Miksi Poika ja Ilves on hyvä strategia?
1. Ilveksellä ei ole ainakaan lähitulevaisuudessa varaa ostaa joukkuetta. 90-luvulla rahoja poltettiin yli varojen ja vasta nyt talous on vakaantumassa. Siitä kiitos ihmisille, jotka laittoivat talouden kuntoon. Kuitenkin ottelulippujen hinnat ovat maksimissa, eikä sponsorieurojen hankkiminen ole helppoa, joten tätä kautta Ilves ei harppaa budjettijättien joukkoon.
2. Ilves Hockeyn maine ei ole ruhtinaallinen siirtomarkkinoilla. Ennemminkin se on hieman sählääjän maineessa ja lisäksi menestyjän mainetta ei ole. Pelaajat eivät ota Ilvekseen yhteyttä, kuten Mikko Mäenpää HPK:hon sanoen, että haluaa tulla näytille ja juuri Kerhoon kehittymään. Pelaajat eivät myöskään alenna pyyntöjään Ilvekselle. On seuroja, joihin menemisen ehdoksi pelaajat korottavat pyyntiään (esim. Lukko) ja tai ovat valmiita hieman tinkimään pyynnöstään (HPK). Toki päävalmentajalla on vaikutusta myös näihin.
3. Ilveksellä ei ole erikoista imua omien takaisin saamiseksi. Varsinkin muutama vuosi sitten toimistolta pelaajat lähetettiin kiitospuheella: "jos perkele nyt lähdet, niin älä ikinä tuu takaisin". HIFK:lla on varaa päästellä junioreitaan muualle, koska stadin pojat haluavat takaisin stadiin, kun ovat maakunnissa käyneet kypsymässä. Ipa ei ole juurikaan saanut poikiaan takaisin pelaamaan tänne parhaita vuosiaan. Motiiviksi ei välttämättä riitä se, että täällä on Suomen parhaat huoltajat.
4. Yllättävin ja ehkä lähitulevaisuudessa takaisin muotiin palaava seikka on omavaraisuus. Näinhän mentiin, kun kiekko oli nuorta. Viimeisinä vuosikymmeninä ajatusmaailma on mennyt siihen, että miksi kasvattaa, kun voi ostaakin. Nyt puolestaan pelaajien hinnat siirtokorvauksineen on mennyt siihen suuntaan, että oman junnun tarpeellisuus tulee korostumaan (toivottavasti). Esimerkiksi, jos haluaisimme ostaa Henrik Juntusen Lukosta meidän nelosketjuun, tulisi oman arvioni mukaan ensimmäisen kauden kustannukseksi noin 70-90 000 euroa. Tällä rahalla saamme samaan tehtävään lähes kymmenen omaa junnua. Eiköhän joiltakin seuroilta ala hillot vähenemään, kun he tuhlailevat satoja tuhansia euroja 3-4 ketjuihin.
Miten Ilves menestyy tämän strategian avulla?
Strategia luotiin pitkälti Ilves ry:n kasvattamien 87-88 ikäluokkien massojen vuoksi. Nuo ikäluokat ovat kantavaa materiaalia kaudesta 2009 alkaen. Nyt on oleellista, että Ilves Hockey Oy osaa pelata korttinsa oikein ja varmistaa, että näiden ikäluokkien paras SM-liigapotentiaali ensinnäkin kehittyy mahdollisimman hyvin tämän aikajänteen välin ja toisekseen pelaa meillä myös kausina 2009-2015. Tähän tarvitaan järjestelmällistä suunnittelua. Koko tämän viestiketjun ydinajatus on Ilves Hockey Oy:n kyky suunnitella poikien urakehitys siten, että pojat ensinnäkin kehittyy pelimiehiksi ja vähintään yhtä tärkeänä on se, että pojat tuntevat olevansa tarkoin suunnitellussa heitä yksilöinä ajateltavassa projektissa. Heille tulisi viesittyä, että Ilves Hockey on ammattitaitoinen jääkiekko-organisaatio. Jos näin ei käy, niin Ilves ry:n on erittäin vaikea perustella tuleville ikäluokilla, että täällä kannattaa pysyä.
Minä näen (ehkä sitten liian optimistisesti) näissä ikäluokissa Ilveksen mahdolliset viuhkolat ja pyörälät, jotka palvelevat Ilvestä huippuvuosinaan ja houkuttelevat muualta Suomesta parhaassa iässään pelaavia menestymään Ilvekseen.
Ja jos pojat eivät menestystä tuo pelaamalla, niin näissä ikäluokissa vellovat suuret siirtokorvaukset, joiden avulla Ilves voi puhjeta kukkaansa. Ei tietenkään siten, että annetaan pojat nyt muille 20 000 euron siirtokorvauksella ja yritetään ostaa muutaman vuoden päästä takaisin 80 000 euron siirtokorvauslappu kyljessään.
Uhkakuvia
1. Organisaation ammattimaisuus? No tämä on tietenkin se suurin ja jos siihen ei löydy pian lääkkeitä, niin tuskin pääsisimme edes Hämeen herraksi, vaikka strategiana olisi Ilves ja Nokian lahjoittamat miljardit. Yleisen sähläyksen lisäksi voi ongelmaksi kehkeytyä se, ettei ole näkemystä siitä, keihin nuorista tulisi panostaa.
2. Resurssipula? Joku mainitsikin, että onko Ilveksellä henkilöstöresursseja tähän. Aivan varmasti. Tiedän urheilupäälliköitä, jotka ajavat useita kymmeniä tuhansia kilometrejä kaudessa, kun he etsivät pelaajia. Ja suuri osa noista kilometreistä uhrautuu siihen, että he pyrkivät löytämään sitä materiaalia, mitä meillä on nyt omasta takaa. Helpottaa paljon, jos tutustuu Ilves ry:n tuottamaan materiaaliin. Ei tarvitse matkustaa Kajaaniin kahdesti kuukaudessa. Tämä on ennenkaikkea johtamis-, sitten ammattimaisuus- ja luonnollisesti ahkeruuskysymys. Meillä on utj:aa, pää-, kakkos-, maalivahtivalmentajaa, junioripäällikköä, junnuvalmentajia sekä lukematon määrä entisiä Ilvespelureita. Ja vaihtoehtoisesti, kun tämä kerran on valittu strategia, niin ei kai silloin ole kiellettyä esim. ostaa tuota osaamista.
3. Ilves Hockeyn lyhytjännitteisyys. Tämä tietenkin kuuluu kohtaan yksi, mutta meille on ollut ominaista suunnittelun poukkoilevuus ja lyhyet henkilöpestit. Esim. Tapparassa Mikko Leinonen on melko huoletta voinut tehdä pitkiä sopimuksia niin pelaajien kuin yhteistyökumppaneiden kanssa, koska on voinut "luottaa" vastaavansa niistä sopimuskauden ajan. Ilveksessä on tehty useita nopeita muutoksia, kun seurattavaa punaista lankaa ei ole. Henkilöihin on nopeastikin kohdistunut ajojahtia ja saluunan ovet ovat käyneet kavereiden vaihduttua.
4. Elitserien. Tämä on tietenkin Ilveksen vaikutusvallan ulottumattomissa, mutta meno ei voi jatkua tälläisenä. Suomen on nopeasti kehitettävä rahastointisysteemit muuten pelaajamassa valuu Ruotsiin, eikä Suomen seurat saa edes siirtokorvauksia.
Lopuksi
Ei tietenkään olisi mikään yllätys, että tämäkin mahdollisuus nousta isompien joukkoon missattaisiin. 1995 vuoden pohjakosketuksen jälkeen tupakoimme erittäin nopeasti Vinnie-sedän miljoonat, hukkasimme yhdessä kaudessa NHL:stä kertyneet yllätyskorvaukset (Majesky, Salmelainen, Antila, Pettinen) sekä jätimme Sykoran tyhjän päälle, kun hän nosti meidät pohjilta jääkiekkojoukkueeksi.
Miksi erittelen Ilves ry:n ja Ilves Hockey Oy:n? Siksi koska kyseessä on kaksi eri organisaatiota. Ja valitettavasti tuntuu siltä, että Ilves ry:llä on selkeä visio ja konsepti menestykseen ja Ilves Hockeylla ei. Ja jos Ilves Hockey Oy ei osaa viedä tätäkään projektia kunnolla, niin ei kai Ilves ry:n tarvitse pelaajiaan Ilves Hockeylle tuottaa.