Sorry myöhäinen huomio - kiirettä pitää ja aikaa vain rajallisesti.
Olisiko ensimmäisiä signaaleja tullut Natsi-Saksan puolelta jo helmikuussa 1940, kun Göring viestitti Kivimäelle, että tehkää rauha ja saatte kaiken takaisin korkoineen.
Eli silloin kun talvisota oli käynnissä, mutta jos asetelma olisi ollut se, ettei talvisotaa olisi sodittu vaan NL olisi hyökännyt Suomeen vasta keväällä 1940 natsi-Saksan Tanskan ja Norjan offensiivin alettua, niin mikäpä olisi ollut tilanne... Tarkoita, natsi-Saksa Göringin suulla ei olisi helmikuussa 1940 laittanut mitään signaalia Suomen suuntaan jos talvisota ei olisi ollut käynnissä.
* * *
Ja sitten hiukan muuta aiheeseen nivoutuvaa pohdintaa.
Niissä pohdiskeluissa ja vakuutteluissa, että Neuvostoliiton oli perusteltua vaatia suojaa länsirajalle häiritsee eräs, varsin harvoin esille nostettu asia, eli se, että samalla tavalla kuin Neuvostoliitto sen edeltäjä Venäjän keisarikunta esitti vastaavia vaatimuksia (milloin onnistuneesti ja milloin vähemmän onnisttuneesti) - niihin suostuminen osoittautui usein tuhoisaksi, koska niitä seurasi usein uusi vuo vaatimuksia, joka perustui ajatukseen siitä, että Venäjän ydin (olipa kyse Moskovasta tai Pietarista) tarvitsi maata suojakseen, jotta vihollinen (joka usein oli tullut lännestä) ei marssissi hetkessä Venäjän ytimeen.
Neuvostoliitto, vaikka se yrittikin vakuutella muuta, imi historiasta venäläisen imperialismin, jossa maan rajoja oli tarve venyttää ja toisen maailmansodan jälkeen "turvavyöhyke" ulotettiin lännessä pitkälle maan rajojen ulkopuolelle ja samalla osa miehitetyistä maista pakkoliitettiin neuvostojen maahan.
Tätä samaa nähdään Venäjällä tänään, ja taiten maan johto pyrkii juuri vetoamaan historiaan ja ammentamaan sieltä oikeutuksia teoilleen. Venäjän on perusteltua (näin he asian esittävät, asian, jota en allekirjoita) vaatia lännestä turva-alueita laajan maansa suojaksi, koska blaa-blaa-blaa. Tänään nämä perustelut ovat vielä absurdimpia kuin viime vuosisadalla, puhumattakaan vuosisadoista sitä ennen, mutta edelleen niitä esitetään ja niillä perustellaan omia toimia. Ja lännestä löytyy näitä Venäjän vaatimusten ymmärtäjiä, joita Moskova kyllä aina onnistuu kaivamaan esiin. (Huom. en nyt tarkoita tätä keskustelua, vaan henkilöitä ja organisaatioita, joiden sanoilla on aivan toinen painoarvo).
Ajatukseni on se, että vaikka historiallisten skenaarioiden pohdinta onkin kannatettavaa, tuoden samalla esiin erilaisia näkökulmia sekä kehittäen argumentointitaitoa jne. on myös hyvä muistaa, että kritisoidessamme aiempia päättäjiämme ja heidän päätöksiä, saatamme olla arvostelussamme kohtuuttoman ankaria - meillä on käytössä tietoa, jota heillä ei välttämättä ole. Toisaalta, meidät voi harhauttaa näkemään asioita toisella tapaa, koska ajattelemme asioista eritavalla kuin 30-luvun päättäjämme - puhumattakaan
isä aurinkoisesta. Mitä Merkel sanoikaan Putinista ja tämän ajattelutavasta 2014.
Venäjän keisarikunnan tapa, mutta etenkin neuvostovaltion kuten nyky-Venäjänkin tapa on yleisesti asettaa vaatimukset neuvotteluissa hyvin korkealle (tasolle, jota ei välttämättä edes kuvitella saavutettavan
kerralla) ja kun neuvotteluissa Venäjä/Neuvostoliitto/Venäjä tekee myönnytyksen, luopuessaan aavistuksen verran esittämästään tavoitteesta/ vaatimuksesta, lännessä kiitellään neuvottelutulosta ja ollaan hyvillään, kun samalla Moskovassa neuvottelukumppani nähdään heikkona, joka käytännössä antoi signaalin, joka johtaa uuteen vaatimuskierrokseen. Moskova (NL/Venäjä) ei hae, eikä hakenut, win-win-tilannetta, koska heidän logiikan mukaan sellainen ei ole mahdollista. Toki on hetkiä, jolloin Moskova on joutunut tyytymään tällaiseen, tai vieläkin heikompaan tulokseen, mutta "ne pannaan muistiin".
Sotaa Neuvostoliiton kanssa Suomi ei nähdäkseni olisi kyennyt välttämään kuin yhdellä tavalla - täydellisellä luovuttamisella. Jos Suomi olisi antanut periksi '39 ja myöntynyt uuteen rajalinjaan, edessä olisi ollut uudet vaatimukset 1940 puolella, jolloin Suomi olisi ollut entistä enemmän yksin. Ja Helsingin ohella Moskovassa tämä olisi tiedetty - mihin rajalinja olisi esitetty? Kymijoelleko, vai Tornionjoelle?