Työehtosopimus vuodesta 2012 eteenpäin

  • 880 926
  • 2 038

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
No ei pelien alkamiseen kauaa mene siitä, jos osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen CBA:sta. NHL:n lokakuussa tekemän ehdotuksen mukaan kausi olisi alkanut marraskuun 2.päivä, ja olisi vaatinut että sopimus olisi syntynyt viimeistään lokakuun 25.päivä eli viikkoa ennen kauden alkua. NBA:ssa meni joku 10 päivää sovun syntymisestä kauden alkamiseen viime vuonna. Eli nopeasti ne asiat etenevät, jos siihen pisteeseen päästään.

Tuo NHL:n Board of Governorsin kokoontuminen joulukuun 5.päivä lienee deadline sille, että kausi voisi alkaa joulukuun 15.päivä.

Onkohan tuossa tarkoitus järjestää yhtään harjoituspeliä? Vai training camp vaan ja kylmiltään runkosarja pyörimään? Näin varmaan tulot ainakin maksimoitaisiin.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
NBA:ssa meni joku 10 päivää sovun syntymisestä kauden alkamiseen viime vuonna. Eli nopeasti ne asiat etenevät, jos siihen pisteeseen päästään.
Ton saman 10 päivää näin jossain jutussa arviona sille kuinka kauan sopparin syntymisestä olisi liigan aloittamiseen. Eli 3 päivään on varattu sille että pelaajat saapuvat maailmalta paikan päälle ja sitten viikko siihen että harjoitellaan kuvioita. Ehkä tohon hiksesti pystyis yhden harkkamatsin sopimaan, mutta eiköhän ne aika kylmiltään joudu kauteen lähtemään.
 
Suosikkijoukkue
Canucks
Ton saman 10 päivää näin jossain jutussa arviona sille kuinka kauan sopparin syntymisestä olisi liigan aloittamiseen. Eli 3 päivään on varattu sille että pelaajat saapuvat maailmalta paikan päälle ja sitten viikko siihen että harjoitellaan kuvioita.
Tällainen kuva minullakin on. Cory Schneider, joka oli NHLPA:n neuvottelukomiteassa, ainakin sanoi lokakuussa, että Bettman olisi sanonut hänelle että sovun syntyessä training camp kestäisi viikon ja kausi alkaisi siitä saman tien. Schneider myös sanoi tuolloin, että tarvitsisi enemmän kuin viikon leirin päästäkseen vireeseen ja hakisi mahdollisesti pelejä alle Euroopasta. Nythän Schneider lähti Sveitsiin ja jotkut ovat tästä päätelleet, että Schneider ”tietää” campin alkavan pian ja hakee nyt ne puhumansa pelit alle.

1995 tynkäkausi alkoi muuten 20. tammikuuta ja silloin pelattiin 48 peliä, ihan noin vertailupohjaksi.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
1995 tynkäkausi alkoi muuten 20. tammikuuta ja silloin pelattiin 48 peliä, ihan noin vertailupohjaksi.
Sen verran on ajat muuttunut että tuolloin oli NHL:lässä 26 joukkuetta ja nyt niitä on 30. Eli toi 48 ottelun otteluohjelma tuli niin että yksi joukkue kohtasi konfrensin muut 12 joukkuetta 4 kertaa. Joten jos nyt pyritään samaan otteluohjelmaan niin se tarkoittaisi 14 x 4 = 56 ottelua. Koska play-offien pitää viimestään alkaa toukokuun alussa niin tynkäkauden on alettava aikasemmin kuin viimeksi eli viimestään tammikuun alussa. Tästä pääsemme siihen että sovun olisi löydyttävä viimeistään siinä 21.12. tienoilla joka taitaa muuten olla se sama päivä kun inkat ennusti sen maailmanlopun tulevan. Sattumaako? Vai ennustiko inkat vain NHL lopun?
 

Oranssi 73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia, HCK ja Kerho
NHL:n loppu= maailman loppu.
 

Chipa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura ja New York Rangers
Ehka ei sittenkaan, silla Phillyn old man Ed Snider kihlautui naisystavansa kanssa! Ehkapa tama yhteinen onni 34 vuotta nuoremman naikkosen kanssa herkistaa miehen ja nain jouduttaa CBA:n hyvaksymista!

Taidat sekoittaa Bostonin Jeremy Jacobsin Snideriin. Jacobs on yksi pahimmista haukoista jotka jouduttavat kauden alkua, ei Snider.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Snider on kuulemma niitä omistajia, jotka haluavat muutenkin kauden alkua kaikkein kiihkeimmin.
 

SVSV

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks
Taidat sekoittaa Bostonin Jeremy Jacobsin Snideriin. Jacobs on yksi pahimmista haukoista jotka jouduttavat kauden alkua, ei Snider.

Tiedän. Otin vain pienen kevennyksen tähän väliin, ettei vituta niin paljon. Phillyllä on kaikki kunnossa, ehkä kihlaus vähän helpottaa Snideria joka haluaisi kauden alkavat. Pakko kyllä nostaa hattua, kun on saanut tuon verran nuoremman naikkosen!

E: jotta jotain asiasisältökin saadaan, niin pistetään nyt vaikka pari twiittiä asian tiimoilta:

John Shannon kirjoitti:
Two days of mediation prove that the sides are entrenched in their positions. No plans to meet with FMCS involved again.

David Pollak kirjoitti:
Multiple sources reporting in NYC that NHL and NHLPA are so far apart that - for now at least - fed mediators walking away from situation.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK, HCK
NHL.com:

NHL Deputy Commissioner Bill Daly issued the following statement regarding the two days of meetings that concluded today with representatives of the NHL Players’ Association under the auspices of the Federal Mediation and Conciliation Service:

"Today, we concluded two days of mediation with FMCS mediators and representatives of the NHL Players' Association. After spending several hours with both sides over two days, the presiding mediators concluded that the parties remained far apart, and that no progress toward a resolution could be made through further mediation at this point in time. We are disappointed that the mediation process was not successful."
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
"Today, we concluded two days of mediation with FMCS mediators and representatives of the NHL Players' Association. After spending several hours with both sides over two days, the presiding mediators concluded that the parties remained far apart, and that no progress toward a resolution could be made through further mediation at this point in time. We are disappointed that the mediation process was not successful."
Ja NHL Home Ice radion mukaan kuulemma uusia neuvotteluja ei ole tällä hetkellä näköpiirissä/suunnitteilla. Vegas rules.

Radiossa mainittiin myös siitä, että joku Elliott (ei ilmeisesti maalivahti Brian kuitenkaan) oli twiittaillut siitä, että seuraavaksi pelaajayhdistys suorittaa "disclaimer of interest" toimenpiteen, jonka jälkeen Fehrit eivät enää edustaisi pelaajia. Mitäköhän tuosta sitten seuraisi? Tuota NHLPA:n hajoittamista täällä jo puitiinkin, mutta tuosta "disclaimer of interest":istä en lukenut muuta kuin että se ei ole yhtä dramaattinen toimenpide kuin NHLPA:n hajoittaminen.

P.S. Elliotte Friedman näköjään tuo Elliottini. Lähteenä kaverin twitter sivu.
 
Viimeksi muokattu:

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuota NHLPA:n hajoittamista täällä jo puitiinkin, mutta tuosta "disclaimer of interest":istä en lukenut muuta kuin että se ei ole yhtä dramaattinen toimenpide kuin NHLPA:n hajoittaminen.

Tuo olisi ymmärtääkseni NHLPA:n puolelta tehty unionin "hajottaminen", joka on käytännössä sama asia kuin decertification. Hyvä puoli olisi se, että tämä olisi suhteellisen nopea prosessi toteuttaa, mutta haittapuolena on, että oikeudessa työsulun laittomaksi julistaminen voi osoittautua hankalaksi, koska oikeus voi katsoa tuon tempun olevan vain hämäystä ilman todellista tarkoitusta hajottaa unionia pysyvästi. Decertification on voimakkaampi toimi, koska sen joutuu suurin osa pelaajista kirjallisesti hyväksymään.

En millään jaksa uskoa kauden peruuntuvan kokonaan, koska muutoin unioni todella laitetaan pakettiin. Suurin osa pelaajista näkisi kauden peruuntumisen oikeuttavan kostotoimiin ja vain luoja tietää minkälaiset oikeuskuviot siitä syntyisi. En kyllä jaksa ymmärtää omistajien itsepäisyyttä, heillä ei ole tässä lypsämisessä mitään voitettavaa enää tässä vaiheessa, joten kiekon pitäisi pudota jäähän mahdollisimman nopeasti.
 

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eipä sitten sovittelijoidenkaan avulla saatu minkäänlaista edistystä aikaan. Ei nyt varsinaisesti mikään yllätys, mutta toisaalta huolestuttavaa, että osapuolet eivät ole näköjään vieläkään valmiita tulemaan toisiaan vastaan.

Tämä on sikäli täysin absurdia, sillä rahallinen ero on ainoastaan 182 miljoonaa dollaria, joka on miljardibisneksessä ihan pähkinöitä. NHL menettää 18-20 miljoonaa tuloja päivässä ja pelaajat 8-10 miljooona palkkoja, joten nyt kymmenessä päivässä osapuolet ovat menettäneet yhteensä tuon tapeltavan summan. Kumpikaan ei ole siis voittanut, vaan molemmat ovat hävinneet.

Jos tilannetta järjellisesti ajatellaan, niin Make Whole olisi kompromissina sovittu noin 300 miljoonaan (molemmat 80 miljoonaa vastaan) ja pelit olisivat jo käynnissä. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, joten miten sopu nyt sitten myöhemminkään löytyisi?

Rahallinen ero päinvastoin vain kasvaa koko ajan, kun yhteinen potti pienenee. Kuvainnollisesti lankakerä menee siis päivä päivältä entistä pahemmin solmuun, joten ratkaisun löytyminen vaikeutuu entisestään.

Tähän asti olen ollut varsin luottavainen, mutta pikkuhiljaa alkaa toiveet kaudesta murentua. Seuraavaksi liiga todennäköisesti pienentää Make Whole tarjoustaan, koska pelattavien pelien määräkin vähenee. Pelaajayhdistys ei voi tuota missään tapauksessa hyväksyä, koska se on vielä huonompi kuin tämä pöydällä oleva tarjous. Se olisi järjenvastaista.

Pelaajayhdistykselle jää siis vaihtoehdoksi ottaa kovat keinot ja hajottaa koko liitto. Siinä vaiheessa voidaankin odotella joukkokanteiden myötä pitkää oikeustaistelua. Koko kausi voidaan siis unohtaa, ellei omistajat pelkää oikeuden lopputulosta ja lyö viime tipassa pelaajia tyydyttävää ehdotusta pöytään. Vaikea kuitenkaan nähdä, että omistajat kaiken tämän väännön jälkeen lopulta vapaaehtoisesti taipuisivat.

Pelaajilla ei ole kuitenkaan minusta enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin hajottaa liitto, kun neuvottelut eivät selvästikään tuota tulosta.

En kyllä jaksa ymmärtää omistajien itsepäisyyttä, heillä ei ole tässä lypsämisessä mitään voitettavaa enää tässä vaiheessa, joten kiekon pitäisi pudota jäähän mahdollisimman nopeasti.

Tosiaan rahallisesti ero on täysin mitätön, joten luulen suuremman kysymyksen liittyvän pelaajien oikeuksiin. Pelaajat pitävät varmasti loppuun asti itselleen tärkeistä oikeuksista, kuten UFA-iästä, mutta en näe varsinaisesti mitä haittaa nykyisestä UFA-iästä on omistajille.

Kun pelaajien palkat on kerran sidottu 50 prosenttiin HRR:stä, niin vaikka puolet pelaajista olisi vapaita agentteja, eivät pelaajien palkat nousisi yli 50 prosentin. Ei se ole minusta mikään kohtuuton etu pelaajille, että saavat 27-vuotiaana valita vapaasti työnantajansa.

Vastaavasti omistajien kannalta tärkeämpää on kitkeä etupainoitteiset sopimukset, joilla yritetäään kiertää palkkakattoa. 5 % vaihteluväli ja mahdollisesti 8-10 vuoden maksimipituus eliminisoivat tuon kikkailun. En kyllä myöskään ymmärrä, jos pelaajayhdistyksen puolella raivoisasti vastustetaan tätä. Eipä taida 750 pelaajan joukossa olla kovin montaa onnekasta, jolla olisi tuollainen järjetön etupainotteinen yli 7 vuoden sopimus.
 
Viimeksi muokattu:

Pica

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tanner Jeannot
Taidat sekoittaa Bostonin Jeremy Jacobsin Snideriin. Jacobs on yksi pahimmista haukoista jotka jouduttavat kauden alkua, ei Snider.
Edellisen katkon Jeremy Jacobs mokasi Bruinsin osalta. Eiköhän tällä kertaa hoida hommansa paremmin eli en epäile hetkeäkään etteikö jättäisi kautta pelaamatta jos sopimuksesta ei tule mieleinen.
 

PJx

Jäsen
... haittapuolena on, että oikeudessa työsulun laittomaksi julistaminen voi osoittautua hankalaksi, koska oikeus voi katsoa tuon tempun olevan vain hämäystä ilman todellista tarkoitusta hajottaa unionia pysyvästi....

En millään jaksa uskoa kauden peruuntuvan kokonaan, koska muutoin unioni todella laitetaan pakettiin. Suurin osa pelaajista näkisi kauden peruuntumisen oikeuttavan kostotoimiin ja vain luoja tietää minkälaiset oikeuskuviot siitä syntyisi. En kyllä jaksa ymmärtää omistajien itsepäisyyttä, heillä ei ole tässä lypsämisessä mitään voitettavaa enää tässä vaiheessa, joten kiekon pitäisi pudota jäähän mahdollisimman nopeasti.
Tuo avoin oikeudellinen tilanne olisi neuvottelujen kannalta hyvin hankala. Tuollaisessa tilanteessa NHLPA tuskin voisi osallistua mihinkään, mikä voitaisiin tulkita edes etäisesti CBA-neuvotteluiksi. Muuten "haoittaminen" voitaisiin katsoa oikeudessa ay-tempuksi. Käytännössä omistajien täytyisi tuoda pöytään valmis hyväksyttävissä oleva ehdotus ehdotus hyvin epävirallisten taustakeskusteluiden perusteella.

Pelaajien puolelta ei mihinkään myönnytyksiin kannattaisi suostua ennen seuraavan kauden alkua, sillä palkat jäisivät joka tapauksessa maksamatta. Omistajien puolellakin ruuvi alkaisi kiristyä vasta vajaan vuoden päästä ja piru olisi todella irti silloin, kuin NHLPA:n "hajottaminen" näyttäisi peruutuspeilistä aidolta.

Omistajien kannalta, hajottamisen jälkeen, olisi ongelmallista aloittaa pelit ilman CBA:ta, sillä silloin työsulku voitaisiin peruutuspeilistä katsoen katsoa laittomaksi. Aktiivipelaajien kanssa olisi "helppo" sopia, että oikeustoimet loppuu. Entä niiden, joiden pelit loppuisivat "laittomaan" työsulkuun? Lopettaisivatko he oikeustoimet ilman korvausta?

Kun vielä muistaa, että koko liigan sisäinen "tasoitussysteemi" perustuu CBA:lle, niin jatko olisi vaikeaa... Vaikka koko NHL yhtiöitettäisiin saman yhtiön alle, voitaisiinko työntekijöitä pakottaa tuollaisessa monopolitilanteessa muuttamaan paikkakunnalta toiselle nykytyyliin "ilman pakottavaa syytä"? Ja mikä tärkeämpää, voitaisiinko varaussysteemin kaltaista systeemiä tuolloin ylläpitää?

Väittäisin, että riskinoton pitää olla suhteessa saavutettavaan hyötyyn. Jotenkin tuntuisi loogisemmalta antaa NHL:n ajautua hiljalleen puolivakavaan kriisiin mieluummin kuin vaarantaa koko "toimiva" rakennelma.
 

OutlawPuppet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Flyers, Ice Tigers
Alkaa kyllä täälläkin usko loppua. Tuntuu siltä, että tasaisesti parin viikon välein nousee into "nyt ne tekee sopimuksen ja kohta pelataan, ei ne enää niin kaukana toisistaan ole!" ja sitten vedetään matto alta. Mikä tässä voi niin vaikeaa olla? Rahallisesti tuo ero ei ole bisneksen kokoon nähden kovin suuri, joten todennäköisesti se on sopimusasiat, jotka hiertää. Jotenkin tuntuu, että omistajapuolella on muutama jääräpää, jotka ovat päättäneet, että enää ei tulla vastaan ja sehän riittää Bettmanille näillä nykyisillä säännöillä. Toivottavasti nyt nämä omistajat, jotka innokkaimmin haluavat kauden alkuun saisivat jotain järkeä tähän touhuun.

Huoh, melkosta diipadaapaa tämäkin avautuminen, mutta alkaa oikeasti loppuun kasetti täällä. Pitkästä aikaa innostuin NHL:stä parin viime kauden aikaan niin, että tuli pelejäkin katsottua yötä myöten ja nyt sitten tuntuu siltä, että jotkut jäärät haluavat hajottaa koko nykyisen liigan. Eli sori tästä v**tuuntuneen miehen avautumisesta :P
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Pitää sanoa ihan mutuna, että en usko tippakaan tuohon puheeseen että ero olisi vain joku 182 miljoonaa dollaria. Siihen vetoaminen on itsepetosta. Kuten liittovaltion sovittelijat totesivat, niin osapuolet ovat kaukana toisistaan sekä taloudellisesti että tärkeissä asiakysymysissä.

Mielenkiintoista tämä työtaistelun seuraaminen. Ei tarvi öitä valvoa, näkee Suomessa huippupelaajia ja draamaa riittää. Milloinkahan PA alkaa muuten olla PA?

Palatekseni vielä tuohon Single Entity -ajatukseen, niin aika vaikea on PA:n perustella, että kyseessä on 30 eri businesstä ja sitten vaatia päälle tulojenjakoa. Nähdäkseni siis eri osapuolilla on yhteinen käsitys, että kyseessä on yksi yhteinen business ja sen sisäiset säännöt eivät ole työmarkkia-asia.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Eiköhän sitä voi jo vähän avautuakin. Molempia osapuolia voi syyttää, mutta tänään tekee vaihteeksi mieli syyttää pelaajia. Ei keskiverto NHL-pelaaja on juuri sen kummempi kuin ne jotka ovat vasta laittamassa jalkaa ovenväliin. Ennemminkin asia on niin, että NHL:ään pääsemisessä vaikeinta on saada hyvä näytönpaikka ja onnistua kyseisenä hetkenä. Tämä siis pätee keskivertopelaajaan ja korostuu huippuorganisaatioissa kuten Detroitissa. Kun on saanut paikkansa vakiinnutettua ja saa pelata kelvollisten ketjukavereiden, niin liigassa pysyminen onkin jo paljon helpompaa. NHL:n ulkopuolelta tulevan kun pitää olla selvästi NHL-pelaajaa parempi, että pystyy usein huonossa näytönpaikassa olemaan parempi kuin muut ja siten pullauttamaan jonkun toisen kokoonpanosta ulos.

Pointti tuossa oli lähinnä että vain pieni osa NHL-pelaajista on liigalle ja omistajille oikeasti tärkeitä. Veikkaan että 80-90% pelaajista voitaisiin vaihtaa tuntemattomiin eikä sillä olisi liigalle juuri merkitystä. Suurin osa katsojista ei edes huomaisi eroa. Pidemmällä aikavälillä ei olisi väliä vaikka vaihdettaisiin kaikki pelaajat, koska yleisö tottuu ja löytää uusista pelaajista uudet suosikit. Pieni osa yleisöstä voisi kaikota kun tietäisivät etteivät parhaat pelaajat pelaakaan heidän liigassaan, mutta silti suurin osa seuraisi NHL:ää, koska heillä ei parempaa ole ja ei keskiverto pohjois-amerikkalainen seuraisi mitään liigaa jota pelataan toisella mantereella huonoon katseluaikaan.

Minun mielestäni pelaajille maksetaan NHL:ssä liikaa suhteessa bisneksen kokoon. Pelaajat ovat oppineet liian hyvälle ja kuvittelevat että heillä on isotkin neuvotteluvaltit käsissään. Tietysti liiga tarvitsee pelaajia, mutta suurimmalla osalla pelaajista ei ole poikkeuksellista erikoisosaamista josta näille kannattaisi maksaa moninkertaisesti Euroopan liigoihin verrattuna. Liiga tietää senkin että useimpia kanadalaisia tai jenkkejä ei kiinnosta lähteä pelaamaan pysyvästi Eurooppaan (etenkään Venäjälle).

Tämä on vähän sama asia kuin yksi työnantaja maksaisi siivoojille keskimäärin 5000€/kk ja huiput saisivat kymppitonnin. Työnantaja tietää että nuo viisi tonnia tienaavat eivät missään muualla saisi yhtä isoja rahoja eikä heitä edes kiinnosta lähteä muualle, joten heidän palkkoja voi surutta leikata. Perussiivojilla ei yksinkertaisesti olisi mitään neuvotteluvaltteja, vaan kannattaisi olla hiljaa ja olla tyytyväinen että tienaa palkanleikkauksien jälkeenkin rutosti enemmän kuin muut.

Tietysti tässä on pelaajienkin puolelta kyse paljon muustakin kuin rahasta, mutta lopulta kuitenkin kaikki kulminoituu rahaan.
 
Viimeksi muokattu:

magno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, FC Barcelona
Minun mielestäni pelaajille maksetaan NHL:ssä liikaa suhteessa bisneksen kokoon. Pelaajat ovat oppineet liian hyvälle ja kuvittelevat että heillä on isotkin neuvotteluvaltit käsissään. Tietysti liiga tarvitsee pelaajia, mutta suurimmalla osalla pelaajista ei ole poikkeuksellista erikoisosaamista josta näille kannattaisi maksaa moninkertaisesti Euroopan liigoihin verrattuna. Liiga tietää senkin että useimpia kanadalaisia tai jenkkejä ei kiinnosta lähteä pelaamaan pysyvästi Eurooppaan (etenkään Venäjälle).

Tämä on vähän sama asia kuin yksi työnantaja maksaisi siivoojille keskimäärin 5000€/kk ja huiput saisivat kymppitonnin. Työnantaja tietää että nuo viisi tonnia tienaavat eivät missään muualla saisi yhtä isoja rahoja eikä heitä edes kiinnosta lähteä muualle, joten heidän palkkoja voi surutta leikata. Perussiivojilla ei yksinkertaisesti olisi mitään neuvotteluvaltteja, vaan kannattaisi olla hiljaa ja olla tyytyväinen että tienaa palkanleikkauksien jälkeenkin rutosti enemmän kuin muut.

Ongelma on se, että ihmisluonto ja NHL:n luonne kilpailuna tekee "ei makseta keskivertopelaajille liikaa"-ideasta aika lailla mahdottomuuden. Aina löytyy yksi tarvittava omistaja, joka on valmis maksamaan jollekin pelaajalle tarvittavan summan enemmän rahaa saadakseen edun kilpaileviin seuroihin. Omistajat tarvitsevat palkkakattoja yms. keinotekoisia rajoitteita suojellakseen itseään itseltään(ei kuulosta hyvältä suomelta :S ). Viime kerralla omistajat olivat valmiita menettämään kokonaisen kauden saadakseen palkkakaton ja kuinka monta vuotta kesti, kun joku omistaja näytti vihreää valoa GM:lleen tehdä tuota samaista palkkakattoa kiertävä ns. häntäsopimus? Ja hups, yhtäkkiä oltiin tilanteessa, jossa seurat, jotka eivät olleet valmiita tekemään häntäsopimuksia olivat pelaajamarkkinoilla alilyöntiasemassa ja sen myötä myös jään puolella heikoilla. Urheilupuolen johtajilla eli GM:llä on todella kova paine menestyä urheilullisella tasolla ja parin vahvimman markkina-alueen ulkopuolella tarve menestyä urheilullisesti on kova myös talouden näkökannalta, koska muuten yleisö, maksavat asiakkaat katoavat.

Kilpailu luo sellaisen kierteen, että aina löytyy joku seuraomistaja ja GM, jotka ovat valmiita maksamaan jopa keskitason pelaajalle muita seuroja enemmän vahvistaakseen joukkuettaan. Yksi, kaksi tuollaista tekoa nostaa vastaavan tason pelaajien palkkatasoa ja sillä on kerrannaisvaikutus pelaajien palkkoihin yleisesti. Omistajat löytävät aina keinon tavalla tai toisella maksaa pelaajille "liikaa".

Aiheesta kolmanteen, niin toivoisin itse, että NHL:ssä olisi NFL:n tapaan vain osa sopimuksen arvosta taattua rahaa ja seuroilla mahdollisuus heivata pelaaja pois ilman erityisiä seurauksia milloin tahansa, kunhan pelaaja ei ole loukkaantuneena. Se lisäisi varmasti NHL:n tasoa ja kilpailullisuutta, kun pelaajat eivät voisi enää vain tehdä megadiilejä ja sen jälkeen pudottaa suoritustasoa merkittävästi malliin Wade Redden, Scott Gomez. Jopa Ovechkinin fyysinen kunto ja esitykset jäällä putosivat pikku hiljaa sen jälkeen, kun hän oli allekirjoittanut käytännössä loppu-uran kattavan jättisopimuksen. NFL:ssä pelaajat joutuvat todella kantamaan vastuun tekemisistään ja motivaation tason putoamiseen ei ole varaa.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Huhu kertoo, että Bettman olisi ehdottanut omistajien ja pelaajien keskinäistä tapaamista ilman, että itse tai Fehr olisivat paikalla. Taustalla ilmeisesti ajatus siitä, että pelaajapuoli pysyttelisi yhtenäisenä ainoastaan Fehrin veljesten vaikutuksesta. Ei liene uskottavaa, että Fehr tällaiseen tapaamiseen suostuisi.
 

Kental

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Huhu kertoo, että Bettman olisi ehdottanut omistajien ja pelaajien keskinäistä tapaamista ilman, että itse tai Fehr olisivat paikalla. Taustalla ilmeisesti ajatus siitä, että pelaajapuoli pysyttelisi yhtenäisenä ainoastaan Fehrin veljesten vaikutuksesta. Ei liene uskottavaa, että Fehr tällaiseen tapaamiseen suostuisi.

Joo samaa mietin että ei varmaan suostu, Bettmanilta PR-haku suunnattuna kaikille niille, jotka näkevät tilanteen johtuvan vain noista osapuolten johtojääristä.

Eikä kyllä ole syytäkään suostua (saisi toki minun puolestani), eipä se ihan tasapuolinen tilanne olisi että toisella puolella olisi yhä rautaisia bisnesammattilaisia ja toisella, no, lätkänpelaajia.
 

Ikurin Vireä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves talvella ja Ilves kesällä, Ikurin Vire
Neuvotteluissa - kaikissa neuvotteluissa - ensimmäinen sääntö on olla rehellinen itselleen ja ottaa selvää omista ja vastapuolen tavoitteista, motivaatiosta ja vääntövoimasta mahdollisimman tarkasti. Tämä näyttää olevan monille vaikea hyväksyä. Eikä siinä mitään, hämmästyttävän monelle neuvottelijalle ihan normaalielämässäkin käy samoin. Moni lähtee neuvotteluihin agressiivisesti "voittamaan", ja toiset taas hermostuneesti ottamaan murusia pöydältä. Taktiikkoina nuo molemmat toimivat tilanteesta riippuen, mutta yleisenä mallina kumpikin on heikkous. Molempia pystyy käyttämään hyväksi.

Valta on pelimerkki ihan siinä missä rahakin, ja aika tärkeä sellainen. Jos pelaajat itse uskovat, että heille valta tulla hyväksytyksi tasavertaisena neuvotteluparina NHL:lle on lyhyen tähtäimen tai ehkä jopa oman uran kokonaisrahamäärää tärkeämpi, pitäisi neuvottelutilanteeseen liittyvien analyysien pohjautua siihen. Ei fanien, toimittajien tai edes NHL:n tai omistajien mielipiteeseen pelkästä rahasta pelaajien motiivina. Nyt jatkuvasti lähdetään siitä, että pelaajat ovat tyhmiä ja heitä johdetaan harhaan, kun he luulevat saavansa enemmän rahaa myöhemmin. Jos pelaajien motivaatiosta ainakin kohtuullisen suurena osana on sananvalta ja tasa-arvoisen osapuolen asema neuvotteluissa, koko tämä prosessi on paljon helpompi käsittää. Ei tarvita "tyhmiä" pelaajia, eikä harhaanjohtamista selvittämään tilannetta, missä ollaan pelaajien puolelta. Tämä on osa sitä rehellisyyttä itselleen. Oma ennakkoasenne voittaa, vaikka helpompi ja suoraviivaisempikin selitys löytyy.

Näissä neuvotteluissa se näkyvin prosessi liittyy rahaan, mutta se on lähinnä kulissi sille, kumman linjat pitävät, ja kumman aseet ovat vahvemmat. Niitä ei oikeasti voi simuloida. Ne pitää oppia. Nyt molemmat katsovat tilannetta selkeässä jakotilanteessa, jossa jaetaan yhtä pottia. Molemmat osapuolet luottavat ainakin vielä omaan vahvuuteensa, mutta ei niitä isoja tykkejä ole vielä tuotu edes mukaan kummaltakaan puolen. Eskaloinnin ongelmat ovat hyvin tiedossa molemmilla.

Minä saan mielestäni tarpeeksi palkkaa omasta työstäni, ja olen pariin otteeseen kieltäytynyt tarjouksista, jossa olisin vaihtanut olosuhteiden heikennyksen lisäpalkkaan. Voin siis hyvin ymmärtää, miksi joku ei ottaisi maksimimäärää rahaa esim. omaan työhön liittyvän päätösvallan sijasta. Tilanne ei minullakaan ole mitenkään pysyvä, vaan vaihtelee jatkuvasti. Jossain kohtaa saattavat olosuhteet olla sellaiset että joutuisin hyväksymään sekä alemman palkan että huonommat olosuhteet, mutta en minä sitä ihan vain pyytämällä tekisi, vaan minun pitäisi tietää, että häviän neuvotteluissa.
 

Ikurin Vireä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves talvella ja Ilves kesällä, Ikurin Vire
Joo samaa mietin että ei varmaan suostu, Bettmanilta PR-haku suunnattuna kaikille niille, jotka näkevät tilanteen johtuvan vain noista osapuolten johtojääristä.

Eikä kyllä ole syytäkään suostua (saisi toki minun puolestani), eipä se ihan tasapuolinen tilanne olisi että toisella puolella olisi yhä rautaisia bisnesammattilaisia ja toisella, no, lätkänpelaajia.

Jos tämä huhu pitää paikkaansa, niin omat toiveeni kaudesta tipahtivat taas hiukan alemmas. Molemmat osapuolet käyvät edelleen läpi neuvottelutaidon pelikirjan peruskuvioita prosentin osien ja muiden detaljien vääntämisen sijaan. NHL yrittää ohittaa vastapuolen neuvottelijat, vaikka pelaajat ovat palkanneet huippuneuvottelijat ihan tarkoituksella. Kumpikaan osapuoli ei ole suostunut neuvottelemaan lähtökohtanaan toisen osapuolen tarjous. Tämä on oikeasti iso asia, ja sellainen, jossa välittäjien tekemä tarjous olisi saattanut liikauttaa prosessia eteenpäin. Esimerkkejä on monia siitä, että edelleen vain mitataan, kumpi taipuu ensin ja kumman rintama kestää.
 

ipaz

Jäsen
Tämä nyt ei varsinaisesti tähän ketjuun kuulu, mutta työehtoihin ja liigan johdon sekä joukkueiden välisiin suhteisiin kuitenkin. NBA:ssa komissaari Davis Stern (Bettmanin oppi-isä) on lätkäissyt San Antonio Spursille 250 000 dollarin sakon, koska valmentaja Gregg Popovich lähetti neljä aloitusviisikon pelaajaa kotiin ennen kuuden ottelun vieraskiertueen viimeistä peliä Miamissa antaakseen näille lepoaikaa.

Sternin mukaan Spurs teki "karhunpalveluksen" liigalle ja faneille, koska jätti neljä tähteään sivuun kauden ainoassa pelissään Miamissa. Olen samaa mieltä, että kentällä pitäisi aina olla paras mahdollinen kokoonpano, mutta toisaalta eikö samaan aikaan valmentaja päätä, mikä on hänen mielestään parasta joukkueelleen? Mielestäni Stern ylitti tässä aika rajusti hänelle kuuluvat oikeudet (vaikka säännöt tällaiseen venyisivätkin), sillä hänen huolensa ei ole puuttua peliin. Samaan aikaan hänen huolenaan on pitää tuote nimeltä NBA mielenkiintoisena.

Mielestäni tätä voi pitää jonkin sortin ennakkotapauksena P-Amerikkalaisessa ammattilaisurheilussa, koska varmasti esim. Bettman pistää tämän korvan taakse ja reagoi, jos Penguins pitää Crosbya, Malkinia ja Letangia sivussa kauden ainoassa Vancouverissa pelattavassa ottelussa keskellä kautta. Mielenkiitoinen tapaus kaiken kaikkiaan tämä.
 
Minun mielestäni pelaajille maksetaan NHL:ssä liikaa suhteessa bisneksen kokoon. Pelaajat ovat oppineet liian hyvälle ja kuvittelevat että heillä on isotkin neuvotteluvaltit käsissään.

Eiköhän tuo ole ihan selvä juttu. Yleensähän yrityksillä on valta päättää että paljonko palkkaa maksetaan työntekijöille, ja jos kerran joku perustaa yrityksen (vrt NHL-organisaatio), niin hänellä on oikeus korjata voitot, tai ainakin suuri osa, JOS niin hyvin menee.
Mutta ei jääkiekossa, joka on "viihdebisnestä", ja tähdille pitää maksaa, ei väliä vaikka yritys tekee tappiota.
Ja sitten pelaajat jauhaa sitä samaa sköndää että "miksi pelaajat eivät voisi saada osaansa omistajien voitoista?". Ja siellä on sentään palkkakatto ja -lattia, ja monet seurat tekee tappiota. Mutta pelaajathan saa aina rahansa ja ovat pääosassa, ei seuralla ole niin väliä.

Jotenkin kumma systeemi. NHL tekee voittoa vaikka suurin osa seuroista tekee tappiota. Ja sitten pelaajat vaatii suuren osan siitä oletetusta voitosta.

Ehkä hämmentävintä koko jutussa on kuitenkin se, että palkkakatto on noussut joka kausi, ja tälle kaudelle se olisi noussut peräti 6-7 miljoonalla. Eli se olisi tarkoittanut että seuroilla on entistä enemmän mahdollisuuksia maksaa isompia palkkoja, tehdä isompia sopimuksia. Onko se jotenkin harhaanjohtavaa, kun pelaajat itkee että "he haluavat leikata palkkojamme, emme voi suotua siihen"?
Eiköhän nämä nykyiset jättisopimukset olisi maksettu kuitenkin, ja joka vuosi nouseva palkkakatto mahdollistaisi sen että yhä huonommat pelaajat ansaitsevat yhä enemmän. Vai onko tässä jotakin mitä en oo tajunnu.

Mutta se on se ammattiyhdistysten perusteesi, että "emme voi hyväksyä työntekijän aseman heikentämistä". Sehän pätee myös silloin kun jaetaan prosentteina NHL-miljoonia ja miljardeja.



Mielestäni tätä voi pitää jonkin sortin ennakkotapauksena P-Amerikkalaisessa ammattilaisurheilussa, koska varmasti esim. Bettman pistää tämän korvan taakse ja reagoi, jos Penguins pitää Crosbya, Malkinia ja Letangia sivussa kauden ainoassa Vancouverissa pelattavassa ottelussa keskellä kautta. Mielenkiitoinen tapaus kaiken kaikkiaan tämä.

Voin olla väärässä, mutta luulen että Crosby matkusti pitkien loukkaantumistensa aikana joukkueen mukana, antoi haastatteluja NHL:n ykkösmiehenä, oli katsomovalmentajana, oli hengessä mukana ja kapteenina puolusti joukkuekavereitaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös