Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Tarja Halonen

  • 337 574
  • 2 273

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Lähes sama kenestä tulee seuraava pressa

kunhan ei tätä "ylipäällikköä" tarvitse enää katsella.

No ok, Haavistoa en toivo korvaajaksi. Suomi tarvitsee nyt ripauksen jämäkkyyttä tän kaiken vähemmistöhaihattelun ja lässytyksen tilalle.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Sinänsä tuo yliluutnantti-case on ihan selvä. Riippumatta mitä mieltä ollaan nykyisestä presidentistä päivänpolitiikan ja armeijan ylipäälikön arvostelu pitää olla rangaistavaa.

Mutta se pisti silmään, että YLE:n uutisjutussa oli tälläinen loppulauseke:


"Tapauksen vuoksi puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen on antanut pääesikunnan tehtäväksi selvittää laajemminkin, miten tasa-arvo toteutuu puolustusvoimissa.

No, komitea istuu ja kuluttaa kahvia ja viineireitä ja vuoden päästä loppulausunnossaan huomaa että armeijassa on sellainen tasa-arvon kannalta hankala pulma, että se on vain toiselle sukupuolelle pakollinen.

T:Sergei (reservin vänrikki)
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Täytyy kyllä sanoa etten voi käsittää ollenkaan miten jotkut suhtautuvat tuohon junttiin ylilutiin ajatuksella "noinhan moni muukin skappari ajattelee". Saattaa ajatellakin, mutta olennaista on se mitä tekee ja miltä näyttää (ja mistä lähtien armeijassa on ylipäätään kuulunut sanoa ääneen mitä ajattelee?). Puolustusvoimien yksi tärkeimpiä periaatteita on, että kyseinen laitos on politikoinnista vapaa vyöhyke: siis koko kansan armeija. Ei ole sattumaa että kantahenkilökunnalta on kielletty osallistuminen poliittiseen toimintaan. Ilman sitä periaatetta olisi koko yleinen asevelvollisuus hyvin kyseenalainen asia.
 
Viimeksi muokattu:

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
kunhan ei tätä "ylipäällikköä" tarvitse enää katsella.

No ok, Haavistoa en toivo korvaajaksi. Suomi tarvitsee nyt ripauksen jämäkkyyttä tän kaiken vähemmistöhaihattelun ja lässytyksen tilalle.

Meinaat varmaan sitä, että vähemmistöjen asema paranee kun ruorissa on astetta kahta jämäkämpi kaveri?

ps. ;)
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Usein keskustelupalstalla kuuluu valtion hommia pilkattavan ja kerrottavan miten yksityisissä firmoissa hommat eivät toimisi ollenkaan niin. Kummasti tie ei nyt olekaan kaksisuuntainen. Aika harvassa firmassa hyvällä katseltaisiin jos pomoa arvosteltaisiin julkisesti.
 
Viimeksi muokattu:

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Puolustusvoimien yksi tärkeimpiä periaatteita on, että kyseinen laitos on politikoinnista vapaa vyöhyke: siis koko kansan armeija. Ei ole sattumaa että kantahenkilökunnalta on kielletty osallistuminen poliittiseen toimintaan. Ilman sitä periaatetta olisi koko yleinen asevelvollisuus hyvin kyseenalainen asia.
Käsittääkseni sama koskee myös presidenttiyttä. Presidentin ensimmäisiin tehtäviin tehtäviin kuuluu luopua edustamansa puolueen jäsenyydestä ja irtaantua puoluepolitiikasta. Muistaisikohan joku kertoa sen Tarjalle ennen kuin virkakausi loppuu. Tarjalla homma jäi puhtaasti symboliseksi eleeksi.

Onko se sitten puoluepolitikointia, jos joku yliluti kertoo omille alaisilleen henkilökohtaisen mielipiteensä esimiehestään, oli kyse sitten ylipäälliköstä tai jostain muusta? Mielestäni ei ole, mutta ehdottomasti vastaan armeijan hierarkista järjestelmää. Tosin on vaikea kuvitella, että kantahenkilökunta hirveästi arvostaisi ylipäällikköä, joka lakkauttaisi koko armeijan heti huomisaamuna, jos siihen valtaoikeudet riittäisivät.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Tosin on vaikea kuvitella, että kantahenkilökunta hirveästi arvostaisi ylipäällikköä, joka lakkauttaisi koko armeijan heti huomisaamuna, jos siihen valtaoikeudet riittäisivät.

Tämän on Halonen todennut sitten missä?

Ettei nyt vesuri vetelisi ennakkoluuloinensa pitkin ojanpohjia kuvitelmat tietopohjanaan ja ehkäpä politikoisi harhoillaan tarkoituksellisesti.

Minä en ole huomannut Halosen missään, koskaan puhuvan suomen puolustusvoimia vastaan.

Natoa vastaan kyllä, mutta sehän ei olekaan suomen puolustusvoimat. Tämä kivi sitten ehkä siellä isämmaan ystävän kengässä hiersi, että ennakkoluulojaan pitää totena levitellä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Minä en ole huomannut Halosen missään, koskaan puhuvan suomen puolustusvoimia vastaan.
Tässä lienee olennainen ero Halosen ja sen käräjillä kärvistelevän yliluutnantin välillä. Jälkimmäinen on sen verran tyhmempi ja omaa niin puutteellisen tilannetajun, ettei ymmärrä mistä sopii missäkin puhua. En tiedä uiko Halonenkaan ihan kirkkaimmissa vesissä aina noiden kommenttiensa kanssa, mutta kaipa juristi osaa vähän ennakoida mitä uskaltaa suustaan päästää todistajien aikana.

En tiedä Halosen puolustusvoimia koskevista lakkauttamisfantasioista, mutta mitään armeijan ja maanpuolustuksen tosiystävää Halosesta ei saa mitenkään. Ainakaan Suomen armeijan siis, vaikka sen ylipäällikkyyttä onkin joutunut sietämään. Oli varmaan hämmentävä tilanne Haloselle nimittää Puheloinen komentajaksi taannoin, kun ei voinut vakioreaktiona vaihtaa tilalle jotakin naisdemaria.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Oli varmaan hämmentävä tilanne Haloselle nimittää Puheloinen komentajaksi taannoin, kun ei voinut vakioreaktiona vaihtaa tilalle jotakin naisdemaria.

Sait kyllä hymyn suupieleen tällä assosiaatiolla.

Ainoa mikä itselleni on varmaa on, että kaikissa kuulemissani yhteyksissä hän on korostanut armeijan merkitystä ja maanpuolustuksen tärkeyttä. Kaikkeahan voi toli oletella, mutta ilmeisesti ainakin tämä on varmistettavissa hänen kannanotoistaan. Sitähän me emme voi tietää mikä ketunhäntä kainalossaan kukakin poliitikko lausumiaan jakaa. Ihmeellistä demonisointia Halosta kohtaan kyllä esiintyy, eikä pöyhimälläkään koskaan tunnu mitään katetta näille horinoille löytyvän. Minkähän "think tankin" masinoimaa huttua tuokin on lienee?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ainoa mikä itselleni on varmaa on, että kaikissa kuulemissani yhteyksissä hän on korostanut armeijan merkitystä ja maanpuolustuksen tärkeyttä. Kaikkeahan voi toli oletella, mutta ilmeisesti ainakin tämä on varmistettavissa hänen kannanotoistaan. Sitähän me emme voi tietää mikä ketunhäntä kainalossaan kukakin poliitikko lausumiaan jakaa.
Puheiden tasolla presidentin on virkansakin takia pitäydyttävä määrätynlaisessa kielenkäytössä puolustusvoimien suhteen. Halonen on kuitenkin tekemisillään osoittanut, että hän pitää merkityksellisempänä oman profiilinsa nostamista kansainvälisillä foorumeilla kuin Suomen puolustuskykyä. En väitä että Suomen turvallisuus olisi nojannut vahvasti maamiinoihin, mutta kuitenkin asiantuntijapiireissä maamiinoista luopumista ei pidetty suositeltavana vaihtoehtona. Halosen agenda ajoi tässä maanpuolustuksen asiantunrijoiden näkemysten ohi. Mielestäni jo tämä on riittävä näyttö siitä, että Haloselle armeijan toiminnan varsinainen tarkoitus eli puolustuskyvyn turvaaminen ei ole ihan ykkösasioiden joukossa.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Paskat Suomi mistään maamiinoista ole luopunut. Jos tarvitaan, armeijalla on varmasti laatikoissa "sekalaisia räjähteitä" ja "sekalaisia räjäyttimiä" mitkä vain sodan mahdollisesti koittaessa yhtäkkiä löytävät toisensa. Kun ei edes puhuta laitteista joiden käyttö olisi jotain rakettikirurgiaa ja vaatisi pitkän koulutusjakson.
 
Halosen agenda ajoi tässä maanpuolustuksen asiantunrijoiden näkemysten ohi. Mielestäni jo tämä on riittävä näyttö siitä, että Haloselle armeijan toiminnan varsinainen tarkoitus eli puolustuskyvyn turvaaminen ei ole ihan ykkösasioiden joukossa.

Mielestäni se on ihan yksi ja sama onko Suomessa maamiinat vai ei, jos ryssät haluavat Suomeen hyökätä. Nykyaikaisessa sodankäynnissä Suomi pommitetaan ensin kivikauteen ja sen jälkeen vasta edes ajatellaan alueiden miehittämistä, jos siihen on edes tarvetta.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Onko se sitten puoluepolitikointia, jos joku yliluti kertoo omille alaisilleen henkilökohtaisen mielipiteensä esimiehestään, oli kyse sitten ylipäälliköstä tai jostain muusta?

Politikointia on esittää poliittisia näkemyksiään. varusmiehet eivät muuten ole alaisia, mutta se on tässä sivuseikka. Homoseksuaalisten asema yhteiskunnassa ei liity millään tavalla puolustusvoimiin. Esimiehen mollaaminen taas ei välttämättä ole niinkään politikointia, mutta se on niskurointia joka on ehkä vielä pahempi asia.

Minua muuten ihmetyttää eniten tässä se, että kyse on yliluutnantista eikä esim. jostain alkohlisoituneesta vanhasta sotilasmestarista tai vänskästä. Ainakin oman kokemukseni mukaan kadiksesta valmistuneet ovat sivistyneitä ja armeijakurin hyvin omaksuneita henkilöitä.
 
Viimeksi muokattu:

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Mielestäni se on ihan yksi ja sama onko Suomessa maamiinat vai ei, jos ryssät haluavat Suomeen hyökätä. Nykyaikaisessa sodankäynnissä Suomi pommitetaan ensin kivikauteen ja sen jälkeen vasta edes ajatellaan alueiden miehittämistä, jos siihen on edes tarvetta.

Tällaisesta toimintamallista käy hyvänä esimerkkinä vaikkapa Tšetšenian sota, josta toki on jo melkein 20 vuotta.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Mielestäni se on ihan yksi ja sama onko Suomessa maamiinat vai ei, jos ryssät haluavat Suomeen hyökätä. Nykyaikaisessa sodankäynnissä Suomi pommitetaan ensin kivikauteen ja sen jälkeen vasta edes ajatellaan alueiden miehittämistä, jos siihen on edes tarvetta.

No ei se nyt ihan noin mene, mahdollisessa rähinässä Suomeen saadaan ensiksi juuri liittolaisten ilmavoimia torjuntahävittäjien muodossa eli pommittaminen ei todellakaan ole ihan piece of cake. Risteilyohjuksia toki löytyy myöskin mutta niitä on rajallinen määrä.

En tajua miksi Suomen pitää vapaaehtoisesti liittyä sopimukseen jolla rajoitetaan Suomen puolustuskykyä, seuraava askelhan on rypälepommien/kuorma-ammusten kieltäminen jota jo ainakin Vihreät ja Vasemmistoliitto vaativat. Nämähän oli tarkoitettu osaltaan miinojen korvaamiseen.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Tuo miinakeskustelu on isossa kuvassa aivan toissijainen siihen verrattuna että Suomella olisi mahdollisuus turvatakuisiin maailman ainoan sotilasliiton jäsenenä, johon muutkin pohjoismaat Ruotsia lukuunottamatta jo kuuluvat. Näyttäisi siltä että tuleva presidentti on siihen suuntaan nykyistä myötämielisempi, oli hän sitten Niinistö tai Lipponen (itse asiassa Soinikin taitaa kannattaa liittoutumista).
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mielestäni se on ihan yksi ja sama onko Suomessa maamiinat vai ei, jos ryssät haluavat Suomeen hyökätä. Nykyaikaisessa sodankäynnissä Suomi pommitetaan ensin kivikauteen ja sen jälkeen vasta edes ajatellaan alueiden miehittämistä, jos siihen on edes tarvetta.
Olennaista oli Haloseen liittyen se, että hän halusi toimia toisin kuin PV ja keskeiset asiantuntijatahot. Kun asia oli aikoinaan ajankohtainen, niin Halosen pääargumentti oli Suomelle aiheutuva mielikuvatappio, mikäli miinakieltosopimukseen ei liitytä. Vähäsen mietitytti, ajatteliko Halonen tapauksessa todellakin niin analyyttisesti, että katsoi Suomen saldon positiivisemmaksi tämän päätöksen tuloksena, verrattuna siihen että pidettäisiin maamiinat. Olisiko alhaista ajatella, että Halosella oli ainakin osittain mielessään jokin tuleva kansainvälinen tunnustus? Tai kuten edellä joku mainitsi, näyttävä eläkevakanssi YK:ssa.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Olennaista oli Haloseen liittyen se, että hän halusi toimia toisin kuin PV ja keskeiset asiantuntijatahot. Kun asia oli aikoinaan ajankohtainen, niin Halosen pääargumentti oli Suomelle aiheutuva mielikuvatappio, mikäli miinakieltosopimukseen ei liitytä. Vähäsen mietitytti, ajatteliko Halonen tapauksessa todellakin niin analyyttisesti, että katsoi Suomen saldon positiivisemmaksi tämän päätöksen tuloksena, verrattuna siihen että pidettäisiin maamiinat. Olisiko alhaista ajatella, että Halosella oli ainakin osittain mielessään jokin tuleva kansainvälinen tunnustus? Tai kuten edellä joku mainitsi, näyttävä eläkevakanssi YK:ssa.

Mun silmiin nää teorioinnit on silkkaa huuhaata.

Ensinnäkin Halonen näki aivan oikein, että liittyminen isoon kansainväliseen sopimukseen on suomelle ehdottomasti goodwilliä kv. alttareilla, semminkin kun nykyaikaisen sodan tulos ei riipu jokaisen marjakankaan miinoittamisesta. PV asiantuntijat luonnollisestikin ehdottelevat asioita pohjalla halpa, tuttu ja helppo, mutta on olemassa se vielä isompikin kuva. Myöskään Halonen ei katsastellut itselleen hommia, niinkuin jotkut halpahinnakot messuavat, vaan suomen agendalla on jo pitkään ollut iso roolin ottaminen rauhan- ja sillanrakentajana kv foorumilla, tämä pyrkimys saatettiin alulle jo Ahtisaaren aikana, Suomen roolia kv areenoilla mietittäessä ja Halonen on sitä johdonmukaisesti jatkanut.

Toisena asiana, ja tässä hän on täydellisen oikeassa, pyrkimys on painottaa politiikassaan aikaan ennen mahdollisten kriisien syntyä tai kumuloitumista. Tällöinhän täydellinen epäonnistuminen on tosiasia, jos ratkaisuihin ei neuvotellen osata päästä. Tämä voimakas painotus sinänsä täysin oikeaan asiaan luonnollisesti sai muutamat puupäät puolustuslaitoksesta syvälliseen "jos et ole puolellamme olet meitä vastaan" tulkintaan, mutta täysin metsäänhän tuo arvio luonnollisestikin meni, vähän niinkuin olisivat latoneet tykistökeskityksen omien niskaan.

Olennaista Halosen kannalta on ja oli, että hän on toiminut kuten presidentin tuleekin: luotsata mahdollisimman turvallisesti ja kaukonäköisesti kansakuntaansa eteenpäin.
 

Mace

Jäsen
Ensinnäkin Halonen näki aivan oikein, että liittyminen isoon kansainväliseen sopimukseen on suomelle ehdottomasti goodwilliä kv. alttareilla, semminkin kun nykyaikaisen sodan tulos ei riipu jokaisen marjakankaan miinoittamisesta.

Näistä asioista mitään tietämättömänä kysyn, että mitä tuo goodwill on tarkoittanut käytännössä Suomen kannalta? Millä tavalla Suomen asema on tuon goodwillin seurauksena aiempaa parempi, tai on oleva sitä tulevaisuudessa, verrattuna siihen, että Suomi ei olisi liittynyt ko. sopimukseen?
 
Viimeksi muokattu:
Myöskään Halonen ei katsastellut itselleen hommia, niinkuin jotkut halpahinnakot messuavat, vaan suomen agendalla on jo pitkään ollut iso roolin ottaminen rauhan- ja sillanrakentajana kv foorumilla, tämä pyrkimys saatettiin alulle jo Ahtisaaren aikana, Suomen roolia kv areenoilla mietittäessä ja Halonen on sitä johdonmukaisesti jatkanut.

Epäilenpä, että varastoissa sijaitsevien miinojen olemassaololla ei sotia sytytetä eikä siten myöskään rauhaa rikota. Näin ollen varastoissa olevat miinat eivät ole ristiriidassa esittämäsi rauhanrakentaja-roolin kanssa.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Epäilenpä, että varastoissa sijaitsevien miinojen olemassaololla ei sotia sytytetä eikä siten myöskään rauhaa rikota. Näin ollen varastoissa olevat miinat eivät ole ristiriidassa esittämäsi rauhanrakentaja-roolin kanssa.

Vastaanpa tässä nyt sua lainaten myös tuohon toiseen tähän liittyvään kommentointiin.

Se, että yli sata maata kykeni näkemään henkilömiinojen järjettömyyden sodankäyntivälineenä, oli ensinnäkin valtava kv-poliittinen aikaansaannos ja maalle, jonka agenda on pyrkiä olemaan välittäjä ja profiloitua jännitteiden liennyttäjänä on itsestään selvää olla kaikessa globaalisti vaikuttavassa liennytyksessä eturintamassa, kuka muuten uskoisi moista viestiä: tehkää niinkuin sanon, vaikken itse niin teekään.

Mitään sellaista uhkaa tai asiaa, miksi suomi ei tuohon olisi liittynyt mukaan ei ollut silloin, eikä ole edelleenkään. Mikäli osaa katsoa hieman ennakkoluujansa pidemmälle, näkee, että ilman muuta Halosen toimet alleviivasivat ja olivat linjassa jo aiemmin sovitun agendan kanssa, eikä silloin, niinkuin ei nytkään, ole ilmaantunut ainoatakaan seikkaa joka haastaisi tai poissulkisi valitun agendan järkevyyden suomen kannalta.

Henkilömiinat eivät koskaan ole olleet suomen suomen sotilaallisen doktriinin selkäranka tai kulmakivi, joten moiselle pikkuasialle suhteettoman merkityksen manaaminen on lähinnä omiin muroihin kusemista, eli paljon porua, vähän villoja.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Minua muuten ihmetyttää eniten tässä se, että kyse on yliluutnantista eikä esim. jostain alkohlisoituneesta vanhasta sotilasmestarista tai vänskästä. Ainakin oman kokemukseni mukaan kadiksesta valmistuneet ovat sivistyneitä ja armeijakurin hyvin omaksuneita henkilöitä.

Kyseinen yliluutnantti EI ole valmistunut kadettikoulusta vaan on opistoupseeri. Ei siis UPSEERI vaan OPISTOUPSEERI.

Nykyjärjestelmässä opistoupseerikin on uransa jälkipuolella yliluutnantti (korkeimmillaan kapteeni), aiemmin olisi ollut juurikin ylivääpeli (korkeimmillaan sotilasmestari).

Miksikö tällainen systeemi? Kysy Gustav Hägglundilta.
 

Koke72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Philadelphia Flyers
Olennaista Halosen kannalta on ja oli, että hän on toiminut kuten presidentin tuleekin: luotsata mahdollisimman turvallisesti ja kaukonäköisesti kansakuntaansa eteenpäin.
Kansakunta on kyllä mennyt ihan omaan suuntaansa ja Halonen on lähinnä huudellut laiturilta perään. Kaukonäköisyyttä on ollut lähinnä YK:n kekkereissä juokseminen ja pääsihteerin hyysääminen omaa eläkevirkaa silmällä pitäen.
 

Hippi Hiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Nanna Karalahti
En ymmärrä joidenkin paasausta Halosesta pohjustamassa vain tulevaa "eläkevirkaansa" presidenttinä. Eikö Halonen ole ajanut kausillaan juuri niitä arvoja, joiden puolesta on kampanjoinutkin? Se, että iso osa Halos-ketjuun kirjoittavista ei jaa näitä arvoja ei tee Halosesta itsekästä Suomen petturia. Minusta hän on pitänyt kantansa todella hyvin. En tosin ole seurannut hänen kannanottojaan suurennuslasilla, mutta päällisin puolin ulostulot ovat hyvin linjakkaita.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Kyseinen yliluutnantti EI ole valmistunut kadettikoulusta vaan on opistoupseeri. Ei siis UPSEERI vaan OPISTOUPSEERI.

Nykyjärjestelmässä opistoupseerikin on uransa jälkipuolella yliluutnantti (korkeimmillaan kapteeni), aiemmin olisi ollut juurikin ylivääpeli (korkeimmillaan sotilasmestari).

Miksikö tällainen systeemi? Kysy Gustav Hägglundilta.

Ookoo. Ite edustan sen verran vanhempaa ikäpolvea, että olen mieltänyt yliluutnantit kadiksesta valmistuneiksi tyypeiksi ja opistosta valmistuneet korkeimmillaan sotilasmestareiksi. Kiitos valistuksesta tältä osin. Tältä osinhan mielikuvani toki osoittautui todellisuutta vastaavaksi.

Gustav Hägglund on kyllä erittäin fiksu tyyppi. Esim. omalla toimikaudellaan torpannut kaikki sellaiset esitykset jotka laajentaisivat skapparien mahdollisuuksia osallistua politiikkaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös