Olen vain niitä ihmisiä, jotka pitävät Suomen kisapaikkaa hyvin, hyvin epätodennäköisenä nyt ja aina.
Rationaalinen analyysi ei koskaan suosi Suomen jatkomahdollisuuksia. Mutta olisi tavattoman yksioikoista pitää sitä ainoana keinona sanoa jotakin futiksesta tai urheilusta yleensä. Jos jaamme mahdolliset arvokisamaat kolmeen joukkoon, niin ensimmäisenä ovat huippumaat, toisena kovat maat ja kolmantena keskitason maat. Nimistä voidaan väitellä, mutta futiksessa menestys seuraa tietynlaista aaltoliikettä: keskitasossa aallon huippujen välinen aikaero voi olla parikymmentä vuottakin, kovilla futismailla se on huomattavasti pienempi ja vain aivan huipulla aaltoliikettä ei ole karsinnoissa havaittavissa. Saksa jyrää aina.
Kun tätä pohdiskelee, ei ole vaikea nähdä, että Suomen pääsy arvokisoihin ei nyt niin hirveän epätodennäköistä ole. Tarvitaan vain arpaonnea ja tietynlainen flow-tila, jotta tällainen saavutus olisi mahdollinen nimenomaan EM-karsinnoissa. Jos arpaonni heittää kakkoskorista aallon pohjaa kohti menevän joukkueen ja neloskorista samoin, Suomen mahdollisuudet arvokisoihin ovat olemassa. Latviakin on tehnyt sen, miksei sitten Suomi. Ja toisaalta, taannoin Suomi kepitti Belgian, nyt maa on taas aallon huipulla. Huiput ja pohjat ovat luonnollinen osa futista.
Näissä karsinnoissa jatkoonpääsy on hyvin epätodennäköistä. Silti asetelmat sinänsä suosivat Suomea: on kaksi maata, joissa Suomea ei pidetä yhtään minään. Vaikka tasapeli tulikin Espanjaa vastaan, sitä pidetään varmaan Ranskassakin tilastollisena sattumana. Suomi oli siinä matsissa selkeä altavastaaja eikä sen pelillinen ote millään tavalla vakuuttanut. Joten jos Suomi saisi aivan käsittämättömän hengen päälle, niin ihmekin voisi toteutua, koska ranskalaiset voivat töpeksiä pahasti Suomea ja muita heikompia maita vastaan. Nuoretkaan eivät olleet suosikkeja päästessään todella jännittävien vaiheiden kautta EM-lopputurnaukseen. Mutta realistisesti tästä lohkosta kolmostila on mahdollinen ja se avaisi hyvin mielenkiintoiset näkymät tuleviin EM-karsintoihin.