Mainos

Three Lions: Englanti matkalla MM 2010 Etelä-Afrikkaan

  • 57 634
  • 319

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Englannissa eletään yhä imperiumin suuruuden aikoja henkisesti. Englannissa ei ole huomattu, että jalkapallossa pelin evoluutio vie lajia koko ajan eteenpäin.

Ihan ansiokas kirjoitus kokonaisuudessaan ja oikeaan osunutkin, mutta ei enää tätä päivää. Itse asiassa Englannissa on viety juniorivalmennusta määrätietoisesti Etelä-Amerikan ja Etelä-Euroopan mallien suuntaan. Pelikäsityksen kehittämisen, ja pelin kautta oppimisen ollessa ykkösjutut.

Tietenkään tuloksia ei voin näkyä heti. Vajaan kymmenen vuoden päästä aikuisikään ehtivä sukupolvi on ensimmäinen "uuden" valmennuspolun käynyt.

Henkilökohtaisen taitotason erot ovat huipulla täysin olemattomat. Se missä britit eivät ole hyviä, ja miksi heidän maajoukkueensa on vaikeuksissa sinänsä loistavista yksilöistä huolimatta on pelikäsitys. Britit eivät todellakaan ole taktisia ja se johtuu siitä, että sikäläisessä valmennuskulttuurissa ei ole juurikaan ollut luovuudelle sijaa kuten itsekin totesit. Pelaajat ovat hyviä tutussa ympäristössä ja siinä omassa roolissaan, jonka ovat vuosien saatossa juniorimyllyissään ja seurajoukkueissaan omaksuneet, mutta kun pelaajat ympärillä, taktiikka ja samalla oma rooli vähän muuttuu, niin sopeutuminen on keskimäärin huomattavasti hitaampaa kun pelikäsitykseltään korkeammalla tasolla olevilla pelaajilla.

Englannin maajoukkue on em. syistä aina vähemmän kuin osiensa summa. Se on taktisesti paska, koska pelaajat ovat epävarmoja itselleen epänormaalissa seurassa. Yksilöt alisuorittavat samasta syystä. Jollain huippupelaajalla kova itseluottamus on varmasti vähintään 50-80% suorituksesta.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
...mikä ihme se voisi olla.... Jalkapallo on ainoa ja suurin talvipalloilulaji. Ei kai kysymyksessä ole pesäpallo, joka on ainoa pallolaji, jossa jokin Ruotsin naapureista on suurmaa ja jota pelataan eurooppalaisittain talvisissa olosuhteissa (5-15 asteen "lämmössä")?

Tosi näppärää pilkun nussimista. Voin vain kateellisena ihailla tuommoista hengen lentoa!
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Tämän lisäksi ihmettelen suuresti että maalivahtikasvatus on noin heikkoa(sen syitä en tiedä tai osaa oikein arvioidakkaan), koska kuitenkin resursseja löytyy tuohonkin asiaan ja jo vuosia Englannissa on ollut ongelmia maalin suulla.

Tähän on varmasti yksi iso tekijä Valioliiga ja sen paineet. Nuoret brittiveskarit eivät pääse pelaamaan huippupelejä - ja jos pääsevät, niin parin virheen jälkeen luukulle hankitaan kokeneempi kaveri ja omat tuotokset istuvat joko penkillä, tai pelaavat alasarjoissa.

Vielä pelikäsityspuoleen:

Puutteet pelikäsityspuolella eivät ole olleet ainoastaan Englannin heikkous, vaan oikeastaan koko mannereurooppalaisen jalkapallovalmennuksen ongelma.
Se miksi vaikkapa saksalainen pelaaja pelaa maajoukkueessa paljon paremmin kuin vastaavantasoinen britti, johtuu aika pitkälti siitä, että Saksassa kuilu seurajoukkueiden pelaamisen ja maajoukkueen välillä on pienempi ja kärjistetysti pelaaja tekee täsmälleen samaa hommaa maajoukkuepaidassa mitä hän tekee päivittäin seurajoukkueessaan. Ei siksi, että saksalaisilla pelaajilla olisi samanlainen pelikäsitys ja kyky hypätä ympäristöstä toiseen kuin vaikkapa Etelä-Amerikan pojila.
Siinä missä Lampard, Gerrard, Rooney, Terry, Cole ja kumppanit näyttävät useimmiten seurajoukkueissaan itseluottamusta pursuavilta ihmiskoneilta, niin maajoukkueessa tilanne kääntyy täysin päälaelleen. Joku Klose voisi päinvastainen esimerkki Saksan puolelta. Hän on "vanhan koulukunnan" systeemikärki. Van Gaalin vieraammalla taktiikalla ei tapahdu mitään, mutta tutussa ja turvallisessa roolissaan maajoukkueessa edelleen tappava.

Saksassakin on valmennusputkea käsittääkseni muutettu. Nykyisessä maajoukkueessa näkyy muutamia erittäin luovia nuoria pelaajia. Vaikea sanoa ovatko jo oman putken ansiota, vai onko näissä tapauksissa enemmän kyseessä "kurittomat" maahanmuuttajat, joiden luontaista omapäisyyttä ei ole onneksi matkan varrella saatu karsittua pois.

Hollannin malli rakenteeltaan lähellä Saksaa. Siellä tosin pelityyli varmistaa sen, että luovia "kymppipaikan" -pelaajia, nopeita laitureita, ja röyhkeitä maalipyssyjä tupsahtelee tasaisin väliajoin. Hollanti on myös euroopan ja maailmankin mittakaavassa, jos ei nyt suurin edelläkävijä, niin ainakin yksi suurimmista mitä tulee valmentajakoulutukseen.
Hollannissa ei ole Espanjan, Englannin tai Saksan massoja, joten siellä on aika onnistuneesti satsattu siihen, että ne potentiaaliset huippuyksilöt löydettäisiin ja pääsisivät huippuvalmennukseen jo hyvin nuorella iällä.
 

1stApril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hyvä suunta keskutelulle ja jälipyykinpesulle Englanin osalta.

Myönnän, että en tunne eri maiden juniorijärjestelmiä kovin tarkasti. Oma käsitykseni on kuta kuinkin Miken kanssa samoilla linjoilla.
Herätys tähän päivään on tullut jo saarellakin, ainakin suunta on oikea.

Erot huipulla ovat pienet yksilötasolla, en kiistä sitä. Mutta ne erot taitavat olla englantilaisille tappiolliset.
Englantilaiset pelaajat olivat mielikuvituksettomia (johtuu osittain myös pelitavasta), jos verrataan muihin huippumaihin (lasken Englannin tässä huippumaaksi, vaikka se ei sitä kaikkien mielestä ole). En ole nähnyt Hollannin pelejä kisoissa, mutta olen toki nähnyt hollantilaisten otteita eurokentillä. Entäs Espanja, Portugali, Brasilia, Argentiina (kotisohvallakin pelaajia jotka mahtuisivat englannin keskikentälle tai hyökkäykseen).
Pidän esim. Gerrardia edelleen huippupelaaja (huolimatta tästä kaudesta), mutta en kuvailisi häntä ensimmäiseksi sanalla "mielikuvituksellinen".
Entäs Lampard, Cole, Heskey...
Onko Englannin peli "konemaista" sen takia, että pelaajat eivät osaa "kikkoja" vai onko pelitapa sellainen?
Pitääkö pelitapa olla yksinkertainen pelaajien takia? Enkä tarkoita pelkästään Rooneyta (hymynaamainen hymiö).
Pitääkö pelitapa olla englantilainen perinteiden takia, kuten tässäkin ketjussa on mainittu? Ei uskalleta muuttaa systeemiä, ei haluta, ei osata...

Valioliiga on täynnä vierastyöläisiä, varsinkin huippujoukkueiden osalta. Olisikohan ollut vuosi, korkeintaan kaksi, sitten kun Liverpoolin avauksessa ei ollut yhtään englantilaista pelaajaa (Gerrard poissa). Pisti miettimään ottelun alussa poppareita mussuttaessa ja pelaajalistoja katsellessa. Jos joku Crouch ei saa verkkoja tötterölle, niin äkkiä rahalla joku ulkkari ja Peter johonkin pienempään seuraan.
Ja Pool oli tuolloin huippuseura valioliigassa.
Laskin muidenkin kärkiseurojen luvut edelliseltä kierrokselta. En muista enää lukua, mutta montaa englantilaista (ei siis brittiä, vaan puhutaan englantilaisista) pelaaja ei avauksista löytynyt.
Olisi mielenkiintoista nähdä joku tilasto, kuinka monta CL- ottelua on eri maiden pelaajilla yhteensä esim. viiden viimeisen vuoden ajalta. Olisi sekin joku mittari, paljonko eri maiden pelaajia pelaa eurooppalaisissa huippujoukkueissa.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Olisikohan ollut vuosi, korkeintaan kaksi, sitten kun Liverpoolin avauksessa ei ollut yhtään englantilaista pelaajaa (Gerrard poissa).
Jos Walcott ei ollut tällä kaudella Arsenalin avauksessa (kuten usein ei ollutkaan), ei kentällä ollut yhtään Englantilaista. Toki Arsenal on huonoin esimerkki, top-3 -seuroista ManUlla ja Chelsealla on ihan kohtuullisen hyvin kotimaisia pelaajia avauksessa.
 

1stApril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Otin randomilla ManU:n kotisivuilta erään ottelun avauskokoonpanon (kuinkas ollakin sattui olemaan Poolia vastaan)
Löytyi neljä englantilaista (Neville, Ferdinand, Rooney ja Carrick).

Kertokaas esim. Italian ja Saksan (miksei Espanja tai vaikka Hollanninkin) sarjoja enemmän seuraavat, paljonko englantilaisia pelaajia pelaa niiden huippuseuroissa?
Olisiko "huippuseura" vaikkapa top 4 seura omassa sarjassaan.

Jos ei mitään tarkkaa tilastofaktaa ole saatavilla kohtuullisella vaivalla, niin edes joku näppituntuma.
 

Fordél

Jäsen
Kertokaas esim. Italian ja Saksan (miksei Espanja tai vaikka Hollanninkin) sarjoja enemmän seuraavat, paljonko englantilaisia pelaajia pelaa niiden huippuseuroissa?
Olisiko "huippuseura" vaikkapa top 4 seura omassa sarjassaan.

Jos ei mitään tarkkaa tilastofaktaa ole saatavilla kohtuullisella vaivalla, niin edes joku näppituntuma.

Näppituntumalla heitän, että Bundesliigan kärkijoukkueessa ei Hargreavesin lähdön jälkeen pelaa yhtäkään englantilaista pelaajaa.
 

Hasse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Hertha BSC, HIFK
Ulkomailla ei taida pelata ollenkaan englantilaisia merkittävissä rooleissa. Alla Englannin joukkue seurajoukkueittain

Maalivahdit:
* David James (Portsmouth)
* Robert Green (West Ham)
* Ben Foster (Manchester United)
Puolustajat:
* Rio Ferdinand (Manchester United)
* Ashley Cole (Chelsea)
* John Terry (Chelsea)
* Leighton Baines (Everton)
* Phil Jagielka (Everton)
* Glen Johnson (Liverpool)
* Matthew Upson (West Ham)
* Joleon Lescott (Manchester City)
Keskikenttä:
* David Beckham (LA Galaxy)
* Frank Lampard (Chelsea)
* Michael Carrick (Manchester United)
* Gareth Barry (Manchester City)
* Stewart Downing (Middlesbrough)
* Aaron Lennon (Tottenham Hotspur)
* Shaun Wright-Phillips (Manchester City)
* Steven Gerrard (Liverpool)
Hyökkääjät:
* Peter Crouch (Tottenham Hotspur)
* Wayne Rooney (Manchester United)
* Darren Bent (Sunderland AFC)
* Carlton Cole (West Ham)
* Jermain Defoe (Tottenham Hotspur FC)
 

fakiiri

Jäsen
Kertokaas esim. Italian ja Saksan (miksei Espanja tai vaikka Hollanninkin) sarjoja enemmän seuraavat, paljonko englantilaisia pelaajia pelaa niiden huippuseuroissa?
Olisiko "huippuseura" vaikkapa top 4 seura omassa sarjassaan.

Vähissä ovat. Owen Hargreavas, David Beckman ja Michael Owen ovat viimeisimmät saaren ulkopuolella pelanneet englantilaiset mannereurooppalaisissa huippuseuroissa. Espanjassa saarilta on ollut varsin vähän pelaajia kautta aikain, lähinnä Lineker, Archibald ja walesin Mark Hughes tulee mieleen. Saksassa englantilaisia ei ole tainnut olla koskaan huippuseuroissa, Hargreaves poikkeuksena.

Italian huippuseuroissa ei pelaa ainuttakaan englantilaista, nyt kun Beckham palannee Losiin. Italiassa on aina 60-luvulta lähtien ollut englantilaisia nimimiehiä. Luther Blisset, Mark Hateley, Paul Gascoigne, Paul Ince, David Platt ja Des Walker muun muassa pelasivat Italiassa. Irlannin Liam Brady ja skotlannin Graeme Souness kuuluvat nimekkäisiin Brittein saarilta Italiassa pelanneisiin, kuten myös Walesin Ian Rush. Italialaiset palkkaavat hyvin varovaisesti englantilaisia, koska kukaan ei heistä ole suuremmin lyönyt itseään läpi Englannissa. Brady, siis irlantilainen, menestyi 80-luvulla jopa Interissa, Platt oli ajoittain hyvä, siinä ne onnistujat olivatkin. Esim. Ian Rush oli todellinen floppi Juventuksessa.

Sitten 80-luvun ei Hollannissa ole nähty englantilaisia. Ranskassa 80-luvulla Chris Waddle oli erinomainen, hänkin jäi yksinäiseksi mohikaaniksi.
 

Kaivanto

Jäsen
Espanjassa saarilta on ollut varsin vähän pelaajia kautta aikain, lähinnä Lineker, Archibald ja walesin Mark Hughes tulee mieleen.

Myös irkku John Aldridge teki aikanaan erinomaisen visiitin La Ligaan, mutta eipä noita paljon enempää taida olla.
 

Japi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh, Jokerit, Saipa, Jokipojat, Titaanit
Vähissä ovat. Owen Hargreavas, David Beckman ja Michael Owen ovat viimeisimmät saaren ulkopuolella pelanneet englantilaiset mannereurooppalaisissa huippuseuroissa. Espanjassa saarilta on ollut varsin vähän pelaajia kautta aikain, lähinnä Lineker, Archibald ja walesin Mark Hughes tulee mieleen. Saksassa englantilaisia ei ole tainnut olla koskaan huippuseuroissa, Hargreaves poikeuksena.

Niin Kevin Keegan taisi pelata HSV:ssä 1970-luvulla. Myytiin Liverpoolista HSVhen ja tilalle ostettiin Celticistä Kenny Dalghlish
 

NorthenAxe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, DFB, LFc, TML, FC Bayern, RoPs

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kai sitä pitää olla kohtelias ja onnitella Eviliä sun muita ituhippejä Espanjan ensimmäisestä välieräpaikasta. Hieno saavutus maalle, jonka futiskulttuuri on noin sata vuotta jalkapallon emämaan perässä.

Mielenkiintoista nähdä, millä ryhmityksellä ja mitä kokeiluja Don Fabio tekee seuraavaan treenimatsiin. Wilshere ja Adam Johnson avauksessa takaisi varmasti katsottavaa täydelle Wembley yleisölle. Bobby Zamora on ansainnut myös paikan näyttää kykynsä, mutta todennäköisesti Hodarin lähtö Fulhamista näkyy suorituksissa.

Edit: Mikelta kyllä hyviä pointteja. Yritän osallistua syvällisemmin keskusteluun toisessa mielentilassa. Mutta Mike on jyvällä.

Capellon jatko on erinomainen asia. Loistava CV seurajoukkuepuolella, mutta maajoukkuevalmentajana otti heti vastaan sen suurimman pestin, mitä olemassa on. En usko toistavan samoja virheitä.
 
Viimeksi muokattu:

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Kai sitä pitää olla kohtelias ja onnitella Eviliä sun muita ituhippejä Espanjan ensimmäisestä välieräpaikasta. Hieno saavutus maalle, jonka futiskulttuuri on noin sata vuotta jalkapallon emämaan perässä.
Kiitos kiitos, sanoo ituhippi kyljysten grillailun lomassa.

Ja kyllä se emämaakin sieltä ehkä nousee, kunhan saa kehitettyä taitavan pelaajan. Edellinen, Gascoigne, taitaa olla liian vanha jo.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Hollannin malli rakenteeltaan lähellä Saksaa. Siellä tosin pelityyli varmistaa sen, että luovia "kymppipaikan" -pelaajia, nopeita laitureita, ja röyhkeitä maalipyssyjä tupsahtelee tasaisin väliajoin. Hollanti on myös euroopan ja maailmankin mittakaavassa, jos ei nyt suurin edelläkävijä, niin ainakin yksi suurimmista mitä tulee valmentajakoulutukseen.

Hollannin mallissa ei voi väheksyä sitä, että Hollannissa pelataan varmaankin maailman eniten pienpelejä ja junioreista aikuisiin saakka harjoituksissa ei juuri ollenkaan pelata mitään 7vs7 vääntöjä, puhumattakaan 9vs9 brittimallista... sekä ottelut että varsinkin harjoitukset käydään niin pienissä ryhmissä, että kaikki pelaajat saavat samalla osallistua pelaamiseen, että samalla jokaisen pelikäsitys "pakostikkin" kehittyy. Kun harjoittelussa suositaan 2vs2/3vs3 harjoitteita, niin on täysin luonnollista että sekä taitotaso että pelikäsitys kehittyy ihan toisella tavalla, kuin jos vedetään 9vs9, kuten Briteissä.

Jalkapallohan kuitenkin koostuu periaatteessa useimmiten juuri 1vs2, 2vs1, 2vs2 tilanteista. Siis jos kenttää tarkastelee niin että pelistä erottaa pallollisen kohdan ja sen aivan lähiympäristön.

OT:na Suomessakin siirrytään liian nuorina pelaamaan koko isollakentällä, mutta toisaalta Suomen tilannetta nyt muutenkaan voi verrata näihin maihin, kun resurssit ovat ihan toiselta planeetalta ja täällä valmennukseen satsata seurojen/liiton taholta juuri ollenkaan(taloudelliset tekijät, jne.). Muuten tätäkin voisi pohtia Suomessa enemmän. Samoin kun sitä että harjoitteissa olisi yleisesti jotain järkeä, nimimerkki vierestä katsonut kun 15 äijää seisoo jonossa.
 
Viimeksi muokattu:

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
HPK vs KalPa
  • 3.05
  • 4.20
  • 2.06
KooKoo vs Kärpät
  • 2.48
  • 4.30
  • 2.60
Pelicans vs Jukurit
  • 1.85
  • 4.45
  • 3.50
Sport vs Lukko
  • 3.40
  • 4.40
  • 1.88
Tappara vs Ässät
  • 1.71
  • 4.60
  • 4.00
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös