Aikaisemmin totesit, ettei pelaajapuolelta ole tullut realistista ehdotusta, vaan enemmän tai vähemmän samaa tuubaa eri muodoissa. Samaa voi sanoa liigan ehdotuksista. Niistä yksikään ei ole pyrkinyt ratkaisemaan NHL-bisneksen (so. setelikoneen) ongelmia ja ne ovat kaikki sisältäneet merkittäviä heikennyksiä pelaajien työehtoihin. Ei Fehrillä ole mitään syytä ottaa vallitsevassa tilanteessa neuvotteluja sen vakavammin kuin vastapuoli ottaa.
Olemme sitten eri mieltä NHL:n ehdotuksista, sillä nähdäkseni NHL on tullut jatkuvasti asioissa vastaan, ja osoittanut neuvotteluhalukkuutta. Mutta riippumatta kuinka huonoja NHL:n ehdotukset mahdollisesti ovat olleet, niin ei se oikeuta Fehriä olla ottamatta neuvotteluita vakavasti. Eikö hänen tehtävänsä ole ajaa pelaajien etua, ja pelaajat haluavat pelata; silloin hänellä pitäisi olla kaikki syy neuvotella tosissaan, jotta neuvottelut saataisiin päätökseensä.
Jossain määrin tuntuu, että pelaajat ovat sivustakatsojia koko tilanteessa. Omistajilla on omat ongelmansa, joita he eivät saa keskenään ratkaistuksi, ja kun eivät saa, niin yrittävät sitten työehtosopimuksen kautta korjata kaiken. Pelaajille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ratkoa omistajien keskinäiset ongelmat tai puolustaa oikeuksiaan ja pysyä kotona.
Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että mitä muita keinoja omistajilla on ongelmiensa ratkaisemiseksi kuin työehtosopimusneuvottelut? Nähdäkseni NHL ajaa kahta asiaa näissä neuvotteluissa:
1) Oman osuuden nostaminen liigan tuloista 50%:n. Jos liigan suurin ongelma on, että liian moni joukkue tekee tappiota, niin eikö liigan suurimman kuluerän eli pelaajien palkkojen laskeminen ole käypä vaihtoehto asian korjaamiseksi? Eivät pelaajat näe nälkää 50% osuudellakaan, eikä se ole kohtuuton ottaen huomioon mitkä ovat bisneksen yleiset kehitystrendit Pohjois-Amerikassa. Miksi NHL-pelaajat olisivat poikkeus NBA-pelaajiin, NFL-pelaajiin ja MLB-pelaajiin nähden?
Minä ainakin haluan nähdä hyvinvoivan NHL:n. Siitä hyötyvät kaikki osapuolet: omistajat, pelaajat ja fanit. En näe mitään syytä, miksei pelaajien tulisi osallistua liigan ongelmien ratkaisemiseen, koska hyvinvoiva liiga hyödyttää myös pelaajia.
2) Toinen ongelma, jonka NHL haluaa kitkeä pois on nämä palkkakattoa kiertävät sopimukset. Ei tämän asian korjaamiseksi ole muuta vaihtoehtoa, kuin työehtosopimusneuvottelut. Omistajat eivät voi keskenään sopia asiasta, koska se on laitonta. On myös helppo sanoa, että itsehän niitä tarjoavat, mutta niitä tarjoaa ainoastaan rajattu määrä joukkueita. Suurin osa joukkueista ei sellaisia tarjoa, joten liiga voi hyvin vaatia niiden poistamista kokonaan.
En usko, että NHL-pelaajat ovat sen ahneempia kuin muutkaan, vaan muihin liigoihin vertailukelpoinen sopimus käy. Se tarkoittaa käytännössä, että HRR:n 50-50 jako vaatii takeet, käytännössä sellaisen tulonjaon seurojen kesken, ettei työehtosopimuspöytään enää palata ratkomaan omistajien keskinäisiä ongelmia, vaan NHL-bisnestä voidaan käsitellä kokonaisuutena.
edit: Tiivistettynä: jos NHLPA nyt hyväksyy sen omistajien tuputtaman näkemyksen, että NHL-bisnes voi huonosti koska Phoenix, niin se on aivan varmaa, että Phoenix jatkossakin. NHLPA:n kannalta ainoa oikea tapa on olla välittämättä Phoenixistä tai vaatia valtaa Phoenixiin.
Ei taida missään muussa liigassa pelaajilla olla takeita tulojen pysymisestä tietyllä vähimmäistasolla? Sitähän pelaajat ovat kokoajan vaatineet, ja siihen NHL ei missään tapauksessa tule suostumaan. Jos 50/50 jako liigan tuloista, ja tulonjaon lisääminen seurojen kesken riittäisi, niin sopimus olisi luultavasti hyvin lähellä. Mutta vaatimalla omistajien lisäävän taloudellista riskiä antamalla pelaajille takeet vähintään n. 2 miljardin vuotuisista tuloista, ei sopimusta tule syntymään.
Tulonjaosta puhuttaessa muutenkin on hyvä huomata, ettei NHL voi samassa määrin jakaa tuloja kuin muut liigat, koska yksinkertaisesti NHL-joukkueet eivät ole yhtä varakkaita. NHL on jo nyt tarjoutunut nostaamaan tulonjaon määrän 140 miljoonasta dollarista 220 miljoonaan dollariin (pelaajayhdistys on vaatinut 240-260 miljoonaa dollaria). Tuo on sama määrä kuin NHL:n 10 rikkainta seuraa tienaavat yhteensä vuosittain, eli ei todellakaan mikään pieni summa.
Mitä tulee viimeiseen kommenttiisi, niin itse en ole nähnyt NHL:n vetoavat Phoenixiin ongelmiensa syynä. Yli puolet NHL-joukkueista tekivät tappiota viime vuonna, ei pelkästään Phoenix. Ei kuulosta kovinkaan hyvinvoivalta liigalta. Jos ongelman ratkaisemiseksi on muita ehdotuksia kuin liigan hakema tulojen 50/50 jako (asia jota NHL hakee) ja tulonjako vähävaraisemmille joukkueille (asia jota pelaajayhdistys vaatii), niin Bettman ja kumppanit ottavat varmasti mielellään ehdotuksia vastaan.