Missä on lämpöpumppufoorumi (löytynee googlella?) onko siellä kyseisen kaltaista pohdiskelua?
lampopumput.info/foorumi/
On pohdiskelua, mittaustuloksia, alan ammattilaisia, pellepelottomia ja laitteita peukalo keskellä kämmentä tilanneita. Takuuvarmasti saat asiantuntevat kommentit sieltä.
Joku tuollainen esitys minua kiinnostaisi mutta mitään tuollaisia keskimääräis-laskelmia en ole onnistunut saamaan niistä firmoista joista olen kysynyt. Sen ne toki ovat osanneet sanoa että "maalämpö säästää itsensä X vuodessa". Kai se lause johonkin perustuu vaikkeivat osaakaan sanoa että mihin. Firman asiakaspalvelijat on koulutettu sanomaan kyseinen lause kyselijöille?
Kysymyksesi on täysin relevantti mutta oikeasti hankala yhtälö, jossa on monta liikkuvaa muuttujaa. Asunnon sijainti Suomessa (vaikuttaa ilma-vesi-lämpöpumpun tehokkuuteen, muttei suorasähköön tai maalämpöön), asukkaiden lukumäärä (yksi henkilö voi tuottaa n. 80-100W lämpöä mikä on pois lämmitystarpeesta), sähkölaitteiden määrä (varsinkin tietotekniikka ja viihdelaitteet, kaikki tuottavat sivutuotteena lämpöenergiaa), talon materiaalit lämpöä tallentavina tai vuotavina lähteinä. Nuo nyt ainakin voivat vaihdella melkoisestikin. Miksei myös asunnon tilavuus sillä ilmaahan mitataan kuutioina eikä neliöinä, mitä edelleen näkyy käytettävän mainoksissa. Keskiarvotalo on siis melkoinen mielikuvitusolento ja mikäli sellaista kovin yleisesti käytettäisiin, lopputulokset voisivat olla yksittäisissä kohteissa erikoisia.
Tuolla lämpöpumppufoorumilla on kuitenkin joitain teoreettisia työkaluja, excel-laskureita joilla saman lämpömäärän tuottamista voi vertailla eri lämmitysmuotojen avulla. Se ei siis ota noita kohteittain vaihtelevia muuttujia lainkaan huomioon vaan laskee puhtaasti mitä maksaa/kuinka tehokkaasti voi tuottaa esim. 20 000kWh lämpöenergiaa mitä voisi pitää kuvaamallesi omakotitalolle mahdollisena vuosikulutuksena.
Ilpin ja Ivlp:n tehokkuuteen vaikuttaa olennaisesti pakkaskauden ankaruus. Ilmasta lämpöä nappaavat järjestelmät hyytyvät (tai parhaassa tapauksessa muuttuvat suorasähkölämppäreiksi) tuolla -15 asteen tienoilla vähän merkistä riippuen joten muutakin lämmitysmuotoa on melkeinpä pakko käyttää ehkä aivan rannikkoseutua lukuunottamatta. Takaisinmaksukauden pituus voi siis riippua jostain niinkin arvaamattomasta tekijästä kuin talven pakkasten kovuus. Viime talvi (tammi-helmi) pidensi ainakin omaa jaksoani.
Viimeksi muokattu: