No tästä seurasi sivuvaikutuksena totaallinen tunteettomuus, väsyneisyys ja haluttomuus, ja aiempien tekojen jatkeeksi, niin onhan tämä ollut melkoinen trippi itsellenikin. Olen ihan aidosti pohtinut eroa, mutta jotenkin sitä ei haluaisi pistää perhettä palasiksi. Sitä vain uskoo, että jonain päivänä ahdistus helpottaisi ja elämä palaisi ennalleen, mutta hiljalleen sitä pohtii ettei näin tule koskaan käymään. Normaalia seksielämää on vietetty viimeksi kolme vuotta sitten ja nyt pelkkä kosketuskin etoo saatika että vastavuoroisesti tulisi mitään aloitteellisuutta.
Puolisoni sai nyt tarpeekseen Venlafaxinista ja aikoo vaihtaa lääkkeensä Brintellixiin (nimi on kuin Asterixista). Siinä pitäisi olla vähemmän sivuvaikutuksia, mutta tämä on varmaan hyvinkin yksilöllistä. Erilaisia kokemuksia ja täysin päinvastaisista on luettavissa erilaisista lähteistä. Nyt tällä porukalla kokemuksia uudesta lääkkeestä? Onko minulla millainen Dr. Hyde/Jekyll odotettavissa lääkkeenvaihdon jälkeen?
Masennuslääkkeet ovat suht hyödyttömiä suurimmalle osalle ihmisistä, jotka niitä syövät. Siis niiden teho verrattuna sivuvaikutuksiin. On olemassa hyvin yksinkertaisia ja yhtä tehokkaita hoitomuotoja, joissa ei ole juurikaan negatiivisia sivuvaikutuksia. Positiivisia kylläkin. Tässä muutama, joista on oikeasti hyvää näyttöä mielialaongelmien hoidossa:
Valohoito tai valoterapia (bright light therapy). Normaalissa ei-kaamosmasennuksessa vaikutuksen koko samaa luokkaa kuin mielialalääkkeillä, effect size noin 0,5.
Liikunta (erityisesti pitkäkestoinen aerobinen) näyttää olevan
osapuilleen yhtä tehokasta kuin masennuslääkkeiden käyttö. Harmittavan vähän on ollut tutkimuksia, jossa testataan mielialalääkkeitä, terapiaa ja liikuntaa suoraan head-to-head-mallilla.
Muutamissa tutkimuksissa liikunta kuitenkin osoittautui yhtä tehokkaaksi kuin SSRI ja kognitiivinen psykoterapia.
Tänä vuonna julkaistiin myös ensimmäinen
RCT-tutkimus ruokavaliointerventiosta masennuksen hoidosta. Tutkimus oli pienimuotoinen pilottitutkimus, mutta teho oli käsittämättömän suuri, effect sizen ollessa lähemmäs 1 (0,5 lääkkeillä tai terapialla keskimäärin) verrokkiryhmään verrattuna. En oikeasti usko, että vaikutus voi olla noin suuri, ja noin pienellä tutkimuksella helposti tulee suuria heittoja, mutta ruokavalion siistiminen lienee hyvin tehokas keino lievittää mielialaoireita.
Meditointi toimii myös varsin hyvin erityisesti ahdistuneisuusoireisiin.
Tässä toinen analyysi. Effect size noin 0.5-0.6 luokkaa.
Tässä vielä yksi ja
toinen pätevä kirjoitus mielialaongelmien hoitoihin liittyen.
Anyways, mielialaoireiden hoitoon löytyy useita päteviä hoitokeinoja. Head-to-head-tutkimuksia on suht vähän mielialalääkkeiden ja terapiaan verrattuna, mutta niissä vähissä tutkimuksissa teho on samaa luokkaa melkeinpä kaikilla edellä mainituilla hoitokeinoilla. Joillain ihmisillä mielialalääkkeet toimivat todella hyvin ja heille niiden syönnissä lienee järkeä. Voisin lyödä mistä tahansa vetoa, että suurimmalla osalla ihmisistä esimerkiksi valohoidon, liikunnan ja ruokavaliomuutoksen yhdistelmällä saadaan huomattavasti paremmin hoidettua mielialaoireita kuin lääkkeillä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei mielialalääkkeitä kannata käyttää kuin vaikeissa masennustapauksissa tai silloin, kun edellä mainitut keinot eivät toimi tai niitä ei syystä tai toisesta ole mahdollista käyttää.