Varmasti hyvin ala- ja työpaikkakohtainen asia. Joissakin isoissa firmoissa, joissa on oma HR-osasto, niin aikaa ja resursseja uuden työvoiman hakemiseen on. Mutta sitten kun mennään johonkin 30-60 henkilön yritykseen (kuten me), niin ainakin nyt kesällä koko sakki on lomien vuoksi ollut niin ylityöllistetty, ettei johtoryhmä ole yksinkertaisesti ehtinyt istumaan alas. Kesälomien ja muutaman sairasloman osuessa päällekkäin näiden esihenkilöiden tulee tulla itse tekemään duunia lattiatasolle jotta homma pyörii.Työnantajat taitavat olla laiskoja perehdyttämään ihmisiä. Ymmärtäisi, jos ei olisi työvoimapula, mutta kun kuulemma on.
Samalla kun osa-aikaisia irtisanoutui kahden viikon irtisanomisajalla, niin tilanne meni ajoittain melko haastavaksi. Ei yksinkertaisesti ehditty rekrytoimaan, saatika sitten kouluttamaan lisää väkeä lähteneiden tilalle. Porukka oli välillä aivan naatti ja luonnollisesti helvetin ärtyneitä. Nyt syksyn saapuessa kun alalla hieman rauhoittuu, niin pääsee johtoryhmä ja vastaavat työntekijät keskittymään omaan työhönsä eli johtamiseen, rekrytoimaan ja kouluttamaan jotta seuraavasta puristuksesta selvitään vähemmillä vaurioilla.
Mitä yleisesti tulee työelämään ja työllistymisen vaikeuteen, niin allekirjoitan sen että työnantaja etsii liian valmista tekijää haettavaan paikkaan. Miksi näin? Jotta tämän tekijän kouluttamiseen ei mene liiaksi (jo vähäisiä) resursseja. Tästä saattaa sitten muodostua lumipallo, jossa uusi tekijä ei koulutuksen puutteen vuoksi ole tarpeeksi hyvä, joka taasen stressaa johtoa ja ärsyttää työkavereita ja sitten jollain aikavälillä tekijä päätyy joko lähtemään tai irtisanotaan. Ja taas sama rumba alusta.
Työnantajalla pitäisi olla antaa riittävästi taustatukea uudelle työntekijälle riittävän pitkäksi aikaan - tai ainakin riittävän paljon koeajan aikana. Liian usein uusi tulokas heitetään raakana tuleen ja silloin voi käydä huonosti. Joko tekijälle itselleen tai firmalle. Mutta todella usein aikaa ja resursseja ei ole, koska johtohenkilöt ovat joko itse ylityöllistettyjä tai sitten ammattitaidottomia.
Lisäksi on olemassa sellainen semisti oleellinen asia kuin taloudellisuus. Työn pitää tuottaa tulosta. Nykypäivänä kun kilpailu on usein globaalia, niin tuo lanka on todella kireällä. On joko tehtävä rahaa, tai sitten koittaa jotain muuta hommaa - missä onnistua tekemään rahaa. Ja tässä palataan taas siihen, miksi työnantaja haluaa ja pyrkii palkkaamaan mahdollisimman valmiin työntekijän. Jotta resursseja ei kulu liiaksi kouluttamiseen, vaan uusi tekijä alkaa tuottamaan mahdollisimman nopeasti.