Suomettuminen valui ylhäältä alas, tässä olet oikeassa. Mikä johti rankaan ja vuosikymmeniä kestäneeseen propagandamylytykseen. Tästä on jäänyt jälkiä, jonka väitän edelleen näkyvän harmaan sävyinä syvissä riveissä. Se ei tarkoita, että kaikki olisi suomettuneita. Se tarkoittaa, että propagandamyllystä on jäänyt valheita elämään.No siis tästä olemme eri mieltä - minä näen suomettumisen ennen kaikkea niissä ylilyönneissä ja poliittisen eliitin ja median rämettymisessä.
YYA ei ollut puolustuspoliittinen suuntautuminen vaan sopimus kuulumisesta NL:n etupiiriin. Väitän, että Koivisto olisi voinut jättää sen uusimatta ilman sotaa. Taloudellisesti se olisi ollut tietysti tuskallista, mutta neukkula oli jo niin savijaloilla, että sotiminen Euroopassa olisi ollut neukuille aivan liian suuri riski. Vain muutamaa vuotta myöhemmin pelastuspartio nimeltä Gorba nousi valtaan ja epäonnistui. Koska Neuvostoliiton tutkimus ja tuntemus oli Suomessa olematonta, niin mahdollisuutta ei nähty.
Suomettuminen on printtaantunut paljon syvemmälle poliitikoilla kuin kansalla. Tuulen suunta ei muutu ennen kuin 90-luvulla nuoruutensa eläneet nousevat vaikuttajina ohi YYA-kasvatksen saaneista. (En tarkoita koulua vaan yleistä ilmapiiriä.)Ja se että nykyäänkin nuo kannatusluvut ovat noin pieniä johtuu lähes pelkästään siitä, etteivät poliittiset johtajat ole vakavissaan pyrkineet muuttamaan ihmisten mielipiteitä.
Tuomioja kävi armeijan, jotta olisi hyvä vallankumousoturi, kun liittyminen soviettiin tulee aseellisesti ajankohtaiseksi. Ei se aina ole ollut rauhankyyhky.Ero täytyy tietenkin tehdä Tuomiojan, akateemisen vasemmistososialistiin ja vanhan kaartin vasemmistoliittolaisten välillä. Tuomioja on rauhankyyhky, joka kavahtaa ajatusta sotilaallisen voiman käytöstä ja uskoo järjen ja valistuksen voittoon näissäkin kysymyksissä.