Mitä tulee viestin varsinaiseen aiheeseen, niin en jaksa suhtautua kovinkaan tunteella tähän kuolemantapaukseen. Se oli odotettavissa.
On tavallaan helppo ymmärtää sekä mielenosoittajia että poliiseja tässä tapahtumaketjussa, siksi ei ole ihme, että asiasta jaksetaan kiistellä. Jotenkin näinhän se menee:
1) mielenosoittajat lähtevät vaatimaan oikeutettuja parannuksia, 2) mukaan eksyy väkivaltaisia tyyppejä, jotka alkavat mellakoida, 3) poliisi ei kaoottisessa tilanteessa pysty erottamaan väkivaltaisia ja väkivallattomia mielenosoittajia toisistaan vaan pitää kaikkia potentiaalisina tappajina, 4) tulee ruumiita, 5) Jatkoajan vapaaseen keskusteluun avataan uusi aihe.
Vastaavia uutisia on varmaan odotettavissa vielä lisää, elleivät poliitikot kuuntele enemmän kansalaisjärjestöjä (onneksi tilanne taitaa vähitellen olla muuttumassa) tai tällaisia mielenosoituksia kielletä kokonaan. Väkivaltaisen aineksen karsiminen mieltä osoittavasta porukasta lienee aika utopistinen ajatus...
Flegmaattisuudestani huolimatta olen (tapojeni mukaan) lähinnä rapsterin ja Andrej:n linjoilla tässä keskustelussa... Vilpertin kysymykset innostivat palaamaan perusasioihin.
Viestin lähetti vilpertti
Minkä takia ne mokomat edes alkoivat sielä osoittamaan mieltänsä?
Globalisaatio? En nyt ole aivan 100% varma, mitä ko sana edes tarkoittaa, mutta eikös se tarkoita sitä, että firmat kansainvälistyy ja tuottaa palveluita koko maapallolle?
Tämä on kolikon toinen puoli, toinen puoli on se, että kun suuryritykset kansainvälistyvät ja vahvistuvat, niistä tulee samalla vahvempia kuin valtioista. Ja yrityksiähän ei todellakaan hallita demokraattisesti, kuten valtioita ainakin usein yritetään. Yritykset myös ajattelevat ensisijaisesti omaa voittoaan, usein vieläpä varsin lyhyellä tähtäimellä. Niiden ensisijainen tehtävä ei tosiaankaan ole "tuottaa palveluita" vaan tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen.
Yritykset ja niiden omistajat ovat myös sijoittuneet maapallon rikkaimpiin osiin. Kehitysmailla on entistä vähemmän mahdollisuuksia parantaa elinolojaan, kun kauppaa tehdään suuryritysten sanelemilla ehdoilla. Tavarasta ei makseta tuottajille käypää hintaa, koska vahvemman oikeudella voidaan sanella alhaisempikin hinta.
Toki valtiotkin toimivat usein samalla tavoin, vahvimman oikeudella, mutta ne edes joissakin käänteissä ottavat vähäosaisemmat kansakunnat huomioon.
Dubya? Mies on ehkä tyhmä, mutta poliitikkona on ainakin osoittautunut ihan päteväksi. Pitää valtionsa talouden puolia ehkä turhan paljon luonnon ja muun maailman unohtaen, mutta ei tämäkään ole syy lähteä väkivallan tielle.
Alkuperäinen kysymyksesi oli, miksi mieltä ryhdyttiin osoittamaan. Ei se ole sama asia kuin lähteä väkivallan tielle.
Voi olla, että Bushin valtaantuloon on hieman ylireagoitu. Ei sikäli, etteikö mies olisi ihmiskunnalle vaarallinen, mutta ei minusta Clinton paljon parempi ollut. USA oli hänen aikanaankin kansainvälinen rikollinen.
G8? Jonkin näköinen yhteistyö maailman suurimpien teollisuusvaltioiden välillä on suotavaa, nimittäin jo tämänkaltainen yhteistyö ja ajatustenvaihto vähentää valtioidenvälisten kriisitilanteiden syntymistä. Siis näiden G8 -valtioiden. Ja kukaan maailmassa ei varmasti haluaisi nähdä suurvaltioiden ryhtyvän sotaan toisiaan vastaan.
Niin, mieltähän ei osoitettu kokousta vastaan sinänsä vaan kokouksen osanottajien harjoittamaa politiikkaa vastaan - tietysti. Silloin kun USA ja Neuvostoliitto neuvottelivat aseidenriisunnasta, ei vastaavia mielenosoituksia näkynyt...
Tämä nyt eksyy jo asiasta, mutta G8-valtioiden välinen konflikti ei nyt ehkä kuitenkaan ole se todennäköisin kipinä III maailmansodalle. En tiedä, arvioinko väärin, mutta kyllä minä olen suurimmat pelonväristykset saanut Intian ja Pakistanin välisestä uhittelusta. Eivät ne ehkä maailmansotaa käynnistä, kysehän on lähinnä kahdenvälisestä konfliktista, mutta ydinaseiden mukanaolo saa kyllä helposti kylmän hien otsalle.
Julkisuuden takia, agitaattorit ylipuhuivat, koska ei jakseta olla tuottavia kansalaisia?
Julkisuuden takia kyllä. Kansalaisjärjestöt uskovat - välillä ehkä turhankin innokkaasti - runsaan julkisuuden edistävän ajamiaan asioita. Tässä ei sinänsä ole mitään erikoista, yritykset toimivat samalla tavoin.
Agitaattorit ylipuhuivat, kyllä. Järjestöthän ovat myös sosiaalisia verkostoja, ja samanmielisten joukossa kiihkomielisyydellä on joskus tapana kasvaa. Kavereiden kautta mennään mukaan politiikkaan, Rotareihin, jääkiekkojoukkueisiin, ei tässäkään ole mitään arveluttavaa.
Jos ei jakseta olla tuottavia kansalaisia, ei usein jakseta osallistua mielenosoituksiinkaan. Väkivaltaisia mielenosoittajia tämä ei välttämättä koske.