Pari hyvää nyrkkisääntöä pelikonetta miettivälle.
Pöytäkone on aina kustannustehokkaampi ratkaisu kuin läppäri. Aina.
Pöytäkoneen komponentit kannattaa itse valita. Pakettikoneissa on aina ilmaa, joidenkin yritysten paketeissa enemmän kuin toisten. Pakettikoneissa 95% tapauksissa säästetty tärkeissä komponenteissa kuten esimerkiksi virtalähteessä ja kotelossa tai kotelo on ylihintainen ja heikkolaatuinen.
Ostamalla hyvän kotelon sekä virtalähteen pystyy vähentämään päivitystarvetta tulevaisuudessa. Hyvällä virtalähteellä en nyt tarkoita isoa. Internet on täynnä revikoita ja vertailuja eri virtalähdevalmistajien ja mallien eroista. Pelikoneen koteloksi suositellaan vähintään mATX-kokoista koteloa, mielellään ATX (valtaosa koteloista on ATX-kokoisia hyvän ilmankierron varmistamiseksi). Laatukotelosta ei missään nimessä tarvitse maksaa satoja euroja. Alle satasella saa erittäin hyvän alustan komponenteilleen vuosiksi eteenpäin. Yksi tärkeimmistä asioista kotelossa on virtalähteen paikka jonka tulee AINA sijaita kotelon alhaalla. Valitettavan usein vieläkin näkee koteloita missä virtalähteen paikka on kotelon ylhäällä missä se pääsee kuumentamaan muita komponentteja ja lisäämään niiden rasitusta tarpeettomasti.
Pakko alleviivata vielä virtalähteen hyvän laadun tärkeyttä. Markkinoilla on kymmeniä eri valmistajia ja satoja eri malleja sekä kokoja. On äärimmäisen tärkeää koneen eliniän kannalta tunnistaa laatuvehkeet. Tämä on yksi koneen osa missä ei kannata säästää. Edelleenkään se ei tarkoita sitä, että virtalähdettä tulisi tehonsa puolesta ylimitoittaa vaan kannattaa pitää huolta, että se on hyvällä hyötysuhteella sekä laadukkailla ja moderneilla sisuskaluilla varustettu. Internet on täynnä revikoita eri virtalähteistä. Esim. Jimmsiltä löytyy laadukkaita virtalähteitä (valmistajina mm. XFX, Superflower, Seasonic), tosin laatuvalmistajatkin ovat sortuneet suoltamaan markkinoille halpispaskoja jotka pahimmassa tapauksessa, paskaksi mennessään, vievät kaiken mahdollisen raudan koneen sisältä mukanaan. Omiin tarpeisiin sopivan kokoisen virtalähteen löytää helposti googlettamalla koneensa virtaa vievien osien (prosessori + näytönohjain) maximikulutukset.
Prosessori ja emolevy ovat yleensä ensimmäiset komponentit mitä aletaan miettimään, kun uutta tietokonetta ollaan ostamassa tai vanhaa päivittämässä. Ensimmäiseksi kannattaa miettiä mitä prosessoriltaan haluaa. Aikooko ylikellottaa yms. Kellottaminen on tänäpäivänä todella helppoa, mutta ylikellottamisen mukanaan tuoma hyöty tulevaisuuden kannalta on minimaalinen, joten jos raha ei polttele taskussa niin tässä säästää pitkän pennin kun ostaa tehokkaan mutta kerroinlukitun prosessorin ja sille sopivan emolevyn. Emolevyissäkään ei tosiaan kannata liiotella eli ostaa kellotukseen sopivaa ja kallista emolevyä, vaikka aikomuksena ei olisikaan kellottaa prosessoria tai ajaa kahden näytönohjaimen kombinaatiota. Nämä ovat myös oleellisia asioita ottaa huomioon virtalähdettä mitoittaessa. Vaikka tehot uusissa komponenteissa kasvaa, niin tehonkulutus käytännössä laskee joten nelinumeroisen wattimäärän virtalähteet ovat tarpeettomia. Eli mieti tarkkaan mitä haluat prosessoriltasi, koska se syö äkkiä leijonanosan budjetista. Intel on tällä hetkellä selkeästi AMD:tä edellä, joten jos ei puhuta alle 700,-:n budjetista keskusyksikön kohdalla niin Intel on ehdottomasti ainoa vaihtoehto.
Jos kone tulee pelikäyttöön sekä muuhun viihdekäyttöön (nettisurffaus, HD-tason videot yms.), niin muistia ei kannata ostaa 8gb enempää. Muistiakin on turha ostaa liikaa tulevaisuutta silmällä pitäen, koska sitä on helppo lisätä myöhemmin mikäli tarve kasvaa. Jos tarkoituksena on raskaan pelaamisen yms. lisäksi editoida videoita ja harrastaa kuvien muokkaamista, niin 16gb muistimäärällä pääsee erittäin pitkälle. Emolevy on jo hyvä olla tiedossa kun mietit mitä muistia ostat. Yleisesti kuluttajakäytön emolevyissä on käytössä niin sanottu "dual channel", eli silloin kannattaa ostaa kaksikanavainen muistikitti. Yksinkertaisesti tämä tarkoittaa sitä, että mikäli haluat 8gb muistia koneeseesi niin ostat setin missä on 2 kpl 4gb:n muistikampoja, jolloin saat muistit toimimaan dual channelissa hieman nopeammin. Muistien latensseja ja kelloja ei kannata miettiä oikeastaan ollenkaan. Isot kellotaajuudet vaativat isomman jännitteen joka rasittaa prosessoria tarpeettomasti - eli tyydy "perus" 1600mhz DDR3 muistiin.
Pelaamisen kannalta tietokoneen tärkein komponentti on luonnollisesti näytönohjain. Et tietenkään halua prosessorin jäävän pullonkaulaksi, mutta se ei ole lähellekään niin "vaarallista" kuin näytönohjaimessa säästäminen. AMD:n ja Nvidian välillä ei ole juurikaan eroa ja monissa revikoissa samassa hintaluokassa olevat näytönohjaimet pärjäävät ihan rinta rinnan. Näytönohjainta hankittaessa määräävä tekijä on luonnollisesti miten kauniilla grafiikoilla ja millä resoluutiolla haluat uudempia pelejä pelailla. Full HD:ta hyvillä asetuksilla jaksaa valtaosa 2gb vram muistimäärällä varustetut näytönohjaimet pyörittää, jopa vanhempi sukupolvi. Näytönohjaimissa on suositeltavaa panostaa yhteen, yhdellä ytimellä varustettuun näytönohjaimeen SLI tai crossfire -kombinaatioiden sijaan. Toimii vakaammin ja hyöty tuplanäytönohjain (tai useamman) kokoonpanoille ei ole sen rahallisen panostuksen arvoinen, koska siinä pitää ottaa huomioon muutakin kuin vain näytönohjainten hinta (jäähdytys, virrankulutus yms.). Toki jos jälleen raha polttaa taskussa ja tarkoituksena on hakata pelejä HD:ta paremmilla resoluutioilla niin mikään ei estä. Vaatii hieman enemmän paneutumista asiaan.
Kovalevyksi on tänä päivänä suositeltavaa ottaa sopivan kokoinen SSD-levy käyttöjärjestelmälle, ohjelmille ja peleille sekä varastointiin (leffat, musat, kuvat yms.) tavallinen HDD-levy (tuttavallisemmin mekaaninen kovo tai savikiekko). SSD-levyissäkin on eri valmistajien välillä eroja ja Samsungia pidetään parhaana valmistajana. Crucial, Kingston ja PNY ei tosin häviä suorituskyvyssä juurikaan mutta hinnoissa voi olla todella isoja eroja. Kingstonin v300 ja PNY:n optima -levyjä kannattaa välttää heikkojen materiaaliensa puolesta. Etenkin Kingston on vastoin hyvää makua jättänyt kertomatta, että v300 on jo syntyessään "täysi susi", heikkolaatuinen ja huonolla suorituskyvyllä varustettu toisin kuin PNY joka on lanseerannut optima-sarjansa budjettilevynä. Tosin ero huonoimmankin SSD-levyn ja HDD-levyn välillä on massiivinen.
Vaikka prosessoriaan ei kellota, niin sille on joka tapauksessa suositeltavaa ottaa edes halpa erillisjäähy. Muutama kympillä saa tarvittavaa suorituskykyä prosessoricoolerilta. Pysyy prosessori viileämpänä ja mikä tärkeintä: huomattavasti hiljaisempana kuin mitä vakiosirkkelillä.
Siinä olivat oikeastaan omasta mielestäni tärkeimmät huomioonotettavat. Optiset asemat, äänikortit yms. oman mielen ja käyttötarpeen mukaan. Näyttöjäkin on tuhansia erilaisia ja niistä pystyy kirjoittamaan toisen samanlaisen tekstimuurin joten en ota niihin nyt kantaa. En todellakaan ole mikään tietotekniikan asiantuntija tai välttämättä edes himoharrastaja mutta olen kohtalaisen hyvin perillä nykyraudasta etenkin pelikäyttöön.
Kyseenalaistaa saa ja kysymyksiä esittää. Terminologia on allekirjoittaneeltakin hieman hakusessa ja välillä saatan kirjoittaa vähän hankalasti etenkin jos lukija on täysin ulapalla siitä mitä tietokone on ylipäätään sisälleen syönyt. Pahoittelut tästä mutta kysymällä siitäkin selvinnee.