Vielä tästä uudesta tälle kaudelle mukaan otetusta säännöstä 471 a) 6. Eli sääntökirjassahan lukee näin:
471 - MAALIN HYLKÄÄMINEN
a) Maalia ei hyväksytä
6 - jos hyökkäävän joukkueen pelaaja millään tavoin – vahingossa tai muutoin - koskettaa maalivahtia silloin, kun maalivahti on maalialueellaan ja maali syntyy.
Tämähän aika yksiselitteisesti sanoo, että maali pitää hylätä, jos maalinedushässäkässä pakki työntää hyökkääjän maalialueellaan olevan maalivahdin päälle, koska tällöin hyökkääjä "vahingossa tai muutoin" koskettaa maalivahtia.
Pistin säännöstä palautetta SM-Liigalle ja sain Arto I Järvelän vastauksen. Järvelä totesi, että sääntöpykälä on suomennettu kömpelösti ja Kansainvälisen Jääkiekkoliiton koulutuksessa on annettu ymmärtää, että säännön henki on se, että maali hyväksytään, jos hyökkääjä työnnetään maalivahdin päälle. Näinhän se toki on oikeudenmukaista, mutta täytyy sanoa, että Jääkiekkoliitto voisi hankkia uuden kääntäjän seuraavaa sääntökirjaa varten, sillä niin päin honkia tuo pykälä on käännetty. Tällä hetkellä sääntökirjasta löytyy siis ainakin tämä yksi pykälä, joka ei oikeasti ole voimassa.
Hyvä, että olet kysynyt asiasta. Täytyy kyllä sanoa, että melkoisen erikoista hommaa. Itse asiassa tuossa eilisessä Kärpät - KalPa pelissä maalia ei olisi saanut hyväksyä myöskään sen takia, että pelaaja oli maalivahdin alueella ennen kiekkoa. Tai siis Hartikainen löi kiekon maaliin maalialueen ulkopuolelta, ollen itse alueella. Jos oma pelaaja työntää vastustajan veskarin päälle on aivan järkevää, että maali pitää hyväksyä. Silloinhan syypää on oman joukkueen pelaaja, joka ei osaa puolustaa maaliaan oikein. Mutta ongelma tässä on se, että pitäisikö kaikkien pelaajienkin tietää, mitä jääkiekkoliiton koulutuksissa erotuomareille opetetaan? No oppiihan sitä vaikka kantapään kautta, mutta melkoisen naurettavaa tuo on.
Asiasta ei ole muuten casebookissa tai sen korjauksissakaan mitään mainittu. Eli siis pelaajilla ja valmentajilla ei voi mitenkään olla tiedossa jääkiekon oikeat säännöt, jos linjauksia vedetään ohi julkaistujen sääntöjen. Ilmankos pelaajat ja valmentajat ihmettelevät noita tuomioita.
Piti tarkastaa IIHF:n sääntökirjasta pykälät ja niiden eroavaisuudet:
Englanniksi ko. sääntö menee siis:
"6. If an attacking player initiates contact with the goalkeeper, incidental or
otherwise, while the goalkeeper is in his goal crease and a goal is scored."
"6 - jos hyökkäävän joukkueen pelaaja millään tavoin – vahingossa tai muutoin - koskettaa maalivahtia silloin, kun maalivahti on maalialueellaan ja maali syntyy."
Minä kyllä ymmärrän tuon enklanniksi samoin kuin suomeksikkin. Tuo on ihan selkeää tekstiä.
Hieman epäselvempää tekstiä on pykälässä 470 (Maalin määritelmä) - 4:
"4. If a player of the attacking team has been physically interfered with, by the action of any defending player so as to cause him to be in the goal crease when the puck enters the goal net, unless if in the opinion of the Referee, he had sufficient time to get out of the crease,"
"4. jos puolustavan joukkueen pelaajan koskettamalla tapahtuneen estämisen takia hyökkäävän joukkueen pelaaja pysyy maalialueella ja kiekko menee maaliin, kun hyökkäävän joukkueen pelaaja vielä on maalialueella, ellei erotuomarin mielestä tällä ollut riittävästi aikaa poistua maalialueelta,"
Mutta vaikka tuossa teksti on hyvin hämärää (aivan sama, kummalla kotimaisella tuota tulkitsee), mielestäni tuo pykälä 471 on se, mikä merkkaa näissä parissa tilanteessa. Mielestäni tuossa 470 pykälässä ei tarkoiteta maalivahdin estämistä millään tavalla, vaan lähinnä maalialueella oloa, puolustavan joukkueen ansiokkaasta koskettamisesta johtuen.