Suomi vs. Venäjä – naapurisuhteet

  • 861 683
  • 5 363

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Ducks, KalPa, KuPS, BVB, Eagles
Ei tämäkään herra mikään pyhimys ole, vaikka kävi miten kävi.

En tiedä haluaisinko itsekään mitään muistomerkkiä Herralle. Ainakin menee vittuiluna, jos ei muuta.

Hänestä pitäisi veistää patsas Suomen maalle! Vaikka en vasemmiston ideologisesta paatoksesta tykkääkään niin Navalnyihan ei ole mikään somessa kasvatettu idiootti jonka mahdollinen mahdollinen menestyminen ja hänen tekemisensä tuolla valtiossa olisi estetty vain sillä, että hän ei uskaltanut kertoa asioista mediaan ilman pelkoa. Navalnyi on se ihminen joka uskalsi ottaa kantaa vaikka tiesi sen sensuurin olevan kintereillä. Ja se sensuuri tappoi hänet.
 
Viimeksi muokattu:

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Mikä tässä on "Hyi h*****ti"?
Kaikki kunnia Navalnylle Venäjän hallinnon korruptio paljastuksista, mutta samanlainen imperialisti kyseessä kun Putin.
Kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan, Navalny kannatti sitä ja sanoi seisovansa sanojensa takana edelleen 2017 ja 2021.
Navalnyn verkkosivuilla Krimi on osa Venäjää (ainakin vielä 2022, en itse ole asiaa tarkistanut).
2014 tunnetusti sanoi Krimistä, että Krimi pysyy osana Venäjää, eikä missään tapauksessa tule olemaan osa Ukrainaa. Myöhemmin on sanonu, että tunnettu voileipä vertaus (Krimi ei ole voileipä joka annetaan edes takas) Krimistä ei ollu hyvä, mutta ei missään tapauksessa ole kannattanut ideaa Krimin palauttamisesta Ukrainaan.
2018 kun Ukrainan ortodoksinen kirkko sai autonomian Konstantinopolin patriarkaatilta, niin Navalny sanoi, että se on katastrofi "venäläiselle maailamlle"
Samanlaisia lausumia on sanonu myös Moldovasta, Valko-Venäjästä ja Baltian maista.
Vaikka 2023 puhuikin jotain 1991 rajoista, silloinkin näkökulma oli, että sota on Putinin sota, ei venäläisten. Ennen 2022 on ainakin ihan täysin kannattanu venäläistä imperialismia ja vasta kun on huomannu millaset tappiot se aiheuttaa niin on sanonu jotain muuta, ei itseä oikein vakuuta.
Mielestäni ei vaan kaivata yhdellekään venäläiselle imperialistille muistomerkkiä Suomeen.

Kamil Galeevin ketju Navalnysta:
Ostap Yaryshin ketju Navalnysta:
Tästä näkee 2023 Navalnyn itsensä kirjottaman ketjun ja sitä kritisoivan puolalaisen kirjottajan ketjun.
Edit:
Jos jollekin venäläiselle välttämättä haluttas muistomerkki, niin esimerkiksi Politkovskaja tai Putinin ensimmäiseksi murhauttama toimittaja Anatoli Levin-Utkin voisi olla hyviä vaihtoehtoja.


 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielenkiintoista sinänsä, että Suomessa ei ole saatu aikaan niin monen maan ratkaisua vaihtaa sen kadun nimi, minkä varrella Venäjän suurlähetystö sijaitsee, eikä keskustelua tietyistä jäljelläolevista venäläisen imperialismin symboleista maassamme ole oikein aloitettukaan, riittää energiaa ja vaivannäköä tähän.

Itsekin pitkään suhtauduin Navalnyiniin myönteisesti, mutta vaikka Putinin hallintoa hän määrätietoisesti vastustikin, en sitten tiedä olivatko hänen pyrkimyksensä länsimaiden kannalta sittenkään täysin toivottavia. Omaan ajatteluuni vaikutti suuresti arvostamani ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Charly Salonius-Pasternakin kirjoitus.

Mieluummin kyllä näkisin jonkinlaisen kunnianosoituksen Ukrainalle Helsingissä, ennen Navalnyilta.
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ongelmahan on se, että Venäjällä aivan liian harva uskaltaa nousta Putinia vastaan.

Navalnyi toimi tämän suhteen harvinaisena esimerkkinä. Pointti on siinä, että jos venäläiset - olivat heidän mielipiteensä sitten oikealla tai vasemmalla, nationalistisia tai internationalistisia - toimisivat kuten Navalnyi toimi, Venäjä olisi moniääninen yhteiskunta, joka ei olisi koskaan hyökännyt Ukrainaan.

Navalnyin osalta tämä on se tärkein pointti.

Muistomerkki... Nääh. En nyt yleensäkään ole fani kaikennäköisten henkilömonunenttien pystyttelemiselle poliitikoille. Se on pääpiirteissään vähän diktatuureille tyypillistä poliitikkojen palvontaa, jonka osalta demokratioissa pitää olla hyvin kriittinen. Patsaata ja muistomerkit joillekin ajat sitten kuolleille suurpoliitikoille tai -vaikuttajille ovat toki ok, kun aikaa on kulunut, perintö selkeytynyt ja siitä on ensin riittävän laajasti keskusteltu poliittisesti ja kansalaistasolla.

En myöskään kannata tunnepohjaista symbolismia poliittiselta tasolta, joten jätetään ne katujen uudelleennimeämisetkin pois ja tehdään niin tarvittaessa pidemmän keskustelun pohjalta. Muuten tässä kohta valtuustot siellä, täällä ja tuolla alkavat saada päähänsä muutella katujen nimiä milloin kenenkäkin tai minkäkin mukaan kulloisestakin valtuustokokoonpanosta riippuen.

Kansalaisten, spontaanitkin, tuen ja vastustuksen osoitukset taas ovat enemmän kuin kannatettavia, ja ne ovat tärkeä osa demokratiaa.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mitään takeitahan ei edes ole, että venäläislehden väitteet olisivat edes Venäjälle päätyneen pojan sanomia, vaan kyse voi olla silkasta Suomen vastaisesta propagandasta. Mielenkiintoista sinänsä, että laatulehtenä tunnettu Helsingin Sanomat ei juttua ole laajentanut ja tiedustellut esim. pojan koulusta, mikä hänen tilanteensa todellisuudessa oli.

En sinänsä ihmettelisi ollenkaan, vaikka lähitulevaisuudessa näkisimme enemmänkin "Suomi sortaa venäläisiä"-disinformaatiokampanjoita, ilman minkäänlaista totuuspohjaa. Kaikki edes vähän yhteiskuntaamme perehtyneet ja arjessa silmänsä auki pitäneet tietävät aivan hyvin, ettei mitään sellaista ole tapahtunut tai tapahtumassa.
 

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Mitään takeitahan ei edes ole, että venäläislehden väitteet olisivat edes Venäjälle päätyneen pojan sanomia, vaan kyse voi olla silkasta Suomen vastaisesta propagandasta.

Tätä nimenomaan tarkoitin, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä tässä laitetaan Venäjän toimesta sanoja pojan suuhun, tai ainakin vähintään liioitellaan niitä suuresti.
 

rpeez

Jäsen
Joku aika raju motiivihan siihen on ollut, että poika lähti rajan yli.

En yleensä näin sanoisi, mutta nyt venäläisten tarina kuulostaa perustaltaan aika mahdolliselta, olkoonkin että värikynää on esimerkiksi tuossa opettajien käytöksessä lienee on noin sanottuna. Mutta on aika suomalainen tapa olla puuttumatta kiusaamiseen kunnolla, mutta siitä seuraaviin tappeluihin kyllä.

Edit. Ellei sitten koko kuvio perheineen kaikkinensa ole suunniteltu manööveri.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Omituisen tapauksesta tekee mielestäni ennen kaikkea se, että perhe on kertoman mukaan siis Mariupolista ensiksi päätynyt Venäjälle. Toki Venäjä on todistetusti ihan siepannut ihmisiä, mutta kuinka todennäköisenä näette esim. skenaarion, että Venäjän hyökätessä itärajan yli Suomeen, ihmisiä lähtisi Imatralta vapaaehtoisesti Pietariin "turvaan"? Eiköhän päämääränä olisi tuolloin päästä niin länteen kuin mahdollista.

Itä-Ukrainasta Venäjälle, missä puolitoista vuotta ja sitten Valko-Venäjän ja Puolan kautta Suomeen. Ei mielestäni kovin realistinen matka.

Itse en jaksa myöskään uskoa, että ukrainalaisena poika olisi varsinaista rasismia joutunut kohtaamaan, ainakaan suomalaisten taholta jatkuvasti. Ei taida tässä maassa olla ainuttakaan maahanmuuttajaryhmää, kehen suhtauduttaisiin yhtä myönteisesti, kuin ukrainalaiset. Toki voi olla, että jotkin venäläistaustaiset, keitä itärajan tuntumassa tunnetusti paljon asuu, ovat suhtautuneet ukrainalaisiin ylenkatsovasti, mutta miksi sitten "paeta" Venäjälle?
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Omituisen tapauksesta tekee mielestäni ennen kaikkea se, että perhe on kertoman mukaan siis Mariupolista ensiksi päätynyt Venäjälle. Toki Venäjä on todistetusti ihan siepannut ihmisiä, mutta kuinka todennäköisenä näette esim. skenaarion, että Venäjän hyökätessä itärajan yli Suomeen, ihmisiä lähtisi Imatralta vapaaehtoisesti Pietariin "turvaan"? Eiköhän päämääränä olisi tuolloin päästä niin länteen kuin mahdollista.

Ennen sotaa Mariupolin väestöstä hieman vajaa puolet oli etnisiä venäläisiä ja noin 90% puhui äidinkielenään venäjää.

Venäjänkielisyys ei todellakaan tarkoita venäjänmielisyyttä eikä etninen venäläisyys tarkoita Putin-mielisyyttä. Mutta kyllä sieltä jonkun verran ihmisiä Venäjälle on silti ihan vapaaehtoisestikin saattanut hyvinkin lähteä.

Venäjänkielinen kaupunki tuo on ainakin lähihistoriassa aivan tunnetusti ollut, mutta sitä en tiedä, miten tuo etnisyys on määritelty. Liekö ihan väestölaskennassa rasti ruutuun periaatteella?

Ennen sotaa noin ylipäätään muuttoliikenne Ukrainan ja Venäjän välillä oli hyvin suurta. Esimerkiksi opiskelemaan lähteminen maasta toiseen oli yleistä.

Muutenhan tapaus on toki täysin Kremlin masinoima klassinen propagandaliikku.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös