessa sen pitäisi olla menestymisen kannalta hyvä asia, koska silloin pelaajat ovat kokeneempia ja maajoukkueen sekä Kuortaneen systeemit ovat heille tutumpia ja ylipäätään suuremmalla todennäköisyydellä usea pelaaja on vuosien aikana ehtinyt pelaamaan tuttujen pelaajien kanssa maajoukkuetapahtumissa.

Toisaalta tuo voi olla myös huono merkki, jos se tarkoittaa sitä, että nuoremmista ikäluokista ei ole noussut esille lahjakkaampia pelaajia, jotka ovat yksinkertaisesti taidoillaan syrjäyttäneet varsinaisen kisaikäluokan pelaajia edeltään. Kuten noista luvuistakin näkee, aiempina vuosina joukkueista noin puolet on ollut nuorempaa ikäluokkaa, jolla on jo valmiiksi arvokisakokemusta ollessaan vuorollaan se joukkueen vanhin ikäluokka. Vuoden päästä näitä tyttöjen MM-kisat kokeneita pelaajia on maksimissaan vain kuusi eli suurin osa joukkueesta kerää silloin oppirahoja MM-tason arvokisoista. Olisi aika paljon mukavampi juttu ja joukkueella pienemmät paineet, kun kokemattoman joukkueen ei tarvitsisi aloittaa MM-urakkaa heikommasta B-alkulohkosta, jossa paikka puolivälieriin pitää ansaita ihan pelaamalla.

Jatkoajan verkkolehden jutussa olleita Mira Kuisman joukkueen valintaan liittyviä kommentteja nostettiin esille aiemmin tässä ketjussa. Itse en lähtisi etsimään niistä ainakaan ensiksi selitystä kahden päivän aikana nähtyihin murskatappioihin. Itse näen kommenteissa enemmänkin jonkinlaisia modernin valmennusajattelun piirteitä, jossa pelaajien yksinkertaistaminen pelkän taidon tai tilastojen muodossa jonkinlaisiksi koneiksi ei määrittele valintoja, vaan päävalmentaja valitsee jukkajalosmaisesti nimenomaan parhaan mahdollisen tuloksen tuottavan ja yhteen hiileen puhaltavan kokonaisuuden. Suomalaiseen pallopeliperinteeseen on muutenkin kuulunut ajatus, että joukkue on aina lähes aina enemmän kuin osiensa summa. Kuisma on päävalmentajana voittanut Tyttöleijonien kolmesta pronssista kaksi ja sen lisäksi päävalmentajana myös kaksi kertaa SM-sarjan mestaruuden. Kyllä hän osaa joukkueen kasata. Itse en ainakaan äkkiä ajatellen edes keksi Naisten Liigasta ketään nuorta pelaajaa, joka on jätetty tämän joukkueen ulkopuolelle "sopivan" pelaajan valinnan syrjäyttämänä.

Enemmän olen huolissani, miksi tämä joukkue ei ole tuntunut käytännössä kuitenkaan pelaavan kovin hyvin ja tuloksellisesti yhteen. Pohjoisamerikkalaisiakin vastaan liian monta maalia tehtiin oman maalin edestä ihan vapaasti, mikä ei ole yhtään tyypillistä Suomelle. Etenkin puolustuspelissä on hukattu omat pelaajat, katsottu tilanteita vierestä ja reagoitu liian hitaasti. Sitä voi olla vaikea korjata turnauksen aikana, mutta seuraavissa peleissä pärjätäkseen asialle pitäisi kuitenkin pystyä tekemään jotain.
 
Viimeksi muokattu:

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Slovakian 14-vuotias Nela Lopusanova on tehnyt kohtalaiset 8 tehopistettä (5+3) 2 otteluun. Mielenkiintoista nähdä, jatkuuko tehoilu myös kovemman tason Ruotsia ja Suomea vastaan.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Suomi on laittanut näemmä ketjukoostumukset uusiksi kohta alkavaan Ruotsi-otteluun

1. kenttä
Pauliina Salonen - Sanni Vanhanen - Tilli Keränen
Sinna Varjonen - Nella Berg

2. kenttä
Neea Pelkonen - Sofia Kari - Julia Schalin
Tuuli Tallinen - Ilona Palin

3. kenttä
Kerttu Lehmus - Sara Suhonen - Heidi Kokora
Aino Krook - Bianca Kanerva

4. kenttä
Eveliina Kitula - Iida Lappalainen - Erica Korhonen
Jennika Ojala

Maalilla Kerttu Kuja-Halkola
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ehjää ei kannata korjata, mutta sen sijaan toimimattomiin asioihin kannattaa monesti kokeilla uutta lähestymistapaa. Koostumuksiahan viilattiin jo ensimmäisenkin pelin jälkeen.

Nyt hihasta on kaivettu kesäkuun MM-kisojen ykkösketju Keränen–Vanhanen–Salonen. Aiemmissa peleissä oli ilmeisesti ajatuksena jakaa maalintekouhkaa useampaan ketjuun, mutta nyt on laitettu "kaikki munat yhteen koriin" tuolla kahden sentterin ykkösketjulla. Kesän MM-turnauksen pronssiottelussahan se toimikin kyllä varsin mainiosti, kun Vanhanen laukoi hattutempun. Kesällä mukana olleiden kannattaa muistaa myös alkulohkokohtaamisen nolo lopputulos ja kaivaa siitä lisämotivaatiota.

* * *

B-alkulohkon voiton ratkaisseessa naapurimaiden kamppailussa Tšekki voitti Slovakian 4–3. Tuon ottelun voittaja kohtaa puolivälierässä Suomi–Ruotsi-ottelun häviäjän ja sama toisinpäin. Slovakia on ollut yllättävän kova joukkue teini-ihme Lopusanovan johdolla, mutta pitäisin silti tšekkejä kovempana vastustajana Suomelle. Siksi toivon Tyttöleijonilta tänään venymistä Ruotsia vastaan.

Tšekki–Slovakia-ottelun maalikooste
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Kyllä se taitaa olla niin, että B-lohko kutsuu. Vaikea uskoa tämän joukkueen pystyvän voittamaan edes yhtä peliä näissä kisoissa. Maalivahti ei saa mitään kiinni ja sitten omissa paikoissa vedellään suoraan logoon. Aivan totaalisen lukossa on Suomen peli. Näiden kisojen jälkeen sitten valmentaja vaihtoon ja uutta kaveria tilalle.

Niin ja toivottavasti nämä kisat nyt toimivat liitolle jonkinasteisena herätyksenä tyttökiekon tämänhetkisestä tilasta.
 
Viimeksi muokattu:

Cappe71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Thorengruppen IBK, CHL, Salibandy, Leki
Hirveää on meno kertakaikkiaan. Hyvä luoja
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Niinhän tuo näyttää menevän, kuin aiemmin kirjoitin. Suomi on ikävä kyllä aivan lapanen tälle tasolle, sanoisiko, että väärä sarja.

Ongelman myös tekee se, ettei tälle tasolle riitä joukkueellista tämän tason pelaajia, siis ei välttämättä mitään huippuja, vaan ihan riittäviä tälle tasolle. Se vie valmennukselta pois mahdollisuuden pelisysteemin luomiseen saati mihinkään taktiseen säätöön, koska pelaajisto ei yksinkertaisesti sitä kykene tuottamaan. Katse väkisinkin kääntyy niihin rakenteisiin ja niiden toimimattomuuteen naisten ja tyttökiekon suhteen. Joo, ja tiedän kyllä, että joukossa on näitä kyröskosken talibaaneja, joille tila ja tilanne on toivottu, mutta joukossa varmaan on myös niitä, joille Suomi kiekko on arvovalta ja kunniakysymys, jotta kehtaa edes mainita Suomen olevan kiekkokulttuuri.

Jotain pitäisi siis tehdä ja nimenomaan valtakunnan tasolla, varmaan hyödyttäisi jos liitto jalkautuisi hakammin seuroihin luomaan rakenteita ja käytänteitä paikalliseen pelaaja hautomoon, vaikka ei pelaajat riittäisikään varsinaisen joukkueen muodostamiseen perinteen puuttumisen vuoksi. Mikäli nyt jatkossa haluaa, että Suomi on a - tasolla kartalla jääkiekossa, jotainhan on ryhdyttävä tekemään kohtalaisen pikaisesti nimenomaan koordinoidusti ja valtakunnallisesti.

En siis niitä arvostele jotka jo naisten ja tyttöjen lätkän parissa työskentelee, päin vastoin lätsä nousee jokaiselle. Rakenteiden perään minä kuulutan, ne ei todistettavasti toimi riittävästi.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Kolme peliä maalisuhde 2 - 22 ihmetellä täytyy, ettei kellot soineet ennen turnausta mitä tuolla materiaalilla voi tehdä edes sinne päin. Ehkä kolmen kentän ehdoton kilppari ja toivoa, että yhden kentän mahdollinen lääpäisy yltäisi tulokseen. Eipä kyllä tämäkään tulosta toiseksi olisi muuttanut. Tsekki kylvettää suomea ihan samoin lukemin luulen ma, joten nämä kisat on sitä myötä paketissa.

Isommin kun katsoo, voi veikata, että tasoaan nostaa niin Tsekki, kuin varsinkin Ruotsi, sillä heidän reivaamisensa sukelluksen jälkeen alkaa viimein tuottaakin pelaaja materiaalia, jolla pärjätä. Suomen suunta on valitettavasti kohti ynnä muut osastoa ja pysyy niin kauan kun naisten ja tyttökiekon rakenteita ei saateta vaadittavalle tasolle, muutama panostava seura ei vaan riitä, ikävä kyllä.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Zigmund

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild
Harmillista ettei tyttöleijonat joutunu Slovakiaa vastaan, sillä ois mielellään katellut, kun 14-vuotias Nela Lopusanova dominoi monta vuotta vanhempia.

Toivottavasti siirtyy kohtapuoliin kokeilemaan U18 poikien sarjaa, sillä vetelee jo parempaa tulosta mitä esim. Adam Sykora tehtaili, toki fyysisyys saattaa tulla jo siellä vastaan. Aina toki tapahtuu ihmeitä ja ehkä kasvaa vielä reippaasti, vaikka onkin jo Caufieldin pituinen ja päästään vihdoinkin ihmettelemään naisia pelaamassa kovatasoista miesten sarjaa.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
"Joo, siis Pena sen keksi viime metreillä. että vedetään ihan tahallaan kolme peliä aivan vihkoon kun puolivälierä on kuitenkin se tärkein ottelu".
Nyt on aika vahvaa tulkintaa, vaikka vissiin huumoriksi onkin vedetty tämä tilanne.

Tässä vielä lainauksena Kuisman kommentit Ylen jutusta.
– Oli tiedossa, että alkusarjan tuloksilla ei sinänsä ollut tässä turnauskonseptissa väliä. Tärkein ottelu on torstain puolivälierä. Nyt katseet on käännetty jo Tshekki-otteluun, kaikki mitä voimme tehdä on korvien välistä kiinni, Kuisma sanoi.

Tyttöleijonien on lyötävä nyt parastaan pöytään tai turnaus saa valjun lopun.

– Tshekillä on hyviä yksilöitä ja hyvä maalivahti. He ovat osoittaneet tänä vuonna, että he pelaavat hyvää viisikkopeliä. Eli kyllä sieltä kova vastustaja tulee ja töitä saadaan tehdä. Toivottavasti maalintekomme onnistumisprosentti nousee, Kuisma ennakoi.

Suomen joukkue on kokenut isoja muutoksia edellisistä kisoista. Nyt pelattavissa MM-kisoissa on mukana peräti 13 uutta pelaajaa. Kuisma tiivisti teemat, joissa Tyttöleijonien pitää parantaa torstain puolivälierässä.

– Pyrimme kaivamaan esille niitä vahvuuksia, joita meillä kuitenkin on tässä joukkueessa. Pitää löytää avain, jolla saamme pelimme auki. Puhutaan luottamuksesta itseensä ja joukkueeseen, Kuisma painotti.
Tuohan on ihan totta, että turnausjärjestelmässä ei ole jatkoonpääsyn kannalta kovin paljon väliä, miten alkulohkon otteluissa käy. Toki viime kesän kaltainen suoravälieräpaikka olisi tietysti ollut hienoa, mutta 15 turnauksessa Suomi on tehnyt sen nyt yhden kerran, joten puolivälierät oli lähtökohtaisestikin todennäköisin jatko alkulohkon jälkeen.

Turnausjärjestelmästä huolimatta olen ihan sata varma, että Tyttöleijonien valmennusjohto ei ole sanonut, että "vetäkää alkulohko vihkoon ja pelataan tosissaan vasta puolivälierästä lähtien". Tuo "alkulohkon peleillä ei ole merkitystä" -puhe on tarkoitettu joukkueelle ja myös katsojille. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että tähän asti pelit ovat menneet heikosti, mutta mitään ei ole vielä hävitty. Pelit jatkuvat. Menneeseen ei voi enää vaikuttaa, mutta edessä on uusi mahdollisuus, uusi peli. Edelleen on mahdollisuus vaikka maailmanmestaruuteen asti – ainakin teoriassa. Tulos on lopulta siitä kiinni, mitä joukkue saa mitattua itsestään ulos veitsi kurkulla pelattavissa peleissä. Vaipuuko se samaan lamaantumiseen kuin alkulohkon vastoinkäymisten edessä vai kasvaako se tiukassa paikassa pään verran lisää pituutta?

Näkemieni pelien perusteella omastakin mielestä on todennäköisempää, että sama sekava peli jatkuu, mutta en kuitenkaan tuomitse joukkuetta jo etukäteen. Suomen joukkue ei ole noin huono, miltä se on näyttänyt jäällä. Paljon on korjattavia asioita, joita ei välttämättä pysty enää kesken turnauksen muuttamaan. Myös yksilöiden ominaisuuksissa on rajoitteensa, joille varsinkaan ei voi tehdä kesken turnauksen juuri mitään. Valmennuksen tehtävänä on yhdessä joukkueen kanssa löytää usko itseensä, korjata pelitavan puutteita ja minimoida yksilöiden rajoitteiden vaikutus joukkueen haavoittuvaisuuteen. Tähän asti Tyttöleijonat ei ole onnistunut oikein missään noissa osa-alueissa.

Tuo on myös jo toinen Ylen uutinen, jossa mainitaan Tyttöleijonien uudistuneen rajusti viime kesäkuun jälkeen. Vaikka tuo tavallaan pitää paikkansa, niin mielestäni tuossa unohdetaan kokonaisuus. Nuorten arvokisoissa joukkueet uudistuu yleensäkin rajusti, koska ikä määrittää edustusoikeuden arvokisoissa. Esimerkiksi vuodevaihteen poikien U20-kisoissa Suomella oli muistaakseni vain 7 edellisen vuoden pelaajaa. Puhuttiinko silloin, että joukkue on uudistunut rajusti? Ei puhuttu, koska se kuuluu turnauksen luonteeseen. Uusi ikäluokka tulee ja kantaa vuorollaan sinivalkoista soihtua tässä turnauksessa. Sama haaste koskee enemmän tai vähemmän kaikkia joukkueita ja Suomi on ainakin tähän mennessä näyttänyt jossain määrin epäonnistuneen tuon haasteen selättämisessä. Ainakin kehnommin kuin kohdatut joukkueet ovat pystyneet ratkaisemaan ne.

Väittäisin, että Tyttöleijonat on uudistunut tällä kertaa jopa poikkeuksellisen vähän, kun edellisten kisojen pelaajista 10 eli melkein puolet on vieläkin mukana. Jos katsotaan jo ensi vuoden joukkuetta, niin koko hyökkäys menee silloin yhtä pelaajaa (Byskata) lukuunottamatta uusiksi, sillä muut ovat nyt 2005 syntyneitä pelaajia. Jollain Kanadalla on varsinaisessa turnausikäluokassa niin paljon huippuja, että nuorempien ikäluokkien pelaajien pitää olla poikkeuksellisen lahjakkaita pelaajia mahtuakseen junnujoukkueeseen arvokisoissa. Kanadalla ja USA:lla joukkueet uudistuvat rajusti joka vuosi. Sen sijaan Naisleijonien kohdalla olisi kyllä ihan oikeasti kaikin tavoin rajua uudistumista, jos yli puolet pelaajista vaihtuisi vuoden sisällä.

Koska Tyttöleijonat ei olekaan uudistunut olosuhteisiin nähden rajusti eli lähes puolet on kokeneet nämä kisat jo aiemmin ja runko muodostuu muutenkin Kuortaneella yhdessä pelaavista pelaajista, minua hämmästyttää, miten heikosti Tyttöleijonat pelaa tällä kertaa joukkueena. Se on epätyypillistä Suomen maajoukkueille. En tiedä, mistä syystä tänä muutos on tapahtunut noin puolessa vuodessa, mutta jokin syy alisuorittamiseen kuitenkin on. Toivottavasti joukkue löytää sen syyn ja on keksinyt myös lääkeet siihen ennen Tšekki-puolivälierää.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
minua hämmästyttää, miten heikosti Tyttöleijonat pelaa tällä kertaa joukkueena. Se on epätyypillistä Suomen maajoukkueille. En tiedä, mistä syystä tänä muutos on tapahtunut noin puolessa vuodessa, mutta jokin syy alisuorittamiseen kuitenkin on. Toivottavasti joukkue löytää sen syyn ja on keksinyt myös lääkeet siihen ennen Tšekki-puolivälierää.

Minäkään en halua tuomita joukkuetta en etu - tai jälkikäteen. Uskon, että varmasti parastaan pyrkivät laittamaan kaikki. Siksi tuntuu pahalta kun joutuu toteamaan mikä tilanne on ja ilman tahtoa tuomita, asia näyttää tasan siltä. Jos kentällä olisi näkynyt kolmeen peliin edes jotakin pelillistä haastoa voisi mielellään laittaa toisen tyyppisen analyysin, nyt ei voi.

Mikään ikävä kyllä, ei puhu sen puolesta, että joku pelillinen herääminen olisi mahdollista Tsekkiä vastaan, tämä joukkue taisi heiltä ottaa kuokkaan 5 -1 treenipelissä ja jos miettii, Tsekillä on joukkueessa naisten liigan kärki - ja ratkaisu osastoa enemmän kuin Suomella omasta sarjastaan, saati muualta, tulee väkisin tulemaan, että edes tasaveroinen haasto olisi ihme. Näin se vaan ikävä kyllä on.

Tavallaan ymmärrän hämmästyksesi, mutta toisaalta yhtään pelaajaa suolaamatta ja tällä siis viittaan isoon kuvaan en pelaajaan sinänsä, tää numero 7 Sinna muistaakseni nimeltään, jota luulin kovin nuoreksi pelaa ilmeisesti Kuortaneen joukkueessa liigaa. Tässä Suomen joukkueessa hän on ykkösparissa, pelaa sekä ali - että ylivoimaa, laittaa kyllä minut hämmästelemään, niin jäljessä kaikessa hän on tällä tasolla. Kysymys mikä herää on, että eikö oikeasti löydy Suomesta pakkeja riittävästi tälle tasolle ja jos ei löydy, kuinka puuhastelua on Liiton ja seurojen pelaaja tuotanto? Ja kun se on puuhastelua, eikö missään instanssissa kilise kellot, että jotakin olisi tehtävä ja pikaisesti, mikäli haluaa kv tasolla muita haastaa.

Oma huoli kumpuaa ihan oikeassa elämässä koetun sukelluksen seuraamisessa, kausi toisensa perään varoittelin JYP osiossa, että mitä pitempään jää asiat korjaamatta, sitä pitempään vie sieltä nousta ja sitä hankalampaa se on. Ruotsin naisethan on menneet läpi samaa mankelia, mutta viimein siellä alkaa näkyä valoa tunnelin päässä. Pelko on, että Suomi on nyt tässä junassa tai ehkä metro olisi osuvampi termi, sillä pahalta näyttää kokonaisuus kyllä Estonian radistia lainaten.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös