Mainos

Työehtosopimus vuodesta 2012 eteenpäin

  • 884 045
  • 2 038

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Katsoin vasta tänään tuon hypetetyn videon ja sanotaan nyt vaan, että onhan siinä suuri työ ollut.

Videossa sanottiin, että "hockey is not about money". Se pitää paikkaansa vain amatöörien kohdalla. Ammattilaisurheilu on nimenomaan rahasta kiinni. Ei nyt 100%:sti, mutta lähestulkoon. Jos Ryan Smyth saa parisataatonnia enemmän Long Islandilta kuin Edmontonista niin sinne hän sopimuksen tekee. Jos homma ei olisi pelaajien puolelsta rahasta kiinni niin he suostuisivat samantien NHL:n ehdotukseen. Sikäli tuo on naiivia propagandaa jos homma yksipuolisesti kaadetaan toisen osapuolen niskaan (videossa ei niin suoranaisesti tehdä, mutta videon tekijä haastattelussa antoi hieman ymmärtää, että näin hän ajattelee. Tai sitten tulkitsin väärin)

Pelaajien kannalta tilanne on aika simppeli. Kaikkien liigan pelaajien etu on ulosmitata maksimimäärä rahaa joukkueilta aina ja iänkaikkisesti. Niinpä heidän kohdallaan ei näkymyseroja paljon synny. Toki siinä vähän varianssia voi tulla, että kuinka valmiita veteraanit ovat heittämään tulevien vuosien tulokkaat bussin alle.

Seurojen kohdalla tilanne on vaikeampi. Eri joukkueet operoivat kovin erilaisissa liiketoimintaympäristöissä ja eri tilanteissa. Omistajien intressit ovat kovin erilaiset.

Jos hommaa ajattelee fanin kannalta, niin paras tilanne olisi että omistajat saisivat tahtonsa läpi täysimääräisenä. Meille faneillehan ei ole mitään väliä kuka miljoonat saa. Ne eivät ole meiltä pois (lippujen hinnat eivät laske) ja se että ovatko ylimääräiset rahat omistajilla vai pelaajilla ei meitä lämmitä. Kuitenkin tämä tarkoittaisi sitä, että kaikilla joukkueilla olisi tasapäinen mahdollisuus taistella cupista, ei vain rikkaimmilla seuroilla. Tai tietenkään tämä ei ole rikkaimpien joukkueiden fanienkaan etu, sillä tokihan he haluaisivat edun omalla joukkueelleen.

Sellainen ajatus olisi mielenkiintoinen, että mitä jos luovuttaisiin kokonaan tästä tulonjaon prosenttiajattelusta vaan päätettäisiin vain että palkkakatto ja lattia pysyvät vuoden 2012 tasolla ja siihen tulee ainoastaan inflaatiokorjaukset, eli poistetaan riippuvuus tuloihin. Se olisi silloin täysin omistajien vastuulla, että miten tulot kehittyvät. Uskoisin että tuohon omistajilla olisi varaa ja tuon jälkeen pelaajien olisi aika vaikea perustella, että miksi kyse olisi saavutettuista eduista luopumisesta. No tämä ei ole realismia, koska ei homma noin toimi muissakaan liigoissa ja koska pelaajat eivät ole yhtään vähempään rahanahneita kuin omistajatkaan. Päinvastoin, parille omistajalle homma on enemmän intohimo kuin business.
 

ipaz

Jäsen
On se prkle jos ei tuolla Janne Makkosen hienolla pätkällä saada faneja puuttumaan peliin ja nimiä paperiin! Tuli ihan kylmät väreet kun katsoi tuon pätkän, good work! Hiekka loppuu tiimalasista ja NHL:n historian kolmas työsulku on kohta tosiasia.

No onhan se hieno video ja itsekin sitä on tullut FB:ssa jaeltua, ja moni NHL-pelaajakin on sitä Twitterissa kehunut. Mutta ei yksi video tule tietenkään vaikuttamaan yhtään mitään itse sopimusneuvotteluihin. Vaikka fanit kuinka itkee ja raivoaa ja pelaajat ovat valmiit pelaamaan ilman sopimustakin, niin omistajat tulevat pysymään päätöksessään pistää liiga kiinni, ellei nimet ole paperissa 15.9.

Sitä en tiedä missä keskustelu tällä hetkellä "velloo", mutta kovasti tämä vaan näyttää siltä että pelaajat ne joutuvat jokatapauksessa nöyrtymään ja ennen kuin miljonäärikiekkoilijat ovat valmiita myöntämään tappionsa, niin kautta on ehtinyt kulua jo tovin aikaa.
 

Wiesellike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blackhawks & Kärpät
On se prkle jos ei tuolla Janne Makkosen hienolla pätkällä saada faneja puuttumaan peliin ja nimiä paperiin! Tuli ihan kylmät väreet kun katsoi tuon pätkän, good work! Hiekka loppuu tiimalasista ja NHL:n historian kolmas työsulku on kohta tosiasia.

Video on hieno ja tunteikas, mutta samalla hyvin naiivi ja mustavalkoinen. Se adressi on taas puhdasta paskaa. Edellisen työsulunkin aikana sellainen tehtiin ja se meni lukemattomana roskiin. Ei omistajat välitä fanien itkupotkuraivareista. He tietävät, että kun liiga taas pyörähtää käyntiin, fanit tulevat takaisin. Sitten taas hoetaan, kuinka kiekkofanit on maailman parhaita jne. ja kaikki on taas hyvin.
 

Iggy12

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Sharks, Flyers, KalPa, Jarome Iginla
Jos työsulku tulee niin se johtuu vain ja ainoastaan ihmisen ahneudesta. Kumpikin osapuoli on sitten yhtä syyllinen. Omistajat haluavat lisää rahaa itselleen kuin myös haluavat samalla pienentää kuluja, että saisivat lisää rahaa käyttöönsä. Pelaajat haluavat tasaisia palkankorotuksia koko ajan vaikka tienaavat koko ajan ihan "riittävän" hyvää liksaa. Mistään ei olla valmiita luopumaan, vaan halutaan parempia etuja ja lisää rahaa. Se on vuosien mittaan työsulkujen kanssa todistettu etteivät omistajat osaa hillitä palkkojen kiihtyvää nousua ja sitten taas ollaan tässä tilanteessa. Toki työsulku ei näytä kumpaakaan osapuolta haittaavan, kun rahaa on jo taskussa riittävästi ja voi huoletta pitää pienen sapattivuoden. Fanit tästä vain kärsivät.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olen jotenkin hämmentynyt siitä, miten kukaan tuolla Amerikan puolella ei tunnu piittaavan siitä, menevätkö fanien rahat tulevaisuudessa omistajien pankkitileille vai jääkiekkotoimintaan. Kyllä minua ketuttaisi jos asuisin Torontossa, maksaisin 150 dollaria keskivertopaikasta / ottelu ja hinnasta puolet menisi jonkin globaalin yhtiön sijoitustilille, mitä järkeä siinä on? Myöskään fanituotteiden ostaminen ei auttaisi joukkuetta yhtään, jos palkat ja muut kulut voidaan kattaa jo lippujen hinnoista. Miten voisin kannattaa joukkuettani? Absurdi tilanne.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Olen jotenkin hämmentynyt siitä, miten kukaan tuolla Amerikan puolella ei tunnu piittaavan siitä, menevätkö fanien rahat tulevaisuudessa omistajien pankkitileille vai jääkiekkotoimintaan. Kyllä minua ketuttaisi jos asuisin Torontossa, maksaisin 150 dollaria keskivertopaikasta / ottelu ja hinnasta puolet menisi jonkin globaalin yhtiön sijoitustilille, mitä järkeä siinä on? Myöskään fanituotteiden ostaminen ei auttaisi joukkuetta yhtään, jos palkat ja muut kulut voidaan kattaa jo lippujen hinnoista. Miten voisin kannattaa joukkuettani? Absurdi tilanne.

Siinä vaan käy niin, että omistaja ottaa aina omansa. Jos ne ei saa tätä osuutta pelaajilta pois, niin sitten ne nostaa lipunhintoja. Eli fani kärsii. Jos taas siivu otetaan pelaajilta pois, niin hyvällä tuurilla lipunhinnat voi jäädä ennalleen ja fanin asema ei ainkaan nykyisestä huonone.

En ole aikaisemmin päättänyt, että kenen "puolella" tässä kiistassa pitäis olla. Mutta tuon Bob MacKenzien loistavan selvityksen jäljiltä olen sitä mieltä, että pelaajat tässä nyt saavat enemmän tinkiä, koska muihin isoihin liigoihin nähden NHL-pelaajat ansaisevat suhteessa enemmän. Niin se vaan menee. Mielestäni näitä prosenttiosuuksia ei voi tarkastella mitenkään muuten kun noihin muihin liigoihin. Ei ole muuta vertailukohtaa olemassa. Ja niihin nähden NHL:ssä on pelaajien palkkaosuuksissa ilmaa.

50/50 jako ja pelit käyntiin ilman enempiä kitinöitä.
 

ipaz

Jäsen
Minua hämmentää eniten se kun jokaikinen NHL-pelaaja aina sanoo haastattelussa, että rahalla ei ole väliä, vaan että hyvä (mikä hyvä? -valtava) palkka on vaan ihan kiva korvaus tehdystä työstä mahdollisesti lyhyellä uralla.

NHL:ssä minimikorvauksella pelaavan pelurin kuukausiansio (=NHL:n minimipalkka 525000 / 7kk) on noin 75000 dollaria eli noin 58 200 euroa, siis kuukaudessa. Ja tuo on siis vähiten mitä siellä voi tienata koko kauden ylhäällä pelaamalla. Koko liigan keskipalkka oli vuonna 2010 jo 2,4 miljoonaa taalaa eli noin 265 000 euroa, kuukaudessa.

Minun mielestäni pelaajilla ei kuuluisi olla noin isoa sananvaltaa tuossa tulojen jakoasiassa, mistä he tällä hetkellä pitävät kynsin hampain kiinni, ja ovat pakottamassa liigaa työsulkuun. Omistaja on työnantaja joka periaatteessa voisi maksaa tuloistaan esim. 20% työntekijöilleen ja pitää itse 80%. Monessa yrityksessä tuo luku olisi jopa naurettavan suuri, vaikka työntekijät tekisivät minkälaisia taikatemppuja tahansa firman menestyksen eteen.

Kun joku henkilö tai ryhmä ostaa NHL-joukkueen, niin hän/he laittavat siihen rahaa kiinni ja paljon. Oikeastaan ihan helvetisti. Mun mielestä on täysin kohtuullista että tuosta sijoituksesta olisi tultava myös voittoa ja kuten yritysmaailmassa ollaan usein nähty, niin se voitto tullaan ottamaan - tavalla tai toisella.

NHL-pelaajat ovat rikkaita, verrattuna muihin isoihin Amerikan sarjoihin jopa kohtuuttoman rikkaita. Ja vaikka omistaja olisi todella rikas, miljardööri, niin mitä sitten. Hän on kuitenkin se joka maksaa palkan. Ei hänen "pidä" maksaa tuloistaan 54% tai 50% tai 47% prosenttia työntekijälleen. Hän maksaa sen minkä parhaaksi näkee, tai minkä omistajat nyt yhdessä katsovat parhaaksi koska tällainen järjestelmä on kerta luotu.

Joku voi sanoa että olisi reilua, että pelaajat shown tähtinä saavat ison osan tuloista. Yhtä hyvin voisi sanoa, että olisi reilua että Raffi Torres olisi yhtä hyvä pelaaja kuin Sidney Crosby, tai että olisi reilua jos Nassaulla kävisi yhtälailla katsojia kuin Torontossa. NHL on bisnestä, eikä bisnes-maailmassa ainakaan lähtökohdat ole reilut. Säännöt toki pitää olla, mutta kyllä pelaajien pitäisi alkaa myös ajattelemaan tuon "ei rahalla ole merkitystä" jargonin lailla. Pelaajat eivät voi mitenkään voittaa tätä kisaa.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Siinä vaan käy niin, että omistaja ottaa aina omansa. Jos ne ei saa tätä osuutta pelaajilta pois, niin sitten ne nostaa lipunhintoja. Eli fani kärsii.

Miten niin? Eihän se noin toimi Suomessakaan.
 

ipaz

Jäsen
Miten niin? Eihän se noin toimi Suomessakaan.

Kyllähän se ainakin pörssiyhtiöissä menee juurikin niin. Siellä on ennalta määrätty tulosbudjetti, joka saavutetaan vaikka sitten säästöillä jos tulot eivät siihen yllä. Ja erittäin usein nuo säästöt kohdistuvat henkilökuntaan, joko sen määrään (irtisanomiset) tai palkkoihin (palkankorotukset jäädytetään). Sitä en tiedä onko yksikään NHL-joukkue pörssissä, tuskin.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
En ole aikaisemmin päättänyt, että kenen "puolella" tässä kiistassa pitäis olla. Mutta tuon Bob MacKenzien loistavan selvityksen jäljiltä olen sitä mieltä, että pelaajat tässä nyt saavat enemmän tinkiä, koska muihin isoihin liigoihin nähden NHL-pelaajat ansaisevat suhteessa enemmän. Niin se vaan menee.

Pakko heti alkuun myöntää, etten Bobin tekstiä ole lukenut, mutta äkkisältään 50/50 jako kuulostaa kyllä suorastaan pöyristyttävältä. Liiga tekee voittoa ja kaiketi enemmän rahaa, kuin koskaan. Tässä tilanteessa palkanalennus vaatimus tuntuu oudolta, vaikka "kilpailijafirmoissa" tällainen 50/50 jako olisi.

Toisekseen, jos ongelma voittojen teosta huolimatta on jokuset taloudellisesti laahaavat joukkueet, niin tuskin tämä heidän ongelmiaan ihan aidosti ratkaisee. Meinaa uudessa tilanteessa rikkaat seurat rikastuvat entisestään ja kilpailutilanne suhteessa köyhiin joukkueisiin pysyisi samana. Parempi ratkaisu olisi vaan myöntään Bettmanin seikkailupolitiikan virheet (liiallinen laajentuminen etelään), eikä sysätä tästäkin vastuuta/laskua pelaajille.

Ja jos tämä tilanne eskaloituu työtaisteluksi, olisi NHLPA:n alettava jo heti mahdollisen sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen valmistautumaan mahdolliseen seuraavaan työtaisteluun. Meinaa kolme peräkkäistä kiistaa ovat ongelmiin johtaneet, joten ensi kerralla pitää olla valmis ja oikeasti kovat piipussa. Valmiit suunnitelmat korvaavasta professional hockey leaguesta, jota voitaisiin pelata vaikka 10-15 suosituimmassa NHL kaupungissa siten, että jokaisessa kaupungissa olisi kaksi joukkuetta. Kaikki kuviot valmiiksi suunnittelemalla, voi ensikerralla työsulun napsahtaessa ilmoittaa korvaavasta liigasta päivän varoitusajalla. Rahaa ei tietenkään tehdä yhtä paljon, kuin valmiilla rakenteella, mutta paine omistajien suuntaan olisi aivan erilainen

Meinaa vaikka muutakin halutaan väittää, niin ilman pelaajia ei ole liigaa, mutta jo "kortteliliigat" osoittaa, että ilman "omistajia" voi olla liigoja.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyllähän se ainakin pörssiyhtiöissä menee juurikin niin. Siellä on ennalta määrätty tulosbudjetti, joka saavutetaan vaikka sitten säästöillä jos tulot eivät siihen yllä.

Mä luulin, että NHL-organisaatioiden tavoitteena pitäisi olla SC voittaminen eikä taloudellisen tuloksen tekeminen. Mitä ihmeen järkeä fanin näkökulmasta on joukkueen massiivinen voitollisuus, jos se ohjautuu muualle kuin jääkiekkotoimintaan?

Olen myös sitä mieltä, että eivät ne NHL-omistajat ole mikään maailmanlahja jääkiekkomaailmalle. Hehän ylläpitävät kartellia, joka ei salli ulkopuolisten joukkueiden mukaantulemista liigaan. NHL voisi erinomaisesti, vaikka yksikään joukkue ei tekisi merkittävää voittoa, mikäli tulot riittävät kuitenkin kattamaan menot. Urheilullisuus ja kannattaminen tässä pitäisi olla pääosassa (niin kuin SM-liigassa) eikä jonkin kasvottoman sijoittajaryhmän voiton tekeminen. Jääkiekkomaailma ei yksinkertaisesti tarvitse tälläisiä omistajaryhmiä mihinkään.

Fanien tulisi kyetä panostamaan resursseja kannattamaansa seuraan ja niiden joukkueiden, joilla on eniten maksavia faneja, tulisi aina olla taloudellisilta resursseiltaan heikompiaan vahvempia, aivan kuten esimerkiksi eurooppalaisessa jalkapallossa.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pelaajayhdistys ei suostu omistajien viimeisimpään tarjoukseen ja tämä tarkoittaa perjaatteessa sitä, että työsulku alkaa. Sen pituutta tuskin kukaan tietää, ei voi muuta kuin arvailla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tässä keskustelussa ovat syy ja seuraussuhteet menneet hieman sekaisin,

Lippujen hinnat eivät määräydy pelaajien palkkojen mukaan, mutta pelaajien palkat määräytyvät kyllä lippujen hinnan mukaan.

Lippujen hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos Toronto oikeisti pystyisi myymään lippunsa nykyisen 150 dollarin sijasta 300 dollarilla, niin he niin nostaisivat hintoja välittömästi. Jos taas liput eivät menisi kaupaksi 150 dollarilla, niin ne jouduttaisiin tiputtamaan esim 75 dollariin.

Toki pelaajienkin hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan, mutta työntekijöiden kysyntä on suoraan riippuvainen firman tuloista (tai ainakin sen pitäisi normaalissa markkinataloudessa olla).
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kaikki kuviot valmiiksi suunnittelemalla, voi ensikerralla työsulun napsahtaessa ilmoittaa korvaavasta liigasta päivän varoitusajalla. Rahaa ei tietenkään tehdä yhtä paljon, kuin valmiilla rakenteella, mutta paine omistajien suuntaan olisi aivan erilainen
Kanadassahan nämä pelit voitaisiin pelata läheisen lammen jäällä, mutta jenkeissä olisi vaikeampaa. Aika monet joukkueet omistavat areensa vähintään osittain ja voi olla aika vaikeaa saada omistajilta halleja tuollaiseen käyttööön. Toki monissa paikoissa löytyy pienempiä halleja, mutta en usko että tuollaisesta toiminnasta niin mittavaa saataisiin että se omistajia haittaisi.

Jos NHL:n palkkakulut ovat 1,5 miljardia dollaria vuodessa, niin vaikka pelaajat pelaisivat omassa sarjassaan kolmasosan palkalla, niin mistä tuo 500 miljoonan euron investointi löytyisi?
 

Saikka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhmät ihmiset ja epähauskat läpät.
Mä luulin, että NHL-organisaatioiden tavoitteena pitäisi olla SC voittaminen eikä taloudellisen tuloksen tekeminen. Mitä ihmeen järkeä fanin näkökulmasta on joukkueen massiivinen voitollisuus, jos se ohjautuu muualle kuin jääkiekkotoimintaan?

Lapsenusko on kaunis asia.

Taloudellisen tuloksen tekeminen ja urheilullinen menestyminen kulkevat tietysti vähän käsi kädessä, mutta kyllä jokainen omistaja haluaa tehdä taloudellista voittoa, kunhan jäällä oleva tuote ei kärsi tuosta liikaa. Huomaat kuitenkin trendin. Ei tuolla muuten olisi ollut jengejä vuosien varrella (helpoin esimerkki palkkakaton aikakaudelta) liikkeellä, joilla on omat palkkakattonsa. Muutenhan tuolla vedettäisiin ns. all-in jokainen vuosi silläkin riskillä, että seura ajautuisi Thrashersin kaltaiseen tilanteeseen.

Taloudellisen puolen onnistuminen on elinehto tietyille organisaatioille mahdollisten menestymismahdollisuuksien takaamiselle. Joku Maple Leafs nyt voi tietysti heittää ykkösketjun johtajakseen vaikka Anssi Löfmanin, eikä organisaatiolla olisi siltikään mitään hätää, koska fanit ovat masokisteja ja katsovat mitä vain joukkuetta, kunhan siihen liietään kirjainyhdistelmä "NHL".


**************

Molemmilla puolilla on selkeät pointtinsa tässä väittelyssä. Pelaajat haluavat reilun korvauksen työstään, jolla tuovat ison osan NHL-organisaatioiden tuloista sisään. Omistajat taas haluavat taata toiminnan jatkumisen vakaana ja pitää pelaajien palkat kurissa. Nämä ovat tietysti kärjistettyjä ja yksinkertaistettuja "pointteja".

En itse sulje vieläkään pois uuden työehtosopimuksen syntymistä lauantaihin mennessä. Vaikka muualla sanotaan mitä, en saa päästäni pois vahvoja mielikuvia molempien puolien bluffauksesta. Fehr ja Bettman ovat fiksuja jätkiä. Fehr on loistava neuvottelija, joka ymmärtää oman sekä "vastustajan" puolen tässä tilanteessa. Tietää myös sen, että pelaajat haluavat ehdottomasti pelata normaalien aikataulujen puitteissa (training camp jne.), eikä odottamisella voita kukaan oikeasti mitään. Voi olla, että tässä päädytään pelaajayhdistyksen osalta "otetaan paras mitä nyt saadaan, ja katsotaan sitten seuraavalla kerralla paremmin taas" -ratkaisuun.

Todennäköisyydet eivät tietenkään ole tuon viimeisen vaihtoehdon puolella, mutta saahan sitä itseään viihdyttää.
 

ipaz

Jäsen
Mä luulin, että NHL-organisaatioiden tavoitteena pitäisi olla SC voittaminen eikä taloudellisen tuloksen tekeminen. Mitä ihmeen järkeä fanin näkökulmasta on joukkueen massiivinen voitollisuus, jos se ohjautuu muualle kuin jääkiekkotoimintaan?

Saikka sen ensin jo sanoi, mutta tuo on naiivi ajattelutapa. NHL on business, piste. Joukkue on liiketoimintaa, jossa liiketoiminta-alana on mm. urheilu. Tottakai omistaja voi siirtää x-määrän tuloista takaisin seuran toimintaan, mutta yhtälailla ottaa sen vaikka kokonaan omaan pussiinsa ja ostaa uuden veneen ja pitää perheelleen pirskeet Bahamalla.
 
Viimeksi muokattu:

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lapsenusko on kaunis asia.

Taloudellisen tuloksen tekeminen ja urheilullinen menestyminen kulkevat tietysti vähän käsi kädessä, mutta kyllä jokainen omistaja haluaa tehdä taloudellista voittoa,

En tajua, oliko sulla jokin pointti viestisi ensimmäisessä osassa? Eurooppalaiset urheilusarjat toimivat oikein mainiosti ilman, että jokaisen seuran omistajalle taataan miljoonien voitto joka vuosi. Ja mitä sitten, jos jokin seura silloin tällöin ajautuu konkurssiin? Niinhän niiden pitäisikin, jos niitä johdetaan huonosti ja kannatuspohja on heikko.

Jos nyt kuitenkin oletetaan, että 99% jatkoaikaan kirjoittavista nimimerkeistä on jonkin jääkiekkojoukkueen kannattajia, niin en kerta kaikkiaan kykene ymmärtämään näitä omistajapuolen ymmärtäjiä. Siinä on pakko olla taustalla jotain ideologisia ja psykologisia tekijöitä, koska pelkästään faninn näkökulmasta nykyinenkin järjestelmä NHL:ssä on aivan mieletön. Jos halutaan tasoittaa joidenkin joukkueiden lähtökohtia liigaan, niin olemassa olevia keinoja on vaikka kuinka paljon, mutta niiden keinojen ei tarvitsisi poistaa sarjan kilpailullisuutta.

Minä fanina haluaisin viimeiseen asti pitää kiinni oikeudestani tukea omaa seuraani, en seuran omistajaa.
 

ipaz

Jäsen
Minä fanina haluaisin viimeiseen asti pitää kiinni oikeudestani tukea omaa seuraani, en seuran omistajaa.

Mutta kun seura ja omistaja ovat ikäänkuin sama asia. Ilman omistajaa/omistajia ei olisi seuraakaan. Kyse on ammattilaisurheilusta eli raha puhuu ja se liikkuu. NFL/MLB/NBA/NHL-liigoissa on yhteensä noin 120 seuraa joista tasan yksi ei ole osakeyhtiö: NFL:n Green Bay Packers, jonka omistavat ja jolle tuo rahaa sadattuhannet fanit ympäri maailman. Packers on täysin poikkeuksellinen organisaatio verrattuna kaikkiin muihin ammattisirkuksen kilpailijoihinsa - osuuskunta kuten S-ryhmä. Mutta siis, eli kun tuet fanittamaasi joukkuetta, niin tuet samalla sen omistajaa, siitä ei vaan pääse mihinkään.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Lippujen hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos Toronto oikeisti pystyisi myymään lippunsa nykyisen 150 dollarin sijasta 300 dollarilla, niin he niin nostaisivat hintoja välittömästi. Jos taas liput eivät menisi kaupaksi 150 dollarilla, niin ne jouduttaisiin tiputtamaan esim 75 dollariin.

Urheilulippujen hinnat eivät itse asiassa määräydy ihan näin yksioikoisesti. Ns. loputtoman suosion paikoissa omistajat "pyytävät niin paljon kuin uskaltavat", joka on usein eri asia kuin korkein mahdollinen hinta. Onpa jopa sellaisiakin urheiluorganisaatioita, joissa ajatellaan ihan lajin parastakin ja täytetään halli/stadioni sellaiseen hintaan, että fanikunta pääsee mahdollisimman monimuotoisena paikan päälle joukkuettaan kannustamaan. Tästä on esimerkkejä mm. tuolta potkupallon puolelta.

Tietenkään en osaa varmuudella valottaa kaikkien NHL-joukkueiden lipunmyyntipolitiikan takana olevia filosofioita...
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mutta kun seura ja omistaja ovat ikäänkuin sama asia.

Tämähän käytännössä on nykyisin tilanne. Minusta on huvittava ajatus fanista, joka ostaa kannattamansa joukkueen NHL-pelipaidan. Joukkueen, joka jo kuluttaa palkkakattoon (sisäinen tai ulkoinen, ei väliä) asti. Tällöin fani ostaa käytännössä seuran omistajan fanipaidan. Itselle ei tulisi koskaan mieleenkään ostaa pelipaitaa, jossa käytännössä on Harkimon pärstä, onneksi ei tarvitse.

Ilman omistajaa/omistajia ei olisi seuraakaan.

Joukkueella täytyy olla jokin taho, joka vastaa seuran pyörittämisestä ja kehittämisestä. Se ei taida nykyisinkään olla kovin monen seuran omistaja? Yksikään NHL-joukkue ei periaatteessa tarvitse jotain monikansallista sijoitusyhtiötä taakseen tai miljardööriä, mikäli joukkueiden talousjohtaminen on kunnossa. Toki on tilanteita, jolloin tarvitaan joihinkin investointeihin pääomaa ilman, että taloudellinen tuotto on varmaa. Siksi olisi kohtuullista, että tulevaisuudessakin myös taloudellisen voiton tekeminen on mahdollista. Se on kuitenkin eri asia, kuin nykyinen systeemi. Edelleen voin mainostaa eurooppalaisia sarjoja. Eihän tämä omistajan ja seuran yhteensovittaminen ole mitenkään vaikeaa täälläkään, miksi sen pitäisi olla ongelma Amerikassa?

raha puhuu ja se liikkuu.

Tämä pitää paikkansa enemmän eurooppalaisissa sarjoissa kuin Amerikassa.

Mutta siis, eli kun tuet fanittamaasi joukkuetta, niin tuet samalla sen omistajaa, siitä ei vaan pääse mihinkään.

Puhtaasti fanin näkökulmasta myös omistajien voiton tekemiselle voisi asettaa katto siinä kuin pelaajien palkoillekin. Näin ottelulippujen hinnat pysyisivät tavallisten ihmisten ulottuvilla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eurooppalaiset urheilusarjat toimivat oikein mainiosti ilman, että jokaisen seuran omistajalle taataan miljoonien voitto joka vuosi. Ja mitä sitten, jos jokin seura silloin tällöin ajautuu konkurssiin? Niinhän niiden pitäisikin, jos niitä johdetaan huonosti ja kannatuspohja on heikko.
Minun mielestäni eurooppalaiset urheilusarjat esim jalkapallosarjat eivät todellakaan toimi mainiosti. Espanjassa on hirmu jännä nähdä kumpi joukkueista voittaa mestaruuden, Englannissa vaihtoehtoja on muutama, samoin Italiassa. Urheilullisesti nuo ovat niin tylsiä ja sairaita sarjoja kuin vain voi. Taloudellisesti joukkueilla on miljardeja euroja velkaa ja en mahdottomana pidä, että jossain vaiheeessa joku menestynyt megaseura kaatuukiin konkurssiin. En minä itke jos se on Real Madrid, mutta todennäköisesti sinne yhteiskunnan rahaa tarvittaessa pumpataan riittävästi ettei näin käy mikä tietenkin on tervettä. Manu ja City voisivat tarvittaessa normaalin markkinatalouden ehtojen mukaisesti fuusioitua.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Minun mielestäni eurooppalaiset urheilusarjat esim jalkapallosarjat eivät todellakaan toimi mainiosti. Espanjassa on hirmu jännä nähdä kumpi joukkueista voittaa mestaruuden, Englannissa vaihtoehtoja on muutama, samoin Italiassa.

Espanjan tilanne on seurausta epäoikeudenmukaisesta tulonjaosta tv-sopimusten suhteen. Englannissa, Espanjassa ja Italiassa on myös se ongelma, että noissa maissa ei ole kovin montaa suurta markkina-aluetta. Suurimmat joukkueet tulevat siis pääsääntöisesti suurimmista kaupungeista. Tilanne on toinen Pohjois-Amerikassa, jossa suuria markkina-alueita on enemmän. Toisaalta esim. koko Euroopan kattava Champions league vaikuttaa melko onnistuneelta sarjalta urheilullisestikin? Myös NHL:n draft tasoittaa tilannetta joukkueiden välillä.

Haluaisitko tarkastella talouden suhteen myös Bundesliigan, Hollannin, Ranskan yms. liigoja tai jääkiekkopuolta talouden ja urheilullisuuden siuhteen Pohjois-Euroopassa?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Espanjan tilanne on seurausta epäoikeudenmukaisesta tulonjaosta tv-sopimusten suhteen.
Ei vaan markkinatalouden lakien mukaan oikeudenmukaisesta. Epäoikeudenmukaista olisi jakaa tulot tasan vaikka toisella joukkueella on kannattajia moninkertainen määrä. Kuitenkin urheilullisesti tasajako olisi oikein ja tasoittaisi sarjaa.

Englannissa, Espanjassa ja Italiassa on myös se ongelma, että noissa maissa ei ole kovin montaa suurta markkina-aluetta. Suurimmat joukkueet tulevat siis pääsääntöisesti suurimmista kaupungeista. Tilanne on toinen Pohjois-Amerikassa, jossa suuria markkina-alueita on enemmän.
Ei oikeastaan ole. Tai no suuruus on aina suhteellista, mutta ihan samalla tavalla markkina-alueilla on valtavia eroja pohjois-amerikassa. Vaikka Montrealissa on 1,6 miljoonaa asukasta ja Los Angelesin 13 miljoonaa, niin ensimmäinen on markkinana merkittävästi suurempi. Jääkiekon pelastus on että tämä on kuitenkin pienen piirin laji, katsomoon mahtuu vain se hikiset 15 000 ihmistä (eli Los Angelesissa riittää että joka tuhannes ihminen on kiinnostunut lajista)


Toisaalta esim. koko Euroopan kattava Champions league vaikuttaa melko onnistuneelta sarjalta urheilullisestikin?
Mestareiden liiga on ihan jees, mutta se kuitenkin vain muutama peli kaudesta. Sinne pääsy on taloudellisesti tärkeää, mutta jos joukkue ei siellä pärjää niin ei se ole katastrofi samalla tavalla kuin omassa sarjassa konttaaminen.

Haluaisitko tarkastella talouden suhteen myös Bundesliigan, Hollannin, Ranskan yms. liigoja tai jääkiekkopuolta talouden ja urheilullisuuden siuhteen Pohjois-Euroopassa?
En voi sanoa tuntevani suurta halua tarkastella sarjoja jotka eivät minua tippakkaan kiinnosta. Jos joku viitsii, niin voi tehdä tarkastelun että miten kannattavia nämä olisivat itsenäisesti eli elleivät isommat sarjat rahoittaisi näitä pelaajakauppojen muodossa.

Taloudellisesti kannattamattomista eurooppalaisissta sarjoista esimerkiksi kävisi ihan SM-liigakin eli siinä suhteessa on turha mennä merta edemmäksi kalaan.
 
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Puhtaasti fanin näkökulmasta myös omistajien voiton tekemiselle voisi asettaa katto siinä kuin pelaajien palkoillekin.
Asetettaisiinko tässä tapauksessa myös lattia omistajien voitolle, ts. takuu, että myös omistajat tekevät tulosta oli vuosi minkälainen tahansa? Ja kuka maksaa erotuksen tuloksen ja takuun välillä - oman joukkueen pelaajat, koko NHLPA vai ketkä?

Omistajathan ovat ne, jotka ottavat taloudellisia riskejä ja heidän tulee saada sijoituksestaan asianmukainen korvaus - oli se sitten positiivinen tai negatiivinen. Kun pelaaja laittaa nimensä 5 M:n sopimukseen, on hänen minimi- ja maksimitulonsa lyöty lukkoon seuraavaksi vuodeksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös