Ei tuota Floridan verotusta sovi vähätellä. Vaikea uskoa, että Yzerman olisi saanut olisi saanut sekä Stamkosia että Kucherovia signattua nykyisillä cap-hiteillä, ellei verotus olisi suotuisaa. Mahdollisuus pelata joukkueessa, jolla on realistiset saumat pelata Cupista seuraavina vuosina, on toki mekoinen houkutin, mutta kyllähän rahalla ammattilaisurheilussa on edelleen todella iso rooli. Harvemmin pelaajat isoja setelipinoja jättävät pöydälle.
Kyllähän tuohon nyt useampi seikka vaikuttaa ihan selkeästi, riippuu varmasti myös pelaajasta kuinka paljon antaa arvoa millekkin asialle. On siellä historiassa kuitenkin Filppulaa, Carlea, Saloa, Callahania, Malonea ja kumppaneita joille on tuutattu ylihintaista lappua. Päälle sitten voidaan puhua, että ennen nyt tätä aikakautta on maksettu ihan markkinahintaisia sopimuksia tai tehty jopa epäedullisia sopimuksia seuran kannalta kuten Stamkos. MSL varmaan se parhaimpiin soppareihin kuuluva kaappaus ennen Yzermanin aikakautta ja Vinnyn sopparista voi nyt olla varmaan aika montaa mieltä, mutta lopultahan sekin osoittautuu todella huonoksi sopimukseksi.
Dallas ja Florida varmaan käyvät verokkeina:
Stamkos 8,5m vs Benn 9,5m
Hedman 7,9m vs Ekblad 7,5m
Bishop 5,9m vs Lehtonen 5,9m
Killorn 4,5m vs Trocheck 4,8m
Strålman 4,5m vs Yandle 6,4m vs Demers 4,5m
Kucherov 4,8m voidaan arvioida vasta seuraavan sopimuksen jälkeen suhteessa vaikkapa Forsbergiin tai Huberdauhun.
Vertaukset eivät toki ole kovinkaan täsmällisiä ja kukin tulkitsee niitä miten haluaa, mutta mielestäni antaa kuitenkin suuntaa. Omasta mielestä näkisin juurikin, että se verotus jää enemmänkin pelaajan hyödyksi. Toki se voi pelaajalle olla yksi houkutteleva seikka, mutta mielestäni esim. Jokinen, Yandle, Demers, Bolland ja kumppanit ovat saaneet vähintääkin reilut sopimukset. En tiedä miten tuon nyt tarkemmin selittäisi, mutta mielestäni pelaajalla on ihan yhtä vahva case käyttää vaikka jotain Kopitarin 10m verokkina kuin Dallasin on ruveta selittelemään kevyempää verotusta. Samalla tavallahan noita edullisia sopimuksia on tehty myös isomman verotuksen piiriin kuuluviin seuroihin ja ihan puhtaita ryöstöjä kuten Crosby, Pacioretty tai Tavares jne. En haluaisi toista seuraa kauheasti syytellä, koska joku kuitenkin tästä ärähtää, mutta mielestäni Hawks on noissa sopimuksissa nimenomaan epäonnistunut ja luottanut ihan liikaa kannujen tuomaan vetovoimaan maksaen samalla jopa ylihintaisia sopimuksia omalle coreporukkalle, toki ovat ansainneet jokaisen pennin. Muistaakseni Chicagokin oli keskiarvoa edullisempi paikka verotuksellisesti.
Tässä jotain vertailua:
No Canada: Higher tax rates ‘erect roadblocks’ for teams trying to entice free agents north of the border | National Post
Nopeasti vielä katsottuna Stamkosin olisi pitänyt saada Torontosta reilu miljoona kaudessa enemmän, Buffalosta 730k ja Detroitissa 560k mikäli tämä laskuri pitää paikkansa. Tuossa ylemmässä jutussa tokin on kuvatekstinä "According to sports tax guru Robert Raiola, even if Steven Stamkos is paid $10-million per year, he would actually take home less annually by playing in Toronto ($4.3-million after taxes and agent fees) than he would in Tampa Bay for only $8.5-million ($4.6-million)." Tiedä sitten mikä on tarkka totuus, mutta mikäähän ei myöskään estänyt Stamkosia tekemästä vaikka Nashvillen kanssa 10m sopimusta ja ottaen palkkana maksimaalisen potin.
Personal Income Tax Rates in NHL Cities | Gavin Group
Mut joo Yzermaniin liittyen ihan miten nyt tulkitsee asiaa ja kuinka paljon haluaa antaa hänelle kunniaa niin on kyllä uskomatonta pitää käytännössä aivan sama nippu kasassa 3 vuotta putkeen.