Tenniskausi 2015

  • 43 258
  • 294

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Wimbledonin juniorisarjassa 18v Patrik Niklas-Salminen voitti 13-sijoitetun Vietnamin Nam Hoang Lyn satapäisen katsomon edessä 6-3, 6-4. Mukava voitto Aasian mestarista. Tuo Ly saanut melko paljon huomiota kotimaassaan, paikallisen Vietnamin pääkanavan uutisetkin olivat tehneet jutun ottelusta. Taisi Niklas-Salminen saada enemmän medianäkyvyyttä siis Vietnamissa kuin Suomessa.

Hienosti kaatui Etelä-Korean Duck Hee Leen 2 erässä. Oli kuitenkin turnauksessa 2 sijoitettu ja maailmanlistan 278 sijalla. Nelinpelissä myös jatkoon hienosti vaikka tunti vain väliä edellisestä ottelusta.
 
Se olisikin mielenkiintoista, jos Suomen uusi "Jarkko Nieminen" olisi somalialaistaustainen. Liippaisi melko läheltä näiden Ruotsin uusien tähtien kanssa. Suomen tämän hetken paras 12 vuotias poikajunnu on näitä balkkanin pakolaisten jälkeläisiä. Suomen futismaajoukkueessahan näitä on jo ollut melkoinen määrä, mutta tenniskentältä vielä puuttuneet ennen tätä Suomen omaa Milosia, jonka sukunimi ei ole Raonic. Norjakin saamassa kohta mahdollisesti uuden ATP-pelaajan, balkkanin pakolainen(?) 18v Viktor Durasovic jo ATP400+ sijoilla junnu-ikäisenä.
Onhan tuo aika jännä kun Kanadan parhaat pelaajat on Milos Raonic ja Vasek Pospisil, ja Australian parhaat on eksoottinen Kyrgios, Thanasi Kokkinakis ja Bernard Tomic. Vaikka nämä eivät tenniksen perässä olekaan maahan muuttaneet.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Perjantaina hieno tennispäivä. Miesten Wimbledonin välierät Djokovic vs Gasquet ja Federer vs Murray.
Lisäksi tietty junnusarjan semit. Niklas-Salmisen matsi Ruotsin lupausta vastaan näkyy maikkarin sportilla ja katsomossa.
Pitkää porukkaa junnuissa nykyisin, sillä semipelaajat ovat: Opelka 208cm, Fritz 195cm, Niklas-Salminen 192cm ja M.Ymer ilmeisesti 188cm.
Maikkari ilmoittaa Patrikin pituudeksi 185cm, joka kaksi vuotta vanha tieto ja pojat kun kasvaa vielä 16v jälkeenkin, niin mittaa nykyisin 18 vuotiaana päälle 190cm, kuten Aamulehti valistuneesti osaa kertoa.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Tilastoa, millä tennismailla on tällä hetkellä laajimmat pelaajamassat lahjakkaita poikajunnuja ikäluokista 1997-2000. Mittariksi otan ITF-listan top250, sillä tuo rankingtaso on se, jolla pääsee ykköstason karkeloihin mukaan.

1. Yhdysvallat - 27 pelaajaa
2. Venäjä - 14
3. Italia - 12
4. Japani - 12
5. Ranska - 11
6. Australia - 11
7. Saksa - 8
8. Brasilia - 8
9. Argentiina - 8
10. Britannia - 8
11. Tshekki - 7
12. Kanada - 6
13. Kiina - 6
14. Taiwan - 6
15. Espanja - 6
16. Suomi - 5 (Niklas-Salminen s.1997, Vasa s.1997, A.Pöllänen s.1998, Kaukovalta s.1998, Ruusuvuori s.1999)

Pienellä Suomella on tällä hetkellä maailman 16:s laajin poikaporukka ja Euroopassa Suomi jopa sijalla 8, takana monta keskisuurta tennismaata, joilla vain yksittäisiä lupauksia. Koko tuo Suomen 18-16v viisikko treenaa Jarkko Niemisen akatemiassa ja kiertää maailman 1.kategorian ITF-junnuturnauksia tänä vuonna. Kaksi vanhinta siirtyvät ensi vuodeksi miesten skaboihin ja nämä kolme nuorempaa ovat nousemassa kohden Grand Slam-junnukaavioita. Jännä nähdä vuosina 2016-2017, että toistuuko miten usein Niklas-Salmisen GS-semipaikka, joka sai melkoisen suurta hypetystä suomalaisessa mediassa tällä viikolla. Voinee tulla monelle yllätyksenä, että Suomella on tulossa 2-3 uutta "Niklas-Salmista" jo heti Patrikin peesissä.
 

Hasse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Hertha BSC, HIFK
P
Lisäksi tietty junnusarjan semit. Niklas-Salmisen matsi Ruotsin lupausta vastaan näkyy maikkarin sportilla ja katsomossa.
Pitkää porukkaa junnuissa nykyisin, sillä semipelaajat ovat: Opelka 208cm, Fritz 195cm, Niklas-Salminen 192cm ja M.Ymer ilmeisesti 188cm.
Maikkari ilmoittaa Patrikin pituudeksi 185cm, joka kaksi vuotta vanha tieto ja pojat kun kasvaa vielä 16v jälkeenkin, niin mittaa nykyisin 18 vuotiaana päälle 190cm, kuten Aamulehti valistuneesti osaa kertoa.

Hedman joka tuntenee kaverin puheli että "Patti" olisi 185cm pitkä ja vertailukohtana jos käyttää Ruotsalaista, niin Ymeristä vaikea sanoa kun omasi klassisen afron joka tuottaa nopeasti 10cm lisäpituutta. Eivät kumpikaan näyttäneet yli 190cm pitkiltä mutta vaikeahan sitä televisiosta käsin on sanoa.

Mielenkiintoinen on myös listaus laajasta junioritasosta. Useat laji-ihmiset puhuivat ennen Wimbledonia, että uutta Jarkko Niemistä ei ole nyt lähipiirissä. Yllättikö Niklas-Salminen kaikki vai onko kyse sittenkin enemmän suoneenvedosta. Aika näyttää.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Monet tälläiset viisikymppiset laji-ihmiset ovat kaavoihin kangistuneita ja ovat mielestäni melko pihalla asioista. Hedmankin puhuu samoista asioista edelleen kuin mitä puhui 90-luvulla. Lisäksi oli pöyristyttävää kuunneltavaa, kun Jarkko Niemisen junnuvuosien koutsi turkulainen Henrik Johansen kertoi kaksi viikkoa sitten Ylen Urheiluruudussa, ettei Suomella olisi tasokkaita poikalupauksia, mutta tytöissä kuulemma on hänen mukaansa hyviä tyyppejä tulossa(kuten toki onkin). Lisäksi sanoi, tämä hieman päälle 50v Johansen, ettei hän tule näkemään elinaikanaan uutta Niemistä. Mitä pessimismiä! Ei se toki realistista välttämättä ole, mutta ei tuolla asenteella niitä uusia Niemisiä tulekaan. Varmasti tuli hänelle täysin puskista Niklas-Salmisen menestys.
Olli Rahnasto puolestaan ylen sivuilla juuri eilen sanoi, että lahjakkuudet maassa harvassa. Mitä ihmettä nämä maan -entiset- kovimmat tennistyypit oikeen höpisevät.

Suomella on junnupuolella tällä hetkellä selvästi parempi tilanne kuin koskaan aiemmin on ollut ja kerrankin porukka saatu saman katon alle harjoittelemaan italialaiseen huippuvalmennukseen. Se ei muuten ollut Jarkko Nieminen joka houkutteli Federico Riccin Suomeen, kuten maikkarin media kirjoitti. Kontisen tiimi asialla. Henkka ja Micke treenasivat vuosina 2007-2009 Floridassa, jossa Ricci toimi Evert akatemiassa päävalmentajana ja sen myötä tuli suomalaisille tutuksi. Ricci pyöri Suomessa jo kaksi vuotta ennen Jarkko Niemisen akatemian perustamista Micke Kontisen henk.kohtasena koutsina. Sieltä Jarkko hänet bongasi tiimiinsä.

Mitä tulee Niklas-Salmisen pituuteen, niin tenniksen SM-liigassa Patrik pelasi nelinpeliä Viron ex ATP-71 Jurgen Zoppin kanssa ja ovat kuvassa täsmälleen saman mittaisia ja Zoppin pituudeksi ilmoitetaan ATP-sivuilla 190cm. Lisäksi JNTA:n lahjakas poikaviisikko oli treenaamassa huhtikuussa Jarkon kanssa Monte Carlossa, niin yhteiskuvassa Patrik on pidempi kuin vierellä seisova 185cm Jarkko Nieminen. Voisi mainita, että jokainen näistä 97-99 syntyneistä 16-18 vuotiaista on pidempi kuin J.Nieminen. Kaukovalta se kaikista pisin ja kasvaa vielä.

Sen verran vielä lisäkuittia näille mediassa esille oleville tennisihmisille. Olen henk.kohtaisesti nähnyt Niklas-Salmisen kuudessa eri kisassa vuosina 2011-2014. U14 SM-kisat, Helsingin CH-karsintaa pariin otteeseen vuosina 2012-2013, miesten SM-kisat, sekä kahdesti Kaarinan G4 kansainvälisessä ITF-turnauksessa 2013-2014, jolloin seurasin yhteensä viitenä eri päivänä Patrikin otteita. Kertaakaan katsomossa ei ole näkynyt Hedmania, Rahnastoa, eikä vaikkapa Urheilulehden Eerikäistä. Pari kertaa Turussa ja Kaarinassa olen bongannut hallista tuon Johansenin, mutta ei hän matseja juurikaan seuraa. Siispä, hieman ihmettelen näiden herrojen taustatietojen tasoa suomalaisjunnuista. Esim, vuonna 2013 kun katselin Kaarinassa Niklas-Salminen vs Puolan -97 ykkösnimi Hubert Hurkacz matsia, niin muistaakseni lisäkseni koko matsin seuranneet ainoat katsojat olivat Patrikin jättikokoinen isäukko, sekä Federico Ricci.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Lisäyksenä edelliseen, niin haiseva käsi ylelle ja maikkarille, kun raahaavat studioihinsa kalkkeutuneita samoja naamoja vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen kertomaan samoja näkymyksiään suomalaisen tenniksen tilasta.

Suomen maan tenniksen tilasta parhaiten perillä -tällä hetkellä- ovat Jarkko Niemisen ja Federico Riccin lisäksi JNTA:n 22 vuotias ihmekoutsi, venäläistaustainen Boris Chernov ja Tampereen Tennisseuran, muun muassa 14v lupauksen Peetu Pohjolan koutsi, myös itäeurooppalaistaustainen Stoyan Ganchev. Myöskin JNTA:n valmentaja Saku Siivosen voisi tuoda kertomaan näkemyksiään entistä enemmän, muistaakseni jossain radio-ohjelmassa ansiokkaasti valaisi tilannetta. Mutta ei, aina vaan tv-studioissa Hedman, Rahnasto ja Johansen, jotka nykyisin lajin ytimen ulkopuolella.
Ylelle toki siitä pisteet, että Ranskan avointen selostuskoppiin oli saatu mukaan vuoden seuravalmentajana palkittu Ville Nygård, joka uuden sukupolven kovanaama, joka tekee huikean hienoa työtä Turussa pikkujunnujen parissa.

Ugh, olen puhunut. Nyt seuraamaan Wimbledonin junnufinaalia Ymer vs Opelka ja sen jälkeen miesten finaalia Djokovic vs Federer.
 

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jotkut noista kalkkeutuneista naamoista ovat ehkä aavistuksen realistisempia, eivätkä odota jokaisesta juniorista tulevaa maailmantähteä. Tai edes CH-tason raatajaa.

Keskiviiva kuitenkin itse tiesi kertoa, että Aki Rahunen "olisi ollut selvähkö top10 nimi, jos tennis olisi kiinnostanut".

Hedmanista tosin samaa mieltä. Kuluneempaa tyyppiä ei voisi olla.
 
Viimeksi muokattu:

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Mielestäni hyvää perspektiiviä antaa se, että H. Kontinen&Laaksonen olivat vähintään yhtä lupaavia kuin nämä tämän hetken nuoret(väittäisin että ehkä lupaavampiakin). Ainakin siis näyttöjen perusteella toistaiseksi. Puhutaan siis siinä 16-18 välissä tapahtuvista näytöistä, kun aletaan oikeasti jo olla lähellä aikuisuutta ja fyysiset erot ovat tasoittuneet, jne.

Toinen taitaa olla jossain 250+ sijoilla nyt ja toinen nelurissa toki ihan hyvin pärjännyt, mutta ei kaksarissa kummoisesti pärjännyt ennen "lopettamista". Eli se että meillä 5 melkein yhtä lupaavaa kuin nämä tulossa ei vielä kauheasti riemun kiljahduksia herätä. Varsinkin kun nyt juuri pitäisi Jarkko Niemisen vaikutus esikuvana jne. näkyä merkittävissä määrin.

En nyt sano että huonostikkaan menee, mutta aika kaukana nyt ollaan Niemisen potentiaalista. Toki toivon parasta, mutta tuntuu että jollain vähän mopo täällä karkaa.

Aika hyvin jos esim. noista viidestä mainitusta edes parista tulisi top-300 pelaajia. Se olisi jo Suomen tennikselle eteenpäinmenoa. Sekin on jo aika kovasti odotettu.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Tuosta Rahunen-heitossani olennaista olikin juuri tahtotason puuttuminen. Akihan oli ATP-57 sijoituksella 18 vuotiaana lupaavampi pelaaja, kuin osa sellaisista ruotsalaisista, jotka syntyneet 1960-luvun lopulla ja/tai 1970-luvun alussa, jotka nousivat myöhemmin 1990-luvulla top10 pelaajiksi. Aki olisi ollut tähtilupaus Ruotsissakin vuosina 1989-1990, joka kertoo paljon. Toki melko pienikokoisena, olisi voinut ns. hyytyä vain sijojen 15-30 pelaajaksi, jos olisi jatkanut uraansa täysipainoisesti, eikä lopettanut jo 20 vuotiaana.

Mitä tulee nykyiseen viisikkoon, niin lupaavaa on nimenomaan tuo pelaajien poikkeuksellisen laaja määrä ja siihen lisättynä tasokas valmennus ja pelaajien kova motivaatiotaso, niin nämä yhdistettynä ovat sellaisia seikkoja, joita ei aiemmin ole Suomessa nähty. Isosta pelaajamäärästä helpommin ne helmetkin löytyvät, kun on useammalla lupauksella varaa epäonnistuakin.
JNTA:n kirjoilla oleva valmennuslegenda Claudio Pistolesi (Monica Selesin GS-voittajaksi valmentanut) kun käynyt muutamia kertoja Talissa koutsaamassa suomalaisjunnuja, niin hän sanonut että tärkein lahjakkuuden mittari on oikein ja kestävästi treenaaminen. David Ferrer hyvä esimerkki, miten korkealle voi päästä kovalla työllä ilman kunnon tennislahjojakin. Vastaavia pelaajia on muitakin.
Kun vertaa vaikkapa Henri Laaksosta ja Patrik Niklas-Salmista, niin tahtotasossa kentällä huikea ero. Lisäksi Laaksosella vaisu syöttö ja Patrikin vahvuus juurikin syöttö, kuten muillakin nykyisillä JNTA:n lupauksilla. Nämä on lupaavia juttuja ajatellen pärjäämistä miesten peleissä.
Mitä tulee Henri Kontiseen, niin olihan hän kaksinpelissä vuonna 2009 vasta 19 vuotiaana ATP-288 ja oli -1990 syntyneiden sijoilla 4-5 ATP-rankingissa tuolloin. Sittemmin vuonna -1990 syntyneitä on noussut top100 jo yli kymmenen ja siitä voi tehdä omat päätelmät, että kuinka todennäköistä se olisi ollut ikäluokkansa top5 tason Kontiselle ilman polvivaivoja.

Mitä sitten itse odotan vaikkapa mainitulta viisikolta? Yhtä tai kahta pelaajaa ATP-sijoille 50-100. En toki uutta Niemistä vielä näe näissä pelaajissa, mutta mahdollista sekin on. Jos vertaa Patrik Niklas-Salminen 2015 heinäkuun alku vs Jarkko Nieminen 1999 heinäkuun alku, niin Patrik on samassa uravaiheessa jopa edellä Niemistä. Jarkko nousi pinnalle koko urheilevan Suomen tietosuuteen vasta 18v-kauden syyskuussa voittamalla US Openin junnusarjan. Sitä ennen hävisi GS-junnukaavioissa alkukierroksilla. Kaikki siis mahdollista, jos vain tekee kovaa kurinalaista työtä ja välttää loukkaantumiset. Ei J.Niemistä pidetty superlahjakkuutena, olihan Timo Nieminen pitkään saman tason pelaaja, mutta treeniasenteessa ja kylmäpäisyydessä oli Niemisillä iso ero ja siksi toinen nousi sijalle ATP-13 ja toinen jäi sijalle ATP-254.
 
Viimeksi muokattu:

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuo "lupaavampi" 18-vuotiaana on kuitenkin ihan yhtä tyhjän kanssa, kun puhutaan myöhemmistä ikävuosista. Eihän Rahusella ollut pelissään yhtään mitään millä erottuisi isojen poikien peleissä. Rahkeita maksimissaan joihinkin vuosiin top-50ssä.

Jos on kerran pakko verrata sveduihin, niin sitten pitäisi verrata oman ikäisiin. Noita ruotsalaisia oli tasan yksi, Magnus Larsson ja äijällä kämmen ja syöttö henmetin kovia. Ihan jotain muuta kuin Rahunen.

Wimbledon-finaalikin käynnissä ja Djokovic vei ensimmäisen erän.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Djokovic vei 7-6, 6-7, 6-4, 6-3 ja otti näin yhdeksännen GS-turnausvoiton. Moneenko vielä yltää? Federer pelasi mielestäni todella hyvin lähes 34 vuotiaaksi. Kova on sveitsiläinen edelleen. Olen tenniksessä ja urheilussa yleensäkin lähes aina altavastaajien puolella ja ollutkin mukava huomata, että olen alkanut jossain määrin kannattamaan Federeriä, nyt kun ei ole enää turnausten ykkössuosikki. Silloin kun oli nuorempana pelaaja "toiselta planeetalta", niin fiilikseni Rogerista olivat päinvastaiset.

Se mikä turnauksesta jäi mieleeni, oli suomalaisotteet. Jarkko Niemisen hieno taisteluvoitto Hewittistä uran viimeisessä Wimbledonissa ja Niklas-Salmisen matsivoitot ATP-278 Leestä ja ATP-453 Paulista.
Tuossa muuten vielä neljän minuutin youtubevideo, jossa Patrik murjoo Duck Hee Leen 6-4, 6-0. Hauskan jutun tehnyt brittitoimittaja kuurosta korealaisesta, mutta videon pääosan veikin suomalaisjunnu.
Live @ Wimbledon's Rob Walker takes a look at Duck Hee Lee - YouTube
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Suomi vs Portugali Davis Cupissa tilanteessa 1-1. Tänään tärkeä nelinpeli, jossa H.Kontinen ja J.Nieminen ovat suosikkeja, sen lisäksi jatkopaikkaan Jarkon pitäisi kaataa huomenna ATP-53 Sousa.
Kontinen on ensi viikolla hienosti Umagin ATP-kisan nelinpelin 1-sijoitettu kroaattiparinsa kanssa ja Nieminen Tampereen CH-turnauksen kaksinpelin 1-sijoitettu.

Tampereella suomalaiset saavat pääsarjassa vastaansa:
Patrik Niklas-Salminen vs Tomislav Brkic (BIH) ATP-231
Jarkko Nieminen vs Antonio Veic (CRO) ATP-248
Micke Kontinen vs Gianni Mina (FRA) ATP-303
Henrik Sillanpää vs karsija

Karsinnoissa sunnuntaina Jarkko Niemisen akatemian lupaava 16 vuotias Patrick Kaukovalta pelaa pääsarjapaikasta 20 vuotiasta venäläistä ATP-518 Vasilenkoa vastaan ja panoksena 5 ATP pistettä. Heliövaara menossa myöskin pääsarjaan kohtaamalla toisen suomalaispelaajan ja ehkäpä myös Ristomatti "biisikärpänen" Lanne sensaatiomaisesti pääsarjaan, mikäli onnistuu voittamaan melko heikon virolaisen.
Jos muuten Niklas-Salminen onnistuu voittamaan Brkicin, niin olisi vasta kuudes vuonna -1997 syntynyt joka voittaisi ottelun CH-tasolla. Aiemmat ovat Zverev (GER) turnausvoitto, Rublev(RUS) välierä, Jasika(AUS) puolivälierä, Safiullin(RUS) 2.kierros ja Paul(USA) 2.kierros.
2.kierroksella Patrikille olisi tarjolla Saksan Andreas Beck, joka muistetaan jopa top50 ATP-pelaajana noin viiden vuoden takaa.
 

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Ivo Karlovic on juuri äsken hävinnyt ATP-kiertueen turnauksen finaalin, antamatta yhtään breikkiä vastustajalle.

Samalla syntyi uusi maailmanennätys. Veikkaan, että tähän on päässyt aika moni muukin, mutta sanotaan siinä tapauksessa että tänään Karlovic sivusi maailmanennätystä. Erät ovat menneet 7-6, 5-7, 7-6 joten kolmeräisen tennisottelun häviäminen 19:llä voitetulla gamella vaatii aivan helvetin vitun huonoa työskentelyä syötön palauttamisessa.
 

J.J.Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Ivo Karlovic on juuri äsken hävinnyt ATP-kiertueen turnauksen finaalin, antamatta yhtään breikkiä vastustajalle.

Samalla syntyi uusi maailmanennätys. Veikkaan, että tähän on päässyt aika moni muukin, mutta sanotaan siinä tapauksessa että tänään Karlovic sivusi maailmanennätystä. Erät ovat menneet 7-6, 5-7, 7-6 joten kolmeräisen tennisottelun häviäminen 19:llä voitetulla gamella vaatii aivan helvetin vitun huonoa työskentelyä syötön palauttamisessa.

Viides kerta Karlovicille tänä vuonna.
 

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Kovii poikia ovat syöttelemään, mutta silti jännällä tavalla Karlovicin onnistui hävitä kaksi tie-breakkia. Siinä ei tarvitsisi lyhyessä ajassa pitää kovin montaa syöttöpistettä niillä älyttömillä ässillä. Naurattaa joskus, kun joku Karlovic/Andersson saattaa tosiaan pelata ekaksi vaikka 12 gamea pitäen syötöt, ja sitten tie-breakissa tuleekin nuhaan ja pitää omista syöttöpisteistä vaikka 1/4. Logiikka, missä?
 

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Hermot tai pää ei kestä?

Tämäpä se syy hyvinkin. Ja tb:ssä tulee usein hyvä palautuspeli kunniaan, varsinkin näillä huippupelaajilla jotka ovat sitten omalla syötöllään täysin viilipyttyjä kovassa paikassa yleensä. Ja hävisipä tuo Ivo tuossa Hallessa vähän aikaa sitten Rogerille samalla tavalla, että edes matsin ainoat breikkipallot olivat Karlovicilla ja tukkaan tuli 2-0 :D
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Mukavaa luettavaa edellinen viesti, sillä optimistisia näkemyksiä asioista on aina mielyttävämpää lukea kuin peruspessimistien kirjoituksia, joita on nähdäkseni aivan liikaa keskustelupalstoilla, vaikka toki niitäkin tarvitaan keskustelukokonaisuuksien elävöittämiseksi. Erinnäisiltä kirjoittajilta ei tule koskaan positiivista palautetta vaikka siihen syytä voisi toisinaan ollakin. Eräät nimimerkit eri palstoilla ovat hiljaa silloin kun vaikkapa suomalaispelaaja onnistuu, mutta sitten kun on tappiokierteessä, niin johan tietyt tyypit ovat hyeenan lailla paikalla. Toki moninnaisia syitä ja tarkoitusperiä on kirjoittaa asioista - ei siinä.

Sitten asiaan. Yleisesti on viime vuosina keskusteluissa huokunut sellainen käsitys ja henki, että Jarkko Niemisen uran loputtua Suomen Davis Cup-joukkue jämähtäisi pysyvästi 2.divariin ellei jopa tippuisi kolmoseen.
Viime aikojen junnujen esiinmarssin myötä näen Davis Cup-joukkueen tulevaisuuden parempana kuin koskaan aiemmin! Suomihan oli lähimpänä 16 maan maailmanlohkoa vuonna 1999 -ennen Jarkko Niemisen uraa- porukalla Tuomas Ketola, Ville Liukko, Kim Tiilikainen, Tapio Nurminen, eikä suinkaan Niemisen uran päävuosina, vaikka Jarkko jo tuolloin vuonna 1999 oli joukkueen nelospelaajana muutamassa ottelussa mukana.
Vuonna 1999 Suomi jäi ainoastaan erän päähän DC-maailmanlohkopaikasta vieraskentällä Italiaa vastaan. Joukkueessa olivat tuolloin noin ATP150 kaksikko Ketola ja Liukko päävastuussa. On siis DC-menestyksen kannalta tärkeämpää olla kaksi noin top150 pelaajaa kuin vaikkapa yksi ATP-15 ja toinen joku noin ATP-400. Se on nähty muillakin mailla, vertaa tasainen CH-porukka vs yhden ATP-tähden joukkue.

Nykyisessä melko lupaavassa junnuporukassa ikäluokista 1997, 1998, 1999 on samanlainen lahjakkaan viiden pelaajan rypäs kuin oli aikanaan Nokia-tiimillä 1990-luvulla syntymävuosista 1974-1976. Liukko, Ketola, Nurminen, Tiilikainen, Lenho..
Valmennusosaaminen ja junnumeriitit kuitenkin alkavat olemaan nykyisillä lupauksilla jo toisella tasolla kuin tuolla porukalla, vaikka toki Tuomas Ketola pelasi 18 vuotiaana Tampereen CH-semissä ja Tiilkainen saavutti EM18-pronssia vuonna 1993.

Jos tulevasta viisikosta nousee useampia top200 pelaajia, niin Suomen DC-maajoukkue tulee olemaan vuosina 2018-2025 ja miksei sen jälkeenkin melkoisen kova. Näiden 1974-1975 syntyneiden ennätysrankingit olivat ATP-117, ATP-133, ATP-208, ATP-212 ja ATP-293, tms.. ulkomuistista nuo. En näe mahdottomana, jotta nykyiset 16-18 vuotiaat pääsisivät hieman näitä rankingeja ylemmäskin.

Lisäksi jos ja kun Henri Kontinen pysyy vielä pitkään kovana ATP-nelinpelaajana ja lisäksi Micke Kontinen omaa ainakin mahdollisuuksia CH-tasolle, niin en näe DC-joukkueen tulevaisuutta vaikeana, vaan päinvastoin. Toki vuodet 2016-2017 voi olla tahmeita, ennen kuin Niklas-Salminen ja kumppanit nousevat riittävän ylös.
Edellinen kirjoittaja ennusti suomalaispelaajan saavuttavan tulevan kymmenen vuoden aikana top50 tason sekä miehissä että naisissa. Tuohon en minä vielä aivan lähde mukaan, vaikka hyvinkin mahdolliselta se vaikuttaakin mielestäni, mutta aina terävin kärki voi kärsiä loukkaantumisista tms. Heitän puolestani sellaisen ennustuksen, että Suomi pelaa Davis Cupin 16 maan maailmanlohkossa vuoteen 2025 mennessä. Israel eteni muutama vuosi sitten DC-semiin neljän parhaan maan joukkoon, kun ykköstähti Dudi Sela oli top50 hujakoilla ja kakkospelaaja oli noin ATP200. Miksei Suomi voisi pystyä samaan tai ainakin sinne 16 sakkiin kaiken osuessa kohdilleen.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Israel eteni muutama vuosi sitten DC-semiin neljän parhaan maan joukkoon, kun ykköstähti Dudi Sela oli top50 hujakoilla ja kakkospelaaja oli noin ATP200. Miksei Suomi voisi pystyä samaan tai ainakin sinne 16 sakkiin kaiken osuessa kohdilleen.

Israelin suoritus 2009 oli kova mutta ihan noin huonoilla rankingeilla se ei sinne mennyt. Sela oli toukokuussa 2009 sijalla 29 ja Levy (ex-atp 30) parhaimmillaan loppuvuodesta 118.

Tuohon kaveriksi lähes 20 turnausta nelurissa (mm. Aus Open 2008) voittaneet Erlich/Ram niin mahdollisuuksia Davis Cupissa on varsinkin jos arpakin on kohtuullinen.

Mutta siinä samaa mieltä että tuollakin pumpulla välieriin on kova juttu. Ja kovalla taistelulla. Esim. Ruotsia vastaan käydyssä matsissa kaikki 4 kaksinpeliä menivät 5.erään, ja vielä jatkopalloille. Ratkaiseva 5.matsi Vinciguerra-Levy 5.erä 6-8.
 

Edustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, CFC, Bayern, BVB
Harmi kun sää uhkaa tänään tosissaan sotkea Tampereen turnauksen aikataulut. Toivotaan että Esteri olisi edes kohtuullisen armollinen. Olisi nimittäin tiedossa toinen todellinen superpäivä Suomi-tenniksessä.

Puoli kahdelta alkaa Ruotulan keskuskentällä Harri Heliövaaran taistelu Viron Zoppia vastaan, joka on selvä suosikki ennakkoon. Tämän jälkeen Suomen pääareenalle astelee Niklas-Salminen, jolla olisi ainakin tiistain perusteella mahdollisuudet kukistaa Saksan takavuosien tähti Beck. Huipennuksena olisi tarjolla Niemisen matsi Viron Pavlovia vastaan ja duppelissa parin Kiiski-Vilen toisen kierroksen ottelu. Tosin nämä viimeiset 2 ottelua ovat valitettavasti menossa päällekäin aikataulusyistä.

Kuriositeettinä mainittakoon, että Patti valitsi em-kisojen sijaan Tampereen kisat, vaikka hyvällä em-menestyksellä hän olisi saanut sijoituksen US-openin nuorten kaavioon. Todellinen tamperelainen sanon mää. Niemisen heikohko tiistain esityskin sai selityksen. Hän palasi edellisenä yönä Portugalin reissulta ja kertoi olleensa väsyneempi ottelussaan kuin koskaan ennen.

Hiukan eilisestä Ruotulassa. Homma meni suomalaisittain kokolailla vituralleen. Pallonkäsittelyvirtuoosi Micke Kontinen sössi ottelunsa raivokkaasti taistelleelle ranskalais-vastustajalleen. Micke hallitsi hienoisesti tapahtumia, mutta teki ehkä liikaa helppoja virheitä ja liikkuminen oli hiukan flegmaattista(tenniskenttien Jesse Niinimäki). Vastustajansa taas oli selvästi varmempi ja juoksi vaikeatkin pallot kulmista takaisin peliin. Koko matsin ajan viimeistä geimiä lukuunottamatta oli tunne, että jos Micke nyt saa muutaman hyvän onnistumisen, niin ottelu olisi hänen. Toki maailmanluokan stoppareita ja molemmilta puolilta läpilyöntejä nähtiin taas, mutta tällä kertaa henki voitti materian. Eteenpäin on kuitenkin vuodessa menty, enkä todellakaan heitä vielä pyyhettä kehään Micken suhteen. Se viimeinen harppaus pitäisi vielä jotenkin ottaa. Potentiaalista se ei ainakaan tule jäämään kiinni.

Naisissa tampereen tytöt (Tuomi, Pasanen) hävisivät omat matsinsa ennakkoon vahvemmille. Lisäksi naisten duppelissa kahden suomalaisparin hyvät aloitukset kuivuivat kasaan samanaikaisesti. Toki toisesta näistä matseista meni suomalaispari Nylund-Humaloja jatkoon.

Nyt voi vain toivoa, että turnausta voitaisiin jatkaa tänään järjellisissä olosuhteissa. Laitan raporttia taas tulemaan fiiliksen mukaan jos laitan ja jos mitään raportoitavaa edes on.
 

Edustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, CFC, Bayern, BVB
Lyhyesti Ruotulasta:

-Patti pelasi Beckia vastaan eilen loistavasti, mutta ykkössyöttö ei ollut tiistain tasolla. Molempia eriä johti alussa murrolla, mutta menetti oman heikosti kulkeneen syöttönsä myöhemmin. Mainittakoon, että takavuosien tähti Beck pelasi parhaan pelinsä aamulla. Aikataulusyistä sateen takia Beck joutui jo iltapäivällä pelaamaan seuraavan pelinsä, jossa kärsi tappion.

-Tänään tulossa duppel-finaali, jossa pelaa Niklas-Salminen parinsa Heliövaaran kanssa.

-Jarkko hoiti niukasti eilispäivän kaksi ottelua, vaikka jälkimmäinen oli levännyttä Zoppia vastaan. Tänään sitten välierä.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
US Open alkamassa. Jarkko kohtaa uransa viimeisessä GS-turnauksessa 19-sijoitettu, ex top10 Tsongan, jonka kanssa keskinäiset 2-5 voitoin.
Henri Kontinen pelaa US Openissa nelinpeliä Argentiinan Horacio Zeballosin kanssa, kun vakiopari Draganja loukkaantuneena. Zeballos on kaksinpelissä voittanut Nadalin ja nelinpelissä pelasi 2010 US Openin semissä.

Miesten karsinnoista pääsarjaan iski -1997 jenkkijunnu Tommy Paul, jonka Patrik Niklas-Salminen kaatoi viime kuussa Wimbledonin junnusarjan kvartsissa. Kertoo tämäkin siitä, miten pieni tasoero on miesten GS-turnauksen 1.kierroksella ja junnusarjan kärkipelaajilla. Paul kaataa ATP100-200 pelaajia kuin heinää. Saas nähdä kenet kohtaa pääsarjassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös