Voisin kuvitella, että hinta ei sinänsä perustu paperiin, musteeseen tai suoraan siihen asiakirjan laatimiseen käytettyyn työmäärään, vaan osin myös siihen vastuuseen, että asiakirjassa olevat tiedot ovat oikein eikä tarvitse pelätä, että perästä kuuluu?
Paitsi, että issareiden tiedot ovat hyvin usein ihan päin helvettiä. Pankkiajoja ei välttämättä ole tehty päiviin tai jopa viikkoihin ja vastikkeet näyttävät olevan maksamatta, vaikka oikeasti ne on maksettu jo hyvissä ajoin ennen eräpäivää. Sitten saa soitella ja vääntää siitä, että saako asiakas nyt uuden issarin veloituksetta ja onko issarissa virhe vai ei. Totta kai asiakkaan kuuluu saada korjattu isännöitsijäntodistus ilmaiseksi, koska tiedot ovat väärin isännöitsijäntoimistosta johtuvista syistä ja se selviää, kun tekevät ne pankkiajot. Että onhan heillä vastuu tietojen oikeellisuudesta, mutta se milloin tiedot on oikein, voikin olla sitten ihan toinen juttu. Mielestäni pitäisi olla ihan itsestäänselvää, että jos asiakas tilaa issarin, ennen sen laatimista tehdään kaikki toimenpiteet, jotta aineisto kootaan juuri sen hetkisistä tiedoista ja ne ovat oikeasti oikein.
Hyviä isännöitsijöitä on vaikea löytää ja ne, jotka on hyviksi havaittu, ovat usein ylityöllistettyjä. Ja aika usein ahneus vie voiton, joko isännöitsijäntoimistolla tai isännöitsijällä itsellään, jos on päättävässä asemassa, eli kun tulee lisää (liikaa) kohteita, työn laatukin kärsii. Oma varsin kokenut käsitykseni isännöitsijöistä on se, että jos isännöitsijällä on hyvä organisointikyky, maalaisjärkeä ja pelisilmää teknisen ammattitaidon lisäksi ja hän on persoonaltaan miellyttävä ja hänellä on apunaan pätevä toimistohenkilökunta, hän pystyy hanskaamaan montakin taloyhtiötä ja toiminta täyttää ns. hyvän isännöitsijän määreet. Mutta, jos noista parikin tekijää sakkaa, homma ei toimi. Ja aika usein isännöitsijältä puuttuu montakin asiaa tosta listasta ja siksi ammattikunnan maine on mitä on. Osin aiheellisesti, osin vähän aiheetta.
Mutta sekin on sanottava, että myös taloyhtiön hallituksella on joskus suurikin merkitys siihen, miten isännöitsijän kanssa asioiminen sujuu. Jos hallitus on pihalla, mutta vallanhimoissaan kuvittelee tietävänsä kaikesta kaiken, isännöitsijän on vaikea tehdä omaa duuniaan, kun hallitus haluaa kontrolloida kaikkea, myös niitä rutiinijuttuja, joiden hoitamisesta isännöitsijälle maksetaan. Ja kaikkein pahin on sellainen tilanne, missä osakas ja hallitus ovat molemmat kohtuuttomia ja näkemyksissään paitsi erittäin kaukana toisistaan myös isännöitsijän näkemyksistä sekä kumpikin myös totaalisen väärässä. Ainoa asia, mistä ovat yhtä mieltä on se, että isännöitsijä toimii huonosti tai jopa väärin ja on tietysti puolueellinen. Ei kai nämä kovin yleisiä tilanteita ole, mutta ei ennenkuulumattomiakaan.