2016 - 2017
Kausi 2016 - 2017 on kirjoissa ja kansissa. Avataan samalla Maple Leafsin kausiketju seuraavalle kaudelle. Palataan kuitenkin hetkeksi viime kauteen. Toronton kausi päättyi pudotuspelien kuudennessa pelissä kotihallissa, kun Washington Capitals ratkaisi pudotuspelisarjan jatkoajalla. Pudotuspelipaikkaa pystyi pitämään joukkueelta äärimmäisen hyvänä suorituksena ja joukkue pystyi pelaamaan Capitalsia vastaan todella tiukan pudotuspelisarjan. Ennen kauden alkua odoteltiin kehitystä edellisestä kaudesta, jonkunlaista askelta eteenpäin ja junnujen kehittymistä.
Junnut todellakin kehittyivät 2016 - 2017 tulokaspörssiä hallitsevat pääosin Toronton tulokkaat, joista kirkkaimpana tietysti ykkösvaraus Auston Matthews. Mitch Marner ja William Nylander kävivät pelaamassa loistavan kauden jatkoksi vielä erinomaiset MM-kisat. Unohtaa ei sovi myöskään Connor Brownia, Zach Hymania tai Nikita Zaitsevia. Jokainen näistä nuorista miehistä on ensi kaudella vuoden vanhempi ja kokeneempi.
2017 - 2018
Tulevaisuus on valoisa, jos kehityskaari jatkuu samanlaisena kuin mihin se päättyi viime kauden alun haparoinnin jälkeen. Odotukset kaudella 2017 - 2018 ovat ainakin omissa kirjoissa kovemmat kuin edelliselle. Pudotuspelipaikkaa täytyy lähteä tavoittelemaan ja toiveissa olisi kausi joka päättyy aikaisintaan toukokuussa. Toronto sai pelata koko kauden kohtuullisen ehjällä rosterilla, joten siinä suhteessa samanlaista täysosumakautta on mahdoton odottaa.
Kauden alkua edeltävät Toronton osalta ei niin mielenkiintoinen drafti kuin viime vuosina ja Toronton tilanteessa olevalle joukkueelle mahdollisuuksia tarjoava expansion draft. Huhujen mukaan organisaatio on top4 -puolustajan perässä ja spekulaatioita on ilmassa. Toisaalta Lamoriellon tavat tuntien huhut eivät perustu ainakaan ensikäden tietoon, joten niitä on turha tässä kohtaa lähteä spekuloimaan. Takalinjoille hankittiin MM-kisojen aikana ruotsalaiset Calle Rosen ja Andreas Borgman. Herrat tuovat leveyttä, mutta oletettavasti kauden alussa kuitenkin AHL:n puolelle.
Kokoonpano
Maalivahdit
Fredrik Andersen on selkeä ykkösmaalivahti ensi kaudella. Pystyi käsittelemään vaikean alun jälkeen paineet erinomaisesti, vaikka painetta median suunnalta tuli runsaasti. Loukkaantuminen ennen harjoitusleiriä hankaloitti joukkueeseen sopeutumista, mutta Babcockin luotto palkittiin ja tanskalainen pelasi erinomaisen kauden Toronton maalilla. Kakkosmaalivahdin osalta tilanne on pahasti auki. Curtis McElhinney on UFA. Garret Sparks ja Antoine Bibeua ovat RFA statuksella. Bibeaun juna taisi mennä viime kaudella ja Sparks on enemmän farmimaalivahti. Kasimir Kaskisuosta tuskin kaavaillaan kakkosmaalivahtia. Toisaalta expansion draft avannee mielenkiintoisia mahdollisuuksia kauppojen suhteen.
Puolustus
Playoffeissa Morgan Rielly ja Jake Gardiner ottivat selkeitä askeleita eteenpäin. Molempien osalta voisi toivoa että suoritustaso saadaan ensi kaudella siirrettyä jo runkosarjan puolelle. Nikita Zaitsev pelasi hyvän tulokaskauden ja sai palkinnoksi pitkän jatkosopimuksen. Tuo sopimus näyttää ainakin vielä tällä hetkellä omissa silmissä varsin kohtuuhintaiselta. Matt Hunwick ja pudotuspeleissä loukkaantunut Roman Polak liikkuvat UFA statuksella. En pitäisi mahdottomuutena että Polak signataan vuoden jatkoon, jos jalan kuntoutuminen sujuu normaalisti. Babcock luottaa vahvaan Polakiin, joka profiililtaan eroaa muista Toronton puolustajista. Martin Marincin, Connor Carrick ja Alexey Marchenko muodostavat tuon nuoren, mutta NHL kokemusta omaavan osaston. Kukaan herroista ei ole varsinaisesti enää junioristatuksella ja Marincinin kohdalla expansion draft on uhka ja mahdollisuus. Torontolla ei välttämättä ole käyttöä isokokoiselle, mutta epävarmalle pelaajalle. Toisaalta mies hankittiin 4. kierroksen varausta vastaan, joten Marincinin menettäminen olisi pieni menetys organisaatiolle. Connor Carrick on todennäköisesti viimeinen suojattava puolustaja. Gardinerin ja Riellyn lisäksi. Zaitsevia ei tarvitse suojata.
Farmista on tilaisuutta kärkkymässä Travis Dermott joka pelasi hyvän kauden Marliesin takalinjoilla. Rinat Valievin piti olla lähellä läpimurtoa, mutta viime kauden jälkeen ei ole hirveitä odotuksia venäläisen suhteen ja uskon että Dermott on lähempänä NHL paikkaa. Andrew Nielsen pelasi myös hyvän kauden, mutta hontelon jättiläisen luistelun pitää kehittyä, jotta kaverista saadaan tehokas NHL puolustaja. Borgman ja Rosen tuovat leveyttä nelos- ja vitospariin. Toivottavasti toinen näistä on hyvä late bloomer ja lunastaa paikan Maple Leafs takalinjoilta. Thommie Bergmann on todennäköisesti näiden herrojen sopimusten takana, joten pientä toivoa on.
Hyökkäys
Viime kaudella puhuttiin että Toronton hyökkäys on nuori ja kokematon. Nuori ja kokematon hyökkäys oli parhaimmillaan täysin pitelemätön. Ohipelejä ja hieman hiljaisempia jaksoja tuli lähes koko nuoriso-osastolle, mutta toisaalta Matthews, Nylander ja Marner pelasivat vastapainoksi todella hyviä jaksoja, joista palkintona kuukauden tulokas maininnat jokaiselle. Joukkueen keihäänkärki tulee rakentumaan tämän kolmikon varaan ainakin seuraavan vuosikymmenen ajan. Kärkitalenttia on riittävästi mikä viime kaudella ja vielä MM-kisoissa nähtiin. William Nylander otti talven aikana monta askelta eteenpäin varsinkin puolutuspelissä ja on valmiimpi pelaaja kuin viime kauden alkaessa. Oletettavaa on ettei Babcock vielä kauden alussa hajoita Matthews - Nylander tutkaparia, mutta voi olla että lähivuosina Nylander saa oman kentän sentteröitäväkseen. Marner aloittanee kauden JVR - Bozak parivaljakon kanssa, jos herrojen suhteen ei tehdä liikkuja. Kolmannen parin muodostanevat Kadri - Komarov. Lisäksi Hyman jatkanee Matthewsin kanssa ja Brown Kadrin kentällisessä. Mitään indikaatiota näiden koostumusten hajoittamiseen ei ole näköpiirissä.
Soshnikov, Fehr, Martin ja Kapanen taistelevat viimeisistä paikoista. Toronton hyökkäys on valmis, eikä tarvetta isoihin muutoksiin ole. Oikeastaan kaikki huippulupaukset pääsivät jo viime kauden aikana NHL:n puolelle, mutta Kapanen saattaa vielä joutua paikastaan taistelemaan. Farmissa ei ole ihan samanlaisia lupauksia tulossa, mutta Grundström, Johnsson, Rychel ja Timashov saattavat antaa pientä painetta. Brian Boyle sopeutui joukkueeseen erinomaisesti, enkä ihmettele jos Lamoriello yrittää sorvata miehelle jatkoa. Boylen perhe viihtyy sen verran hyvin Floridassa, että kovin suurta todennäköisyyttä en tuolle jatkosopimukselle näe. Sopimuset päättyivät lähinnä Brooks Laichin ja Colin Greeningin kaltaisilla turhakkeilla.
Muut & cap
Toronto on vielä kauden verran kiinni Joffrey Lupulin sopimuksessa, jonka cap hit on 5,25 miljoonaa dollaria mutta kausipalkka "vain" 3,75 miljoonaa dollaria. Pientä toivoa voisi olla, että mies saadaan siirrettyä pois rosterista. Tämän kauden jälkeen päättyvät myös Tim Gleasonin ulososton vaikutukset 1,333,000 dollaria ja Jared Cowen rasittaa ensi kaudella cappia 750 000 dollaria.
Capissa Torontolla on n. 12 miljoonaa dollaria tällä hetkellä, mutta sopimukset puuttuvat vielä mm. Zach Hymanilta ja Connor Brownilta. Lisäksi ainakin yksi top4 -puolustaja on todennäköisesti hankinnassa ja kakkosmaalivahti. Capin kanssa tuskin tulee ongelmia. Lisäksi Nathan Horton siirretään kauden alkaessa IR:n puolelle, mutta tuota cap overagea tuskin käytetään, koska tilaa pitää jättää myös ELC sopimusten bonuksille.
Expansion draft
En ala tässä käymään suojattavien listaa läpi, koska Toronton osalta isoja päätöksiä ovat lähinnä suojataanko Carrick vai Marincin. Hyökkäyksessä joudutaan suojaamaan joko Matt Martin tai Josh Leivo, mutta todennäköisesti Leivon aika organisaatiossa on ohi, vaikka mies ei aitoa näyttöpaikkaa missään vaiheessa saanutkaan. Todennäköisimmin Vegas poimii Torontolta joko Marincinin tai Leivon.
Draft
Toronton kannalta isoimmat tarpeet ovat puolustuksen puolella, jossa ei ole samanlaista määrää tulevaisuuden lupauksia. Toisaalta organisaation draft strategia on painottanut taidon merkitystä ja valinnat on tehty BPA periaatteella.
Varausvuoroja Torontolla on seitsemän. Kolmoskierroksella Toronto ei pääse varaamaan mutta neloskierroksella Torontolla on myös Penguinsin picki. Kakkoskierroksella Toronto varaa Ottawan vuorolla.
Tällainen lyhyt alustus johon olisi voinut kirjoitella vielä hieman Marlies pelaajista ja spekuloida junnuista nousevilla kyvyillä, sekä alustaa hieman paremmin kokoonpanoa sekä expansion draftia. Pahoittelen kun ketjun avaaminen on kestänyt, mutta itse otin tietoisesti hieman taukoa NHL:n parista. Viime vuodet on tullut seurattua Toronto verrattain intensiivisesti ja playoffien jälkeen takki oli hetken aikaa tyhjä. Nyt kun Penguins on nostellut kannua, niin todennäköisesti myös Toronton toimistolla alkaa tapahtumaan. Laitetaan siis keskustelu käyntiin.
Kausi 2016 - 2017 on kirjoissa ja kansissa. Avataan samalla Maple Leafsin kausiketju seuraavalle kaudelle. Palataan kuitenkin hetkeksi viime kauteen. Toronton kausi päättyi pudotuspelien kuudennessa pelissä kotihallissa, kun Washington Capitals ratkaisi pudotuspelisarjan jatkoajalla. Pudotuspelipaikkaa pystyi pitämään joukkueelta äärimmäisen hyvänä suorituksena ja joukkue pystyi pelaamaan Capitalsia vastaan todella tiukan pudotuspelisarjan. Ennen kauden alkua odoteltiin kehitystä edellisestä kaudesta, jonkunlaista askelta eteenpäin ja junnujen kehittymistä.
Junnut todellakin kehittyivät 2016 - 2017 tulokaspörssiä hallitsevat pääosin Toronton tulokkaat, joista kirkkaimpana tietysti ykkösvaraus Auston Matthews. Mitch Marner ja William Nylander kävivät pelaamassa loistavan kauden jatkoksi vielä erinomaiset MM-kisat. Unohtaa ei sovi myöskään Connor Brownia, Zach Hymania tai Nikita Zaitsevia. Jokainen näistä nuorista miehistä on ensi kaudella vuoden vanhempi ja kokeneempi.
2017 - 2018
Tulevaisuus on valoisa, jos kehityskaari jatkuu samanlaisena kuin mihin se päättyi viime kauden alun haparoinnin jälkeen. Odotukset kaudella 2017 - 2018 ovat ainakin omissa kirjoissa kovemmat kuin edelliselle. Pudotuspelipaikkaa täytyy lähteä tavoittelemaan ja toiveissa olisi kausi joka päättyy aikaisintaan toukokuussa. Toronto sai pelata koko kauden kohtuullisen ehjällä rosterilla, joten siinä suhteessa samanlaista täysosumakautta on mahdoton odottaa.
Kauden alkua edeltävät Toronton osalta ei niin mielenkiintoinen drafti kuin viime vuosina ja Toronton tilanteessa olevalle joukkueelle mahdollisuuksia tarjoava expansion draft. Huhujen mukaan organisaatio on top4 -puolustajan perässä ja spekulaatioita on ilmassa. Toisaalta Lamoriellon tavat tuntien huhut eivät perustu ainakaan ensikäden tietoon, joten niitä on turha tässä kohtaa lähteä spekuloimaan. Takalinjoille hankittiin MM-kisojen aikana ruotsalaiset Calle Rosen ja Andreas Borgman. Herrat tuovat leveyttä, mutta oletettavasti kauden alussa kuitenkin AHL:n puolelle.
Kokoonpano
Maalivahdit
Fredrik Andersen on selkeä ykkösmaalivahti ensi kaudella. Pystyi käsittelemään vaikean alun jälkeen paineet erinomaisesti, vaikka painetta median suunnalta tuli runsaasti. Loukkaantuminen ennen harjoitusleiriä hankaloitti joukkueeseen sopeutumista, mutta Babcockin luotto palkittiin ja tanskalainen pelasi erinomaisen kauden Toronton maalilla. Kakkosmaalivahdin osalta tilanne on pahasti auki. Curtis McElhinney on UFA. Garret Sparks ja Antoine Bibeua ovat RFA statuksella. Bibeaun juna taisi mennä viime kaudella ja Sparks on enemmän farmimaalivahti. Kasimir Kaskisuosta tuskin kaavaillaan kakkosmaalivahtia. Toisaalta expansion draft avannee mielenkiintoisia mahdollisuuksia kauppojen suhteen.
Puolustus
Playoffeissa Morgan Rielly ja Jake Gardiner ottivat selkeitä askeleita eteenpäin. Molempien osalta voisi toivoa että suoritustaso saadaan ensi kaudella siirrettyä jo runkosarjan puolelle. Nikita Zaitsev pelasi hyvän tulokaskauden ja sai palkinnoksi pitkän jatkosopimuksen. Tuo sopimus näyttää ainakin vielä tällä hetkellä omissa silmissä varsin kohtuuhintaiselta. Matt Hunwick ja pudotuspeleissä loukkaantunut Roman Polak liikkuvat UFA statuksella. En pitäisi mahdottomuutena että Polak signataan vuoden jatkoon, jos jalan kuntoutuminen sujuu normaalisti. Babcock luottaa vahvaan Polakiin, joka profiililtaan eroaa muista Toronton puolustajista. Martin Marincin, Connor Carrick ja Alexey Marchenko muodostavat tuon nuoren, mutta NHL kokemusta omaavan osaston. Kukaan herroista ei ole varsinaisesti enää junioristatuksella ja Marincinin kohdalla expansion draft on uhka ja mahdollisuus. Torontolla ei välttämättä ole käyttöä isokokoiselle, mutta epävarmalle pelaajalle. Toisaalta mies hankittiin 4. kierroksen varausta vastaan, joten Marincinin menettäminen olisi pieni menetys organisaatiolle. Connor Carrick on todennäköisesti viimeinen suojattava puolustaja. Gardinerin ja Riellyn lisäksi. Zaitsevia ei tarvitse suojata.
Farmista on tilaisuutta kärkkymässä Travis Dermott joka pelasi hyvän kauden Marliesin takalinjoilla. Rinat Valievin piti olla lähellä läpimurtoa, mutta viime kauden jälkeen ei ole hirveitä odotuksia venäläisen suhteen ja uskon että Dermott on lähempänä NHL paikkaa. Andrew Nielsen pelasi myös hyvän kauden, mutta hontelon jättiläisen luistelun pitää kehittyä, jotta kaverista saadaan tehokas NHL puolustaja. Borgman ja Rosen tuovat leveyttä nelos- ja vitospariin. Toivottavasti toinen näistä on hyvä late bloomer ja lunastaa paikan Maple Leafs takalinjoilta. Thommie Bergmann on todennäköisesti näiden herrojen sopimusten takana, joten pientä toivoa on.
Hyökkäys
Viime kaudella puhuttiin että Toronton hyökkäys on nuori ja kokematon. Nuori ja kokematon hyökkäys oli parhaimmillaan täysin pitelemätön. Ohipelejä ja hieman hiljaisempia jaksoja tuli lähes koko nuoriso-osastolle, mutta toisaalta Matthews, Nylander ja Marner pelasivat vastapainoksi todella hyviä jaksoja, joista palkintona kuukauden tulokas maininnat jokaiselle. Joukkueen keihäänkärki tulee rakentumaan tämän kolmikon varaan ainakin seuraavan vuosikymmenen ajan. Kärkitalenttia on riittävästi mikä viime kaudella ja vielä MM-kisoissa nähtiin. William Nylander otti talven aikana monta askelta eteenpäin varsinkin puolutuspelissä ja on valmiimpi pelaaja kuin viime kauden alkaessa. Oletettavaa on ettei Babcock vielä kauden alussa hajoita Matthews - Nylander tutkaparia, mutta voi olla että lähivuosina Nylander saa oman kentän sentteröitäväkseen. Marner aloittanee kauden JVR - Bozak parivaljakon kanssa, jos herrojen suhteen ei tehdä liikkuja. Kolmannen parin muodostanevat Kadri - Komarov. Lisäksi Hyman jatkanee Matthewsin kanssa ja Brown Kadrin kentällisessä. Mitään indikaatiota näiden koostumusten hajoittamiseen ei ole näköpiirissä.
Soshnikov, Fehr, Martin ja Kapanen taistelevat viimeisistä paikoista. Toronton hyökkäys on valmis, eikä tarvetta isoihin muutoksiin ole. Oikeastaan kaikki huippulupaukset pääsivät jo viime kauden aikana NHL:n puolelle, mutta Kapanen saattaa vielä joutua paikastaan taistelemaan. Farmissa ei ole ihan samanlaisia lupauksia tulossa, mutta Grundström, Johnsson, Rychel ja Timashov saattavat antaa pientä painetta. Brian Boyle sopeutui joukkueeseen erinomaisesti, enkä ihmettele jos Lamoriello yrittää sorvata miehelle jatkoa. Boylen perhe viihtyy sen verran hyvin Floridassa, että kovin suurta todennäköisyyttä en tuolle jatkosopimukselle näe. Sopimuset päättyivät lähinnä Brooks Laichin ja Colin Greeningin kaltaisilla turhakkeilla.
Muut & cap
Toronto on vielä kauden verran kiinni Joffrey Lupulin sopimuksessa, jonka cap hit on 5,25 miljoonaa dollaria mutta kausipalkka "vain" 3,75 miljoonaa dollaria. Pientä toivoa voisi olla, että mies saadaan siirrettyä pois rosterista. Tämän kauden jälkeen päättyvät myös Tim Gleasonin ulososton vaikutukset 1,333,000 dollaria ja Jared Cowen rasittaa ensi kaudella cappia 750 000 dollaria.
Capissa Torontolla on n. 12 miljoonaa dollaria tällä hetkellä, mutta sopimukset puuttuvat vielä mm. Zach Hymanilta ja Connor Brownilta. Lisäksi ainakin yksi top4 -puolustaja on todennäköisesti hankinnassa ja kakkosmaalivahti. Capin kanssa tuskin tulee ongelmia. Lisäksi Nathan Horton siirretään kauden alkaessa IR:n puolelle, mutta tuota cap overagea tuskin käytetään, koska tilaa pitää jättää myös ELC sopimusten bonuksille.
Expansion draft
En ala tässä käymään suojattavien listaa läpi, koska Toronton osalta isoja päätöksiä ovat lähinnä suojataanko Carrick vai Marincin. Hyökkäyksessä joudutaan suojaamaan joko Matt Martin tai Josh Leivo, mutta todennäköisesti Leivon aika organisaatiossa on ohi, vaikka mies ei aitoa näyttöpaikkaa missään vaiheessa saanutkaan. Todennäköisimmin Vegas poimii Torontolta joko Marincinin tai Leivon.
Draft
Toronton kannalta isoimmat tarpeet ovat puolustuksen puolella, jossa ei ole samanlaista määrää tulevaisuuden lupauksia. Toisaalta organisaation draft strategia on painottanut taidon merkitystä ja valinnat on tehty BPA periaatteella.
Varausvuoroja Torontolla on seitsemän. Kolmoskierroksella Toronto ei pääse varaamaan mutta neloskierroksella Torontolla on myös Penguinsin picki. Kakkoskierroksella Toronto varaa Ottawan vuorolla.
Tällainen lyhyt alustus johon olisi voinut kirjoitella vielä hieman Marlies pelaajista ja spekuloida junnuista nousevilla kyvyillä, sekä alustaa hieman paremmin kokoonpanoa sekä expansion draftia. Pahoittelen kun ketjun avaaminen on kestänyt, mutta itse otin tietoisesti hieman taukoa NHL:n parista. Viime vuodet on tullut seurattua Toronto verrattain intensiivisesti ja playoffien jälkeen takki oli hetken aikaa tyhjä. Nyt kun Penguins on nostellut kannua, niin todennäköisesti myös Toronton toimistolla alkaa tapahtumaan. Laitetaan siis keskustelu käyntiin.