Synkkä uhka junnujen jalostuksessa?

  • 149 680
  • 440

PJx

Jäsen
Kunto kirjoitti:
Mutta varmasti ymmärrät, ettei tuohon joukkueeseen valittu enää 87-syntyneitä. Mielestäni riittävä perspektiivi syntyy nimistä: Rask, Lindgren, Sandell, Huhtala, Korhonen, Mattila, Mielonen, Hölli, Helenius, Lehtivuori, Näppilä, Savolainen, Järvinen, Antonen, Palola, Pellinen, Tuominen ja Hannula. Nuo nimet olivat käytössä kauteen lähdettäessä. Tämä massiivinen lista kertoo jostain ennennäkemättömästä tilanteesta. Itse asiassa tuo joukkue saattaisi lyödä muun Suomen 19-20 vuotiaden kootun joukkueen.
Äkkiä mausteltuna Ruotsin U20 (87) kisoissa Ilveksestä mukana oli muistaakseni 5 kaveria mukana (joista yksi 88) ja HIFK:sta 3(+Enlund). No onhan siinä eroa, muttei mitään puolen joukkueen kiintiötä.

Hyppäys A:sta liigaan on melkoinen, enkä millään jaksa uskoa, että kaikki ”A:n lahjakkuudet” pystyisivät tätä kuilua millään konstilla ylittämään. Kuvaavaa on, että takavuosina MM-sankari Hagman lähti hakemaan peliaikaa Divarista Kärpistä. Toki tämä onnistuu malkineille ja lindgreneille, mutta monelta muulta se vie parhaassakin tapauksessa vuosia.

Selvää on, että NHL vie Ilveksenkin lahjakkuuksista kermat päältä, joten en pidä realistisena, että Liiga-joukkueen rungon voisi kasata omista (nykyisistä) junnuista vielä vuosiin.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Jotta sitä runkoa pystyttäisiin kasvattamaan, pitäisi olla jokaiselle pelaajalle henkilökohtainen ura- ja kehityssuunnitelma. Tietyille 1988-syntyneille (ja samalla toki -87) olisi jo kuluvalla kaudella tehnyt parempaa pelata vaikka koko kausi KOO-VEEssa aikuisten pelejä isoilla minuuteilla kuin dominoida junnuliigoja.

Ilveksessähän tätä asiaa ei ymmärretä ja pienempään naapuriin suhtaudutaan melko halveksuen.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Osaisiko joku selventää, että miksi on seuran kannalta parempi ratkaisu sisäänajaa omia junioreita, jotka ovat useita askeleita lupaavia Mestis-pelaajia jäljessä kuin ostaa muutama kehityskelpoinen kaveri Mestiksestä, joiden välitön panos on parempi kuin omien junioreiden ?

Eikö näiden lupaavien, mutta auttamatta liian heppoisten junioreiden sisäänajo kannattaisi suorittaa esimerkiksi Koo-Vee:ssa ?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
HN kirjoitti:
Kaiken A ja O olisi yhdessä Ilves-johdon kanssa laadittava henkilökohtainen kehityssuunnitelma, jollaisten tekemiseen seurassa ei kuitenkaan valitettavasti löydy mielenkiintoa eikä ilmeisesti edes osaamista.

Tai resursseja. Tuommoinen vaatii työtunteja, ja niitä on rajallinen määrä. Kaiketi jokainen työruuhkassa paininut tämän tietää. On priorisoitava ja ”tulipalot” hoidetaan ensin.

Eriasia on, pitäisikö tätä varten sitten olla lisähenkilökuntaa, mutta työvoimakustannukset ovat taas ne jotka pelottavat tietty yritysjohtoa, koska kyse on kiinteästä kustannuksesta. Kustannuksesta jonka realisoitumista on vaikea hahmottaa ja seurata, koska tuotot tapahtuvat mahdollisesti vasta parin tilikauden jälkeen satsauksesta jne.

Eli asiaan pitäsi saada lisäresurssia, joka tarkoittaa lisähenkilökuntaa, ja sitten tullaankin siihen tärkeään henkilökysymykseen.. kuka tätä homma hoitasis? Tuskin UT ehtii paneutua tämmötteen muuten kuin koordinaattorina ja päältäkatsojana. Yx mies ei voi tehdä kaikkea (vaikka en nyt Haden ”kannattajiin” kauheasti kuulukaan, niin tän verran miehen puolella)
 

PJx

Jäsen
Tarinankertoja kirjoitti:
Eli asiaan pitäsi saada lisäresurssia, joka tarkoittaa lisähenkilökuntaa, ja sitten tullaankin siihen tärkeään henkilökysymykseen.. kuka tätä homma hoitasis? Tuskin UT ehtii paneutua tämmötteen muuten kuin koordinaattorina ja päältäkatsojana. Yx mies ei voi tehdä kaikkea (vaikka en nyt Haden ”kannattajiin” kauheasti kuulukaan, niin tän verran miehen puolella)
Eikä nämä menot tähän lopu. Kun suunnitelmat on saatu valmiiksi, pitää ne myös toteuttaa. Ensin pitäisi kavereille tehdä pitkät sopimukset, että heihin kannattaisi sitoa resursseja. Sen jälkeen pitäisi vielä tehdä mielekkäät vuokrasopimukset Mestikseen. Vasta tässä vaiheessa lotto olisi lopullisesti vetämässä…
 

PJx

Jäsen
HN kirjoitti:
Niin, tämähän kysyy juuri sitä näkemystä, visiota, jonka puutteesta Ilves-johtoa on aiheellisesti kritisoitu. Olisi osattava arvioida, millaisia satsauksia on tehtävä nyt, jotta vuoden, kahden tai kolmen päästä voidaan nauttia näiden satsausten tuotoista.

Lähivuosien rakennus- ja menestysstrategiaksi on valittu "Poika ja Ilves", joka pitää sisällään poikkeuksellisen laajan ja lahjakkaan juniorimassan jalostamisen liigajoukkueen rungoksi. Strategia on hyvä, sillä sitä noudattamalla entistä suurempi osa pelaajabudjetista voidaan käyttää kärkivahvistusten hankkimiseen. Omat juniorithan ovat seuralle huomattavasti halvempia kuin muualta tulevat pelaajat.

Ilvekseltä kuitenkin puuttuu tyystin suunnitelma niistä päätöksistä ja konkreettisista toimenpiteistä, joilla valitun strategian mahdollisimman onnistunut toteuttaminen pyritään varmistamaan. Nyt ollaan tilanteessa, jossa on laadittu hyvä strategia, mutta ei osata noudattaa sitä.

Periaatteessa toki näin, mutta kuinka paljon. Osa junnuista nousee jo A-ikäisenä suuriin rooleihin. Suurelle osalle heistä löytyy kuitenkin paksulompakkoinen ottaja (ehkäpä ison veden takaa). Näiden raskien, heleniuksien ja lindgrenien varaan ei kannata pitkässä juoksussa liikaa laskea.

Toisaalta niihin kavereihin, joille ei ole missään vaiheessa uraa luvassa isoa roolia, ei kannata liikaa resursseja uhrata. Tähän väliin jää ”tulevat liiga-jyrät”. Tiedä vaan kuinka halukkaita kunnianhimoiset pojat ovat halukkaista tekemään pitkiä ja halpoja sopimuksia. Sopimusten on oltava halpoja, sillä lotto ei vedä aina kiinni.

En väitä, ettei asioita kannattaisi tehdä toisin. Oikeiden ratkaisujen tekeminen ei ole vaan aina ihan helppoa. HIFK yritti omien lupaustensa kanssa ja sijoitti lottoon ihan oikeaa rahaa (suhteessa poikien kovien pelien näyttöihin). No pakka hajosi aika huolellisesti viimeistään viime kauden päätteeksi..
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
PJx kyselee pitkälti samaa mitä olen itsekin ajanut takaa.

Eli onko tälläinen poikkeuksellinen ja lahjakas rypäs nuorisomaajoukkue pelaajia mahdollista jalostaa Ilveksen tulevaisuuden rungoksi ?

Vai käykö tässä niin, että täällä annetaan luottoa ja vastuuta ja muualla korjataan hedelmät ?

Kaiken kaikkiaan Ilveksen on pakko löytää resurssit luoda kehityssuunnitelma näille pelaajille, sillä muuten tavalla tai toisella hyötty poikkeuksellisen lahjakkaista ikäluokista kutistuu lähes olemattomaksi.

Nyt kaivataan pitkäjänteisyyttä kaikilla sektoreilla.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Miksi Poika ja Ilves on hyvä strategia?

1. Ilveksellä ei ole ainakaan lähitulevaisuudessa varaa ostaa joukkuetta. 90-luvulla rahoja poltettiin yli varojen ja vasta nyt talous on vakaantumassa. Siitä kiitos ihmisille, jotka laittoivat talouden kuntoon. Kuitenkin ottelulippujen hinnat ovat maksimissa, eikä sponsorieurojen hankkiminen ole helppoa, joten tätä kautta Ilves ei harppaa budjettijättien joukkoon.

2. Ilves Hockeyn maine ei ole ruhtinaallinen siirtomarkkinoilla. Ennemminkin se on hieman sählääjän maineessa ja lisäksi menestyjän mainetta ei ole. Pelaajat eivät ota Ilvekseen yhteyttä, kuten Mikko Mäenpää HPK:hon sanoen, että haluaa tulla näytille ja juuri Kerhoon kehittymään. Pelaajat eivät myöskään alenna pyyntöjään Ilvekselle. On seuroja, joihin menemisen ehdoksi pelaajat korottavat pyyntiään (esim. Lukko) ja tai ovat valmiita hieman tinkimään pyynnöstään (HPK). Toki päävalmentajalla on vaikutusta myös näihin.

3. Ilveksellä ei ole erikoista imua omien takaisin saamiseksi. Varsinkin muutama vuosi sitten toimistolta pelaajat lähetettiin kiitospuheella: "jos perkele nyt lähdet, niin älä ikinä tuu takaisin". HIFK:lla on varaa päästellä junioreitaan muualle, koska stadin pojat haluavat takaisin stadiin, kun ovat maakunnissa käyneet kypsymässä. Ipa ei ole juurikaan saanut poikiaan takaisin pelaamaan tänne parhaita vuosiaan. Motiiviksi ei välttämättä riitä se, että täällä on Suomen parhaat huoltajat.

4. Yllättävin ja ehkä lähitulevaisuudessa takaisin muotiin palaava seikka on omavaraisuus. Näinhän mentiin, kun kiekko oli nuorta. Viimeisinä vuosikymmeninä ajatusmaailma on mennyt siihen, että miksi kasvattaa, kun voi ostaakin. Nyt puolestaan pelaajien hinnat siirtokorvauksineen on mennyt siihen suuntaan, että oman junnun tarpeellisuus tulee korostumaan (toivottavasti). Esimerkiksi, jos haluaisimme ostaa Henrik Juntusen Lukosta meidän nelosketjuun, tulisi oman arvioni mukaan ensimmäisen kauden kustannukseksi noin 70-90 000 euroa. Tällä rahalla saamme samaan tehtävään lähes kymmenen omaa junnua. Eiköhän joiltakin seuroilta ala hillot vähenemään, kun he tuhlailevat satoja tuhansia euroja 3-4 ketjuihin.

Miten Ilves menestyy tämän strategian avulla?

Strategia luotiin pitkälti Ilves ry:n kasvattamien 87-88 ikäluokkien massojen vuoksi. Nuo ikäluokat ovat kantavaa materiaalia kaudesta 2009 alkaen. Nyt on oleellista, että Ilves Hockey Oy osaa pelata korttinsa oikein ja varmistaa, että näiden ikäluokkien paras SM-liigapotentiaali ensinnäkin kehittyy mahdollisimman hyvin tämän aikajänteen välin ja toisekseen pelaa meillä myös kausina 2009-2015. Tähän tarvitaan järjestelmällistä suunnittelua. Koko tämän viestiketjun ydinajatus on Ilves Hockey Oy:n kyky suunnitella poikien urakehitys siten, että pojat ensinnäkin kehittyy pelimiehiksi ja vähintään yhtä tärkeänä on se, että pojat tuntevat olevansa tarkoin suunnitellussa heitä yksilöinä ajateltavassa projektissa. Heille tulisi viesittyä, että Ilves Hockey on ammattitaitoinen jääkiekko-organisaatio. Jos näin ei käy, niin Ilves ry:n on erittäin vaikea perustella tuleville ikäluokilla, että täällä kannattaa pysyä.

Minä näen (ehkä sitten liian optimistisesti) näissä ikäluokissa Ilveksen mahdolliset viuhkolat ja pyörälät, jotka palvelevat Ilvestä huippuvuosinaan ja houkuttelevat muualta Suomesta parhaassa iässään pelaavia menestymään Ilvekseen.

Ja jos pojat eivät menestystä tuo pelaamalla, niin näissä ikäluokissa vellovat suuret siirtokorvaukset, joiden avulla Ilves voi puhjeta kukkaansa. Ei tietenkään siten, että annetaan pojat nyt muille 20 000 euron siirtokorvauksella ja yritetään ostaa muutaman vuoden päästä takaisin 80 000 euron siirtokorvauslappu kyljessään.

Uhkakuvia

1. Organisaation ammattimaisuus? No tämä on tietenkin se suurin ja jos siihen ei löydy pian lääkkeitä, niin tuskin pääsisimme edes Hämeen herraksi, vaikka strategiana olisi Ilves ja Nokian lahjoittamat miljardit. Yleisen sähläyksen lisäksi voi ongelmaksi kehkeytyä se, ettei ole näkemystä siitä, keihin nuorista tulisi panostaa.

2. Resurssipula? Joku mainitsikin, että onko Ilveksellä henkilöstöresursseja tähän. Aivan varmasti. Tiedän urheilupäälliköitä, jotka ajavat useita kymmeniä tuhansia kilometrejä kaudessa, kun he etsivät pelaajia. Ja suuri osa noista kilometreistä uhrautuu siihen, että he pyrkivät löytämään sitä materiaalia, mitä meillä on nyt omasta takaa. Helpottaa paljon, jos tutustuu Ilves ry:n tuottamaan materiaaliin. Ei tarvitse matkustaa Kajaaniin kahdesti kuukaudessa. Tämä on ennenkaikkea johtamis-, sitten ammattimaisuus- ja luonnollisesti ahkeruuskysymys. Meillä on utj:aa, pää-, kakkos-, maalivahtivalmentajaa, junioripäällikköä, junnuvalmentajia sekä lukematon määrä entisiä Ilvespelureita. Ja vaihtoehtoisesti, kun tämä kerran on valittu strategia, niin ei kai silloin ole kiellettyä esim. ostaa tuota osaamista.

3. Ilves Hockeyn lyhytjännitteisyys. Tämä tietenkin kuuluu kohtaan yksi, mutta meille on ollut ominaista suunnittelun poukkoilevuus ja lyhyet henkilöpestit. Esim. Tapparassa Mikko Leinonen on melko huoletta voinut tehdä pitkiä sopimuksia niin pelaajien kuin yhteistyökumppaneiden kanssa, koska on voinut "luottaa" vastaavansa niistä sopimuskauden ajan. Ilveksessä on tehty useita nopeita muutoksia, kun seurattavaa punaista lankaa ei ole. Henkilöihin on nopeastikin kohdistunut ajojahtia ja saluunan ovet ovat käyneet kavereiden vaihduttua.

4. Elitserien. Tämä on tietenkin Ilveksen vaikutusvallan ulottumattomissa, mutta meno ei voi jatkua tälläisenä. Suomen on nopeasti kehitettävä rahastointisysteemit muuten pelaajamassa valuu Ruotsiin, eikä Suomen seurat saa edes siirtokorvauksia.

Lopuksi
Ei tietenkään olisi mikään yllätys, että tämäkin mahdollisuus nousta isompien joukkoon missattaisiin. 1995 vuoden pohjakosketuksen jälkeen tupakoimme erittäin nopeasti Vinnie-sedän miljoonat, hukkasimme yhdessä kaudessa NHL:stä kertyneet yllätyskorvaukset (Majesky, Salmelainen, Antila, Pettinen) sekä jätimme Sykoran tyhjän päälle, kun hän nosti meidät pohjilta jääkiekkojoukkueeksi.

Miksi erittelen Ilves ry:n ja Ilves Hockey Oy:n? Siksi koska kyseessä on kaksi eri organisaatiota. Ja valitettavasti tuntuu siltä, että Ilves ry:llä on selkeä visio ja konsepti menestykseen ja Ilves Hockeylla ei. Ja jos Ilves Hockey Oy ei osaa viedä tätäkään projektia kunnolla, niin ei kai Ilves ry:n tarvitse pelaajiaan Ilves Hockeylle tuottaa.
 
Viimeksi muokattu:

JV

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kunto kirjoitti:
HIFK:lla on varaa päästellä junioreitaan muualle, koska stadin pojat haluavat takaisin stadiin, kun ovat maakunnissa käyneet kypsymässä.

Tätä korjaisin sen verran että äkkisältään ei tule mieleen kuin Lundell ja Salmelainen. Ja Lunkkakin kävi ulkomailla. Toisn tämä vain vahvistaa tuon suhteiden säilyttämisen merkitystä, Bluesiin kun tuntuvat ex-HIFK:t menevän.
 

Peeveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kunto kirjoitti:
Ei tietenkään olisi mikään yllätys, että tämäkin mahdollisuus nousta isompien joukkoon missattaisiin. 1995 vuoden pohjakosketuksen jälkeen tupakoimme erittäin nopeasti Vinnie-sedän miljoonat, hukkasimme yhdessä kaudessa NHL:stä kertyneet yllätyskorvaukset (Majesky, Salmelainen, Antila, Pettinen) sekä jätimme Sykoran tyhjän päälle, kun hän nosti meidät pohjilta jääkiekkojoukkueeksi.

Tuohon rahojen hukkaamiseen haluaisin sen verran kommentoida, että eivät nuo NHL:n yllätyssiirtokorvaukset (arviolta 50t $,50-80t $, 0$ ja 100t $ eli yhteensä noin 200.000$) eivät nyt järjettömiä summia ole. Erityisesti verrattuna Ilveksen silloisiin velkoihin, joihin veikkaan rahojen uponneen.

Vinnien sedän miljoonat taas käsitteenä on harhaanjohtava - rahat kun taisivat mennä lähinnä sinne minne oli pakko, eivätkä missään vaiheessa olleet siinä mielessä "vapaita resursseja".
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Peeveli kirjoitti:
Tuohon rahojen hukkaamiseen haluaisin sen verran kommentoida, että eivät nuo NHL:n yllätyssiirtokorvaukset (arviolta 50t $,50-80t $, 0$ ja 100t $ eli yhteensä noin 200.000$) eivät nyt järjettömiä summia ole. Erityisesti verrattuna Ilveksen silloisiin velkoihin, joihin veikkaan rahojen uponneen.

Muistaakseni Ilveksen johtohenkilöstö totesi tuon olleen yli 300 000 euroa.

Peeveli kirjoitti:
Vinnien sedän miljoonat taas käsitteenä on harhaanjohtava - rahat kun taisivat mennä lähinnä sinne minne oli pakko, eivätkä missään vaiheessa olleet siinä mielessä "vapaita resursseja".

Voi, kunpa olisitkin oikeassa. Pelaajilla oli toimistoa vastapäisellä olleella Teboililla helkutin hauskaa, kun he tulivat neuvottelupöydästä. Eräs hujoppipakki tuli nauraen "Ei perkele, olisin pyytänyt 200 000 markkaa, mutta ne tarjos heti 400 000 markkaa". Ässien Pasi Peltonen totesi haastattelussa, että on ollut lojaali Ässille, vaikka Ilveskin tarjosi aikoinaan miljoonasopimusta. Pekka Kangasalusta taitaa vieläkin olla Ilveksen pakkien palkkarankingin kärkisijoilla. Tuo oli sitä hyvää aikaa, kun Ilves oli lähdössä Eurooppaan ja suurhallista todettiin, että jos kaupunki ei avusta, niin perkele Ilves rakentaa sen yksin.
 

Peeveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kunto kirjoitti:
Muistaakseni Ilveksen johtohenkilöstö totesi tuon olleen yli 300 000 euroa.
Joo, laskin ainakin Salmelaisen kohdalla väärin, joka kuului tosiaan kovempaan siirtokorvausluokkaan 2. kierroksen varauksena.

Kunto kirjoitti:
Voi, kunpa olisitkin oikeassa. Pelaajilla oli toimistoa vastapäisellä olleella Teboililla helkutin hauskaa, kun he tulivat neuvottelupöydästä. Eräs hujoppipakki tuli nauraen "Ei perkele, olisin pyytänyt 200 000 markkaa, mutta ne tarjos heti 400 000 markkaa". Ässien Pasi Peltonen totesi haastattelussa, että on ollut lojaali Ässille, vaikka Ilveskin tarjosi aikoinaan miljoonasopimusta. Pekka Kangasalusta taitaa vieläkin olla Ilveksen pakkien palkkarankingin kärkisijoilla. Tuo oli sitä hyvää aikaa, kun Ilves oli lähdössä Eurooppaan ja suurhallista todettiin, että jos kaupunki ei avusta, niin perkele Ilves rakentaa sen yksin.

Jep, käsitykseni noista Vinnien rahoista tulee lähinnä tuolta Veijareita&Virtuooseja-kirjasta, josta jäi kuva että Vinnien rahoja käytettiin lähinnä tulipalojen sammutukseen.
 

wunderveba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tilanne junnujen kanssa on erittäin vaikea. Lahjakkuuksia tahtoo olla aivan liikaa peluutettavaksi satunnaisilla peliajoilla 3-4 kentissä. Vaihtoehtoja on monia:

1) Tyrkyttää junnuja kehittymään Pohjois-Amerikan liigoihin(WHL tms.)

2) Mestis. Siellä on varmasti joukkueita, jotka ottavat avosylein lahjakkaita junnuja vaikka vain kehittymään.

3) Peluuttaa "vähemmän lahjakkaita" A -junnuissa mahdollisimman pitkään, että siirtyminen miesten tasolle on (edes) mahdollinen.

4) Tyly karsinta, jossa katsellaan pelaajia esimerkiksi jossain leirillä ja poimitaan lahjakkaimmat. Ylijääneet tarjotaan muihin juniori/liiga -joukkueisiin.


Myös näiden vaihtoehtojen erilaiset variaatiot ovat mahdollisia ja kannattavia. IlvesHockeyn pitäisi ny löytää tai valita jokin/joku vaihtoehto ja noudattaa määrätietoisesti sitä.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Tässä on tietenkin uhkana vielä se, että mikäli Ilves ei pysty tarjoamaan mielekästä kehityssuunnitelmaa tahi mieluummin tilaisuutta liigapaikkaan on sarjassa lukuisia seuroja, jotka ovat kiinnostuneet lahjakkaista nuorista pelaajistamme.

Tämä lienee osasyynä "nyrpeyteen" hankkia "aapolampisia" Mestiksestä. Omille junioreille on vain raivattava tilaa.

Jonas Enlund ja Teemu Ramstedt ovat esimerkkejä siitä mitä on odotettavissa mikäli hommat sössitään.

Kunnolle pisteet upeasta kirjoituksesta. Se oli yksi asiantuntevimpia kirjoituksia ikinä. Pitäisi tulostaa,laminoida ja laittaa postissa Takojankadulle.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
wunderveba kirjoitti:
4) Tyly karsinta, jossa katsellaan pelaajia esimerkiksi jossain leirillä ja poimitaan lahjakkaimmat. Ylijääneet tarjotaan muihin juniori/liiga -joukkueisiin.

Jos kelpuutamme vain boysenmarjat, käy pian niin että, kun ne kuitenkin katoavat ulkomaille varsin pian, ei ensin hylkäämämme mansikat enää olekaan kutsuttavissa riveihin. Pitkän linjan toiminta ei voi perustua vain kerman kuorimiseen. Tähdistä saamme vain rahaa, runko rakennetaan muista.
 

raipe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olen samaa mieltä Kunnon kirjoituksesta, kuin monet edellä. Asia on juuri niin. Mutta yksi virhe kirjoituksessa on: jääkiekossa siirtokorvaukset poistuvat parin vuoden sisällä ja kasvattajakorvaukset astuvat sen sijaan. Se maksetaan vain kerran ja sen määrä on vain pieni osa siirtokorvauksista.

Tämä saattaa suureen vaaraan myös Ilveksen tulevan linjauksen. Pelättävissä on, että omien kasvattien asema heikkenee ja Ilves pyrkii hakemaan pelaajia sieltä mistä löytyy, ajattelematta niinkään seurataustaa.

Tämä taas vaarantaisi Hockeyn ja Ry:n välisen suhteen, mikä ei missään nimessä olisi kummallekaan hyväksi.

Kuten Kunto totesi, Ry on tehnyt oikein hyvää hyvää työtä viimeisimmän toimintalinjauksensa jälkeen, ja sen jäljet näkyvät nuorisomaajoukkueissa. Tätä työtä on pystyttävä hyödyntämään täysipainoisesti myös omassa liigajoukkueessa. Vain se takaa sen, että Ilves säilyy kaikilta osin samanlaisena sydämenasiana, kuin se nyt on meille kaikille.

Hockeyllä pitää olla rohkeutta ja viisautta noudattaa valitsemaansa strategiaa, eikä tyytyä vain sanoihin tai pahimmassa tapauksessa jopa unohtaa valitun tien eli omien kasvattien järkevän käyttämisen yhdessä huippuvahvistusten kanssa.
 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tulee taas vähän offtopiccia, mutta kun täällä junnuista puhutaan ja Ilves ry:n hyvästä työstä, niin voisiko joku kertoilla tästä junnutoiminnasta lisää. Oma kummipoika nimittäin pelailee Ipan junnuissa ja jotain vanhempansa ovat systeemistä kertoneet, mutta iso kuva on jäänyt vähän hämäräksi.
 

"Jalkakynä"

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
hihhu kirjoitti:
Tulee taas vähän offtopiccia, mutta kun täällä junnuista puhutaan ja Ilves ry:n hyvästä työstä, niin voisiko joku kertoilla tästä junnutoiminnasta lisää. Oma kummipoika nimittäin pelailee Ipan junnuissa ja jotain vanhempansa ovat systeemistä kertoneet, mutta iso kuva on jäänyt vähän hämäräksi.

Ilveksellä on olemassa nuoremmissa junioreissa "paremmille" pelaajille omia taitoryhmiä, mutta siihen on suhteellisen helppo nousta myöhemminkin. Pääpainona taitoryhmissä on luistelu ja muu tekniikka. Lisäksi vasta C-nuorten Sm-sarjaan kootaan yksi kova joukkue, yleinen malli mm. pääkaupunkiseudulla on että jo D-nuoriin kootaan yksi kovajoukkue.

Laajalla ringillä Ilves antaa pelaajien piilevien taitojen herätä henkiin. Ilveksen omien joukkueiden kokoonpanot elävät hyvin voimakkaasti ja näin pyritään pitämään monta hyvää joukkuetta ja sammalla tasaisuutta yllä. Lisäksi Ilveksessä pituus ynnä muut kavutekijät ovat jätetty sikseen vain taito ratkaisee, tämän pystyy toteamaan katsomalla keskipituuksia ja painoja nuorten sarjoista.

Eli tiiviisti. Taitoryhmät. Monta tasaista joukkuetta. Luistelu ynm. perustaidot kunniassa. C-nuorten Sm-sarjaan paras mahdollinen joukkue.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
raipe kirjoitti:
Mutta yksi virhe kirjoituksessa on: jääkiekossa siirtokorvaukset poistuvat parin vuoden sisällä ja kasvattajakorvaukset astuvat sen sijaan. Se maksetaan vain kerran ja sen määrä on vain pieni osa siirtokorvauksista.
Tieto,uskomus,todennäköisyys ?
 

raipe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mortal kirjoitti:
Tieto,uskomus,todennäköisyys ?



Tieto. Tavallaan valitettavasti. Vaikka siirtokorvausjärjestelmässä onkin pahoja vikoja, on se kuitenkin omalta osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että omien kasvattien käyttäminen on ollut (myös) taloudellisesti järkevää. Uusi systeemi tulee muuttamaan tätä.

Saa nähdä, mihin se johtaa Ilveksen ja muiden kasvattajaseurojen osalta, vähän pelottaa.

Jos Ry:n nuorilta viedään usko ja mahdollisuus tavoitella paikkaa Ilveksen liigamiehistössä (samaan tapaan kuin jalkapallossa on käynyt Unitedin kanssa), vaikuttaa se varmasti myös nuorisotoimintaan negatiivisesti.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
raipe kirjoitti:
Tieto. Tavallaan valitettavasti. Vaikka siirtokorvausjärjestelmässä onkin pahoja vikoja, on se kuitenkin omalta osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että omien kasvattien käyttäminen on ollut (myös) taloudellisesti järkevää. Uusi systeemi tulee muuttamaan tätä.

En epäile sanomisiasi, mutta voitko antaa tarkempia tietoja ajankohdista ja uusista korvausmääristä? Siirtokorvauksethan "virallisesti poistettiin" SM-liigasta jo kesällä 2004 (vai oliko se 2005), mutta silti ne jäivät voimaan ilmeisesti näillä SM-liigaseurojen "hämärillä" herrasmiessopimuksilla ja taisivat jo tuolloin vaihtaa nimeksi kasvattajakorvaus.

Onko nyt tuleva muutos vihdoin oikein virallinen-virallinen vai muuttavatko herrat jälleen korvauksen nimeä ja pelaajat siirtyvät edelleen korvauksien kanssa (vaikka olisi joskus jo ensimmäinen korvaus maksettu).

Omissa silmissäni SM-liiga ei ole aivan yksioikoinen. Sääntökirjoissa on aina lukenut, että kahvaaminen on kielletty, mutta käytännössä se oli sallittua. Siirtokorvaukset poistettiin aikoinaan, mutta jäivät silti eloon toisella nimellä. Seurojen pitäisi olla osakeyhtiöitä, mutta ry:kin löytyy. Enkä minä kovana kiekkojännärinä osaa vielä helmikuussakaan kertoa toisen urheilulajin edustajalle, kun he kysyvät, että onko Vaasan Sportilla mahdollisuuksia nousta ensi kaudeksi liigaan.

Mainitsit, että korvauskäytäntö muuttuu parin vuoden päästä. Käytännösähän tuo merkinnee sitä, että moni seura varmaan laittaa tarkkaan harkintaan sen, että kannattaako tänä ja keväällä 2008 maksaa yhdestäkään suomalaisesta pelaajasta siirtokorvausta. Ainakin tuon aikajänteen luulisi palvelevan korostuneesti oman kasvatin tarpeellisuutta. Ilvekselle tilanne saattaa olla myös vaikea sikäli, että juuri nyt tarvitsisimme nuorien tueksi 23-29 vuotiaita pelaajia.
 

Erling

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, Kiekko-Espoo, Arsenal, Honka
Jalkakynä kirjoitti:
Ilveksellä on olemassa nuoremmissa junioreissa "paremmille" pelaajille omia taitoryhmiä, mutta siihen on suhteellisen helppo nousta myöhemminkin. Pääpainona taitoryhmissä on luistelu ja muu tekniikka. Lisäksi vasta C-nuorten Sm-sarjaan kootaan yksi kova joukkue, yleinen malli mm. pääkaupunkiseudulla on että jo D-nuoriin kootaan yksi kovajoukkue.

Laajalla ringillä Ilves antaa pelaajien piilevien taitojen herätä henkiin. Ilveksen omien joukkueiden kokoonpanot elävät hyvin voimakkaasti ja näin pyritään pitämään monta hyvää joukkuetta ja sammalla tasaisuutta yllä. Lisäksi Ilveksessä pituus ynnä muut kavutekijät ovat jätetty sikseen vain taito ratkaisee, tämän pystyy toteamaan katsomalla keskipituuksia ja painoja nuorten sarjoista.

Eli tiiviisti. Taitoryhmät. Monta tasaista joukkuetta. Luistelu ynm. perustaidot kunniassa. C-nuorten Sm-sarjaan paras mahdollinen joukkue.

Itse ainakin muistelisin, että kun junnuna pelasin aktiivisesti jääkiekkoa oli Ilveksellä HIFK:n, Jokereiden, Tapparan ja vaikkapa TPS:n tavoin huomattavasti ennen C:tä yksi kova ja toinen vähän heikompi ryhmä.
Tärkeintä mielestäni kuitenkin pelaajan kannalta ei ehkä ole se, että molemmat seuran joukkueista ovat tasaväkiset vaan että juniori pystyy pelaamaan oman tasoisiaan, mutta haastavia pelejä. Siis ihan näin "rivipelaajien" näkökulmasta.
Eli en esimerkiksi näe ykkös ja kakkosjoukkueisiin jaottelua mitenkään vääränä. Kunhan vain rotaatio on aktiivista ja mikä tärkeintä; ajan tasalla.

Voin antaa kaksi esimerkkiä. Ensinnäkin olin itse joukkueeni ehkä huonoin pelaaja 11-vuotiaana ja pelasin kakkosporukassa muistaakseni kahden A:n sarjaa. Pelit olivat haastavia, mutta eivät mahdottomia, minkä myötä onnistumiset alkoivat lisääntyä itseluottamuksen myötä. Puolitoista kautta myöhemmin sain noston ykkösjoukkueeseen, missä kesän harjoittelun jälkeen olin täysin samalla tasolla muiden kanssa. Kakkosjengissä pelatessani oli tärkeintä, että en harjoituksissa joutunut seuramme parhaimpien pelaajien pyöriteltäväksi niin että olisin menettänyt viimeisenkin uskoni. Vaan sain pelata ja harjoitella niin ettei onnistuminen ollut mahdotonta.
Vastaavasti itse olen nyt apulaisvalmentajana E-junnu joukkueessa. Meillä on pelaaja, joka kiekkokoulu iässä dominoi harjoituksia ja ansaitsi joukkuetta kootessa paikan ykkösporukassa. Kehitys kuitenkin pysähtyi, johtuen joko silloisen valmentajan "se osaa jo"-asenteesta tai pelaajan kiinnostuksen lopahtamisesta. Tällä kaudella ehdotin joulua ennen, että mitä jos laitettaisiin kyseinen pelaaja hetkeksi kakkosjoukkueen mukaan, jotta pelaaja saisi itseluottamusta ja peli-iloaan takaisin.
Se tuntui raa'alta, mutta kysessä ei ollut mikään simputus, ei tietenkään. Vastaavanlaisen vaihdon, ns. nostamisen ja tiputtamisen, pitää olla täysin luonnollista. Sen ei pidä missään nimessä näyttää rangaistukselta tai palkinnolta.
Jokatapauksessa pelaaja on nyt piristynyt, ja viime viikonloppuna hänen kanssaan jutellessa hän sanoi kuinka kivaa on taas tehdä maaleja ja, että oli ollut pelin jälkeen vielä Tapiolan ulkojäillä "harkkaamassa uutta kynää".
Nojoo vähän offtopic, mutta teki nyt mieli tuoda tämä mielipiteeni junnujen jaottelusta julki. Ei se paremmuuden mukaan jakaminen aina niin väärin ole. Kunhan sen hoitaa oikealla tyylillä.

Täällä Espoossahan munat laitetaan kunnolla yhteen vasta vanhemmassa C:ssä kun neljästä kasvattajaseurasta kootaan Blues raastavan training campin jälkeen. Tiedä sitten onko yhtään parempi tyyli, kuin muilla liigaseuroilla.
Itsehän olen siis pelannut juuri näitä Ilveksen "superikäluokkia" vastaan. Siistii.
Olen muuten tehnyt rankkarista maalin Raskille joskus D-junnuissa. Silloin tosin pelasi Savonlinnassa.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
En tiedä onko tätä kuinka laajasti käytössä muissa seuroissa, mutta ainakin Ilveksessä on nykyään paljon tietyn pelipaikan pelaajilla eri harjoituksia. On esimerkiksi "pakkijäitä", joissa tänä vuonna pyörii jotain about -91-94-syntyneitä. Tällaisia ei ainakaan silloin ollut, kun oma ikäluokkani oli noissa ikähaarukoissa.

Taannoisessa 93-syntyneiden jouluturnauksessa Tampereella helsinkiläisseurojen koutsit olivat kuulemma valitelleet, kun eivät meinaa saada kokonaisia joukkueita kasaan. Voittivat toki turnauksen, HIFK ja Jokerit finaalissa, mutta paikalla olleiden mukaan nimenomaan joukkuepelaamisen, eikä henkilökohtaisten taitojen vuoksi. Ilveksellä pyörii samassa ikäluokassa vielä 100 poikaa...
 

Tapparas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Montreal
Kasvattajaseuroista...

Tässä ketjussa varmaankin voi tiedustella kasvattajaseura-asioista. Minua mietityttää lähinnä se, mitä tällä "kasvattajaseura"- termillä tarkoitetaan Tampereen seudun jääkiekkoilussa?

Ilveksen sivuilla näyttäisi tällainen termi olevan käytössä ja sivujen mukaan Ipan kasvattajaseuroja ovat lähes kaikki ympäristökuntien lätkäseurat eli KooVee (Tre), Kiekko-Ahmat (Valkeakoski), Nokian Pyry, Kisa-Eagles (Kangasala), Lempäälän Kisa ja Ruoveden seurakunnan Atleetit http://www.ilves.com/kasvattajaseurat.php.

Ovatko nämä seurat siis alistettu jollakin tavalla Ipan toimintaan tai saako ne jotain erikoisetuuksia Ipalta (jotain mitä Tapparalta ei saa)?

Kisa-Eaglesin junnujoukkueita katsellessani huomasin, että kaksi näistä (C-91 ja D-93) on yhteisjoukkueita (Eagles + Ipa) ja ne pelaavat Ipan väreissä. http://kisaeagles.sporttisaitti.com/joukkueet/

Tapparan sivuilla ei puhuta kasvattajaseuroista mitään. Eikö niitä ole vai eikö niistä vain mainita, miksi?
 

Erling

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, Kiekko-Espoo, Arsenal, Honka
HN kirjoitti:
Ilveksen linjauksen mukaan pyritään viemään eteenpäin mahdollisimman suurta juniorimassaa, jotta lahjakkuuksia ei tippuisi kelkasta esim. muita myöhemmän fyysisen kehityksen takia. Ei siis keskitytä vain 25-30 poikaan, jotka ovat 12-vuotiaina muita parempia, vaan annetaan mahdollisimman monelle mahdollisuus kehittyä hyvässä valmennuksessa ja hyvissä joukkueissa. Tätäkin ehkä tärkeämpi linjaus on todella massiivinen panostus kiekollisen pelitaidon kehittämiseen. Esim. purkukiekot omalta alueelta ovat sarjapeleissäkin pannassa ja jokaista pelaajaa rohkaistaan pitämään kiekkoa hallussaan ja hakemaan hyvää syöttöpaikkaa. Tarkoituksena ei ole kahmia junnumestaruuksia, vaan pelit nähdään hyvinä tilaisuuksina kehittää poikien kiekollisia valmiuksia. Toki joukkueille kertyy menestystäkin, sillä lahjakkaita junnuja on paljon ja valmennukseen on panostettu kunnolla.

Tämähän kuullostaa hienolta. Itseäni on harmittanut neljän espoolaisen kasvattajaseuran kiihkeä kilpailu paremmuudesta, joka alkaa jo melkein tuosta leijonaliigasta. Pelaajat ovat tässä vaiheessa sen 7-9 vuotta.
Ja koska seuroja tosiaan on se neljä, myös pelaajaringit voivat joinakin vuosina jäädä siihen 20 paikkeille jossain G-junnuissa, joka mielestäni ei oikein palvele ketään.
Espoossa myös valmennus junioripuolella on, jos ei nyt huonoa, niin korkeintaan välttävää. Kokemattomia valmentajia on paljon, ja suurin osa tekee työtä vain muutaman lisäeuron takia. Hyviä valmentajia ei yksinkertaisesti riitä jokaiseen seuraan joka ikäluokalle. Itse teen valmennusta tällä hetkellä täysin ilmaiseksi, mutta myönnettäköön, että tavoitteenani on vain kehittyä valmentajana ja saada kokemusta valmentajakurssien ohella pelaajien ohjaamisessa. Mistään intohimosta opettamiseen on turha puhua.
Enkä ole ainoa. Tämä siis mielipiteeni.

Erikoisjäät ovat loistava juttu, mutta täälläkin on jääajasta ihan oikeasti välillä pulaa, koska mikään näistä neljästä ei ohita Bluesin junnuja tai taitoluistelijoita. Ainakin EPS:ssä on tarjolla vain viikottainen maalivahtijää sekä ekstrajää myöhemmin aloittaneille junioreille, joilla on kirittävää.

Mutta Ilves taitaa olla tässä suunnassa aika lailla pioneerityötä tekevä seura. Nimenomaan kun puhutaan G-D ikäisistä junioreista. Siitä iso käsi teille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös