Upea on ura siihenkin nähden kun muistelee Niemisen uran lähtökohtia. Jälkeenpäin eräät tennisihmiset(ex-pelaajat kuten Tuomas Ketola, Janne Ojala etc) lajin ytimestä ovat sanoneet haastattelussa, ettei Jarkko ollut edes suomalaisittain poikkeuslupaus 16 vuotiaana, vaan aivan perustapaus. Niemisen kun oli 16v teini vuonna 1997, niin samalla tasolla pelaavia 16 vuotiaita löytyy Suomen maasta nykyisinkin tasaisella tahdilla. Kysymys siis kuuluukin, mitä maagista Jarkko teki tuolloin, että ryhtyi saavuttamaan tarvittavaa tasoa, ensin kohden junnumaailman kärkeä ja myöhemmin ATP-tasoa.
Urakaaren puolesta Jarkko kuuluu ATP-pelaajissa selvään vähemmistöön tällä kaavalla: 14 vuotiaana EM-turnauksen 4.kierroksella pelaaja(eli tuon ikäisenä Euroopassa sijoilla 9-16). 16 vuotiaana pelaili vielä U18-sarjan 4.kategorian tasolla, kun samaan aikaan -1981 ikäluokan top10 pelaajat olivat 1.kategorian menestyviä pelaajia.
Vuosi 1998 oli Jarkon uran kannalta käänteentekevä ja varsinkin kuukaudet heinäkuu-elokuu. Jarkko voitti heinäkuussa vuonna 1998 Hollannissa ja Sveitsissä kaksi G2-tason kovaa junnukisaa putkeen ja nousi juuri 17v-synttäreiden aikaan ITF100+ tasolta ITF:n top50, joka vei samalla myös mukaan vuoden verran alaikäisenä US Openiin. Sensaatio nähtiin sitten US Openin lämmittelykisassa Kanada Openissa, jossa -1981 syntynyt 17v vielä varsin tuntematon suomalainen kaatoi vuotta vanhempien ikäluokan ITF-1 pelaajan Julien Jeanpierren s.1980, joka oli saman vuoden Australian avointen voittaja.
Tuossa vaiheessa Jarkko oli jo saavuttanut junnumaailman huipun, vuoden verran alaikäisenä. Tason nosto oli vuodessa räjähdysmäinen sieltä G4-tasolta.
Jarkkohan päätti 17v-kautensa suomalaisittain edelleen ennätykselliseen sijaan ITF-13, kun vertaillaan suomalaisia 17 vuotiaita. Vuotta vanhemmista toki Henri Kontinen oli 18 vuotiaana ITF-4 vuonna 2008, kun Jarkko Niemisen parhaaksi lukemaksi jäi 18 vuotiaana ITF-9 US Openin turnausvoitosta huolimatta.
Tuo nro 13. seurannut Jarkkoa läpi uran: 17v-kauden päätösranking ITF-13, ATP-ennätys ATP-13, vaimon sulkapalloranking nro 13. ja pelattuja ATP-finaaleita Jarkolla 13 kpl.
No, palataan vuoteen 1999. Jarkko voitti siis junnu-uransa päätteeksi US Openin GS-tittelin 18 vuotiaana. Kävin läpi US Openin 18 vuotiaana voittaneet vuosilta 1985-2015, niin Jarkko on melkoinen poikkeus ATP-13 ennätyslukemalla. Suurin osa junnu-US Openin tuossa iässä voittaneista ovat jääneet jopa ATP-tason ulkopuolelle sijoille 100-200. Jarkko voisi olla aivan hyvin vain vaikkapa Dusan Lojdan kaltainen pelaaja, joka voitti US Openin vuonna 2006. Andy Roddick toisaalta saavutti ATP-1 rankingin vaikka oli myös myöhäisherännyt junnu, mutta harvinaisia nämä ovat.
Nopeasti tapahtui myös Jarkon nousu ATP-tasolle. 19 vuotiaana ATP300+ sijoilla ja vuotta myöhemmin ATP-61. Ensin 20v-kauden alussa liukuhihnalta CH-turnausvoittoja ja niiden perään karsintojen kautta ATP-finaaliin. Huikea oli tuokin nousu, vastavaan nopeuteen harvat pystyneet.
Nämä nopeat nousut toki kertovat hyvästä pohjatyöstä. Jarkko lienee ollut pitkään valmis ja odotti vain oikeaa hetkeä läpimurrolle.
Näkisin yhtenä suurena seikkana siihen miksi Jarkko saavutti ATP-tason, pelaajan nimeltä Ville Liukko Suomen Turusta. Jarkkohan treenaili junnuna ahkeraan Impivaarassa juurikin Ville Liukon kanssa, joka voitti vuonna 1998 USA:n challenger-turnauksen ja nousi 1999 sijalle ATP-117.
Nuoret pelaajat tarvitsevat kovia treenikavereita ja hyviä esikuvia kasvuympäristöönsä. Vaikkapa Espanjassa ja Argentiinassa junnupelaajat treenailevat säännöllisesti juurikin CH-tason pelaajien kanssa.
Tämän vuoksi onkin loistojuttu, että Jarkko Nieminen treenailllut viime vuosina melko usein oman akatemiansa junnujen kanssa. Jarkko jos kuka sen tietää, että miten tärkeää tuollainen on junnuille. Muistan nähneeni Talissa jo vuonna 2012 kun Jarkko paukutti menemään silloin 15v Patrik Niklas-Salmisen kanssa tunnin ajan treenikentällä. Kolme vuotta myöhemmin Patrik Wimbledonin semissä..
Mitä tulee vielä tuohon Jarkon ATP-13 ennätyslukemaan, niin kun muistelee vuosia 2003-2005 kun Jarkko pyöri sijolla 28-40, niin silloin tuollainen top20, saati top15 taso näytti melko kaukaiselta. Huikea juttu oli kun pystyi nousemaan yhdeksi kaudeksi top20 pelaajaksi, 25 vuotiaana. Niin helposti ennätystasoksi olisi voinut jäädä myös noin ATP-28, eikä Jarkko olisi siinä tapauksessa piirtynyt suomalaisten mieliin näin voimakkaasti. Kuten Jarkko sanoi, nälkä kasvoi syödessä ja aina otti uusia tavoitteita. Alle 16 vuotiaana ei edes kuulemma ajatellut ammattilauran olevan mahdollinen ja vielä US Openin junnuvoiton jälkeenkin ajatteli pelaavan ammatikseen vain vuoden ajan. Moneen kertaan ylittänyt itsensä ja muiden odotukset.
Top10 jäi toki tosi lähelle. Itseäni jäi ehkä vain kaksi tappiota kaivelemaan. 2005 US Openin kvartsi Hewittä vastaan. Jarkko johti erin 2-1 ja oli menossa GS-semiin.. ja se toinen Indian Wellssin Masters-kvartsi 2006 maaliskuussa Srichaphania vastaan. Jarkko hävisi 3.erän 5-7 ja jäi masters-semi ikuiseksi haaveeksi. Kun olisi toisen näistä voittanut, niin ennätysranking olisi vieläkin kovempi kuin ATP-13. Siellä välillä 9-12.