Itse näkisin että n. 30 vuotta taitaa olla ainoastaan tämä aikahyppy. Gorban (jota toveri Putler suuresti vihaa ja halveksii neuvostoliiton petturina) aikana aloitettu liennytys ja etenkin ensimmäiset 10 vuotta n-liiton hajoamisen jälkeen antoivat muulle maailmalle hetken hengähdystauon perivenäläisestä imperialismista ja imperialismin uudelleenheräämisestäkin kului vielä reilut kymmenen vuotta ennen kuin muu maailma suostui uskomaan näkemäänsä (eli sitä että revansistinen imperialismi elää ja voi paksusti kremlissä)
Neuvostoliiton hajotessa 90-luvun alussa ja sen ollessa heikoimmillaan lännen olisi pitänyt edesauttaa sitä jakautumaan omiin pienempiin valtioihin, jota toki tapahtuikin Valko-Venäjä, Ukraina, Georgia, Azerbaidzhan.. etc. Mutta Äiti-Venäjä jäi silti yhä sen taloudellisesti romahdettua tarpeeksi isoksi alueeksi yhä pelotteenaan ydinase, että länsi, eli = NATO olisi pystynyt ottamaan tukevan jalansijan alueella. Sitävastoin länsi jätti Venäjän vähän kuin kaiken ulkopuolelle, eikä pitänyt sitä uhkana, jota se toki ei tuolloin ollutkaan poislukien ydinasepelote.
Venäjän talous kuitenkin voimistui melko nopeasti, alle 20:ssä vuodessa hajoamisensa jälkeen lähinnä Siperian mittavien luonnonvarojensa ansiosta ja vallassa olevien vanhanliiton KGB- miesten johdolla oligarkien vedellessä toki naruja taustalla pyrkimys on ilmeisestikin palauttaa alue Neuvostoliiton aikaisiin mittoihinsa tai ainakin pysäyttää NATO:n laajeneminen sen vanhoihin alusmaihin. Nyt länsi onkin sitten sormi suussa ihmeissään, kun Venäjän johto ei katsokaan vierestä läntisen sotilasliiton laajentumista.
En hyväksy Venäjän toimia hyökätä suvereenin ja itsenäiseksi tunnustetun valtion kimppuun käyttäen nähdyn kaltaisia toimia, vaikka ymmärrän kyllä sen näkemyksiä esim Krimin strategisen aseman takia Mustallamerellä. Ilman muuta tämä konflikti on haitannut myös Suomen ja Venäjän suhteita ja kaupankäyntiä talouspakotteineen, jossa Suomi on paperitiikeri EU:n rintamassa, mutta kuitenkin yrittänyt toimia myös tilanteessa jonkinlaisena välittäjänä ja puhemiehenä presidentti Niinistön toimesta, eli kyllä hyvistä idän-suhteista on ollut tässäkin hyötyä.
Mitä Suomeen tulee Venäjän rajanaapurina, niin Ukrainan tilanne on varmasti lopettanut puheet asevelvollisuuden lakkauttamisesta. Natoon liittymisen en silti välttämättä usko olevan Suomelle paras vaihtoehto hoitaa puolustus, koska en luota sodan ja kriisin sattuessa täysin avunsaantiin. Ennemmin olisin sillä kannalla, että sotilaallisesti liittoutumattomien Suomen ja Ruotsin tulisi yhteisvoimin hoitaa alueensa puolustus ja vastineeksi esim. Islannin ilmatilan valvonnasta oikeus saada myös heiltä sellaista apua, jota pystyvät antamaan. Pohjolan valtioiden tulisi pitää tässå asiassa yhtä, koska intressit ovat yhteneväiset.
Pohjoismaista toki Norja ja Tanska ovat NATO:ssa ja Suomikin tulee kuitenkin mitä todennäköisemmin Ruotsin kanssa siihen liittymään, vai muutenko vaan Suomi on NATO-standardisoinut puolustuskalustoaan?? Mitä Suomen mahdollinen lähentyminen ja liittyminen läntiseen sotilasliittoon sitten vaikuttaa Venäjä-suhteisiin?
Venäjä ei tulisi hyvällä katsomaan Suomen liittymistä NATO:on. Mielestäni Suomen olisi pitänyt liittyä Baltian kanssa yhtäaikaa jos oli liittyäkseen, eli juna kenties meni jo aseman ohi? Nykyisellään Venäjä on vahvempi estääkseen Suomen liittymisen ja kuvio voisi olla Ukrainan kaltainen.
Selvää on, että Pohjolassa vallitseva sotilaallinen tyhjiö on muututtava uskottavaksi puolustukseksi tavalla tai toisella. Mieluummin eläisi naapurien kanssa sovussa kauppaa käyden, mutta invaasioon on varauduttava nykyisenkaltaisen johdon ollessa Venäjällä vallassa. Venäjä on tarpeeksi kauan testannut Suomen kärsivällisyyttä mm. ilmatilaloukkauksin. Tähän on tultava stoppi! Suomi on itsenäinen suvereeni valtio ja tälläiseen tulee jatkossa vastata samoilla otteilla, Hornet-laivue muutamaksi minuutiksi Karjalan ylle..
Kekkonenkin toki kumarteli aikanaan itään, mutta ei sentään ollut nykyisten johtajiemme kaltainen paskahousu, vaan ymmärsi neuvotella Suomellekin jotain hyötyä sopimuksista. Ryyppäsi ja saunoi Kremlin miesten kanssa joko itse tai laittoi Karjalaisen Ahdin asialle. Idänkaupan ja suhteiden ansiosta Suomi sai mm. vuosikymment halpaa öljyä. Mitä maan teollisuus on saanut länteen ja EU:hun suuntautumisen johdosta? Totaalisen teollisuuden ulosliputuksen ja työttömyyden kasvun.
Luotan Suomen kansan tahtoon elää rauhassa ja sovussa naapurien kanssa, mutta luotan myös meidän suomalaisten tahtoon puolusta hädänhetkellä maatamme. Vietävissä olevat nykyiset päättäjämme, jotka eivät aja kansansa etua minua eniten huolestuttaa.