Tuntematon sotilas (vuoden 2017 versio)

  • 251 903
  • 1 088

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ai hitto, tämä olisi hyvä. Luusuaniemi oli Pekon Täällä Pohjantähden Allassa erittäin hyvä Ilmari Salpakari. Sopisi Lammionkin rooliin siis.

Luusuaniemi on myös näytellyt Lammiota Kansallisteatterin Tuntemattomassa vuonna 2008. Tämä voi toki olla myös este sille, ettei halua koko roolia.

Tuo mainittu Karjula on muuten sellainen hahmo jota en usko nähtävän koko elokuvassa. Laineen tuntemattomassahan häntä ei ollut ja voi olla tekijöille liian arka paikka lähteä itsenäisyyden juhlavuotena kertomaan, että suomalaiset upseerit olisivat ampuneet sodassa omia sotilaitaan.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Mikko Leppilampi, Peter Franzen ja Jasper Pääkkönen uupuu vielä. Pääkkönen kävisi oivasti Riitaojaksi ressukkamaisine katseineen, muutenkin on aina sen näköinen kuin olisi itkuun purskahtamassa.
 

Fordél

Jäsen
Tuolta pohjalta muuten veikkaan että Lammio tulee olemaan Antti Luusuanniemi ja Lehto Ville Tiihonen. Kapteeni Kaarnan rooli mennee Kari Heiskaselle ja Majuri Sarastien Kari Hietalahdelle. Kun tälle linjalle on kerran lähdetty, tjoo.

Hyvin todennäköisiä skenaarioita Luusuanniemi ja Tiihonen. Itse heittäisin Kaarnaksi P-P Peteliuksen. Olisiko eka kaveri, joka olisi näytellyt kahdessa Tuntemattomassa? Kari Heiskanen tai Ville Virtanen voisi olla Karjula. Sarastien rooliin Carl-Kristian Rundman.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo mainittu Karjula on muuten sellainen hahmo jota en usko nähtävän koko elokuvassa. Laineen tuntemattomassahan häntä ei ollut ja voi olla tekijöille liian arka paikka lähteä itsenäisyyden juhlavuotena kertomaan, että suomalaiset upseerit olisivat ampuneet sodassa omia sotilaitaan.

Jos Karjula putoaa elokuvasta, niin syy siihen on todennäköisesti siinä, että kyse on vain elokuvan sivuhenkilöstä. Eli juonen kannalta Karjulan rooli ei ole erityisen tärkeä, vaikka toki tuo Viirilän teloitus yksi kirjan ja Mollbergin elokuvan dramaattisimpia kohtaloita onkin.

Mutta: Elokuva on elokuva, eikä mikään itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi tehty kansakuntamme täydellisyyttä korostava valtion virallinen "juhlafilmi". Siksi en usko, että tuolla esittämälläsi argumentilla alettaisiin näitä kohtauksia karsia. Nyt eletään 2010-lukua, joten siloteltu versio suuren yleisön tuntemasta teoksesta olisi melkoista itsepetosta, ja veisi elokuvalta myös uskottavuuden.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Kyllähän tämä kaikki viittaa siihen että Karim B. Zyzkowits ja Marja Tyrni tullaan sekoittamaan juoneen. Todennäköisesti Petroskoin valtauksen jälkeen iskuryhmä Vanhala käy polkaisemassa kovin tutun näköistä lottaa ja Karim pintautuu pj-teltasta Marskin syntymäpäiväjuhltakohtauksessa.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jussi Vatanen ja Aku vitun Hirviniemi... niinpä tietysti! Löytyisikö vielä roolit Sami Hedbergille ja Jaajolle? Olisin kyllä toivonut että Louhimies olisi jättänyt nämä totaalisen loppuun kulutetut kasvot kokonaan pois koska Tuntematon itsessään on jo niin iso juttu että ei välttämättä tarvitse mitään pinnalla olevia tähtiä.

Noita roolituksia kun katselee niin Kapulainen Suen Tassun roolissa vaikuttaa kyllä hyvältä haulta, samoin Juho Milonoffin osaan hyvin kuvitella Honkajoeksi. Johannes Holopainen ei ole millään tavalla tuttu mutta ulkoinen habitus vastaa kirjasta (ja aiemmista elokuvista) muodostunutta kuvaa Kariluodosta. Saartamo vaikuttaa hudilta Lahtisen rooliin, Eero Aho on niin muuntautumiskykyinen että klaaraa varmasti Rokan roolin. Vanhalan ja Rahikaisen näyttelijöistä ei osaa sanoa mitään mutta Alénin ulkoinen habitus ei sovi minusta yhtään Rahikaisen rooliin.

Toivottavasti Louhimies edes laittaa näyttelijät kielikouluun ettei kuulla murteen suhteen samanlaisia rimanalituksia kuin esim. Tali-Ihantalassa. Tuntemattomassa murteet on nimittäin niin tärkeässä roolissa ja niin iso osa henkilöhahmojen persoonaa että niissä ei saa tulla laiminlyöntejä. Näyttäisi aika moni noista näyttelijöistä joutuvan opettelemaan itselleen täysin vieraan murteen joten ei tule olemaan helppo rasti, se vieras nuotti kun tuppaa puskemaan niin helposti läpi puheesta.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Täytyy muuten pillittää siitäkin kun Laineen Tuntematonta kritisoitiin aikamiesten laittamisesta esittämään 20-vuotiaita, niin eipä tässä ainakaan eteenpäin menty, reilua kolmekymppistä Rokkaakin esittää lähempänä 50:tä käyvä kaveri. Tietysti tuotantoyhtiö on vaatinut tunnettuja nimiä kehiin ja mielellään Putous-näyttelijöitä että saadaan teinijonnet teatteriin.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Jos Karjula putoaa elokuvasta, niin syy siihen on todennäköisesti siinä, että kyse on vain elokuvan sivuhenkilöstä.

Olen tästä eri mieltä. Jos Karjula pudotettaisiin sen takia, että kyseessä on vain sivuhenkilö, voisi samalla perusteella pudottaa monta muutakin hahmoa. Loppujen lopuksi Tuntematon ei ole kuitenkaan henkilövetoinen tarina vaan enemmänkin kuin sodasta kertova isokoinen taulu jossa jokaisella yksityiskohdalla on oma paikkansa ja merkityksensä. Joku voi tietysti ajatella, ettei sillä että upseerit ampuivat perääntymisvaiheessa omiaan ole merkitystä, minä taas pitäisin tuon puolen pois jättämistä historian vääristelynä eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa onko Karjula itsessään sivuhahmo vai ei.

Mitä taas tulee tuohon että "elokuva on elokuva", niin hyvin paljon riippuu siitä kuka/ketkä elokuvaa rahoittavat ja mihin sillä pyritään. Vuonna 08 Kristian Smedsin Tuntemattomasta nousi kauhea kohu kun siinä "ammuttiin" presidenttiä ja teos oli muutenkin kirjoitettu kaikin tavoin uusiksi. Tässä puhutaan nyt teoksesta joka on suurille massoille pyhä ja kun tämä yhdistetään jo nyt hypetyksen alla olevaan itsenäisyyden juhlavuoteen, niin en ihmettelisi vaikka käsikirjoituksessa tehtäisiinkin kompromisseja liian ärsytyksen välttämiseksi. Me elämme kuitenkin maassa jossa Laineen 60 vuotta vanha mustavalko - Tuntematon "pitää" esittää tv:ssä joka ikinen itsenäisyyspäivä kun taas Mollbergin 30 vuotta uudempaa tulkintaa ei näytetä käytännössä missään. Vaikka kuinka eletään 2010 - lukua, tietyissä aiheissa liikutaan väliin aika ohkaisilla jäillä.
 

Fordél

Jäsen
Tuo mainittu Karjula on muuten sellainen hahmo jota en usko nähtävän koko elokuvassa. Laineen tuntemattomassahan häntä ei ollut ja voi olla tekijöille liian arka paikka lähteä itsenäisyyden juhlavuotena kertomaan, että suomalaiset upseerit olisivat ampuneet sodassa omia sotilaitaan.

En usko, että Louhimiehellä on mitään ongelmia ottaa omien ampumista mukaan elokuvaan, jos vain näkee asian merkittävänä osana omaa tulkintaansa Tuntemattomasta. Ei tuo asia ole enää mikään tabu Suomessa. Itsenäisyytemme on vaatinut monenlaisia uhreja ja 100-vuotias Suomi pitää sisällään monenlaisia tarinoita.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Loppujen lopuksi Tuntematon ei ole kuitenkaan henkilövetoinen tarina vaan enemmänkin kuin sodasta kertova isokoinen taulu jossa jokaisella yksityiskohdalla on oma paikkansa ja merkityksensä.

Tämä on muuten erittäin hyvin sanottu, ja sanoisin että suurin syy siihen miksi yksikään Tuntematon-elokuva ei ole vielä onnistunut. Se on vaan liian suuri kokonaisuus että sen saisi järkevästi puristettua järkevän mittaiseksi elokuvaksi. Aina joutuu jättämään jotain tarinan ja henkilöiden kannalta olennaista pois. Olenkin sanonut monta kertaa että oikea formaatti Tuntemattomalle olisi Band of Brothers -tyylinen minisarja.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Olenkin sanonut monta kertaa että oikea formaatti Tuntemattomalle olisi Band of Brothers -tyylinen minisarja.
Tästä Louhimiehen teoksesta on tarkoitus tuottaa myös neliosainen minisarja.
Ainakin Talvisota-elokuvassa se toimi hyvin ja oli vielä parempi kuin itse varsinainen elokuva.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
En usko, että Louhimiehellä on mitään ongelmia ottaa omien ampumista mukaan elokuvaan, jos vain näkee asian merkittävänä osana omaa tulkintaansa Tuntemattomasta.

No, tämä jää nähtäväksi. On tietysti totta, että tv:ssä ja elokuvissa näkee jatkuvasti pahempiakin asioita kuin upseeri ampumassa omaa miestä, mutta kuten jo aiemmin totesin, tässä liikutaan nyt maastossa jossa kompastuskiviä voi olla hyvinkin yllättävissä paikoissa.

Sisällön raflaavuus ei ole varmasti Louhimiehelle ongelma sinänsä ja se on itse asiassa se mikä hirvittääkin ehkä eniten etukäteen, mitä asioita sieltä nostetaan esiin. Näkemyksellisyys ei ole asia joka itselleni tulisi ensimmäisenä miehestä mieleen.
 
Hirviniemi.. voi vittu. No, onpahan yksi elokuva vähemmän katsottavana. Saisi tosin traagisen vertailun aikaan siitä, että kumpi on paskempi sotaleffa: 50-luvun kesäteatteri vai 2017 putousjengi rintamalla. Kai tuonne vielä saisi Duudsonit jotenkin mahdutettua mukaan?
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Niin, Laineen Tuntematon oli tribuutti sodankäyneelle sukupolvelle ja ehkä ajalleen tyypillisesti muistutti ajoittain rillumarei-elokuvaa. Molle taas teki täysin sodanvastaisen teoksen, jossa lähtökohtana ei ollut juhlistaa tammenlehvä-sukupolvea, vaan esittää sota raadollisena ja pardon my french, hyvin paskana asiana, joka tuhoaa ennen kaikkea siihen joutuvat yksilöt. Tällaista temaatiikkahan on sotaelokuvissa paljon maailmalla, eikä minun ymmärtääkseni niiden tarvitse olla ns. tilaustöitä. Enemmänhän rapaa saa niskaansa esim. Vihreät Baretit-leffan tyyliset propagandakatsaukset. Mielenkiintoista nähdä mihin maastoon Aku Louhumiehen leffa tulee sijoittumaan. Kaikki kunnia mestari Åke Lindmanille, mutta eihän se Tali-Ihantala toiminut elokuvana edes vähää alusta, ja siinä tällainen tilaustyön leima juurikin oli.

Louhimies on puhunut mielestäni tällä hetkellä vielä pelkästään epookista ja siitä, että miten näyttelijät oppivat armeijan touhuihin (asuvat teltassa kuvausten ajan, koittavat pitää huolta varusteistaan ja muuta tornitouhua).
 
Viimeksi muokattu:

Seymon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Punakeltaiset och världens bästa Karlsson
Tästä Louhimiehen teoksesta on tarkoitus tuottaa myös neliosainen minisarja.
Ainakin Talvisota-elokuvassa se toimi hyvin ja oli vielä parempi kuin itse varsinainen elokuva.
Mollen versiosta ei taidettu tehdä erillistä sarjaa, mutta Ylelle tuotettu elokuvaversiohan eroaa esim siitä elokuvaversiosta, joka on saatavilla kaupasta, koska siitä puuttuu liuta kohtauksia.

Toivottavasti elokuvaan tulee teräviä sivurooleja, kuten Mollenkin versiossa. Viirilä (voisi olla esim Tommi Eronen), neiti Kotilainen (Minka Kuustonen) ja esim Mäkilä (Puntti Valtonen?) olisivat reipas mauste elokuvaan, jos heille annettaisiin vähäistä suurempi rooli. Mollesta puuttui se nuori slangia puhuva poika, jota Vili Auvinen näytteli Laineen versiossa. En saa päähäni roolinimeä. Hän olisi myös tervetullut pikantti lisä elokuvaan.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Mollen versiosta ei taidettu tehdä erillistä sarjaa, mutta Ylelle tuotettu elokuvaversiohan eroaa esim siitä elokuvaversiosta, joka on saatavilla kaupasta, koska siitä puuttuu liuta kohtauksia.
Joo, tuossa mistä mainitsit syvennettiin hieman Honkajoen ja Viirilän sekoiluja ainakin. :)

Mollesta puuttui se nuori slangia puhuva poika, jota Vili Auvinen näytteli Laineen versiossa. En saa päähäni roolinimeä. Hän olisi myös tervetullut pikantti lisä elokuvaan.

Asumaniemi.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eversti Karjulaksi Jussi Lampea, sopii kuin nenä päähän. Antti Luusuaniemi olisi hyvä Lammio.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Pitää nyt Mikko Koukillekin joku rooli löytää. Missä tarvitaan munat ruutuun, täs siul o sellaset.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Moni tuntuu olevan epäilevällä mielellä Aku Hirviniemen suhteen. Ehkä vähän kulunut naama, mutta ei tämä homma näyttelijänlahjoista jää kiinni.

Ai "vähän" kulunut? Joo, kyllä Aku Hirviniemi on parhaimmillaan ihan OK näyttelijä mutta naama on niin kulunut että vituttaa automaattisesti jo kun näkee jossakin edes Hirviniemen nimen, puhumattakaan naamasta.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tästä Louhimiehen teoksesta on tarkoitus tuottaa myös neliosainen minisarja.
Ainakin Talvisota-elokuvassa se toimi hyvin ja oli vielä parempi kuin itse varsinainen elokuva.

Totta. Tuo minisarjaversio oli aivan loistava ja hakkasi elokuvan selvästi, vaikka ei elokuvakaan todellakaan huono ollut. Tämä formaatti olisi varmasti paras myös Tuntemattomalle koska materiaalia on paljon ja elokuvassa joutuu tekemään ihan liikaa kompromisseja.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niinpäs olikin, Juhani jäi välistä.

Huumoria? Jussi - Akseli - Vilho - Juhani, järjestys vanhimmasta nuorempaan. Noista Tuorila veti TPA:ssa Jussin roolin, TS:ssa Vilhon. Juhania tai Akselia hän ei ole esittänyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös