Riippuu varmaan mitä hyötyjä painottaa. Minä meinaan hommata ilpon rintsikkaan öljylämmityksen rinnalle siten, että ylä- ja alakertaan tulee omat sisäyksiköt. Vittuakaan en näistä tiedä, mutta kuvittelen hyödyiksi mm.
- Öljyn rinnalla 100-varmasti säästöä
Säästöä ja säästöä. Useimmat mieltävät tämän siten että heti ensimmäisistä päivistä alkaen öljyä kuluu lämmitykseen vähemmän. Onhan se kulutuksen vähenemistä ja ehkä luontokin kiittää (varsinkin jos Ilpin käyttämä sähkö on vihreästi tuotettua). MUTTA, näissä ruusunpunaisissa laskelmissa ei yleensä ole tehty laskelmaa jossa eritellään laitteen hankinta- ja asennushinnan kuoletus, laitteen väistämättömät huoltokustannukset sekä laitteen syömä sähkö. Hankintahintahan (heiluu asennettuna 1500-2000e maastossa, poislukien Ultit ym. postimyyntilaitteet) on periaatteessa monen vuoden etukäteen maksettu öljylasku, joten se oikea säästäminen alkaa vasta hamassa tulevaisuudessa, JOS laite vielä silloin on kunnossa. Omat tarkat laskelmat romahtivat öljyn hinnan putoamisen myötä ja näillä näkymin säästäminen alkaa 6. toimintavuodella. Siihen saakka vanhalla öljyjärjestelmällä olisi päässyt halvemmalla. (Peruste: hankinta + asennus 1850, ILP vuosisähkö 4500kWh á 9snt). Kuoletusta toki nopeuttaisi öljyn hinnan palautuminen "normaalille tasolle".
- Tarvittaessa ilman jäähdytys
Totta. Muutamana päivänä kesässä tarpeellinen. Normikesän jäähdytyskulut noin 40-50e.
Ei. Toimii ainoastaan viilennyksen yhteydessä mikä käytännössä tarkoittaa huoneen lämpötilan pudottamista 19 asteeseen jotta ilman kosteus alkaa pisaroitua poistettavaksi. Harva jaksaa tuota viilennystä.
- Ilman puhdistus. Yritän itse valita nimenomaan jonkun super-vammais-astma-allergia -mallin
Kyllä, ja toimii erittäin hyvin. Suodattimiin kertyy melkoisesti pienhiukkasia ja pölyä jonka aikaisemmin on hengittänyt keuhkoihinsa. Myös takka tuottaa paljon hiukkasia. Eri asia sitten on se onko sisäilman "desinfioiminen" pidemmän päälle terveellistä vaiko päinvastoin allergisoivaa, kuten tiedeuutisista on saanut lukea.
- Ilman kierrätys. Tasaa siten mm. takan lämmitysvaikutusta.
Ehkä. Ilmeisesti kaikki mallit eivät kuitenkaan sovi takan kanssa toimimaan (siitä lisää tuolla pumppufoorumilla). Edukkaampi ratkaisu on asentaa pelkkä puhallin takan ilmaa kierrättämään. Mistä toki syntyy vedon tunne huoneeseen ja siitä taas harva pitää.
- Lämmittää ihan oikeasti, jos vaikka öljypoltin prakaa.
Ehdottomasti ja se tärkein pointti koko härvelin hankkimiseen. Oma ilppi kuluttui vuoden aikana 4500 kWh sähköä ja tuotti sillä arviolta noin 11kWh lämpöenergiaa. Lämmöstä siis n. 7000kWh tuli pihalta, mikä vastaisi noin 800 litran öljykuormaa.
Tärkeää on yhteispelissä öljykattilan kanssa se, että lämmityksen päävastuu annetaan Ilpille ja öljy vain paikkaa sen puutteita (ei yllä sokkeloisen talon joka nurkkaan). Tätä kysyttäessä ainakaan öljyhuoltomiehet eivät ole oikeita kavereita vastaamaan, sen olen jo oppinut. Öljyn säätölaitteen virittäminenkin pitää ottaa testattavaksi sillä vanhoilla (ulkolämpötilan) säätökäyrillä ei pääse hyvään lopputulokseen Ilpin myötä.
Käytännössä edelleen myös asuinpaikka vaikuttaa Ilpin lihaksiin. Etelä-suomen lauhkeat talvet (0- -15) ovat sille erittäin otolliset, kun taas Lapissa -20 - -35 asteen pakkasetkin kuuluvat normitalveen ja tällöin on parempi pistää pumppu kiinni ja lämmitellä muilla tavoilla.
Pikkupakkasilla Ilpin ulkoyksikkö tuottaa huomattavan määrän sulatusvesiä, joiden käsittely on oikeasti syytä miettiä etukäteen. Vettä tulee pahimmillaan ämpärillinen parissa kolmessa päivässä. Jaettuna muutamalla kuukaudelle, siitä voi kasvaa melkoinen jäävuori talon seinustalle, mikä taas sulaessaan aikanaan ei varmaan ole kiva kosteusrasitus rakenteilla ja puolestaan jos ei sitä yhtään pienennetä talven aikana, voi jopa kaataa/vääntää Ilpin pois paikoiltaan. Vettä joutuu siis keräämään astioilla ja kuljettamaan pois seinän vierestä. Tai vaihtoehtoisesti rakentamaan poistoviemäröinnin johon on pakko asentaa myös sulatusvastus (ja tämähän luonnollisesti heikentää sitä säästöpotentiaalia sillä se syö tehokkaasti sähköä).
Pumpun äänekkyyttä ei pidä arvioida hiljaisimmalla säädöllä (jonka mukaan ne on ilmaistu esitteissä) vaan vähintään keskimmäisellä puhallusnopeudella, sillä tämä on kuitenkin se mitä pitää lämmityksessä talvella käyttää (jos haluaa lämmön myös siirtyvän huoneessa).
Pellepelottomuutta Ilpin kanssa eläminen kyllä edelleen vaatii. Ihan huoleton ja helppokäyttöinen se ei ole, siis jos sitä säästöä haluaa mahdollisimman tehokkaasti laitteesta. On siitä arvioita heitetty kuinka monessa kodissa Ilppi on lähinnä koristeena pörisemässä...