Olen käyttänyt Windowsseja versiosta 3.0 lähtien jo yli 20 vuotta. Aina Windows 2000:n asti jatkuva kaatuilu oli arkea. Se ikään kuin oli ominaisuus. Ei vika. Vaistomaisesti, kun kone jähmettyi siniseen ruutuun, veti töpselin pois seinästä ja käynnisti koneen uudelleen. Mikään ihme ollut, että vikasietotilassa korjailtiin rikki menneitä järjestelmän tiedostoja.
Nykyinen Windows 7 on ällistyttävän hyvä ja stabiili. Eihän siinä mennytkään kuin 20 vuotta! Mutta paikkailu ja virittely jatkuu. Aina PDF-lukijasta virustorjuntaohjelmiin ja rekisterin siivousohjelmiin. Silti koneeseen puolipakolla tungetaan kaikenlaisia tehtäväpalkkeja, jos ei ole varuillaan. Ajan mittaan jatkuva koneen siivoaminen alkoi kyrsiä. Silti se tuppasi hidastumaan.
En kiellä, etteikö Windows 7 ole erinomainen käyttis osaavalle harrastajalle, jolla on aikaa turata koneensa tekniikan kanssa.
Keväällä kävin katselemaan pöytäkonetta vanhan kannettavan tilalle. Itse rakentaminen oli eka vaihtoehto. Halvimmista osista kootun rimpulan olisi saanut alle tonnin. Kunnollisen kuvankäsittelyyn kelvollisen koneen olisi saanut koottua 1700:lla eurolla. Hyvä 27:n tuuman IPS-paneeli maksaa aina paljon.
Luin Tietokone-lehdestä All in One koneiden testin. Niukan voiton nappasi Sonyn kone ja samaan pistemäärään pääsi Applen IMac 21.5". Metka juttu tässä oli, että Apple oli 500 euroa halvempi kuin Sony.
Kävin Apple jälleenmyyjällä katsomassa ja kokeilemassa macceja ja täytyy sanoa, että mikään kone ei vuosiin herättänyt samanlaista ihastusta ja omistamisen halua kuin 27:n tuuman iMac. Vielä en tiedä, meninkö helppoon kun uhrasin 1928 euroa ja raahasin kotiin iMac 27" 3.1GHz:n neliytimisellä i5 prossalla ja Radeon 6970m näyttiksellä. Satasella laajensin muistin kuuteentoista gigaan.
Käyttöönotto jo löi ällikällä Windowssien kanssa tapelleen askartelijan: Virtanapin painallus ja vastaaminen pariin kysymykseen. Se oli siinä. Samoin ohjelmien asennus. Siirtää vain kuvake ohjelmakansioon. Nyt jonkin aikaa Maccia käyttäneenä voi vain todeta, että näinhän pitää tietokoneen toimia. Kaikki tämä huolimatta siitä, että käyttöjärjestelmä on täysiverinen UNIX. Eikä ole rekisteriä, jota pitää säännöllisesti perata.
Asensin Macciin varusohjelmistoon kuuluvalla Boot Campilla Windows 7:n. Se asentui kertalaakista muuten, mutta windowssin päivitysten ja apuohjelmien kanssa pelaaminen vei varmaan kymmenkertaisen ajan OSX:n vastaavaan.
Kuinka Windows toimii Applen koneessa? Hyvin kiitos! Lentosimulaattorin versio X toimii kaikilla maksimiasetuksilla täysin sulavasti 2560x1440 resolla. Muuten ei peleistä ole kokemusta.