Päivää
Patteriverkkoon voi lisätä vettä käyttövesiverkosta. Täyttyöventiilli koostuu kahdesta venttiilistä ja niiden välissä olevasta ilmaruuvista. Jos haluan lisätä vettä patteriverkkoon, avaanko molemmat vai toisen vai mites? Saako ilmaruuvista tulla vettä, vaikka molemmat hanat ovat kiinni? Onko kyseinen mötikkä ihan muuta, kuin miltä se näyttää, eli "kaksi venttiiliä peräkkäin ja ilmaruuvi välissä"?
Lämmönvaihdinkin näköjään alkuepräinen, eli 30v vanha. Näyttäisi se hyvin toimivan, kun patterit lämpiävät ja käyttövesi on jotain liian kuumaa 65-asteista, mutta mitenhän moisen hyötysuhde ja taloudellisuus? Kandeekohan noita vaihtaa, ennen kuin rikki menee? OKT siis kaukolämmössä. Säästääkö uuden hinnan kolmessa kuukaudessa lämmityskuluissa?
Ja kun oikein vauhtiin päästiin, niin onko ilmanvaihdon säätö millainen puuha tehdä itse? Varmaan sellainen virtausmittari tarvittaisiin jostain, lainaksi/vuokralle tietty mielellään. Mutta sitten nuo mittaumetodit, eli mitataanko ensin huippuimurin luota joku huippuarvo, kuinka paljon se puhaltaa ulos (dm3/s) ja sitten säädellään huoneistokohtaisesti nuo tulomäärät oikein. Ei kai muuten mitään väliä, mutta olisi mukava saada keittiöstä kärynpoisto tehokkaaksi. Ja näin maallikon järkeen astuisi se logiikka, että jos vessoista ja vaatehuoneesta imetään tosi paljon, niin se on kaikki pois keittiöstä - varsinkin kun vessoihin ja vaatehuoneisiin riittäisi vähempikin. Ja mikä on sitten riittävä, sitä voisi mittailla. Lieskarissa on sitten venttiili joka aukeaa, kun halutaan lieden päältä imeä. Edelliseen kämppään tein itse sellaisen läpän, oli vähän kehno viritys. Nyt on sitten moottoroitu ja ajastettu venttiilli, kyllä on huikea.
Sinänsä tämä itse säätö ei ole vielä ajankohtainen, sillä pitäisi tuo ilmanvaihto nyt saada ylipäätään olemassa olevaksi. Nimittäin kämpässä on koneellinen ilmanpoisto, eli huippari katolla, jota ohjataan lieskarista. Ihan ok, mutta homma jää tähän, eikä korvausilmalle ole mitään reikiä. No tietty takan savupiippu. Tarkoitus olisi vähän reikiä seiniin puhkoa; päätyseinät ovat puuverhoiltuja, joten siihen vaan jollain reikäsahalla, ja peukut pystyyn, ettei osu johonkin palkkiin. Sitten reikiin sellaiset ihme tötteröt, ja niitähän on sitten ties mitä mehiläisvahaisia ja itsestään lämpötilan mukaan säätyviä. Tiiliseinään en rupea mitään reikiä tekemään, joten niihin saa piisata ikkunanpokan rakoon tuunattava rakoventtiiliviritys ja/tai tuuletusikkunan oveen tuunattava pömpeli. Tietty jotain kokemksia näistä jos jollain on.
Lisäksi ullakolla on myös yksi imukanava ja toiseen päätyy puhkottu reikä tuloilmalle. Eikös sinne nyt riittäisi vain reiät molempiin päihin ja imuhormi umpeen? Ullakko on lämmin, mutta ei siellä kyllä asuta. Ja vanha uuni oli sellaista mallia, että se oli liitetty hormiin ja sieltä siis ilmettiin pois jotain höyryjä (vai sittenkin kaikki lämpö?). No se on jo purettu se viritys.