Paljoakaan sanoja tälle ei ole koska tilanne on ollut hyvin järkyttävä kaikkiaan ja tuttujakin tuollakin alueella on ollut. Ei aivan tapahtuma-aikaan eikä paikkaan nähden, mutta hyvin lähellä kuitenkin. Verraten nopeasti tilanne on kestänyt ja päättynyt. Aiemmat tai menemättä liikaa historiaan olevat kotimaisetkin vastaavanlaiset raakuudet on otettu esille myös joten en niitä kommentoi.
Tosiaan vuonna 1999 sattui se ampumaratatapauskin sinä vuonna myös sen vuoden toripuukotuksen oli yksi järkyttävimpiä tai keskustelluimpia tilanteita ja kyllähän jo vuonna 1999 mediakohu aika suuri oli ja mikäli tuota ei olisi kerrottu niin olisin itse tullut asiasta mainitsemaan.
Poliisin voimankäytön rajat ovat olleet jo noin vuosista 1996-1997 lähtien sen verran tiukkoja, että lopputulos vain haavoittamalla vielä noinkin vakavassa tapauksessa ei ihmetytä. Ilman Hirsalaa ja Vesalaa olisi tilanne ollut toinen ja tällä hetkellä yksi puukottaja olisi montussa.
Tai ainakin saanut kiittää onneaan, että olisi enää hengissä ollut mikäli todella henkiin olisi jäänyt kun aseenkäyttö poliisilla oli noin vuoteen 1995 asti verraten kovaotteista vaikka jo vuosina 1986-1995 tavallaan myös Mikkelin Pamauksen jälkeen suuntausta vähempään aseenkäyttöön oli...
Marokon tilanteesta olen aikanaan pikaisesti maininnut tällä palstalla eri aihealueella ja laitan sen viestin tähän vielä alle muistin virkistykseksi siitä, että millaista siellä on nyt näin viime vuosina ollut ja talouskriisin ja verraten kovan muun köyhyyden ja lisäksi tosiaan Suomeen aikanaan kyllä tuli Marokosta turvapaikanhakijoita, mutta silloin kyse ei välttämättä juurikaan ollut itse Marokon kansalaisista vaan Länsi-Saharan oletettavista kansalaisista koska tuolloin Länsi-Sahara oli konfliktikiista-alue Marokon ja Polisario-nimisen järjestön välillä. Lähinnä tuo viesti tulee siksi kun niin moni on tuota Marokon tilannetta nyt miettinyt.
Tässä se aiemmin mainitsemani pitkä viesti tulee noin vuoden takaa:
'Sen kummemmin nyt viittaamatta näihin maahanmuuton, turvapaikan hakijoiden tai pakolaisten ongelmiin niistä aiheutuvana tai vaihtoehtoisesti pakotettuna ongelmana esiintymiseen olenkin miettinyt pitkän aikaa sitä, että onko vielä montakin eri arabimaata tai islaminuskoista maata joissa elämän päivittäinen rakenne olisi yllättävänkin normaalia tai suomalaisten silmin katsottuna lähempänä normaalimpaa elämää?
Mielestäni ainakin kaksi maata on viime aikoina ja muutenkin joitakin ongelmia huomioimatta ollut varsin rauhallisia maita. Azerbaidzhan ja Marokko tulee ainakin mieleen sellaisista maista joissa on ollut yllättävänkin rauhallista siihen nähden mitä niissäkin voisi olla huonoimmillaan.
Isompiakin katsauksia eri islaminuskoisten maiden tilanteista voisi joskus kirjoittaa. Mietin tällä kertaa hieman Marokon asioita.
Marokossa ainakin kuningas Mohammad VI:n aikana ainakin on lähtenyt jollakin tavalla uudistukset käyntiin paremmin kuin kuuluisamman kuningasisänsä Hassanin aikana. Toisaalta onhan Hassan II:n jälkeläistäkin syytetty liikaa hitaudesta uudistusten suhteen ja vaikka mistä ainakin huonoimmillaan, mutta myös maan oman taloustaantuman ja muutenkin erilaisten vaatimusten paineissa pää on suhteessa isäukkoon nähden pysynyt viileämpänä.
Toki arvoliberalistisena islamilaisena maana (Liiankin liberaalisena juurikin ääri-islamistien mielestä joiden mielestä ainoa ongelma mikä voisi olla pahempi olisi vain selvempi liittolaisuus Yhdysvaltain kanssa eikä välttämättä kyllä edes sekään.) Marokko on tosiaan onnistunut hyödyntämään diplomaattisia suhteitaan niin länsimaihin kuin myös toisiin arabimaihin.
Ja kun on ollut melko hyvä hallintatapakin niin keskimäärin lyhyttä levottomuuskautta huomioimatta Arabikevättäkään ei tapahtunut joskin pakolaisongelma on sielläkin ollut vaarana.
Toki huonoimmillaan jopa Mohammadin aikanakin on ollut liian autoritäärisiä otteita käytetty ja suhteellisenkin säännöllistä rikkomista ihmisoikeuksien saralla on ollut ja etenkin mikäli se on kohdistunut juurikin näihin kaikkein ylimpiin tahoihin tai herraan itseensä.
Joskin selvin ongelma ei niinkään ole ihmisoikeusrikokset vaan esimerkiksi lehdistönvapausongelmat eli sensuuri. Muutoin Marokko onkin joutunut terroristien hyökkäyksien kohteeksi ainakin hieman aikaisemmin sen historiassa.
Turismia ainakin maassa riittää Casablancassa ja Agadirin alueella. Maa voisi kehittyä paremmaksikin ja on kehittynytkin ainakin ennen taloustaantumaa.
Toisaalta esimerkiksi terveydenhuolto on jäänyt alikehittyneeksi verrattuna moniin muihin maihin ja jopa arabimaihinkin. Lapsikuolleisuus on edelleen myös melko korkea vaikkakin keskimääräinen elinikä on yllättävänkin normaali tai kelpaava jopa lännessäkin näin taantuma-aikana.
Taloudellisesti se on ollut jopa arabimaidenkin mittapuulla yllättävänkin riippuvainen maataloudesta vielä nykypäivällä. Paljon on ollut myös jopa hyvinäkin aikoina rakennetyöttömyyttäkin ja ulkomaanvelkojakin. Lisäksi alueella on melko mineraaliköyhää maaperää eikä juuri sellaisia todella tärkeitä teollisia raaka-aineita vaikkakin fosfaattia on todella paljon ja maakaasua yhdessä hiilen kanssa on melko paljon. Hiilen tai hiilipohjaisen energian osalta Marokossa on ollut ongelmana niiden alikäyttö toistaiseksi niiden määrään nähden geologisesti arvioiden.
Todennäköisesti paljon nopeammin Marokko voisi olla vaikkapa uusi IT-aluemaavaltaus länsimaille kuin vaikkapa aurinkoenergiateollisuusmaa mitä maan johtohenkilöt ovat kilvan ylistäneet. Tai voihan se olla, mutta tavoite siihen aurinkoenergiateollisuuden vallankumoukseen on liian nopea. Ainakin mikäli minulta kysyttäisiin asiaa.'