Jassoo, uusi aktiivi-malli on sitten mennyt läpi eduskunnassa. Ajatuksen tasolla tuo on ihan ookoo, mutta toteutus tuntuu olevan aivan hanurista. Ilmeisesti TE-keskukset eivät tule saamaan mitään ylimääräistä rahoitusta tarvittavien koulutusten järjestämiseen, ja kaikki fyysinen jumppa oksennetaan kela:lle sekä työttömyyskassoille. Jonkun arvion mukaan kassat tulevat tekemään noin miljoona uutta päätöstä vuositasolla. Ely-keskuksen
lausunto avaa ihan kiitettävästi tuon lain tuomia ongelmia.
Myös perustuslakivalionkunta on antanut oman
lausuntonsa laista, eikä pidä sitä läheskään ongelmattomana.
Itse pidän tuota toimintaa oikeastaan täysin vastuuttomana, koska suomalaisilla ei mielestäni ole maantieteellisistä eroista johtuen, tasapuolista mahdollisuutta saada edes osapäiväistä työtä, saati sitten saada TE-keskusten tarjoamaa koulutusta.
Samaan lopputulokseen olisi varmasti päästy karsimalla ylimääräistä byrokratiaa, joka kohdentuu pätkätyöllisten toimeentuloon. Tässä peräänkuuluttaisin ns. ruotsin mallia, missä suhteellisen joustavasti voit tehdä töitä, työttömyysrahaa leikataan vain samassa suhteessa ansiotulon kanssa.
Nythän ilmeisesti käy niin, että ne kenen toimeentuloa leikataan, joutuvat asiakkaiksi muilla kelan luukuilla, mikä vain lisää byrokratiaa.
Toinen ongelmakohta on sitten ihan fyysisen työn löytäminen. Miten kohdellaan ihmisiä, jotka ovat toistaiseksi voimassaolevalla sopimuksella työssä, mikä on luonteeltaan "tarvittaessa töihin kutsuttava". Miten kohdellaan ihmisiä, jotka eivät voi itse vaikuttaa omien työvuorojensa määrään ? Työtuntien määrä kuukaudessa voi olla kaikkea nollan ja sadan väliltä, ilman että siihen vaikutat millään tavalla. Samalla kuitenkin työnantajat koittavat estää työskentelyn samaan aikaan muille työnantajille. Tähänkin on koitettu saada aikaan jotain pelisääntöjä, mutta yllättäen hallituspuolueita tämä ei juurikaan ole kiinnostanut.
VMP.