Tuomarointi ja säännöt

  • 477 180
  • 2 339
Viimeksi kun tätä 0-toleranssia tms lanseerattiin tuli kyllä kauhea parku jäähymääristä niin joukkueilta kuin faneiltakin. Tämä ei ole niin yksinkertainen kuvio mitä voisi luulla...

Viimeksi kun lanseerattiin 0-toleranssia niin jokainen odotti (minä mukaanluettuna) automaattisesti sitä, että nyt kitketään kahvaus ja koukkiminen lopullisesti. Kuitenkin valtaosa jäähyistä tulikin yhteen törmäyksistä ja vierekkäin luisteluista. Tapahtui, ainakin omasta mielestäni, lapsi pesuveden mukana ilmiö.

Tämän kokeilun jälkeen oli erittäin pitkä pätkä miellyttävää kiekkoa. Vartalolla sai kamppailla "normaaliin" malliin, mutta mailalla ei pelattu vastustajaa. Viimein toki sekin sai väistyä ja nyt saakin jo ottaa kaverin taas niin kahvaan kuin vain suinkin saa.

Tietenkin on varmaan tyhmää laittaa ehdottomat säännöt koskemaan vaikkapa vain mailapelaamista. Kuitenkin se on lätkää parhaimmillaan, kun ukot saa vääntää keskenään, mutta mailalla tehdyt rikkeet otetaan erittäin tarkasti pois. Se olisi vieläpä toteutettavissakin.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Tämän kokeilun jälkeen oli erittäin pitkä pätkä miellyttävää kiekkoa. Vartalolla sai kamppailla "normaaliin" malliin, mutta mailalla ei pelattu vastustajaa.
Eikä kädellä. Juuri nämä roikkumiset, kiinnipitämiset ovat sen mailalla estämisen lisäksi jääkiekon pahin syöpä, sillä ne antavat kaksinkamppailun hävinneelle osapuolelle mahdollisuuden estää kaksinkamppailun voimansa, nopeutensa tai taitonsa ansiosta voittanutta vastustajaa hyödyntämästä paremmuuttaan.

Minusta erotuomarin tehtävä on antaa kaikille mahdollisuus pelata kykyjensä edellyttämällä tasolla. Jos tämän ohjenuoran pitäisi jokainen tuomari mielessään - joka tilanteessa miettisi, saiko tuo toinen nyt sääntöjä rikkomalla otettua tuolta toiselta tämän mahdollisuuden pois - olisi maailma parempi paikka.

Sen lisäksi toki jääkiekossa on joitakin rangaistuksen arvoisia rikkeitä, jotka eivät suoranaisesti johdu siitä, että kukaan edes pyrkisi saamaan tällaista etua, esimerkiksi vahingossa vastustajan naamaan osuva korkea maila.

Sen sijaan minusta kaksinkamppailutilanteessa tapahtuvia kaatumisia vastustajan mailaan ei pitäisi ottaa tähän nollatoleranssiin mukaan. Jos joka kerta lavan päälle astumalla saa vastustajalle jäähyn, vääristää se kaksinkamppailupelaamisen luonnetta. Kokonaan eri asia ovat vastustajan vauhdin vähentämiseen tähtäävät mailalla kurottamiset sun muut.
 

Mister

Jäsen
Tuomarithan tuomitsevat (ainakin yrittävät) niin kuin käsketään ja siinä mielessä kääntäisin katseet tuomareiden sijasta heidän valmentajiinsa eli Järvelään kun puhutaan Liigasta. Toisaalta Järvelä on liigaseurojen pomojen puristuksessa ja toisaalta tuomareiden peruskoulutus tehdään jossain muualla kuin Liigassa.

Tässä, hyvät ystävät, tässä on enemmänkin, kuin totuuden siemen.

Ensi alkuun täytyy kuitenkin tarttua tuohon viimeiseen lauseeseen. Aiemmin oli säännönmukaisesti niin, että kaikkien piti lähteä liikkeelle niistä e-junnuista ja opetella pikkuhiljaa paremmiksi ja paremmiksi tuomareiksi. Tuomareiden tasoluokituksessa noustiin pykälä kerrallaan lähemmäs huippua. Järvelän aikakaudella tämä on kuitenkin muuttunut. Ensimmäinen innovaatio oli tuoda vahvoja pelaajia suoraan huipulle. Siitä on kuitenkin edetty myös siihen suuntaan, että ns. nuoria ja lupaavia tuomareita noin muutenkin tuupitaan ylöspäin aivan eri tahtiin, kuin aikaisemmin. Sitten liigadebyyttejä on nähty kaiken maailman kavereilta, jotka on viheltänyt ennen sitä kovimmillaan jotain B-junnumatseja. Kärjistyksistä huolimatta tämä on nähdäkseni todellinen ongelma. Ei ole mielekästä, että täytyy ehdottomasti tuomita 10 vuotta, jotta voi nousta huipulle. Muttei myöskään ole mielekästä laittaa kavereita sinne parin vuoden kuluttua aloittamisesta. Se peruskoulutus tulisi tosiaan tehdä jossain muualla, kuin liigassa, mutta näin ei aina ole.

Tuomareiden valinta ja nimeämiset otteluihin ovat kautta maamme muutenkin suuren kiistan ja jatkuvan sodankäynnin kohteena. Syynä on se, että alueilla, liitolla ja liigalla on kaikilla pohjimmiltaan diktaattorimuotoinen järjestelmä. Käytännössä yksi henkilö valitsee ja nimeää kunkin organisaation parissa tuomarit otteluihin. Siten pärstäkertoimen perusteella voidaan siirtää hyviäkin tuomareita täysin syrjään. Tätä myös tapahtuu kautta maan. Mitä ylemmäksi mennään, sen naurettavammaksi touhu muuttuu. Ylimmälle tasolle on mm. jätetty nostamatta todella lahjakkaita kavereita, jotka "ei sovi liigan brändiin". Taito on siten sekundääristä. On hämmentävää, että sylkykuppinia oleminen illasta toiseen on useiden tuomareiden mielestä ollut paljon mielekkäämpää, kuin kulissien takana tapahtuva politikointi. Hyviä tuomareita ei saada oikeasti lisää millään koulutuksella tai rahalla tai muullakaan niin kauan, kuin tuomareiden olosuhteet ovat kentän ulkopuolella sietämättömät. Ongelma ei kuitenkaan henkilöidy sinänsä yksinomaan Järvelään tai kehenkään muuhunkaan yksittäiseen päättäjään, vaan koko toimintamalliin. Riippumatta siitä, kuka hommaa johtaa, on porukassa aina myös väliinputoajia. Pienissä piireissä pärstäkertoimet vaikuttavat aina jollain tasolla. Homma voisi kuitenkin olla vähemmän räikeää. Eli olisi toivottavaa, että edes jollain tasolla tuomareihin voisi soveltaa jotain objektiivisia perusteita, eikä vain liigan brändiin sopimattomuutta.

Ja kyllä vaan, itse tulkinnat perustuvat pohjimmiltaan sen yhden miehen näkemykseen kullakin organisaatiotasolla. Tietyissä piireissä diktaattori tekee johtopäätöksiä ja tulkintoja otteluista, joita ei ole nähnyt. On tapauksia, joissa tuomaria on uhattu hyllyllä liian tiukan linjan takia, kun toisen joukkueen valmentaja oli soittanut ja valittanut linjasta. Näin siis vaikka kaikki havainnot itse ottelusta perustuivat valmentajan kommentteihin. Tuomareiden työskentelyä ohjaillaan niin vahvasti, että on aina huvittavaa lukea, kun täällä kritisoidaan jotain yksittäistä tuomaria linjattomaksi tai idiootiksi. On hämmentävää, ettei porukka yleisemmin tajua, että ne tuomarit vetää juuri niin kuin niiden edellytetään vetävän. Jos ns. ruokkiva käsi kritisoi tuomaria esim. siitä, että tasoitusta hakevalle kotijoukkueelle annettiiin lopussa (sinänsä ehdottoman ansaittu) jäähy rikkeestä, mitä tuomarin tulisi seuraavalla kerralla tehdä? Tuomita oikein, vai tuomita niin, että niitä pelejä saa jatkossakin?

Tuomareita puolustelematta täytyy mielestäni todeta, että yleensä tuomaritoiminnan puutteista puhuttaessa keskitytään liikaa yksittäisiin tuomareihin. Koko tuomaritoiminta on surkealla pohjalla täysin muista syistä, eikä sitä asiaa korjata helposti.
 

molari

Jäsen
Aikamoista kuraa oli dumarointi taas illan Canal + -pelissä, koukkua ja estämistä riitti puolin ja toisin ja vastaavasti sieltä sitten poimittiin muutama todella epäselvä ja heppoinen jäähy.

Lopussa taas tyypillinen "pilli taskuun" linja ja Bluesin pelaajia sai sitoa ja kahvata aika surutta. Loppuun vielä lähes tyypillinen 2 min melko heppoisesta tilanteesta, kun peli on jo käytännössä ratkennut ja sitä ennen paljon pahempia tilanteita jätetään viheltämättä 3. erässä 1-2/vaihto - ei noin.

Ottamatta kantaa sen enempää Kähkösen potkumaaliksi tulkittuun tilanteeseen, samanlaisia ja pahempiakin on hyväksytty tälläkin kaudella, mm. Luttisen maali Bluesia vastaan. Noi ei tietty ole päätuomareiden päätöksiä, mutta, mikäköhän lienee videotuomareiden taso ja ohjeistus, kun tuota potku/ohjausta voi tulkita monella tavalla.

Eikä tuo tuomarointi tainnut tällä kierroksella muuallakaan ihan nappiin mennyt.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Elorannan tapaus oli ehkä kauden pahin fiasko tähän asti. Vittu oikeesti. Eikö MILLÄÄN tavalla saa enää taklata? Tuomareille tiedoksi: kyllä niitä pelaajia loukkaantuu kontaktipeleissä ihan puhtaistakin pommeista.
 

Wrighter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Buffalo Sabres
Elorannan tapaus oli ehkä kauden pahin fiasko tähän asti. Vittu oikeesti. Eikö MILLÄÄN tavalla saa enää taklata? Tuomareille tiedoksi: kyllä niitä pelaajia loukkaantuu kontaktipeleissä ihan puhtaistakin pommeista.

Samaa ihmettelen. Puhtaampaa taklausta kiekolliseen mieheen ei voi antaa. Kaveri oli juuri syöttämässä, jonka vuoksi tasapaino ei ollut ihan terävimmillään. Oikein ulos tuollaisesta? Ei voi olla totta!
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Samaa ihmettelen. Puhtaampaa taklausta kiekolliseen mieheen ei voi antaa. Kaveri oli juuri syöttämässä, jonka vuoksi tasapaino ei ollut ihan terävimmillään. Oikein ulos tuollaisesta? Ei voi olla totta!

Paitsi että Korhonen lentää laitaa päin pää edellä todella pahan näköisesti. Hallilta nähtynä tämä tilanne monta kertaa. Aivan oikein tuomio ja nimenomaan laitataklauksesta!
 

lapa78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lexaa
Paitsi että Korhonen lentää laitaa päin pää edellä todella pahan näköisesti. Hallilta nähtynä tämä tilanne monta kertaa. Aivan oikein tuomio ja nimenomaan laitataklauksesta!

Eli kaikki taklaukset mitkä päättyvät siihen, että pelaaja osuu laitaan on laitataklauksia!? Eloranta kuitenkin taklasi Korhosta n. 5m laidasta, jos tämä on laita taklaus, niin päivää. Ikävää että kaverille kävi huonosti, mutta ei tuo kyllä laitataklausta ole nähnytkään.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Paitsi että Korhonen lentää laitaa päin pää edellä todella pahan näköisesti. Hallilta nähtynä tämä tilanne monta kertaa. Aivan oikein tuomio ja nimenomaan laitataklauksesta!

Tästä voi nyt tulkita nopeella päättelyllä seuraavaa:

- Taklausten pitää aina olla hyvännäköisiä. Puhtaita pommeja ovat ne missä taklattu lentää siististi jäähän/laitaa vasten.

- Jos pelaajaa taklaa keskialueella ja hän liukuu laitaa vasten se on laitataklaus.

Ihan vaan nopeasti nuo kohdat. Siis onhan värilasit siisti juttu mutta hei c'mon. Eloranta laittaa olkapäällä puhtaasti Korhosta, jolla tasapaino juuri herkässä kohdassa ja tästä syystä järkkyy. Tuloksena vitun ikävän näköinen osuma laitaa kohden. Mutta mutta. Kyllä se taklauksena oli puhdas. Ei selkään, ei päähän. Jos Elorannan tempusta osuu laitaan, tulee mulle lähinnä mieleen että mies käytti liikaa voimaa. Vittu siitäkö nyt sakotetaan?

Sikailut sikailuna. Puhtaat taklaukset pitää tän lajin vielä jotenkuten elossa täällä napapiirillä. Elorannan tapaus on pahin fiasko ja se ei siitä miksikään muutu. Vituttaa kun tuollainen puhdas taklaus tuomitaan näin.
 

Wrighter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Buffalo Sabres
Paitsi että Korhonen lentää laitaa päin pää edellä todella pahan näköisesti. Hallilta nähtynä tämä tilanne monta kertaa. Aivan oikein tuomio ja nimenomaan laitataklauksesta!

Voi morjens.

Ei muuta kuin palaajat tästä lähin taklauksen saatuaan liukuu vain päin laitaa ja kaveri lentää pihalle. Kivan näköiset värilasit sulla.

Laitataklaus on lähinnä sellainen, jossa toinen on metrin pari irti laidasta ja toinen taklaa selkään/liiallisella voimalla toisen laitaa vasten. Jos Korhonen on tuollainen narukeppi, että lentää noin 5 metriä taklauksesta, niin poika on aivan väärän lajin parissa. Kaukalopallo on sitten erikseen.
 

Saikka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhmät ihmiset ja epähauskat läpät.
Paitsi että Korhonen lentää laitaa päin pää edellä todella pahan näköisesti. Hallilta nähtynä tämä tilanne monta kertaa. Aivan oikein tuomio ja nimenomaan laitataklauksesta!

Katos, melkein yhtä jäätävää paskaa tämä sama sankari jauhaa täälläkin.

Kai Suikkasen sanoin; "Eli nykyään sitten jos pelaajaa taklataan punaviivalla, mutta tuo liukuu päätyyn asti, se on sitten laitataklaus?". Ei sanasta sanaan, mutta pointti tuli varmasti esiin. Tämän liigakauden järkyttävin vihellys, tuomareille hevosenpäitä sänkyyn.
 
Paitsi että Korhonen lentää laitaa päin pää edellä todella pahan näköisesti.

Pää perseestä ulos ja Korhoselle kiviä taskuun, siis ihan oikeasti. Jos kaveri on oikeasti noin mikkihiiri, niin pärjäisi edes suomen ykköslajissa(tm raivo s.) Ihmetellään mihin tunne katoaa peleistä ja silleen, noille Korhosille pitäisi iskeä kypärään "ei saa taklata-leima", niin ei tule sitten näitä ulosajoja.. Sitten vuosien päästä ihmetellään, kun liigassa pisteitä takonut Korhonen tulee pää kainalossa takaisin nahilasta.. ei näin pojat, ei todellakaan näin.

Sm-liiga, jääkiekkoa mikkihiirien ja vakuutusyhtiöden voimalla.
 

lade

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Miten menetellä tilanteessa, jossa mennään tarkastamaan videolta, tehtiinkö maali potkaisemalla vai ei, mutta tilanne tapahtuu niin kaukana maalista, että se ei yksinkertaisesti näy virallisen maalikameran kuvassa? Tänään TV-pelissä Kähkönen teki aivan pelin alussa mielestäni EHKÄ jopa sääntöjen mukaisen maalin, mutta se hylättiin. TV-kuvassa vilautettiin virallisen maalikameran kuvaa, jossa potkuliikettä ei kuitenkaan näkynyt (koska jäi kuvan ulkopuolelle). Miten voi hylätä maalin, jonka laittomuudesta ei ole todisteita?
 

Jarzki

Jäsen
Aivan uskomatonta tämä nykyinen touhu sm-liigassa. Kiekottoman ja kiekollisen miehen estäminen on aivan kaamean näköistä, eikä tuomarit puutu siihen millään tavalla. Saadaanhan sitä tasaisuutta aikaan näinkin.

...jokaisella hyökkääjällä tuntui olevan apina selässä: Hytösellä se tosin oli korvien välissä, mutta esim. Immosella se oli iso, keltapaitainen ja kaksin käsin kiinni.

Spaceman sen osuvasti sanoi.

Toinen seikka, joka on allekirjoittanutta ottanut kupoliin jo pidempään, on taklaukset. Jo tuossa muutama peli sitten JYPin kotipelissä Ilvestä vastaan sitä manasin, että nykyään ei voi enää taklata, kun kukaan ei ota taklauksia vastaan, josta taas seuraa loukkaantumisia ja tätä mukaa myös ulosajoja. Sääntöihin on saatava muutos siihen suuntaan, että rangaistuksena ei ole automaattisesti ulosajo, vaikka vastustaja sattuu loukkaantumaankin. Tähän on pakko saada joku uusi linjaus tai muuten tästä pelistä tulee oikeasti kananmunat kainalossa menemistä. Eihän kukaan uskalla kohta enää taklata, kun pelaajat surffailevat kaukalossa täysin varomattomasti ja aiheuttavat tällä ulosajoja. Tuo Elorannan tapaus uusimpana aivan järkyttävänä esimerkkinä. Minua huolestuttaa ja vituttaa suunnattomasti tämä tilanne.

Nykyiset säännöt suosivat hitaampia, peliä vain rikkovia joukkueita, sekä vähemmän taklaavia(passiivisempia) joukkueita. Tämä on täysin väärä suuntaus. Pelistä katoaa vauhti ja tunne, kun pelaajien on pakko ruveta varomaan, ettei vaan satu taklaamaan sellaista miestä, joka ei osaa tai halua ottaa taklausta vastaan. Herätys perkele! Taklaukset ovat niitä, joilla yleisöä saadaan syttymään, mutta ei niitä tätä menoa enää nähdä. Taklauksetkin korvataan koukkimalla ja repimällä. Valitetaan sitten vielä pienentyneistä yleisömääristä...
 

Melarus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Pää perseestä ulos ja Korhoselle kiviä taskuun, siis ihan oikeasti. Jos kaveri on oikeasti noin mikkihiiri, niin pärjäisi edes suomen ykköslajissa(tm raivo s.) Ihmetellään mihin tunne katoaa peleistä ja silleen, noille Korhosille pitäisi iskeä kypärään "ei saa taklata-leima", niin ei tule sitten näitä ulosajoja..

Sm-liiga, jääkiekkoa mikkihiirien ja vakuutusyhtiöden voimalla.

Kauhean agressiivisella linjalla täällä ollaan Korhosta kohtaan. En tiedä onko mies itse ollut vaatimassa ulosajoa, epäilen. Taklaushan oli puhdas, eikä edes mikää hirmupommi, vaan ihan normaali taklaus. Korhosen loukkaantumiseen vaikutti tasan varmasti huono vastaanotto, asento ja vielä huonompi tuuri. Näitähän voi sattua kaikille.

Jäähy oli täysin aiheeton, eikä ilmeisesti ollut ainoa tuomarivirhe ko. ottelussa.
Kyllä välillä tuntuu että puhtaista kontakteistakin rangaistaan, jos toinen loukkaantuu, tämä on yksi niitä isoja asioita joita liigan pitäisi lähteä muuttamaan.
Rangaistus ottelussa teon mukaan ei seurauksen. Muukkonen voi sitten lätkiä pelikieltoja mikäli se on tarpeen ja jos kyseessä on ns. oikein ruma tilanne ja se loukkaantuminen seuraamuksena, saa sitä käyttää koventavana seikkana.

Nuo mikki hiiri jutut voi liittää suoraan liigaan ja valheellinen slogan "draamaa ja rytinää" voidaan vaihtaa sloganiin " mikki hiiri merihädässä".
 

PJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevat Mestarit
Jalosen avautumiseen minun näkemykseni on että kansallisissa sarjoissa ulkomailla pelataan jopa ronskimpaa kiekkoa kuin Suomessa. Maajouokkueiden turnauksissa toki linja on aina tiukempi. Riippuu toki mitä sarjoja vertaillaan.

Viimeksi kun tätä 0-toleranssia tms lanseerattiin tuli kyllä kauhea parku jäähymääristä niin joukkueilta kuin faneiltakin. Tämä ei ole niin yksinkertainen kuvio mitä voisi luulla...

Juuri näin. Mutta siitä huolimatta kuuntelisin hieman enemmän sitä parkua, joka tietysti tulee, kun jäähyjä vihelletään rikkeistä.

Olen Jalosen kanssa ihan samaa mieltä, että linja on löystynyt huomattavasti. Erityisesti kiekottoman pelaajan blokkaaminen on taas yhtäkkiä täysin sallittua touhua. Erityisesti se ketuttaa kärkikarvaajan osalta, koska tällöin tehdään aktiivinen pelaaminen vaikeammaksi. Karvaajaa saa toinen kiekoton mies estää melkeimpä miten haluaa. Kiinniroikkumistakin on alkanut näkyä, kun sitä ei vihelletä, niin tietysti sitä näkyy.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
TV-kuvassa vilautettiin virallisen maalikameran kuvaa, jossa potkuliikettä ei kuitenkaan näkynyt (koska jäi kuvan ulkopuolelle).
Eikös videotuomarilla ole käytössään kaikkien hallilla olevien kameroiden kuvakulmat? Mielestäni tuo suoraan ylhäältä kuvattu video on ainoa pakollinen kuvakulma, mutta muitakin kuvakulmia voi käyttää sitä mukaa kun niitä on. MM-kisoissahan videotuomari tarkisti jostain muusta kuvakulmasta kuin ylhäältä päin tämän Koistisen maalin, joka meni verkon läpi. Silloin muistaakseni asiasta joku valaistuneempi kertoi lehdissä, että yläkuva ei ole todellakaan ainoa kuvakulma josta näitä tarkastellaan.
 

Teme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
Vielä tästä uudesta tälle kaudelle mukaan otetusta säännöstä 471 a) 6. Eli sääntökirjassahan lukee näin:

471 - MAALIN HYLKÄÄMINEN
a) Maalia ei hyväksytä
6 - jos hyökkäävän joukkueen pelaaja millään tavoin – vahingossa tai muutoin - koskettaa maalivahtia silloin, kun maalivahti on maalialueellaan ja maali syntyy.

Tämähän aika yksiselitteisesti sanoo, että maali pitää hylätä, jos maalinedushässäkässä pakki työntää hyökkääjän maalialueellaan olevan maalivahdin päälle, koska tällöin hyökkääjä "vahingossa tai muutoin" koskettaa maalivahtia.

Pistin säännöstä palautetta SM-Liigalle ja sain Arto I Järvelän vastauksen. Järvelä totesi, että sääntöpykälä on suomennettu kömpelösti ja Kansainvälisen Jääkiekkoliiton koulutuksessa on annettu ymmärtää, että säännön henki on se, että maali hyväksytään, jos hyökkääjä työnnetään maalivahdin päälle. Näinhän se toki on oikeudenmukaista, mutta täytyy sanoa, että Jääkiekkoliitto voisi hankkia uuden kääntäjän seuraavaa sääntökirjaa varten, sillä niin päin honkia tuo pykälä on käännetty. Tällä hetkellä sääntökirjasta löytyy siis ainakin tämä yksi pykälä, joka ei oikeasti ole voimassa.
 
Kuulopuheiden mukaan kauden parasta tuomarityöskentelyä havaittu Patria Areenalla viime tiistain HPK-Ässät pelissä. Kumpikaan valmentajista ei maininnut tuomareita sanallakaan ja jopa vierasjoukkueen kannattajat kehuivat linjaa. Pilli soi aika tiuhaan, lähestulkoon kaikki estämiset ja mailalla huitomiset otettiin pois. Radio Jannessa kommentaattorina vieraillut Petteri Sihvonen epäili Jalosen kritiikin kolahtaneen oikeaan osoitteeseen. Havaittiinko muilla paikkakunnilla samanlaista reaktiota?

Poislukien nämä isot rangaistukset mitä tässä on jo puitu enemmän kuin tarpeeksi... eli oliko tuolla lausunnolla vaikutusta näihin selviin estämistilanteisiin?
 

JPL

Jäsen
Vielä tästä uudesta tälle kaudelle mukaan otetusta säännöstä 471 a) 6. Eli sääntökirjassahan lukee näin:

471 - MAALIN HYLKÄÄMINEN
a) Maalia ei hyväksytä
6 - jos hyökkäävän joukkueen pelaaja millään tavoin – vahingossa tai muutoin - koskettaa maalivahtia silloin, kun maalivahti on maalialueellaan ja maali syntyy.

Tämähän aika yksiselitteisesti sanoo, että maali pitää hylätä, jos maalinedushässäkässä pakki työntää hyökkääjän maalialueellaan olevan maalivahdin päälle, koska tällöin hyökkääjä "vahingossa tai muutoin" koskettaa maalivahtia.

Pistin säännöstä palautetta SM-Liigalle ja sain Arto I Järvelän vastauksen. Järvelä totesi, että sääntöpykälä on suomennettu kömpelösti ja Kansainvälisen Jääkiekkoliiton koulutuksessa on annettu ymmärtää, että säännön henki on se, että maali hyväksytään, jos hyökkääjä työnnetään maalivahdin päälle. Näinhän se toki on oikeudenmukaista, mutta täytyy sanoa, että Jääkiekkoliitto voisi hankkia uuden kääntäjän seuraavaa sääntökirjaa varten, sillä niin päin honkia tuo pykälä on käännetty. Tällä hetkellä sääntökirjasta löytyy siis ainakin tämä yksi pykälä, joka ei oikeasti ole voimassa.

Hyvä, että olet kysynyt asiasta. Täytyy kyllä sanoa, että melkoisen erikoista hommaa. Itse asiassa tuossa eilisessä Kärpät - KalPa pelissä maalia ei olisi saanut hyväksyä myöskään sen takia, että pelaaja oli maalivahdin alueella ennen kiekkoa. Tai siis Hartikainen löi kiekon maaliin maalialueen ulkopuolelta, ollen itse alueella. Jos oma pelaaja työntää vastustajan veskarin päälle on aivan järkevää, että maali pitää hyväksyä. Silloinhan syypää on oman joukkueen pelaaja, joka ei osaa puolustaa maaliaan oikein. Mutta ongelma tässä on se, että pitäisikö kaikkien pelaajienkin tietää, mitä jääkiekkoliiton koulutuksissa erotuomareille opetetaan? No oppiihan sitä vaikka kantapään kautta, mutta melkoisen naurettavaa tuo on.

Asiasta ei ole muuten casebookissa tai sen korjauksissakaan mitään mainittu. Eli siis pelaajilla ja valmentajilla ei voi mitenkään olla tiedossa jääkiekon oikeat säännöt, jos linjauksia vedetään ohi julkaistujen sääntöjen. Ilmankos pelaajat ja valmentajat ihmettelevät noita tuomioita.

Piti tarkastaa IIHF:n sääntökirjasta pykälät ja niiden eroavaisuudet:
Englanniksi ko. sääntö menee siis:
"6. If an attacking player initiates contact with the goalkeeper, incidental or
otherwise, while the goalkeeper is in his goal crease and a goal is scored."
"6 - jos hyökkäävän joukkueen pelaaja millään tavoin – vahingossa tai muutoin - koskettaa maalivahtia silloin, kun maalivahti on maalialueellaan ja maali syntyy."

Minä kyllä ymmärrän tuon enklanniksi samoin kuin suomeksikkin. Tuo on ihan selkeää tekstiä.

Hieman epäselvempää tekstiä on pykälässä 470 (Maalin määritelmä) - 4:
"4. If a player of the attacking team has been physically interfered with, by the action of any defending player so as to cause him to be in the goal crease when the puck enters the goal net, unless if in the opinion of the Referee, he had sufficient time to get out of the crease,"
"4. jos puolustavan joukkueen pelaajan koskettamalla tapahtuneen estämisen takia hyökkäävän joukkueen pelaaja pysyy maalialueella ja kiekko menee maaliin, kun hyökkäävän joukkueen pelaaja vielä on maalialueella, ellei erotuomarin mielestä tällä ollut riittävästi aikaa poistua maalialueelta,"

Mutta vaikka tuossa teksti on hyvin hämärää (aivan sama, kummalla kotimaisella tuota tulkitsee), mielestäni tuo pykälä 471 on se, mikä merkkaa näissä parissa tilanteessa. Mielestäni tuossa 470 pykälässä ei tarkoiteta maalivahdin estämistä millään tavalla, vaan lähinnä maalialueella oloa, puolustavan joukkueen ansiokkaasta koskettamisesta johtuen.
 

Teme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
En ollut itsekään tarkistanut tuota englanninkielistä versiota, mutta JPL on ihan oikeassa - käännöksessä ei ole ongelmaa. Ilmeisesti tämä alkuperäinen pykälä on sitten muotoiltu väärin. Kyllä tämä jokatapauksessa on erittäin epäselvä pykälä tulkintoineen.
 

Mister

Jäsen
Tuloksena vitun ikävän näköinen osuma laitaa kohden. Mutta mutta. Kyllä se taklauksena oli puhdas.

Kai Suikkasen sanoin; "Eli nykyään sitten jos pelaajaa taklataan punaviivalla, mutta tuo liukuu päätyyn asti, se on sitten laitataklaus?". Ei sanasta sanaan, mutta pointti tuli varmasti esiin. Tämän liigakauden järkyttävin vihellys, tuomareille hevosenpäitä sänkyyn.

Taklaushan oli puhdas, eikä edes mikää hirmupommi, vaan ihan normaali taklaus. Korhosen loukkaantumiseen vaikutti tasan varmasti huono vastaanotto, asento ja vielä huonompi tuuri. Näitähän voi sattua kaikille.

Jäähy oli täysin aiheeton, eikä ilmeisesti ollut ainoa tuomarivirhe ko. ottelussa.

Totean ensialkuun, etten ole nähnyt ko. tilannetta, vaan kommentoin puhtaasti näiden tekstien sisällön perusteella.

Sääntö 520

a) Pelaajalle, joka vartalotaklauksella [...] aiheuttaa vastustajan rajun kaatumisen laitaa vasten, tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan...

b) Pelaajalle, joka vahingoittaa vastustajaa laitataklauksen seurauksena, tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan...


Eli - tilannetta näkemättä - vaikuttaisi siltä, että ongelma on säännöissä eikä sitä ainakaan kommenttien perusteella voi tuomarivirheeksi nimittää. Tuomiohan teidän kuvauksen mukaan on täsmälleen oikea. Ja sääntökirjan valossahan tuollainen taklaus ei vain ole puhdas.

Laitataklaus on enemmän tai vähemmän tuossa muodossa ollut muuten jo vuosikymmeniä sääntökirjassa. Uusin lisäys taitaa olle tuo "raju kaatuminen".
 

Mister

Jäsen
Piti tarkastaa IIHF:n sääntökirjasta pykälät ja niiden eroavaisuudet:
Englanniksi ko. sääntö menee siis:
"6. If an attacking player initiates contact with the goalkeeper, incidental or
otherwise, while the goalkeeper is in his goal crease and a goal is scored."
"6 - jos hyökkäävän joukkueen pelaaja millään tavoin – vahingossa tai muutoin - koskettaa maalivahtia silloin, kun maalivahti on maalialueellaan ja maali syntyy."

Minä kyllä ymmärrän tuon enklanniksi samoin kuin suomeksikkin. Tuo on ihan selkeää tekstiä.

Minä en ymmärrä tuota samalla tavalla. Koskettaminen on mikä tahansa fyysinen kosketus, riippumatta sen syntytavasta. Näin varsinkin, kun siinä puhutaan vielä vahingosta. Englanniksi käytetty termi "initiates contact" viittaa siihen, että hyökkäävä pelaaja oma-aloitteisesti ottaa kontaktin. Tämä sananmuoto rajaa tilanteet, joissa pelaaja on raijattu veskan syliin sääntökohdan soveltamisalan ulkopuolelle englanninkielisessä versiossa. Suomenkielinen on hieman tulkinnanvarainen, jos sitä oikein äidytään tulkitsemaan.

Yhdessä säännöt 470 ja 471 antavat alkuperäiskielellä aihetta sellaiseen tulkintaan, ettei maalia tule hylätä puolustavan pelaajan ajettua pelaajan maalivahdin kanssa kosketuksiin tai ylipäätään maalialueelle. Tämä on mielestäni oikeudenmukainen ja sinänsä ihan johdonmukainen tulkinta.
 
Yhdessä säännöt 470 ja 471 antavat alkuperäiskielellä aihetta sellaiseen tulkintaan, ettei maalia tule hylätä puolustavan pelaajan ajettua pelaajan maalivahdin kanssa kosketuksiin tai ylipäätään maalialueelle. Tämä on mielestäni oikeudenmukainen ja sinänsä ihan johdonmukainen tulkinta.

Näin on. Ainoa mikä tuossa on poikkeuksena on vissiin se, että pitää olla kohtuullisen ajan kuluessa pois sieltä alueelta.

Eniten ihmettelen sitä, että mikä tuo sääntö on ollut vuodesta 2006 voimassa tuollaisenaan niin miksi niitä nyt vasta vihelletään noin? Tai miksi ylipäätään vihelletään välillä niitä naurettavuuksia, että pelaajan toinen luistin on molarin alueella häiritsemättä ketään?

Säännöt on hyvät noissa silloin, kun maalivahdin häiritseminen on kielletty, mutta myös puolustajien avulla tehty maalivahdin häirintä sallittu. Saapi syyttää itseään, mikäli poikkarilla laittaa hyökkääjän maalivahdin syliin. Sääli, että tuomareissa on todellakin eroja milloin nuo vihelletään ja milloin ei.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös