Tyhmien kysymysten ketju

  • 1 855 046
  • 11 238

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ja miksi päiväkoti-ikäisestä asti opetetaan, että maito vahvistaa luita eikä suinkaan tuhoa?

Kyllähän pienenä opetetaan myös että maito on lasten juoma. Tai no ei meillä siitä silleen ääneen puhuttu, mutta on se ollut jotenkin selvää että se jossakin vaiheessa sitten jää luonnollisesti pois.
 

Wizzö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maximus Lindroth
Kyllähän pienenä opetetaan myös että maito on lasten juoma. Tai no ei meillä siitä silleen ääneen puhuttu, mutta on se ollut jotenkin selvää että se jossakin vaiheessa sitten jää luonnollisesti pois.

Maito on kyllä hyvää, muutenkin kuin valkovenäläisissä...
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs

Heh, wikipediasta sitten lisätietoa kyseisen tutkimuksen julkaisseesta järjestöstä. Lyhyesti, kyseessä on järjestö joka lobbaa/tukee vegaaniruokavaliota ja vaihtoehtoja eläinkokeille. Tokihan tuo voi olla ihan kunnollinen, vertaisarvioitu tutkimus, mutta mikään nyt ei vaan viittaa siihen.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Siis tämä sivustohan oli jotain Amerikkalaista vegaanihössöä. Joo elää ne lapset pavuilla ja iduillakin. Älä syö kalaa, se on myrkyllistä! Nää tutkimustulokset on ihan samaa liibalaabaa kun "vastapuolen" ostetut maitokampanijat.

Tyhmänä kysymyksenä esittäisinkin, että kuinka helevetissä toisinaan tolkutkin ihmiset hurahtavat näihin humpuuki- ja agendatutkimuksiin sekä foliohattuhommiin?
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Menkää nyt lukemaan tuon sivuston lopusta edes lähteet, se on aina ihan hyvä haukkua joku sivusto, jos siellä on lähteet selvästi mainittu. Hyvin kun koko teksti alkaa näin "For years, the dairy industry’s milk mustache ads have pushed the notion that milk drinking helps children grow strong bones. A review published in the March 2005 issue of Pediatrics by PCRM senior nutrition scientist Amy Joy Lanou, Ph.D., and co-authors Neal Barnard, M.D., and Susan Berkow, Ph.D., C.N.S., shows there is little scientific evidence to support the claim. The authors also call into question the artificially high calcium recommendations propagated by the U.S. government." Läteenä mainittu tämä: Calcium, dairy products, and bone health in child... [Pediatrics. 2005] - PubMed - NCBI

Calcium and Milk | The Nutrition Source | Harvard School of Public Health
Tuolla lisää.

Kannattaa nyt kuitenkin ensin tsekata mistä lähteet ja väittämät on peräisin, ennen kuin teilaa jonkun sivuston huuhaana. Ihmeellistä että Harvardin tutkijoita ei saa enää uskoa, jos joku saitti joka heitä siteeraa voidaan liittää johonkin vegaani hömpötyksiin.

Milk, dietary calcium, and bone fractures... [Am J Public Health. 1997] - PubMed - NCBI
Milk, dairy fat, dietary calcium, a... [Arch Pediatr Adolesc Med. 2005] - PubMed - NCBI
Prospective study on milk products, calcium ... [Eur J Clin Nutr. 2001] - PubMed - NCBI
Kyllä näitä löytyy, jos vaan haluaa uskoa muuhunkin kuin maidon ylivoimaisuuteen.
 
Viimeksi muokattu:

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs

Luettu, mielenkiintoinen artikkeli. Artikkelissahan siis keskustellaan siitä, onko maito hyväksi vai huonoksi ja lopuksi todetaan että asiaa ei ole vielä tutkittu tarpeeksi, jotta voitaisiin sanoa mitään varmaa.

Munasarjasyövästä:

"A recent pooled analysis of 12 prospective cohort studies, which included more than 500,000 women, found that women with high intakes of lactose—equivalent to that found in 3 cups of milk per day—had a modestly higher risk of ovarian cancer, compared to women with the lowest lactose intakes. (15) The study did not find any association between overall milk or dairy product intake and ovarian cancer. Some researchers have hypothesized, however, that modern industrial milk production practices have changed milk’s hormone composition in ways that could increase the risk of ovarian and other hormone-related cancers. (16) More research is needed."

Laktoosi siis VOI EHKÄ lisätä riskiä, mutta lisätutkimuksia tarvitaan. Maidon tai maitotuotteiden osalta ei löydetty suoraa yhteyttä lisääntyneeseen syöpäriskiin.

Eturauhassyövästä:

"A diet high in calcium has been implicated as a probable risk factor for prostate cancer. "

"The association appears to be with calcium itself, rather than with dairy products in general: A more recent analysis of the Harvard study participants found that men with the highest calcium intake—at least 2,000 milligrams a day—had nearly double the risk of developing fatal prostate cancer as those who had the lowest intake (less than 500 milligrams per day). (19)"

Runsas kalsiumin saanti aiheuttaa todennäköisesti kohonnutta eturauhassyövän riskiä.

Haittapuolina maidosta mainitaan myös mahdollinen laktoosi-intoleranssi sekä monien maitotuotteiden korkea (tyydyttyneen) rasvan määrä.

Loppupäätelmiä:

"At moderate levels, though, consumption of calcium and dairy products has benefits beyond bone health, including possibly lowering the risk of high blood pressure and colon cancer. (20–25) While the blood pressure benefits appear fairly small, the protection against colon cancer seems somewhat larger, and most of the latter benefit comes from having just one or maybe two glasses of milk per day in addition to what we get from other foods in our diet. Getting more than this doesn’t seem to lower risk further."

Pienissä ja järkevissä määrissä siis maito voi olla suorastaan terveellinen vaihtoehto, mutta suurissa määrissä liiallinen maidon juonti voi nostaa syöpäriskiä sekä tietenkin suuren energiamääränsä takia nostaa painoa.

Tuo sokerimäärän mainitseminen nyt on vähän hassua, 5 grammaa desissä voi jollekin kuulostaa paljolta, mutta jos päivässä juo maitoa 2-4 desiä, ei tuo mikään ongelma ole. Litrakaupalla juotuna toki sitä tulee melko reilusti. Litrasta maitoakin tulisi "vain" 330 kcal päivän mittaan nautittuna, rasvattomasta tämä luku.

Edit: saatoin lukea huonosti noi linkit, mutten löytänyt mitään mainintaa maidon luita tuhoavista aineosista.
 

Kaiuni Alen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, kaikki menestyksekkäät jalkapallojoukkueet
Tuolla noin puolesta välistä eteenpäin on pitkälti juttua maidosta alle kk. sitten käytynä, että saattaa olla että melkosen montaa sieppaa jo tämä keskustelu, kun se on jo käyty aiemmin, mene sinne sivistämään itseäsi.

Olen kyllä jo lukenut nuo sinun juttusi, mutta hieman epäilevästi niihin suhtaudun. Jos juon lasillisen (n. 2dl) maitoa päivässä, en usko että eturauhassyövän tai muunkaan sairauden riski kasvaa merkittävästi. Melkein kaikestahan nykyään VOI EHKÄ saada syövän, turhaa demonisointia ilman riittävää tutkimustietoa.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Edit: saatoin lukea huonosti noi linkit, mutten löytänyt mitään mainintaa maidon luita tuhoavista aineosista.
Maidossa on fosforia joka haurastuttaa luita ja estää kalsiumin imeytymistä.

Mitä tulee noihin muihin asioihin, niin jokainen aina tekee omat päätöksensä. Esim. maidosta tehdyt jogurtit on tutkitusti todella terveellisiä ja vähentää mm. diabeteksen riskiä. Maito ei tätä samaa tee, ilmeisesti liittyy jotenkin prosessiin jolla maidosta tehdään jogurttia ja juustoja. On muuten yksi huvittava asia että Suomessa juodaan maailman eniten maitoa suhteutettuna asukasmäärään ja täällä ei todellakaan olla maailman terveimpiä, ei tosin sairaimpiakaan olla. Esim. osteoporoosi alkaa olemaan meidän kansantautimme, mitenköhän on mahdollista kun samaan aikaan sitä maitoa menee helvetisti ja sen väitetään olevan niin hyvää terveydelle ja luustolle.

Mistä päästäänkin siihen miten turhaa tavaraa se maito on, kun sen voi vetää vaikka raejuustona, maitorahkana tms. jolloin se on terveellisempää kuin maitona juotu. Jokainen toki taaplaa tyylillään ja ei se ole minulta edelleenkään millään tavalla pois. Ihmettelen edelleen että kuinka pahasti ihmiset on aivopesty uskomaan että vasikan kasvua varten lehmästä tuleva, lehmän hormoneja sisältävä tavara on jotenkin ihmiselle jotain "superfoodia".
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Maidossa on fosforia joka haurastuttaa luita ja estää kalsiumin imeytymistä.

Avaatko tätä vähän lisää?

Helsingin yliopiston avoimelta puolelta löytyy tämmöistä tietoa:

"Fosfori on toiseksi yleisin kivennäisaine elimistössä. Fosforista 85 % on kalsiumfosfaattina luuston ja hampaiden hydroksiapatiittina, joka vahvistaa luiden ja hampaiden rakennetta."
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Kylläpä täällä taas radikaalisti uhmataan rajoja ja murretaan myyttejä. Kaikenlaisia vääryyksiä! Ei sitä maitoa ole pakko juoda, ja toisaalta sitä saa juoda jos ei ala pierettämään itseä tai muita häiritsevällä tavalla. Kumpaakin vaihtoehtoa yhdistää mahdollisuus elää valintansa mukaan ihan vaan matalalla profiililla.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Onko liika fosfori haitaksi luustolle?
Suoraan suomalaiselta maitopropaganda sivustolta.

Jep, eli liiallinen fosforin saanti siis voi olla luustolle haitaksi. Fosforia tulee paljosta muustakin kuin maidosta. Tuolta linkin takaa: "Kolmannessa ihmiskokeessa tutkittiin kokolihan, maidon, viljan sekä lisäainefosforin vaikutusta. Jokaisesta elintarvikkeesta fosforin saanti oli 1500 mg. Liha lisäsi sekä luun muodostumista että resorptiota, mutta ei vaikuttanut seerumin PTH-pitoisuuteen. Viljalla ei ollut vaikutusta ollenkaan. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, ettei viljan fosfori imeydy. Maidon vaikutus oli aivan erilainen, sillä se sisältää sekä kalsiumia että fosforia. Maito pienensi veren PTH-pitoisuutta ja vähensi luun resorptiota, mutta ei vaikuttanut luunmuodostumiseen." Eli maito vähensi luun resorptiota, eli hajoamista.


Ihmetyttää joidenkin hurahtaminen näihin ravintoasioihin, tässäkin tullaan ylimielisesti kertomaan ihmisille Totuutta, heitellään kysyttäessä ylimielisenä jotain linkkejä joista puolet ei liity asiaan mitenkään ja lopuissakin pitää harrastaa tiukkaa cherry pickingiä saadakseen niistä apua omalle agendalleen. "Fosfori haurastuttaa luita" -tyyppiset heitot eivät oikein enää avaudu, mutta valitettavasti ravintoasiatkin alkaa olemaan jotain uskon asioita. Kai nääkin on jostain Heikkilän blogista tai paleohörhöjen foorumeilta revittyjä ideoita ja niitä sitten mantrana toistellaan ympäri internettiä ja levitetään Totuutta.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
..

Mistä päästäänkin siihen miten turhaa tavaraa se maito on, kun sen voi vetää vaikka raejuustona, maitorahkana tms. jolloin se on terveellisempää kuin maitona juotu. Jokainen toki taaplaa tyylillään ja ei se ole minulta edelleenkään millään tavalla pois. Ihmettelen edelleen että kuinka pahasti ihmiset on aivopesty uskomaan että vasikan kasvua varten lehmästä tuleva, lehmän hormoneja sisältävä tavara on jotenkin ihmiselle jotain "superfoodia".

Niin meinaatko et raejuusto ja rahka tulee lehmästä raejuustona ja rahkana? Mulle ei avaudu nyt tää maito on pahasta maitona- kampanja, kun ensin linkität jonkun höperösivun liitteeksi tukemaan agendaasi ja toisaalta taas paheksumaltasi maitosivustolta kelpaa kuitenkin jotkut tietyt tutkimustulokset.

Niin kauan kun kaupoissa myydään perunalastuja, makeisia, valmisruokia, muumilimsaa, olutta ja tupakkaa, maito on ihan hyvä ja terveellinen jano- ja ruokajuoma.
 

dorka

Jäsen
Niin meinaatko et raejuusto ja rahka tulee lehmästä raejuustona ja rahkana? Mulle ei avaudu nyt tää maito on pahasta maitona- kampanja, kun ensin linkität jonkun höperösivun liitteeksi tukemaan agendaasi ja toisaalta taas paheksumaltasi maitosivustolta kelpaa kuitenkin jotkut tietyt tutkimustulokset.

BlackWolf kertoi juuri tuossa muutama viesti sitten, että joku juuston ja jugurtin valmistuksessa luo niistä paljon terveellisempää kuin maito itsessään. Muutenkin suomalainen maito on aivan älyttömän käsiteltyä sokerivettä, johon on vain lisätty jälkeenpäin kalsium sekä D-vitamiini. Tätä jäätävää prosessia taas ei ole tehty näille muille maitotuotteille, vaikkakin niitäkin on tietysti jollain tavalla käsitelty. Maidon juontia voisi siis verrata ravintolisä pillerien napsimiseen.

Itse hain kuitenkin takaa kysymykselläni sitä, että Suomessa elää joku käsitys, jossa maidon juonti on välttämätöntä välttyäksesi osteoporoosilta. En sitä, että maidon juonti tuhoaisi kehojamme ja sen nauttiminen olisi jotenkin vaarallista.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Niin meinaatko et raejuusto ja rahka tulee lehmästä raejuustona ja rahkana? Mulle ei avaudu nyt tää maito on pahasta maitona- kampanja, kun ensin linkität jonkun höperösivun liitteeksi tukemaan agendaasi ja toisaalta taas paheksumaltasi maitosivustolta kelpaa kuitenkin jotkut tietyt tutkimustulokset.

Niin kauan kun kaupoissa myydään perunalastuja, makeisia, valmisruokia, muumilimsaa, olutta ja tupakkaa, maito on ihan hyvä ja terveellinen jano- ja ruokajuoma.
No kuten kirjoitin niin se jogurtin, raejuuston jne. terveellisyys liittynee siihen miten ne jatkokäsitellään. Ilmeisesti se hapatus ja se maitohappobakteerien toiminta aiheuttaa sen että kakkostyypin diabetekseen nuo vaikuttavat alentavasti, mutta maito ei. Lisää saa tietoa jos jaksaa googlata, en jaksa kaikkea tehdä muiden puolesta, eikä minua edes kiinnosta. Minulle kelpaa kaikki sellaiset tutkimukset jotka on tehnyt puolueeton taho, niihin löytyy selvästi tutkimistapa ja ne on hyväksytty johonkin arvostettuun julkaisuun esim. noi fosfori jutut oli toki maitpropaganda sivustolta, mutta niissä oli takana ihan puolueettomat tutkimukset, toisin kuin ko. sivustolla muuten ajettu agenda, jossa mennään Pekka Puskan linjoilla, että "koska on päätetty näin", ei koska siitä olisi näyttöä.

Ihan voit mennä lukemaan tuota ko. sivustoa itse, siellä mainitaan varsin kiitettävästi lähteitä ja niiden lähteiden löytyminen ei ole kovin hankalaa, jos kiinnostaa alkaa varmistelemaan, tämä siis tutkimustiedon alla, loppu sivusto on sitten ihan hatusta heitettyä fuulaa, ilman että niitä lähteitä on mihinkän linkitelty ja suuressa osassa on THL ja EVIRA, sekä maidontuottajat.

En nyt edelleen ymmärrä mikä ihmeen maidon puolustelijoiden kerho täällä taas kokoontuu. Juokaa hyvät ystävät maitoa jos se teidän mielestänne on jumalten juoma, ei muuta minun elämääni suuntaan eikä toiseen. Maidosta saa about samat asiat kuin sokerivedestä, eikä kukaan suosittele että "juo sokerivettä se on kuitenkin ihan terveellistä kun verrataan kauppojen limppareihin ja tupakkaan". No kuten olen sanonut, ei ole minulta pois. Enkä ole muutenkaan mikään ruokahömpöttäjä, saati kertoisi kellekkään mitä kenekin tulee syödä tai mikä on joku paras tai oikea ruokavalio.

En vain ymmärrä valkoisen sokeriveden messiaallisuutta. Mutta vaikuttaa olevan ihan se ja sama mitä asiasta sanoo, kun joku ihminen ei halua kyseenalaistaa mitään mitä itse tekee niin se näyttää olevan aika turhaa yrittää edes saada ajattelemaan asiaa muulta kantilta.
 

VTVH

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Niin kauan kun kaupoissa myydään perunalastuja, makeisia, valmisruokia, muumilimsaa, olutta ja tupakkaa, maito on ihan hyvä ja terveellinen jano- ja ruokajuoma.

En nyt ihan ymmärtänyt tämän listauksen tarkoitusta, mutta kyllähän olut on tunnetusti ihan hyvä ja terveellinen jano- ja ruokajuoma verrattuna vaikkapa maitoon. Muut listalla olevat eivät sitä toki ole johtuen osin siitäkin etteivät ole juomia lainkaan. Paitsi toki muumilimsa.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
En nyt ihan ymmärtänyt tämän listauksen tarkoitusta, mutta kyllähän olut on tunnetusti ihan hyvä ja terveellinen jano- ja ruokajuoma verrattuna vaikkapa maitoon. Muut listalla olevat eivät sitä toki ole johtuen osin siitäkin etteivät ole juomia lainkaan. Paitsi toki muumilimsa.

Niin riippuu vähän siitä, kuinka kova jano on kun sitä olutta juo.

Mun mielestä tuossa viestissä ei ollut mitään epäselvää.
 

VTVH

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Niin riippuu vähän siitä, kuinka kova jano on kun sitä olutta juo.

Mun mielestä tuossa viestissä ei ollut mitään epäselvää.

Tuskin se janon määrä vaikuttaa juoman terveysvaikutuksiin. Toki jos jano on niin kova että kyseessä on nestehukka niin oluen sisältämä alkoholi kuivattaa elimistöä enemmän kuin maito.

Jos oletetaan että kyse ei ole nestehukasta niin normaalissa janossa ja ruokajuomakäytössä annoskoko pysyy sen verran pienenä että ainakaan alkoholilla ei ole negatiivisia verveysvaikutuksia.

Luulen että ymmärsin viestisi. Viestin sisältö oli vaan virheellinen.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Tuskin se janon määrä vaikuttaa juoman terveysvaikutuksiin. Toki jos jano on niin kova että kyseessä on nestehukka niin oluen sisältämä alkoholi kuivattaa elimistöä enemmän kuin maito.

Jos oletetaan että kyse ei ole nestehukasta niin normaalissa janossa ja ruokajuomakäytössä annoskoko pysyy sen verran pienenä että ainakaan alkoholilla ei ole negatiivisia verveysvaikutuksia.

Luulen että ymmärsin viestisi. Viestin sisältö oli vaan virheellinen.

Blaablaablaa, en jaksanu lukea ekaa lausetta enempää.
 

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eikö se kuitenkin myös noiden maitofanien mielestä ole kummallista, että Suomen kaltaisessa maassa Valio pystyy suoltamaan sellaista propagandaa?

Tai no toisaalta, tarkemmin kun miettii niin just tännehän se sopii.

Eikös muuten muutama vuosi sitten Valio yrittänyt saada maitoon jotain terveysväittämiä vai miten se juttu menikään, mutta EU:ssa se ei mennyt läpi.
 

Captain Slow

Jäsen
Suosikkijoukkue
KR69, K11ng Perrin, Bratislavan mm-miehistö 2019
Vittu, mä juon suurinpiirtein 3 litraa maitoa / viikko.

Kaikesta sitä pienimuotoinen kinastelu saadaankin aikaan..
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Kuinkahan monesti potkupallon historiassa tuomari on vahingossa näyttänyt punaista korttia rikkoneelle pelaajalle, vaikka olisi pitänyt näyttää keltaista? Näin on varmasti joskus käynyt, mutta tuomarissa ei ole ollut miestä korjata virhettään. Niin että monestiko, hä?
 

Apmp-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, TPS
Kuinkahan monesti potkupallon historiassa tuomari on vahingossa näyttänyt punaista korttia rikkoneelle pelaajalle, vaikka olisi pitänyt näyttää keltaista? Näin on varmasti joskus käynyt, mutta tuomarissa ei ole ollut miestä korjata virhettään. Niin että monestiko, hä?

Äkkiseltään tulee mieleen ainakin yksi tilanne jossa tuomari näytti Ronaldinholle vahingossa punaista kun piti näyttää keltaista. Tällöin tuomari korjasi virheensä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös