Kokemusteni mukaan jotkut ihmiset pitävät sushista erittäin paljon, jotkut inhoavat syvästi ja jotkut ovat siltä väliltä. Noinhan se maailman ihmisten luokittelu varsin kattavasti onnistuukin. Itse jumaloin taitavasti tehdyn sushiaterian makua. Jos joku kysyy mikä on lempiruokasi, vastaan heti "sushi Porissa!". Noin siksi, että sushiaterioiden laadussa on huomattavia eroja. Jos palstan porilaisilla on minkäänlaista lämmintä suhdetta raakaan kalaan, niin suosittelen mitä vuolaimmin Antinkadun sushipaikkaa, jossa on oman empiirisen kokemukseni perusteella ylivoimainen laatu verrattuna kolmeen muuhun Suomessa asioimaani sushiravintolaan.
Tampereella asun ja molemmat sushipaikat olen hartaudella testannut. Molemmissa ihan ok laatu, mutta silti ei onnistu riisin teko lainkaan niin kuin pitäisi. Sushiriisin pitää sulaa suussa ja luoda optimaaliset edellytykset itse kalan makutulvahdukselle. Taiten valmistettu riisi, jonka päällä raakaa kalaa (sashimi) ja vieressä soijakuppi, johon pala kastetaan ennen
kliimaksia, on mielestäni poikkeuksellisen maukas ateria
Kalan tuoreus on tietenkin oleellinen osa kokonaisuutta. Tuoretta tonnikalaa, jättikatkaravunpyrstöä, lohta, siikaa, simpukkaa jne., mutta se riisi. Niin yksinkertainen asia kuin riisi! Se on sushiaterian sydän ja perusta, jonka päälle kaikki rakentuu. Ei ole ihan helppoa saada riisistä kuohkeaa mutta kiinteää ja sopivan etikkaista niin että sen syöminen on sulavan helppoa käsin ja satsi on täydellisen sulavaa suussa. Siihen kaatuu monen sushiharrastajan ja jopa ravintolan sushi. Jos riisi epäonnistuu niin ei auta vaikka kalapuoli olisi toisen maailman vesistä ja syntisen hyvää. Näin se mielestäni on. Riisistä se lähtee. Siinä on taito, siinä on syvyys.
Tuon Porin sushipaikan taso on siis huippuluokkaa. Japanilainen herrasmies osaa hommansa ja paikka on viihtyisä ja miellyttävä. Käyttäkää porilaiset moista mahdollisuutta hyväksenne. Tampereen Maruseki on aika hieno myös, mutta häviää valitettavasti laadussa selvästi tuolle Porin "Pub sushille" (hieman erikoinen nimivalinta, joka tuo vääriä assosiaatioita monille). Maruseki on jopa valittu vuoden ravintolaksi Tampereella jos en ihan väärin muista. Kauppahallin sushibaari on ok kyllä myös omalla vaisulla tavallaan.
Helsingin susheista en tiedä. Kai siellä on huipputasoakin. Jossain kävin joskus taannoin, mutten yhtään muista missä. Onko Helsingissä joku suositeltava japanilainen ravintola, jossa olisi inhimilliset hinnat ja taivaallinen sushi(riisi)? Menen sinne heti, kun tulen Helsinkiin seuraavan kerran asioimaan tahi huvittelemaan.
Onko ihmisillä täällä sanottavaa sushista? Ovatko porilaiset käyneet Pub sushissa ja ovatko samaa mieltä laadusta? Käykää.
Miten Turussa? Oulussa? Muualla?
Raaka kala on myös hyvin merenläheinen (maanläheinen..) ateria. Jotenkin sellainen luontoa lähellä oleva prosessi syödä raakaa kalaa. Meressä on paljon raakaa kalaa. Suurimmasta osasta ei koskaan tulekaan sushiaterian osaa. Moni kala ei elä kauaa, mutta on niillä uskomattoman iso elinala esim. Tyynessä Valtameressä. Heillä on se syvyyssuunta bonuksena meressä. Samalla tavalla kuin linnuilla on kolmiulotteinen liikkumismaailma maan päällä.
Semantiikka ei ollut tämän viestin painopistealueita, mutta haluaisin huomauttaa, että tarkoitain tässä yhteydessä "sushilla" etikalla maustettua riisipetiruokaa kalalla, vaikka sen oikea määritelmä taitaa olla kyllä kalasta riippumaton. Sashimi on pelkkää raakaa kalaa.
Vielä loppuyhteenvetona huomauttaisin, että olen tutustuttanut kuusi (6) uutta ihmistä sushiin (tosin tuolla maagisen laadukkaassa Porin paikassa). Kaksi heistä pitää ihan huippukamana nyt ja lienevät koukussa. Kaksi muuta pitivät (toinen heti, toinen toisella kerralla kun pääsi yli joidenkin kalanpalojen epäilyttävästä narskumisesta ja niljakkuudesta), yksi ei enää syö sushia koskaan ja yksi vihaa ajatustakin ja uhkaa oikeustoimilla melkein. Herättää tunteita siis. Kai niitä neutraalisti suhtautuviakin on. Ehkä tämä otokseni oli vahingossa hieman ääripäissä. Tiedä häntä sitten.
Kuulemiin.
Tampereella asun ja molemmat sushipaikat olen hartaudella testannut. Molemmissa ihan ok laatu, mutta silti ei onnistu riisin teko lainkaan niin kuin pitäisi. Sushiriisin pitää sulaa suussa ja luoda optimaaliset edellytykset itse kalan makutulvahdukselle. Taiten valmistettu riisi, jonka päällä raakaa kalaa (sashimi) ja vieressä soijakuppi, johon pala kastetaan ennen
kliimaksia, on mielestäni poikkeuksellisen maukas ateria
Kalan tuoreus on tietenkin oleellinen osa kokonaisuutta. Tuoretta tonnikalaa, jättikatkaravunpyrstöä, lohta, siikaa, simpukkaa jne., mutta se riisi. Niin yksinkertainen asia kuin riisi! Se on sushiaterian sydän ja perusta, jonka päälle kaikki rakentuu. Ei ole ihan helppoa saada riisistä kuohkeaa mutta kiinteää ja sopivan etikkaista niin että sen syöminen on sulavan helppoa käsin ja satsi on täydellisen sulavaa suussa. Siihen kaatuu monen sushiharrastajan ja jopa ravintolan sushi. Jos riisi epäonnistuu niin ei auta vaikka kalapuoli olisi toisen maailman vesistä ja syntisen hyvää. Näin se mielestäni on. Riisistä se lähtee. Siinä on taito, siinä on syvyys.
Tuon Porin sushipaikan taso on siis huippuluokkaa. Japanilainen herrasmies osaa hommansa ja paikka on viihtyisä ja miellyttävä. Käyttäkää porilaiset moista mahdollisuutta hyväksenne. Tampereen Maruseki on aika hieno myös, mutta häviää valitettavasti laadussa selvästi tuolle Porin "Pub sushille" (hieman erikoinen nimivalinta, joka tuo vääriä assosiaatioita monille). Maruseki on jopa valittu vuoden ravintolaksi Tampereella jos en ihan väärin muista. Kauppahallin sushibaari on ok kyllä myös omalla vaisulla tavallaan.
Helsingin susheista en tiedä. Kai siellä on huipputasoakin. Jossain kävin joskus taannoin, mutten yhtään muista missä. Onko Helsingissä joku suositeltava japanilainen ravintola, jossa olisi inhimilliset hinnat ja taivaallinen sushi(riisi)? Menen sinne heti, kun tulen Helsinkiin seuraavan kerran asioimaan tahi huvittelemaan.
Onko ihmisillä täällä sanottavaa sushista? Ovatko porilaiset käyneet Pub sushissa ja ovatko samaa mieltä laadusta? Käykää.
Miten Turussa? Oulussa? Muualla?
Raaka kala on myös hyvin merenläheinen (maanläheinen..) ateria. Jotenkin sellainen luontoa lähellä oleva prosessi syödä raakaa kalaa. Meressä on paljon raakaa kalaa. Suurimmasta osasta ei koskaan tulekaan sushiaterian osaa. Moni kala ei elä kauaa, mutta on niillä uskomattoman iso elinala esim. Tyynessä Valtameressä. Heillä on se syvyyssuunta bonuksena meressä. Samalla tavalla kuin linnuilla on kolmiulotteinen liikkumismaailma maan päällä.
Semantiikka ei ollut tämän viestin painopistealueita, mutta haluaisin huomauttaa, että tarkoitain tässä yhteydessä "sushilla" etikalla maustettua riisipetiruokaa kalalla, vaikka sen oikea määritelmä taitaa olla kyllä kalasta riippumaton. Sashimi on pelkkää raakaa kalaa.
Vielä loppuyhteenvetona huomauttaisin, että olen tutustuttanut kuusi (6) uutta ihmistä sushiin (tosin tuolla maagisen laadukkaassa Porin paikassa). Kaksi heistä pitää ihan huippukamana nyt ja lienevät koukussa. Kaksi muuta pitivät (toinen heti, toinen toisella kerralla kun pääsi yli joidenkin kalanpalojen epäilyttävästä narskumisesta ja niljakkuudesta), yksi ei enää syö sushia koskaan ja yksi vihaa ajatustakin ja uhkaa oikeustoimilla melkein. Herättää tunteita siis. Kai niitä neutraalisti suhtautuviakin on. Ehkä tämä otokseni oli vahingossa hieman ääripäissä. Tiedä häntä sitten.
Kuulemiin.