Tähtien Sota Disneylle – Jedien todellinen paluu

  • 535 031
  • 3 315

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Lupaavan näköinen traileri, vaikka niinhän ne on (melkein) aina. Tykkään tuosta synkän tummasta värimaailmasta.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Itse haluan uskoa, että jos tykkäsi Rogue Onesta, niin tykkää myös tästä. Sama ohjaaja vetämässä projektia ja haastiksen perusteellakin lupaa aikuismaisempaa sisältöä.
Tämä Rogue Onen tyyppinen Star Wars uppoaisi juuri itselle parhaiten. Vähän synkempää ja aikuisempaa, mutta kuitenkin vielä sitä satu-efektiäkin mukana sekä ripaus huumoriakin. En tästä viitsi kuitenkaan nillittää yleisesti, koska tuo vähän lapsekkaampi meno on kuitenkin sitä alkuperäistä.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Odotukset olisivat ihan hyvät, jos Book of Boba Fett ja etenkin Obi-Wan Kenobi olisivat olleet edes "ihan jees"-tasoisia sarjoja. Eivät olleet, joten ei Andoristakaan uskalla mitään odottaa.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Disney+:ssa on mielenkiintoinen dokumentti Light & Magic. Se kertoo Industrial Light & Magicista. Olen katsonut nyt 2,5 jaksoa, kahdessa ensimmäisessä luodaan erikoistehosteet Episode IV:ta varten suunnilleen tyhjästä. Kolmannessa jaksossa kerrotaan sitten Imperiumin vastaiskun tekemisestä.
Myöhemmissä jaksoissa on ilmeisesti muutakin kuin Star Warsia.
Kaikenlaista saatiin aikaan jo ennen CGI:täkin!

Edit:typoja
 
Viimeksi muokattu:

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jos kiinnostaa miten Obi-wan Kenobi-sarja olisi toiminut 2,5h elokuvana niin netistä löytyy googlettamalla fanin tekemä Patterson Cut, joka tiivistää tarinan kompaktimpaan mittaan. Yllä tubevideo asiasta, suoria linkkejähän epävirallisista faniediteistä tuskin tänne saa jakaa.
Sain vihdoin kärsittyä läpi nuo 6 jaksoa. Aika lailla kaikki Star Wars-kama on tullut katsottua, siksi tämäkin piti suorittaa.

Vahva spoilerivaroitus! Älä lue eteenpäin jos haluat välttyä niiltä!

Leffana tämä olisi voinut toimia, mutta silti tuntuu, että 1,5h olisi ollut parempi kesto. Tuolla oli paljon sellaisia täysin turhia luuppeja yms., jotka olisi voinut unohtaa - kuten pikku Leian toinen kidnappaus ja pelastusoperaatio. Sarjana tämä oli ehkä surkeinta mitä olen ikinä loppuun asti katsonut. Ja tämä ei ikävä kyllä ole edes liioittelua. Kuvallisesti kaunis ja potentiaalia oli valtavasti, sen takia tämä ehkä saikin niin turhautuneeksi.

Pahis. Tarina on vain niin hyvä kuin sen pahis, koska se asettaa sarjalle jännitteen. Pahiksen ei täydy olla aina ihminen. Se voi olla myös vika päähenkilössä tms. Tässä tarinassa oli oikeastaan kolme pahista. Sisäinen pahis oli jonkinlainen Obi-Wanin sisäinen epävarmuus, joka häiritsi hänen jedi-voimiaan, joka sitten parani itsestään kuunnellessa 8-vuotiaan puisevia lässytyksiä. Aktiivipahis oli ilmeisesti lapsien perässä ravaava Reva, joka ei nyt oikeastaan ollut nasse-setää pelottavampi tapaus, ja lopulta olikin jonkinlainen hyvis... ilmeisesti, jonka takia hahmo ei milloinkaan ollut kovin uhkaava. Ja sitten se iso pahis taustalla Darth Vader, joka esiteltiin alkuun hyvin tehokkaasti, mutta melko pian käy selväksi, että se pelkkä fiksaantunut idiootti, jota kiinnostaa vaan Obi Wanin kanssa leikkiminen - ei edes tappaminen, koska sillä on niin monta mahdollisuutta siihen.

Mitä tässä sarjassa pitäisi siis oikein jännittää? Kuka tässä on oikeasti uhattuna? Kapinalliset? Vader voisi tuhota koko kapinan, mutta päättää jahdata Kenobia sen sijaan... ja vieläpä itse henkilökohtaisesti. Viimeisessä jaksossa kiteytyy oikeastaan koko sarjan typeryys, kun pitää olla uhkaava, mutta mitään ei oikeastaan voi tehdä, ettei kaanoni järky. Tähtihävittäjä jahtaa ja tulittaa sitä kapinnallisten pikku alusta, joka on aika lailla toivonsa menettänyt (omien sanojensa mukaan). Kenobi hyppää pikkualukseen ja lähtee painelemaan kohti planeettaa. Mitä tekee Vader? Se käskee tähtihävittäjän jahtaamaan Kenobia ja jättämään kapinalliset rauhaan, vaikka voisi nujertaa kapinan lopullisesti. Mutta samaan aikaan se ei oikeastaan halua tuhota Kenobin alusta (vaikka ampuukin sitä tähtihävittäjällään????), koska ilmeisesti se janoaa sitä henkilökohtaista miekan heiluttelua hänen kanssaan, eikä se siksi lähetä esimerkiksi Tie Fighter-laivuetta tuhoamaan sitä pikku purkkia, vaan odottelee ja hyppää lopulta omaan alukseensa ja lähtee Kenobin perään alukselle. Miksei hän hyppää heti alukseensa ja lähde itse Kenobin perään, antaen tähtihävittäjän räjäyttää sen kapinallislaivan, joka on viittä vaille kypsä? Ja vaikka Vader olisi itse niin fiksaantunut Kenobista, ettei näe selkeästi, se hänen vieressään oleva inkvisiittori tuskin on niin idiootti, ettei tajua isossa tähtihävittäjässä olevan tarpeeksi aluksia posauttaa molemmat purkit atomeiksi. Tämä on selkeä tekijätahon kämmi.

Mutta jos sivuutetaan pahiksen ja jännitteen puuttuminen, ja keskitytään itse tarinaan. Mistä se kertoo? Itse sanoisin sen kertovan siitä kuinka Obi-Wan sai voimansa takaisin ja tuli Jediksi jälleen. Miksei tarinan juoni keskity tukemaan tätä aspektia myös jännitteen kautta? Juoni pyörii aika lailla sen parissa, että Vader jahtaa Kenobia, ja jos hän ei saa voimiaan takaisin, hän saattaa onnistua siinä. Mutta kaikki tietävät jo etukäteen, ettei Vader tapa Kenobia, joten Kenobilla ole katsojien silmissä isompaa epätoivoa saada voimiaan takaisin. Tiedämme myös, ettei Leialle ja Lukellekaan käy mitään, joten... Where's the beef? Mitä sitten jos Kenobi ei saa voimiaan takaisin? Eikös se kuitenkin asustele erakkona siellä aavikolla?

Jos itse tekisin tarinan Obi-Wan Kenobista, joka yrittää löytää takaisin Jediksi, loisin ensi alkuun jotain, jonka puolesta katsoja voi jännittää - esimerkiksi sympaattisen yhteisön, jota imperiumi uhkaa, jonka selviytymistä emme kaanonin takia voi pitää itsestään selvyytenä. Tekisin myös selväksi, että Obi-Wan on ainoa joka voi yhteisön pelastaa, mikäli saa voimansa takaisin. Ja saadakseen voimansa takaisin lähettäisin Obi-Wanin jonkinlaiselle "questille", jossa hän joutuu törmäyskursille Vaderin ja oman menneisyytensä kautta. Vaderille antaisin muutakin motiivia kuin typerän kissa-hiiri-leikin Kenobin kanssa, jolloin hänestä tulisi ehkä oikea uhka ja antagonisti sarjalle. Ja tässä olisi oikeastaan se runko, johon sitten tiputtelisin Star Wars-fanaatikoille erilaisia jyväsiä mukaan. Dramaturgin näkökulmasta en osaa sanoa mitä käsikirjoittajat ja muut taustajoukot ovat hakeneet kyhätessään näitä erilaisia juonikuvioita.
 

Nosebleed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, San Jose Sharks

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo

“When I was up at bat, I really swung at the ball.”

Pallo vain lähti mailasta hirveellä takakierteellä sivulaittomana pöpelikköön.

Toisaalta ite oon kääntynyt siihen näiden viimeisimpien kalkkunoiden myötä (Episodi 9, Obi-Wan, Boba Fett) siihen, että ehkä Rianilla oli sittenkin pointti koko touhussaan. Paskaks vaan kaikki ja fressi startti.
 

Randalf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slava Ukraini
Ite olen edelleen mielelläni The Last Jediä puolustamassa!

Onhan siinäkin ongelmansa, mutta ei niitä nyt ihan niin hirveästi enempää siinä ole kuin monissa muissakaan Star Wars -leffoissa keskimäärin. Grumpy Old Man Luke on mainio ja oli kiva, että leffa edes yritti tarjoilla uutta kulmaa myös sarjan mytologiseen olemukseen (sen dualistisen voima-maailmankuvan sorkkiminen), jonka Luke mielestäni aika hyvin perustelikin historian virheiden toistamisella. Force Awakens oli eheämpi ja tasaisempi, muttei läheskään yhtä mielenkiintoinen tai särmikäs. Johnson ei lähtenyt tekemään tekemään pastissia jostain aiemmasta leffasta, vaan yritti viedä saagaa uuteen suuntaan. Ymmärrän toki, ettei tää ihan kaikille maistunut. Aika monen kritiininkin tän leffan osalta ymmärrän ja jopa allekirjoitan, vaikka itselleni Last Jedi maistuu näistä uusista parhaiten ja on varsin korkealla, ellei jopa ihan kärkikahinoissa koko saagankin osalta.

Jos ei muuta, niin audiovisuaalisesti leffa oli upea ja esimerkiksi punainen väriteema tosi näyttävä. Ja kaikesta faneja ärsyttäneestä juttujen härkkimisestä ja sorkkimisesta huolimatta nostalgiakorttikin pelattiin mielestäni ehkä upeammin ja ennenkkaikea tyylikkäämmin mitä Abramsin leffoissa: Luken ja Yodan kohtaus The Last Jedissä on fantastinen!
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Se että Ruin Johnson on edellen tota meiltä ei yllätä.. mutta vastuuhan on nimeomaan Kennedyn, joka ei pitänyt huolta minkään näköisestä kokonaisuuunnitelmasta trilogian suhteen vaan tehtiin sitä sun tätä ja kukin oman mielensä mukaan...
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mandalorian season 3 traileri

Lisäksi Tales of the Jedi traileri.. joka tulee jo lokakuun 23 päivä. Tämä siis CloneWars animaationa toteutettu, ainkain trailerin perustella erittäin mielenkiintoinen, lyhytelokuva setti. Nuori Dooku, lapsi ja nuori Ahsoka, nuori GuiGon jne. Ja kohtaisikohan Ahsoka kirjastaan tutun inkvisiittorin?
EDIT: niin tosiaan tossa trailerissa on Yaddel!

 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Katoin vihdoin ObiWan dokkarin "a Jedi's return"

Oli erilainen kuin aikaisemmat behind the scenes dokkarit, joissa kerrottiin sarjan tekemisestä tässä lähinnä selostettiin tarina vaan uudestaan.. puhkiselitetään.. ehkä Mcgregor ja Chow halus selitellä? En tiä, huonoin näistä sarjadokkareista.

Toki Hyden oli kiva nähdä aidosti innostuneena roolistaan...
 
Suosikkijoukkue
Nykäskylän ylpeys, Bunch of jerks
Nostetaan ketju framille. Andor tipahti tänään, ja on kyllä hemmetin kova.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Andor

Ensimmäinen jakso.. Siis joka oli pilkottu kolmeksi puolentunnin "jaksoksi" mutta oli siis yksi tarinakaari. BBY 5 on ajanjakso ja maailma kuvaus on hyvin linjassa industrial alueuden/planeettojen kanssa FallenOderissa ja kirjoissa (ja joo Solossa ja Rouge One:ssa ja vilauksena muissaleffoissa).

Maailma on ankea ja realistinen ja kertoo Cassian Andorin tarinan kohti kapinaliittoa ja lapsuudentarinan takautumina. Erinomaisesti kirjoitettu (kun tarinaa katsoo yhtenä kaarena, yksittäisinä jaksoina olematon eikä todellakaan kolmeksi osaksi kirjotettu). Tuo takauma lapsitarina on yksityiskohtana kiinnostava, koska alastippunu alus oli separatistien, siis tasavaltaa vastaan taistelleiden itsenäisten planeettojen liitosta prequeleissa ja CloneWarsitsa. Ja että ne oli kaikki muksuja .. ehkä tuohonkin syvemmälle?

Luvatusti aikuismaisempi ja vakavampi kuin muut SW sarjat. .. ei voima, ei jedejä.. mutta jos nää on kaikki näin lyhyitä tämmösellä tarinankerronnalla, niin kyllähän jakso/viikko on vittuilua.
 
Suosikkijoukkue
KK
Tuli hommattua Disney+, kun parilla eurolla tossa viikko sitten sai. Tuli katsottua tuo Obi Wan Kenobin sarja. Oli kyllä sata kertaa parempi, kuin Madalorianin ensimmäinen kausi. Toki ei tämäkään taas mikään 10/10 ollut. Antaisin jotain 7,5/10. Parasta antia sarjassa oli Evan, Leian näyttelijä ja Darth Vader.

Edit: Seuraavaksi uuden sarjan kimppuun. Jos ehdin, kuten luulen, katson kyllä Mandalorian uudet kaudet, mutta ensimmäinen kausi oli kyllä niin kuraa hahmoista puvustukseen. Paraneeko?
 
Suosikkijoukkue
Nykäskylän ylpeys, Bunch of jerks
Tuli hommattua Disney+, kun parilla eurolla tossa viikko sitten sai. Tuli katsottua tuo Obi Wan Kenobin sarja. Oli kyllä sata kertaa parempi, kuin Madalorianin ensimmäinen kausi. Toki ei tämäkään taas mikään 10/10 ollut. Antaisin jotain 7,5/10. Parasta antia sarjassa oli Evan, Leian näyttelijä ja Darth Vader.

Edit: Seuraavaksi uuden sarjan kimppuun. Jos ehdin, kuten luulen, katson kyllä Mandalorian uudet kaudet, mutta ensimmäinen kausi oli kyllä niin kuraa hahmoista puvustukseen. Paraneeko?
Nyt on niin paska ja väärä mielipide, itkettää ja naurattaa. Tuskin paranee sun mielestä.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Andor

Ensimmäinen jakso.. Siis joka oli pilkottu kolmeksi puolentunnin "jaksoksi" mutta oli siis yksi tarinakaari. BBY 5 on ajanjakso ja maailma kuvaus on hyvin linjassa industrial alueuden/planeettojen kanssa FallenOderissa ja kirjoissa (ja joo Solossa ja Rouge One:ssa ja vilauksena muissaleffoissa).

Maailma on ankea ja realistinen ja kertoo Cassian Andorin tarinan kohti kapinaliittoa ja lapsuudentarinan takautumina. Erinomaisesti kirjoitettu (kun tarinaa katsoo yhtenä kaarena, yksittäisinä jaksoina olematon eikä todellakaan kolmeksi osaksi kirjotettu). Tuo takauma lapsitarina on yksityiskohtana kiinnostava, koska alastippunu alus oli separatistien, siis tasavaltaa vastaan taistelleiden itsenäisten planeettojen liitosta prequeleissa ja CloneWarsitsa. Ja että ne oli kaikki muksuja .. ehkä tuohonkin syvemmälle?

Luvatusti aikuismaisempi ja vakavampi kuin muut SW sarjat. .. ei voima, ei jedejä.. mutta jos nää on kaikki näin lyhyitä tämmösellä tarinankerronnalla, niin kyllähän jakso/viikko on vittuilua.
Vaihteeksi Star Wars osaa yllättää positiivisesti! Odotuksen Andorin suhteen eivät olleet kovin korkealla, enkä pitänyt hahmoa etukäteen kiinnostavana, vaikka tykkäsinkin Roque One:sta. Hienon Mandalorianin jälkeen Boba Fett tiputti tasoa, eikä Obi Wan Kenobi saanut sitä hinattua Mandon tasolle. Mutta Andorissa on aineksia vaikka mihin jopa aikuisen katsojan silmissä.
Rotten Tomatoes antaa Andorille hyvät prossat 91% / 82 %.
Siitä ole samaa mieltä, että puolen tunnin jaksopituus on pelkkkää vittuilua, jos se sellaisena jatkuu.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kolmosjaksossa luutnantti Karnista tuli elävästi mieleen eräs toinen luutnantti, hänkin maahanlaskuoperaatiossa.

Ripley: How many drops is this for you, Lieutenant?
Lieutenant Gorman: Thirty eight... simulated.
Private Vasquez: How many *combat* drops?
Lieutenant Gorman: Uh, two. Including this one.
Private Drake: Shit.
Private Hudson: Oh, man...

Hyvin näytelty hahmo tämä Karn. Edit: Wikipedian mukaan titteli on apulaistarkastaja
 
Suosikkijoukkue
KK
Andorin kolme eka katsottu. Ehdottomasti parasta SW:tä sitten alkuperäisen trilogian, ellei jopa parasta. Nyt toimi oikeastaan kaikki. Dialogi, puvustus, lavastus, tarina (tähän asti). En olisi uskonut, että Disney tekisi oikeasti aikuiseen makuun mitään. Tähän asti yksikään SW elokuva tai sarja ei ole päässyt tälle tasolle, mitä Andor kolmen jakson aikana pääsi. Kerrankin odottaa uutta jaksoa hyvin hartaasti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös