Kummatkin hakevat omaa etua, mutta jotkut muistavat kun myös NHL pelaajat kävivät päivä töissä ja olivat silti parhaita kiekkoilijoita maailmassa. Nyt melkein kannetaan lentokoneesta ulos ja syötetään satojen dollarien evästä. Mailoja palvotaan ja kiillotetaan. Tehdään pari maalia ja loppupeleissä valitetaan kun bonuksien kanssa tienaan vain 10 miljoonaa. Joukkueen huoltaja joka tämän herralla tekee saa sen 1000 dollaria kuussa lapaseen.
NHL-pelaajat kävivät kauden aikana päivätöissä viimeksi joskus 50-60-luvulla. Silloin kun PA oli vielä uusi ja heikko. NHL alkoi kasvaa isommaksi lajiksi vasta 80-luvun televisionnin ja palkkojen julkistamisen myötä. Tällöinhän pelaajien palkat alkoivat hurjan nousunsa. Esim. Petri Skriko tienasi kaudella 1989-90 90600 USD, mutta viimeisellä kaudellaan 1991-92 jo 281840 taalaa eli kahdessa vuodessa yli 300% palkannousu. "Pantteri" Skriko tuskin tienasi koko kahdeksan vuotisella NHL-urallaan edes miljoonaa dollaria, yhteensä. Bettmanin astuttua kehiin 1993 NHL:n näkyvyys varsinkin USA:ssa laajeni uusien tv-sopimusten myötä ja samalla liigan tunnettuus ja tulot moninkertaistuivat.
Tässä NATA:n kyselyssä on listattu huoltajien vuoden 2011 keskimääräiset palkat, jossa Pro Hockey trainerin osuus on 51 200 USD eli yli 4000 kk. Yli 20 vuotta huoltajana toimineella palkka on reilut 66 000, keskiarvoltaan. Ja tokihan huoltohenkilökunnalla on samat matkustusedut kun pelaajillakin. Lisäksi huoltajien peruspalkat vaihtelevat asuinpaikkojen mukaan, kuten vaikuttaa mihin tahansa peruspalkkoihin täällä Suomessakin. Jossain Torontossa tienaa varmasti jonkun kymppitonnin enemmän kun vaikkapa Columbuksessa, ihan vaan siksi kun asuminen ja eläminen on kalliimpaa.
Tuosta pelaajien ruokaedusta en ole ihan kärryillä, muttta eiköhän he itse omat illallisensa pelireissuilla maksa, ainakin juttujen ja HBO:n Road to Winter Classic-dokumentin perusteella. Mutta ainakin Vancouverissa on joukkueella oma kokki, joka tekee hallilla terveellisen aamupalan ja lounaan pelaajille, myös pelien välipäivinä. Tästä oli joskus juttu Jääkiekkolehdessä, kun siinä esiteltiin Canucksin uutta ovaalin mallista pukukoppia ja muita fasiliteetteja. Sitä en tiedä tarjoaako seura tuon ruoan vai pitääkö pelaajien maksaa se itse. Tarkoituksena on kuitenkin se, että pelaajille on aina tarjolla terveellinen vaihtoehto, koska varsinkin nuoret poikamiespelaajat saattoivat joukkueen mukaan syödä liian epäterveellisesti.
Mutta joo, onhan tämä "työtaistelu" mennyt jo aivan naurettavuuksiin molemmin puolin. NHL yrittää mustamaalata Don Fehriä ja puhuvat kuinka paljon ovat tullet vastaan (niin siitä kesän täysin kohtuuttomasta tarjoukestaan) ja Fehr taasen ei pelaa samoilla säännöillä, ts. neuvottelee ihan omista lähtökohdistaan dissaten täysin NHL:n ehdotukset ja tehden esityksiä, jotka eivät ole ns. samaa kieltä mitä palavereissa ovat puhuneet.