Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Talonrakennus- ja remonttiketju

  • 936 469
  • 4 392

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Bone - Ei se talvirakentaminen mahdotonta ole, riippuu tietenkin talvesta ja työvaiheesta. Näitä "neuvojia" ja "asiantuntijoita" riittää aina mutta moniko niistä on oikeasti itse talvella rakentanut?

Maanrakennustöitä on melko mahdoton keskitalvella tehdä kun maa on roudassa mutta kyllähän esim. puurunkotöitä tekee helposti kuivassa pakkaskelissä. Jos vaan ehdit niin maarakennustyöt teet syksyllä pois alta ja talvella runkoa pystyttämään.

Vaativia työvaiheita talvella ovat erityisesti betonirakentaminen sekä muuraustyöt yms. Nämä työvaiheet vaativat huolellista suojaamista ja lämmittämistä.

Jos talvi on viime vuosien kaltainen niin saat varautua kyllä kuution jos toisenkin lapioimiseen siellä tontilla. Ei sitä pidä väheksyä mutta ei talvi ole mikään este rakentamiselle eikä edes mahdoton kustannusten lisääjä.

Firma tekee kaiken rakentamisen, pohjatyöt tulevat mulle. Maansiirrot ja muut tehtäisiin muutenkin syksyllä. Joten sen puolesta ei ongelmaa.

Joo, tuota lumiaspektia en miettinytkään. Se on totta että kulkuväylät pitää olla kunnossa.

Sitähän tässä vaan miettii että miten iso riski on saada ns. hometalo. Rakennusfirmallahan vastuu siitä on, mutta vituttaahan se jos kohdalle tulee.
Pitänee kysyä vielä tuolta talopaketin edustajalta, että mitä ongelmia lämmityksessä ja suojaamisessa voi tulla.
 

Mas@

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Lassi Etelätalo
Jotenkin tulee ensimmäisenä mieleen raksaporukka, joka purkaa eristekuorman hankeen, josta sitten napsivat jäätyneet villat yksi kerrallaan rakenteisiin ja verhoilua päälle. Jääpuikkojen pituudesta voi sitten päätellä, kuinka paljon yläpohja fuskaa.

Jos talotoimittaja on esim. Muurametalot niin eristevilloja ei käsitellä ulkona lainkaan vaan ne ovat joko rakenteissa valmiiksi asennettuna niiltä osin kuin mahdollista, muuten villapaketit ovat tilaelementin sisällä paketin saapuessa työmaalle.

On tosiaan iso ero (nimenomaan talvirakentamisen suhteen) ottaako mitallistetusta tavarasta talopaketin + timpurit muualta vai talopaketin tilaelementeillä ja heidän omilla asentajilla. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa aikataulu ei juuri muutu kesään verrattuna.
 

Rööri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sama hinta on talvella ja ens keväänä meille. Tiedä sitten että mikä se hinta olisi ollut jos olisi rakentanut tänä kesänä. Voidaan siirtää ens keväälle pystytystä,ja vaikka tehdä pohjat syksyllä.

Alkujaan ei mietitty koska rakennetaan,vaan otettiin eka aika,niin poti olla keväällä valmista. Ois voinut heti aloittaa pihatyöt, ja päästä kesälomalla reissuun.

Nyt joutuisi olemaan pitempään vuokrallakin.


Noh, äläs nyt Boner intoile siellä. Reissun voit toki heittää emännällä koska vaan, mutta matkoja älä hyvin pitkälle ala suunnittelemaan. Veikkaan, että lapioit lohkot hiessä heinäkuussa vielä sepeliä ja kivituhkaa kotisi pihamaalla. Puhumattakaan tuija-aidoista ynnä muista istutuksista. Varaa niitä matkoja sitten vasta tuonnenpana. Sulla on nyt muuta puuhaa muutama suvi tästä tulevaisuuteen.

Tuosta talvikaivuusta vielä sen verran, että tiettyihin maa-aineksiin koukittu kuoppa pysyy pakkasella (roudassa) jopa paremmin kuosissaan kuin esim. syksyllä kaivettu. Bone ei tosin ihan pieneen kuoppaan mutavyöryn sattuessa mene upoksiin, mutta kyllä se kuoppa kestää paremmin pakkasella savimaassa kuin syyssateilla.

Oliko muita putki kourassa savimontun reunalla?
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Meille tehtiin talon perustukset maaliskuussa 2006. Lunta oli tontilla noin 40 cm ja kun urakoitsijan kaivinkone alkoi kaivaa pilareille kuoppaa oli maa jäässä 35 cm syvyyteen ja hileessä n 55 cm syvyyteen. Mutta hyvin tuo 17 tonnin kaivuri teki kahden metrin kuoppia.

Samalla kaivoivat tulovesiputken ja viemäriputken sekä salaojat maihin.

Ainoa pieni jumppaaminen oli, kun valoivat talon alle, meillä on n 80 cm ryömintätila), takan perustuslaatan. Vesi lämmitettiin betonimyllyssä kaasulla mutta hyvin sekin meni.

Itse talo tuli huhtikuulla lohkoina, sen suhteen ei mitään probleemia.

Muuten talvi ja omakotitalo maalla pellon/metsän ympäröimänä on mukavaa harrastusta. Viime talvet ovat menneet hyötyjumpan, eli lumitöiden parissa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Onko kellään kokemuksia ilmastoinnin asentamisesta kerrostalokaksioon? Verkkokaupassa ja muualla olisi myynnissä suht edullisia ilmastointilaitteita mutta minkälainen urakka niiden asentaminen on? Ilmeisesti kondessivedelle pitää olla jokin poistoväylä ja lisäksi pitää varmaan viritellä jokin putki ulos?

Millainen urakka siis kyseessä, pitääkö porata ulkoseinästä läpi jotain vai onko jotain muuta keinoa?
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Ensiksi kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään ja selvittää, saako yhtiössäsi tehdä ko asennuksen. Voipi olla, että siihen on yhtiöllä omia ajatuksiaan, samoin jos tulee ulospäin näkyviä rakenteita tms voi kaupungin rakennusvalvontakin haluta apajille.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Onko kellään kokemuksia ilmastoinnin asentamisesta kerrostalokaksioon?

Niin siis onko kyse ihan sirrettävän jäähdytyskoneen hankkimisesta, vai ulkoyksiköllisen ilma-lämpöpumpun asennuttamisesta?

Ensimainitussa ei tarvita muuta kuin about 100mm halkaisijaltaan olevan poistoputken vetämistä ulos esim ikkunasta tai parvekkeenovesta, tuuletusikkunaan on aika simppeliä tumpuloida suht tiivis kehikko johon poistoputki tulee, ei toki pakollista. Kondenssivedelle oma säiliönsä, joka pitää silloin tällöin tyhjentää. Kuluttavat sähköä n 1kW, ja ovat aika kovaäänisiä, nukkuminen voi vaatia totuttelua, about 50dB. Ei kiinnosta taloyhtiötä. Hintaa 300-500e. Ilmoitettu jäähdytysala on sitten aika optimistinen, ts joutuu huudattamaan yötäpäivää, mutta kyllä nuo puolet ilmoitetusta jäähdyttää aika nopsastikin.

Ilppi sitten vaatii taloyhtiön luvan, ja sellaisen asentaminen voidaan kieltää ilman mitään perusteluja (ulkoseinä ei kuulu osakkaan muutostyöoikeuden piiriin). Ulkoseinälle tulee siis ulkoyksikkö, ja siitä putki (siis ihan pysyvä reikä abou 50mm halkaisijaltaan seinään) sisäyksikölle ja kondenssivesi putkella ulos. Hintahaitari varmaan 400-1000€ ilman asennusta, jota ei kai itse saa tehdä, eikä ihan perusvehkeillä pystykään, vaikka aika simppeli toimenpide onkin. Tällä voi sitten talvella lämmittääkin (no saa tuon siirrettävänkin puhaltamaan kuuma), mutta siinä ei mitään järkeä keskuslämmitystaloyhtiössä ole. Äänihaittaa lähinnä naapureiden parvekkeille. Kiinnostaa rakennusvalvontaa lähinnä Tampereella (jos vielä sielläkään).

Sähkönkulutus ei kustannuksena ole kummassakaan mikään kynnyskysymys, 50 eurolla jäähdyttelee jo yhden kesän hyvinkin.
Minusta ilppi on kerrostalokämppään vähän liioiteltua, mutta tuohan se extra-mukavuutta.
 
Viimeksi muokattu:

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kyse on siis siirrettävästä yksiköstä, tyyliin tämä:

Domesto 9000 BTU / 15-30 m2 ilmastointilaite | Tuotekuvasto | Verkkokauppa.com

Tuo 55db alkaa olemaan jo kyllä aika paljon. Mietin että onko tuosta iloa oikeati yhtään esim. siten että huudattaa iltapäivän/illan niin että kämppä olisi yön viileä?

Ja tuo 15-30m2 ei riitä eli pitää olla järeämpi laitos, aika iso skaala tuossa neliömäärässäkin.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ymmärrän ilp:n asennuksen hyvin esim. Tampereella Tampellan alueen kerrostaloihin. Niissä kun on aina vähintään se 25 astetta lämmintä ja kesällä enemmän.

Kyllä kaukolämpöalueelle rakennetuissa kerrostaloissa pitää viilennys järjestää jotenkin muuten kuin asuntokohtaisilla pumpuilla. Kielletäänhän jatkossa omakotitaloalueillakin lämpöpumppuasennukset jos sattuu olemaan kaukolämmön ulottuvilla.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kyllä kaukolämpöalueelle rakennetuissa kerrostaloissa pitää viilennys järjestää jotenkin muuten kuin asuntokohtaisilla pumpuilla. Kielletäänhän jatkossa omakotitaloalueillakin lämpöpumppuasennukset jos sattuu olemaan kaukolämmön ulottuvilla.

Mutta eikö viilennys vaadi koneellisen ilmanvaihdon kaukolämpö(kaukojäähdytys) alueella? Lämmitys toimii patterien kautta, viilennys tuskin onnistuu niillä?

Tuo jälkimmäinen kohta lienee inhorealistinen näkemys tulevaisuudesta kun kaupungit tuskailevat energialaitostensa pienenevien asiakasmäärien/laskutuksen kanssa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kyllä kaukolämpöalueelle rakennetuissa kerrostaloissa pitää viilennys järjestää jotenkin muuten kuin asuntokohtaisilla pumpuilla.

Tästä voisit antaa jonkin esimerkin. Asia kun kiinnostaa...
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyse on siis siirrettävästä yksiköstä, tyyliin tämä:

Domesto 9000 BTU / 15-30 m2 ilmastointilaite | Tuotekuvasto | Verkkokauppa.com

Tuo 55db alkaa olemaan jo kyllä aika paljon. Mietin että onko tuosta iloa oikeati yhtään esim. siten että huudattaa iltapäivän/illan niin että kämppä olisi yön viileä?

Ja tuo 15-30m2 ei riitä eli pitää olla järeämpi laitos, aika iso skaala tuossa neliömäärässäkin.

Meillä on ollut tuon tyyppinen laite makuuhuoneessa viitisen vuotta. Pitää kohtuullista hurinaa, mutta siihen tottuu nopeasti. Elämäni paras hankinta, viileässä on mukava nukkua.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Meillä on ollut tuon tyyppinen laite makuuhuoneessa viitisen vuotta. Pitää kohtuullista hurinaa, mutta siihen tottuu nopeasti. Elämäni paras hankinta, viileässä on mukava nukkua.

Miten asensitte? Joku asennussetti jolla poistoputki ikkunankautta ulos? Vaatiko kuinka paljon nikkarointia?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Miten asensitte? Joku asennussetti jolla poistoputki ikkunankautta ulos? Vaatiko kuinka paljon nikkarointia?

Meidän laitteessa oli mukana suorakaiteen muotoinen muovilevy, joka laitetaan ikkunan väliin (eli ikkuna vähän auki ja levy tulee karmin ja ikkunapokan väliin) ja tässä levyssä on valmis reikä poistoputkelle. Eli ei tarvinnut nikkarointia, töpseli seinään viileyttä kämppään.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Meidän laitteessa oli mukana suorakaiteen muotoinen muovilevy, joka laitetaan ikkunan väliin (eli ikkuna vähän auki ja levy tulee karmin ja ikkunapokan väliin) ja tässä levyssä on valmis reikä poistoputkelle. Eli ei tarvinnut nikkarointia, töpseli seinään viileyttä kämppään.

Tarkennatko vähän millainen ikkuna teillä on? Itsellä on siis iso ikkuna (karkeasti 130cm korkea, ~170cm leveä) jonka vieressä on sivusaranoitu tuuletusikkuna (130cm x 35cm) joka aukeaa sen verran että ikkunasta saa käden työnnettyä ulos (ehkä 10cm leveä aukko). Tuplalasit sekä isossa että tuuletusikkunassa. En heti keksi miten tuohon saa mitää levyä fiksusti.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Ymmärrän ilp:n asennuksen hyvin esim. Tampereella Tampellan alueen kerrostaloihin. Niissä kun on aina vähintään se 25 astetta lämmintä ja kesällä enemmän.

Suomessahan meillä on sellaiset kelit kesällä, ettei tuo ILP ole välttämätön. Hieman etelämpänä taas pakollinen ja byrokratiakin hieman helpompaa. Terv. Transilvaaniassa +40C varjossa.

Illalla laitettiin sitten ILP päälle ja kaikki ovet ja ikkunat kiinni. Mukavaa nukkua, mutta otti sen 2-3h viilentyä(kämppä 2h+k). Artisti maksaa. Ennen viilennystä pelkät shortsit(vitullinen hiki) ja vitusti kaljaa ja paikallista ponua. Jep. Näillä menimme.

Parin viikon kuluttua samat jampat tulevat mun mökille. Ei ILP, ei mitään helpotusta. Soijat omasta takaa, ei pullosta. Toki mereen voi hypätä.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Miten asensitte? Joku asennussetti jolla poistoputki ikkunankautta ulos? Vaatiko kuinka paljon nikkarointia?

Itse asun puurakenteisessa talossa. Kuppiterällä reikä seinään, peltinen iv-putki reikään, tiivistys uretaanilla (riippuen vähän kuinka tiiviisti putken saa asennettua), aukeava ritilä ulkoseinälle ja se on siinä. Talveksi villaa putkeen ja sisäpuolelle pyöritettävä iv-venttiili.

Yksi vaihtoehto on tehdä vaikka uretaanilevystä levy tuuletusikkunaan ja siihen sitten reikä tuolle poistoputkelle. Joka tapauksessa tuo poistoilmaputki on saatava tiiviisti ulos.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kaukojäähdytys (kaukokylmä). (Linkki energia.fi sivustolle)

Ei ne patterit ihmettele vaikka kuuman sijaan tuleekin viileää vettä.

Kaukojäähdytys käyttää kuitenkin ihan omaa verkkoaan, joka on ainakin Turussa huomattavasti lämpöverkkoa suppeampi, eikä sinänsä lämpöverkkoon juuri sidoksissa kuin saman kaivannon ja omistaja- ja kunnossapitoorganisation sekä hukkalämmön hyödyntämisen kautta.

Kyllä ne patterit kylmää vettä ihmettelee sen verran, että kondenssiongelmat olisivat melkoisia, ja putket ruostuisivat ja rakenteet kostuisivat aika nopsaan. Sanoisinpa, että olemassaolevaan kerrostalokantaan on talon sisäisten muutostöitten kannalta samantekevää onko kylmä tuotettu kiinteistökohtaisesti vai kaukokylmällä. Eli vaatii jokatapauksesa jonkin viileätä nesteestä ilmaan siirtävän konvektorin tai putkituksen (eli ilpin sisäyksikköä vastaava tai koneellisen tulon tapauksessa eristetty tuloputki huoneistoon asti). Huoneistokohtainen laitteisto on tietysti myös vaihtoehto, koska vaikka kokonaisuudessa muut ratkaisut järkevämpiä olisivatkin, jäähdytys ei vielä ole sellainen perustaso, johon asunto-osakeyhtiöissä kaikki (vuokranantajat) olisivat valmiit investoimaan. Turkkilaiskyläfiilishän siitä tulee, jos kaikilla omat pumput on.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tarkennatko vähän millainen ikkuna teillä on? Itsellä on siis iso ikkuna (karkeasti 130cm korkea, ~170cm leveä) jonka vieressä on sivusaranoitu tuuletusikkuna (130cm x 35cm) joka aukeaa sen verran että ikkunasta saa käden työnnettyä ulos (ehkä 10cm leveä aukko). Tuplalasit sekä isossa että tuuletusikkunassa. En heti keksi miten tuohon saa mitää levyä fiksusti.

Meillä on normi kolmikertaiset lasit, korkeus 115 cm. Meidän ikkuna oli sen verran jäykkä, että laitoin levyn ikkunan väliin ja painoin ikkunan sitä vastaan. Ylhäällä ja alhaalle jäi tietysti vähän väliä, mutta kun huone pysyi viileänä tästä huolimatta, en jaksanut ryhtyä Näkkärin kertomaan operaatioon. Sinun on varmasti helpoin tehdä tuuletusikkunaan Näkkärin ehdottama reikä ja ohjata putki siitä ulos. Yleensä noiden mukana tulee myös muovinen putken mallinen kaulus, jonka voit laittaa siihen tuuletusikkunaan.
 

Slibard

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Milläs voisi näppärästi paikata tammilaminaattia, kun laminaatissa ei ole kunnon reikää, vaan ainoastaan siten pinnasta hajonnut, että pinnan alla oleva valkoinen osa näkyy? Eli meillä on laminaattiin tullut valkoinen naarmu, kun siihen on jotain pudonnut. Millään täyteaineella tätä ei pysty korjaamaan, mutta olisiko olemassa jotain ohutta peitekynää tällaisiin tarkoituksiin?
 

Timppa73

Jäsen
Milläs voisi näppärästi paikata tammilaminaattia, kun laminaatissa ei ole kunnon reikää, vaan ainoastaan siten pinnasta hajonnut, että pinnan alla oleva valkoinen osa näkyy? Eli meillä on laminaattiin tullut valkoinen naarmu, kun siihen on jotain pudonnut. Millään täyteaineella tätä ei pysty korjaamaan, mutta olisiko olemassa jotain ohutta peitekynää tällaisiin tarkoituksiin?
Ainakin K-raudassa ja Terrassa olen huomannut olevan parketin ja laminaatin paikkauskittiä olemassa, valmiiksi suosituimmissa väri sävyissä.
 

Kaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Jets, Green Bay, ENCE, Tazen ARTA-viha
Ajattelin testata omaa mielenterveyttä ja ottaa urakaksi maalata noin 20v vanhat mäntyportaat. Väreiksi tulee varmaan askelmiin ruskea ja kaiteisiin valkoinen. Onko kellään palstalaisella kokemusta moisesta ja antaa vinkkejä mitä tulee hommassa ottaa huomioon, jottei tule aivan totaalista ketutusta jossain vaiheessa. Työläshän homma on siitä ei pääse mihinkään.

Sen verran pidän vielä porttia auki, että kysäisen kahdelta maalarilta mitä he veloittaisivat jos allekirjoittanut hioisi pohjat ja maalarille jäisi vain pelkkä maalaaminen.
 

JPx

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, klap-klap klap
Ajattelin testata omaa mielenterveyttä ja ottaa urakaksi maalata noin 20v vanhat mäntyportaat. Väreiksi tulee varmaan askelmiin ruskea ja kaiteisiin valkoinen. Onko kellään palstalaisella kokemusta moisesta ja antaa vinkkejä mitä tulee hommassa ottaa huomioon, jottei tule aivan totaalista ketutusta jossain vaiheessa. Työläshän homma on siitä ei pääse mihinkään.

Sen verran pidän vielä porttia auki, että kysäisen kahdelta maalarilta mitä he veloittaisivat jos allekirjoittanut hioisi pohjat ja maalarille jäisi vain pelkkä maalaaminen.

Been there, done that. Riippuu rakenteesta, mutta suosittelen purkamaan kaiteet jos ovat purettavaa mallia ja vetämään ne läpi höylästä jossain. Tämä siis jos ovat lakatut. Muuten vetäisin vain kevyen hionnan, puhdistuksen ja betolux akvaa muistaakseni kolme kerrosta. Kaiteisiin höylän jälkeen vedin jonkun kalustemaalin. Itse portaat kun piti olla käytössä koko ajan niin piti maalailla aina vaan joka toista porrasta ja antaa kuivua, joten sen verran pitkä prosessi, että en kyllä maalaria harkitsisi tuollaiseen hommaan. Helppoahan tuo sinänsä oli ja lopputulos oikein hyvä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös