Intressi on varmasti pitää (ainakin pienten) liigaseurojen puolta, joten siinä mielessä hänen paikkansa on perusteltu. Mutta ollessaan noin näkyvä keulakuva sarjalle julkisesti, hän omalla ylimielisellä esiintymisellään on jo aiheuttanut selkeää mainehaittaa Liigalle. Ei se pitkässä juoksussa ole osakkaiden etu, kun sarjaa käsitellään julkisuudessa lähes jatkuvasti vain negatiivisessa valossa. Itseänikin ärsyttää jatkuva paskassa vellominen, koska Liiga on oikeasti paljon mainettaan parempi tuote. Mutta miten saadaan julkinen keskustelu kääntymään positiivisempaan suuntaan? Vaihdetaan Hiltunen toimijaan, jolla ei ole noin räikeää sidonnaisuutta johonkin seuraan, ja joka kommunikoi paremmin, tällöin Liigan julkisuuskuva puhdistuu kerrasta. Samalla se olisi viesti ulospäin, että nyt aletaan oikeasti tekemään töitä sen eteen että jokin muuttuu.
Hiukan ihmetyttää ketjun vaatimus näin reaalimaailman näkökulmasta. Kuka se toimija olisi, joka antaa Hiltuselle potkut ja miksi?
Asiantuntija tylynä: nykyinen SM-liiga on kilpailulain vastainen – ”Olen yksiselitteisesti sitä mieltä”
Jääkiekon Pelaajayhdistys uhkaa SM-liigaa oikeudellisilla toimilla, jos uutta, varmasti lainmukaista, sarjajärjestelmää ei rakennetta kolmikantaneuvotteluissa Pelaajayhdistyksen, SM-liigan ja Suomen Jääkiekkoliiton kesken. Urheiluoikeuden asiantuntija ja asianajaja Matti Huhtamäki näkee nykyisen...www.mtvuutiset.fi
Tossa urheiluoikeuteen erikoistuneen asianajajan näkemys siitä, miksi Liiga on kilpailulain vastainen
Miten peritään tuloista, jos nousija tekee ensimmäiset vuotensa tappiota? Ei siinä mitään sateenvarjopuskuriakaan maksella.- Liigapaikan pois luovuttavalle seuralle ei makseta miljoonia. Sama korvaus, kuin konkurssissa. Käytännössä jama on yhtä surkea. Ja kumma on luovuttajaa palkita miljoonilla.
- Osakkeen hintaa lasketaan vähän (esim 2.5 miljoonaa) ja maksuaikataulu samankaltaiseksi, kuin aiemmilla nousijoilla. Eli 5 vuotta ja tuo peritään tuloista. Eli ei tarvitse ottaa velkaa.
- Konkurssin tapauksessa maksettava summa on aina luokkaa Espoo 200-300k
- Karsinnoissa putoavale seuralle maksetaan "sateenvarjorahaa" puolet osakkeen hinnasta (tai siittä osuudesta osakkeen hintaa, mitä on "maksanut").
Esim. TV-raha. Pidätetään osa siitä tuohon maksuun.Miten peritään tuloista, jos nousija tekee ensimmäiset vuotensa tappiota?
Tulot ja voitot on kaksi eri asiaa. TV-raha on tuloa. Lipputulot on tuloa, sponsoritulot on tuloa. Jokaisella liigaseuralla on tällä hetkellä tuloja miljoonia. TV-rahasta se on tietysti helpoin periä koska Liiga tulouttaa TV-rahan seuroille. Eli Vähennetään suoraan tuloutettavasta osuudesta.Miten peritään tuloista, jos nousija tekee ensimmäiset vuotensa tappiota? Ei siinä mitään sateenvarjopuskuriakaan maksella.
Miten peritään tuloista, jos nousija tekee ensimmäiset vuotensa tappiota? Ei siinä mitään sateenvarjopuskuriakaan maksella.
Eikä kukaan nykyinen seura tee hallaa itselleen luopumalla osakkeen määritetystä arvosta, koska se on luultavasti joillakin sidottu lainoihinkin yms. Puhuminen siitä, että luovuttaja vain suostuisi jättämään puolet määrätystä osakkeen arvosta pöydälle on haihattelua. Omistajien kannalta tuossa järjestelyssä ei ole mitään järkeä.
Liigakaan tuskin tuota rahaa voi hyvää hyvyyttään antaa, joten jos joukkue (vastoin odotuksia) onnistuisi sätkimään liigassa, niin liiga ei maksaisi joukkueelle mitään tukea (kuten tähän asti on tehty) ja lisäksi pidättäisi nuo TV-rahat noin 3-4 vuotta, sillä tuskin Liigakaan niitä koroitta lahjoittaisi, joten nousvan joukkueen pitää todellakin onnistua lipunmyynnissä, sponsorihankinnassa ym, jotta ei sitten ala sillä pankkilainalla (jota ei luultavasti edes saa tuossa tilanteessa) rahoittamaan joukkuetta. Lopulta siis kysymys on vain siitä, että mihin se velkaraha käytetään. Mutta kyllä, tämä olisi tapa tehdä se nousevalle joukkueelle helpommaksi, mutta tarkoittaisi esim sitä, että säilyessään jotenkin mystisesti liigassa, joukkueen TV-raha jyvitetään tippuvalle seuralle sinne mestikseen useamman kauden ajan, jos seura ei nouse. En usko nimittäin, että liigaa voidaan velvoittaa velkaantumaan nousevan joukkueen sijaan. Mielenkiintoiseksi menee.Tulot ja voitot on kaksi eri asiaa. TV-raha on tuloa. Lipputulot on tuloa, sponsoritulot on tuloa. Jokaisella liigaseuralla on tällä hetkellä tuloja miljoonia. TV-rahasta se on tietysti helpoin periä koska Liiga tulouttaa TV-rahan seuroille. Eli Vähennetään suoraan tuloutettavasta osuudesta.
Se olisi huomattavasti parempi tapa maksaa osake osamaksulla kuin pankkilainan ottaminen.
Summa on kyllä iso kun suhteuttaa sen siihen että joillain viime vuosikymmenellä nousseilla seuroilla on vieläkin osa siitä 1,8 miljoonan osakkeesta maksamatta (Liigalle siis on maksettu mutta pankkilainalla jota ei ole maksettu) vaikka saivat osamaksulla lyhennellä ja saavat nytkin joka kausi sen 1,25 miljoonaa TV-rahaa + osingot päälle.
Entä jos liiketoiminta ei ole voitollista? Silloinhan pankkiin on mentävä joka tapauksessa hattu kourassa.Tulot ja voitot on kaksi eri asiaa. TV-raha on tuloa. Lipputulot on tuloa, sponsoritulot on tuloa. Jokaisella liigaseuralla on tällä hetkellä tuloja miljoonia. TV-rahasta se on tietysti helpoin periä koska Liiga tulouttaa TV-rahan seuroille. Eli Vähennetään suoraan tuloutettavasta osuudesta.
Se olisi huomattavasti parempi tapa maksaa osake osamaksulla kuin pankkilainan ottaminen.
Summa on kyllä iso kun suhteuttaa sen siihen että joillain viime vuosikymmenellä nousseilla seuroilla on vieläkin osa siitä 1,8 miljoonan osakkeesta maksamatta (Liigalle siis on maksettu mutta pankkilainalla jota ei ole maksettu) vaikka saivat osamaksulla lyhennellä ja saavat nytkin joka kausi sen 1,25 miljoonaa TV-rahaa + osingot päälle.
No siihenkin löytyy monia erilaisia toimintamalleja. Esimerkkejä löytyy ihan Liigan sisältä. TPS, SaiPa, Jukurit, Lukko.... Kaikille on myönnetty liigalisenssi joka vuosi ainakin tähän mennessä.Entä jos liiketoiminta ei ole voitollista? Silloinhan pankkiin on mentävä joka tapauksessa hattu kourassa.
Niin on, mutta nimenomaan nykyisten seurojen ja niiden omistajien, eikä niiden, jotka haluaisi ns. ulkopuolelta tulla ottamaan oman palansa kakkua.Minusta ylipäätään Liigan tehtävä on tukea Liigaseurojen taloudellista onnistumista eikä olla torppaamassa sitä. En nyt tarkoita että Liigan pitäisi maksaa seuroille enempää kuin mitä niille TV-rahoista yms kuuluu vaan muilla keinoin kuten esimerkiksi markkinointiyhteistyöllä.
Määräävässä markkina-asemassa olevana Liigalla on velvollisuuksia myös muita kuin omia osakkaitaan kohtaan. Eurooppalaiseen urheiluun kuuluu sarjanousut ja tippumiset. Liigan tulisi rakentaa sellainen malli missä sekä putoaminen että nouseminen olisi mahdollista ja taloudellisesti kestävää. Molempiin suuntiin.Niin on, mutta nimenomaan nykyisten seurojen ja niiden omistajien, eikä niiden, jotka haluaisi ns. ulkopuolelta tulla ottamaan oman palansa kakkua.
Siihen kai se osaltaan tuo osakkeen maksaminen perustuukin, vaikka se ristiriitaisia tunteita herättääkin. Eli kyllä tässä saa vielä miettiä miten se tullaan toteuttamaan jatkossa, sillä se liigankin ylimääräinen raha tulee pääosin niistä, tv-soppareista, mainostuloista sekä varmaankin niistä otteluista (joiden osalta en tiedä, että saako muuta, kuin -oliko puolivälieristä alkaen- tulevat tuotot.Määräävässä markkina-asemassa olevana Liigalla on velvollisuuksia myös muita kuin omia osakkaitaan kohtaan. Eurooppalaiseen urheiluun kuuluu sarjanousut ja tippumiset. Liigan tulisi rakentaa sellainen malli missä sekä putoaminen että nouseminen olisi mahdollista ja taloudellisesti kestävää. Molempiin suuntiin.
Siihen kai se osaltaan tuo osakkeen maksaminen perustuukin, vaikka se ristiriitaisia tunteita herättääkin. Eli kyllä tässä saa vielä miettiä miten se tullaan toteuttamaan jatkossa, sillä se liigankin ylimääräinen raha tulee pääosin niistä, tv-soppareista, mainostuloista sekä varmaankin niistä otteluista (joiden osalta en tiedä, että saako muuta, kuin -oliko puolivälieristä alkaen- tulevat tuotot.
Edelleenkään en tässä kohtaa vertailisi muiden maiden tilanteeseen, koska rakenee nyt on mikä on, ja se varmaan jossakin kohtaa -jopa liiton toimesta- tällaiseksi nähtiin parhaaksi luoda, ja nyt purettaessa täytyy olla jörki mukana, sillä meillä ei tosiaankaan voida puhua mestiksen olevan edes lähelläkään samalla tasolla, kuin esim, usein vertailuna käytetyssä Ruotsissa.
Edelleenkin ainoa kilpailua rajoittava instanssi lienee liitto. Oli sitten kotimainen tai ulkomainen. Tulee mielenkiintoinen lakimiesten taistelu tästä keissistä, jos oikeuteen päätyy. Itse asiassa se olisi ihan hienoa, koska parhaassa tapauksessa romahduttaisi koko paskan hyväksi aikaa.Osakkeesta maksaminen ei tarvitse olla kytköksissä liigassa pelaamiseen. Liiga ja varsinkin alemman kastin huonosti taloudellisesti hoidetut liigaseurat johtajineen (Hiltunen) haluavat heti miljoonittain rahaa, jos tippuisivat tai pudottautuisivat alemmas Mestikseen. Mitään liiketaloudellista tai järkevää perustetta sille ei ole, eikä se todennäköisesti ole kilpailuoikeudellisesti sallitua.
Tottakai se vertaus pitää tehdä ja olisi pitänyt tehdä jo vuosikymmeniä sitten. On suorastaan käsittämätöntä kilpailuviranomaisilta (KKV tai komissio), etteivä ne ole tutkineet aiemmin tätä kartellia. Eurooppalaisessa urheilussa vapaan kilpailun merkitys on aivan keskeinen, eikä suljettuja sarjoja siksi ole muualla.
Niin... EU kilpailulainsäädännön mukaan kilpailutilannehan on Liigan osalta vs. SHL, DEL, NLA (kyllä, Sveitsi on mukana näissä) ja Extraliiga, ei niinkään Mestis tai Allsvenskan. Tietty joku voi nähdä paikallisena kilpailunrajoittamisena, mutta EU urheilun "whitepaper" mukaan kilpailusäädökset koskevat vain ammattilaisarjoja ja -urheilua ja sellaiseksi ei Suomesta kaiketi lasketa kuin Liiga.. ei edes Veikkausliigaa.Toki liiga on hyvin vahvassa asemassa mahdollisia kilpailevia sarjoja vastaan, mutta ei kai se mahdotonta ole. Tästä tulisi mielenkiintoinen keissi, kun vedettäisiin mukaan kaikki maailman liitotkin, että ovatko kilpailua rajoittavia.
Allsvenskanhan lienee ihan täysin ammattilaissarja, tai näin olen ymmärtänyt. Ja juuri lukemani haastattelun pohjalta selvisi, että siellä pelaajabudjetitkin pyörivät jossakin parissa millissä, ja sillä halvimmalakin joukkueella se on 600K.Niin... EU kilpailulainsäädännön mukaan kilpailutilannehan on Liigan osalta vs. SHL, DEL, NLA (kyllä, Sveitsi on mukana näissä) ja Extraliiga, ei niinkään Mestis tai Allsvenskan. Tietty joku voi nähdä paikallisena kilpailunrajoittamisena, mutta EU urheilun "whitepaper" mukaan kilpailusäädökset koskevat vain ammattilaisarjoja ja -urheilua ja sellaiseksi ei Suomesta kaiketi lasketa kuin Liiga.. ei edes Veikkausliigaa.