Mainos

Suomi ja suomettumisen vuosikymmenet

  • 73 958
  • 579

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Tämä lienee oikea ketju tälle linkille - olen peräti niin vanha että hämärästi muistan tuon aikakauden. Onpa tietty nostalgia tuolle kaikelle tönkköydelle, kömpelyydelle ja vakavuudelle. Ja Veikko Vennamo tosiaan osasi populismin jopa tuolloin, kansa ei vaan ollut sille niin otollinen kuin nykyään. Mutta juuri tuo 1982 vaali käänsi Suomen sangen karuksi muuttuneen kekkoslaisuuden terveempään suuntaan: Koivisto autenttisesti puhdisti ilmaa sangen rajusti: Vaalikeskustelu 1982: osa 1
Minä en muista aivan niin vanhoja juttuja kovin hyvin, mutta ukkini muistan ja hän kuulemma kuului Vennamon ihan lähipiiriinkin. Varmaan olisi jotain poliitikon uraakin tehnyt, kun kierteli Vennamon kanssa Suomea 70-luvulla, mutta viinahan se ukkelin vei ennen aikaiseen hautaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Minä en muista aivan niin vanhoja juttuja kovin hyvin, mutta ukkini muistan ja hän kuulemma kuului Vennamon ihan lähipiiriinkin. Varmaan olisi jotain poliitikon uraakin tehnyt, kun kierteli Vennamon kanssa Suomea 70-luvulla, mutta viinahan se ukkelin vei ennen aikaiseen hautaan.
Vennamo kyllä todellakin erottuu tuossa keskustelussa - joskin Koivisto oli kyllä myös tosi taitava, jotain lasten kirjeitä kun pääkilpailijat vaan pönöttävät. Mutta oli tuolloinen Suomi todella erilainen kuin nykyinen, paljon agraarisempi ja eristäytyneempi, ja joku Vennamo puhui silloin ihan uskottavasti sen "unohdetun kansan" puolesta. Paljon uskottavammin sanoisin kuin nämä nykyiset populistit.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Ei muuta kun lista julki sitten
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos kerran Tiitinen saa päteä ja kertoa, että listalla on Tampereen yliopiston työntekijöitä, niin kertokoot suoraan ne nimetkin. Naurettava tyyppi.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jos kerran Tiitinen saa päteä ja kertoa, että listalla on Tampereen yliopiston työntekijöitä, niin kertokoot suoraan ne nimetkin. Naurettava tyyppi.
Jos listalla on joitain rivikommareita Tampereen yliopistosta, niin en ymmärrä, miksi nimiä ei voi julkistaa. Suurelle yleisölle nuo eivät sano mitään, ja yliopistopiireistäkin nuo lienevät jo eläköityneet. Ja tunnetussa punayliopistossa Tiitisen listalla oleminen voisi olla jopa meriitti.

Tämä lienee Tiitiseltä vain harhautus. Hän toivoo, että keskustelu laantuisi. Se on turha toivo. Oikeasti listalla on varmaan ainakin Tarja Halonen ja vastaavia nimiä, ja siksi sitä suojellaan.

Pitää muistaa että Turun yliopiston demaritaustainen emeritusprofessori Timo Soikkanenkin sanoi, että lista pitäisi julkistaa. Olen ollut Soikkasen opissa ja arvostan häntä todella paljon, vaikka samaa puoluekantaa emme ehkä jaa. Soikkasella on kuitenkin todella hyvä pointti se, että hänen mielestään salailu vain pahentaa asiaa.

Niin ja Soikkanen on muuten nähnyt listan. Hän on niitä harvoja.
 

Reverent

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vähän asian vierestä, mutta Soikkanen on loistoäijä. Hänen ohjauksessaan kohtuullisen pitkään roikkunut graduni tuli lopulta maalin. Olen pari kertaa käynyt jopa herran kotona einehtimässä. Eka kerran gradu-seminaarin päättäjäisissä vähän isommalla porukalla ja toisen kerran kaverin kanssa, joka on proffan kanssa enemmänkin tekemisissä.
Mulle on jääny Soikkasen poliittinen kanta aina vähän epäselväksi, joten mistä päättelet hänen olevan demaritaustainen? Jos näin tosiaan on, niin on yksi harvoista tietämistäni täyspäisistä demareista
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itä-Suomen koulun oppilaat siirtyisivät kaupunkien muihin kouluihin ja lukioihin. Kaupungit varmistaisivat siirtyville oppilaille nykyisiä opetussuunnitelmia laajemman venäjänkielisen opetuksen.

Asiasta ensin kertoneen Etelä-Saimaan mukaan koulun toiminta päättyisi vuonna 2025.

Esitys menee ensin kunkin kaupungin kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallituksista esitys menee vielä Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun säätiölle, jonka hallitus tekee asiasta lopullisen päätöksen.

Itä-Suomen koulu on erikoistunut Venäjän kieleen ja kulttuuriin. Koulu on perustettu vuonna 1997.
Vaikka yksityiset koulut ovat monelta osin ihan positiivinenkin asia, mielenkiintoista että Venäjä-painotteista opetusta annetaan Suomessa edelleen. Pitäisikö asiasta huolestua?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yksi kysymys on toden totta myös se, onko Suomessa syytä tukea venäjänkielistä kouluopetusta julkisin varoin? Lienee intresseissämme, että Suomeen muuttaneet venäläiset ja heidän jälkeläisensä integroituvat osaksi suomalaista yhteiskuntaa. En väitä, etteikö venäjänkielisissä kouluissa noudatettaisi suomalaista opetusohjelmaa, mutta huomioiden venäjän kielen ja kulttuurin olevan hyvin kytköksissä Venäjään valtiona, olisi asiasta syytä mielestäni keskustella.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aikansa kutakin. Sikäli painotettu opetus on periaatteessa hyvä asia, mutta ihmettelen nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa, että venäjän kieleen ja venäläiseen kulttuuriin suhtaudutaan edelleen sinisilmäisesti.
 

Laiskiainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, AC Oulu
Kenties tämän sarjan voisi linkittää muutamaan muuhunkin ketjuun, mutta laitetaan tänne, kun kuitenkin lähtökohtaisesti Suomessa, ja oikeassa aika ikkunassa tässä sarjassa pyöritään. Erittäin vahva katselusuositus tälle ainakin itseltäni!
Katso Yle Areenassa:

 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Tämä oikeastaan liittyy minusta vahvasti myös suomettumiseen, niin laitetaan tähän ketjuun:

Tämä Kekkosen perään haikailu on jotenkin hassu ilmiö minusta, ja se liitetään aina tällaisen vahvan johtajan kaipuuseen. Ja olihan Kekkonen tietysti sisäpolitiikassa melkoinen auktoriteetti, mutta loppujen lopuksi vain pelkkä Neuvostoliiton edessä rähmällään ollut vallanhimoinen ukko, joka piti kotimaan poliitikkoja kovissa pihdeissä ja ajoi tätä suomettumispolitiikkaa pysyäkseen itse hyvissä kirjoissa neukkujen silmissä.

Kovin usein nämä Kekkosen perään haikailevat ovat myös sitä mieltä, kuinka EU ja nyt myös NATO ovat vieneet Suomelta itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden. Mutta kun katsoo sitä, kuinka takavuosina, esim. 1970-luvulla toimittiin, niin en minä näkisi Suomen itsemääräämisoikeutta ja itsenäisyyttä kovin vahvana, kun Neuvostoliitto vaikutti jopa Suomen sisäpoliittisiin päätöksiin ja esti tiettyjen puolueiden ja poliitikkojen pääsyn hallitukseen. Ja tekivät sen vielä niin, ettei heidän edes tarvinnut liata omia käsiään vaan käyttivät näitä neukkujen edessä rähmällään olevia suomalaispoliitikkoja hyväkseen ja antoivat suomalaisten ihan itse rajoittaa omaa liikkumatilaansa. Kekkonen oli tässä minusta aika isossa roolissa hännystelijöineen.

Mutta erikoista on kyllä sekin, kun on nähty Orbanin, Erdoganin ja Trumpin toimintaa, että edelleen myös Suomessa on ihmisiä jotka kaipaavat tuollaista "vahvaa" öykkärijohtajaa. Ehkä tuo kertoo myös siitä, että suomalainen (ja ehkä myös koko maailman) politiikka on jotenkin rikki ja kansa alkaa kyllästyä siihen, että koko ajan mennään äärilaidasta toiseen ilman mitään selkeää visiota Suomen suunnasta. Vaikka tuo suomettumisen ajan politiikka näin jälkikäteen tarkasteltuna on aika arveluttavaa, niin sen hyvä puoli oli kuitenkin se, että puolueesta riippumatta siinä vedettiin monissa asioissa aika tiukkaa yhteistä linjaa eikä hypitty koko ajan äärilaidasta toiseen. En tiedä, kaipaisiko Suomi oikeasti vahvaa johtajaa joka saisi politiikan sillä tavalla ruotuun, että mentäisiin yhtenäisen vision ja suunnitelman mukaan eteenpäin, mutta en näe että joku Orbanin (ja Kekkosen) kaltainen vallanhimoinen opportunisti tai Trumpin kaltainen arvaamaton öykkäri olisi siihen ratkaisu.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka vakiintuneet kadun- ja paikannimet eivät hevillä vaihdukaan, toivoisin käytävän riittävä kansalaiskeskustelu, kuuluvatko Venäjään viittaavat Aleksanterinkatu, Sofiankatu ja Unioninkatu 100% länsimaisen Suomen pääkaupunkiin. Keisarinnankiven obeliskin kaksipäinen kotka yhä vuonna 2024 toivottamassa ihmiset tervetulleiksi kauppatorille ihan Presidentinlinnan kupeessa...

Itse suhtaudun asiaan varsin maltillisesti, mutta kun vihdoin olemme jahkailun jälkeen valinneet olla osa länttä, emmekä idän ja lännen välissä, olisi syytä keskustella, mikä on 2020-luvun suhtautumisemme venäläiseen perintöömme.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Vaikka vakiintuneet kadun- ja paikannimet eivät hevillä vaihdukaan, toivoisin käytävän riittävä kansalaiskeskustelu, kuuluvatko Venäjään viittaavat Aleksanterinkatu, Sofiankatu ja Unioninkatu 100% länsimaisen Suomen pääkaupunkiin.
Huomattava osa autonomian aikaa oli itse asiassa hyvin positiivista kehitystä Suomelle - Ruotsin osana meillä tuskin olisi ollut suomea virallisena kielenä, markkaa valuuttana sekä omia valtiopäiviä ja tuottavia markkinoita tullirajan itäpuolella. Toki olimme silti Venäjän hallinnassa ja viimeiset vuosikymmenet olivat tiivistyvän konfliktin aikaa, joskin silloinkin ehdimme saada yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden (myös naisille) sekä oman demokraattisen parlamenttimme.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Itse asiassa aika uskottavasti ollaan spekuloitu, että Ruotsille jääminen olisi vahvasti taannuttanut suomen kielen ja suomalaisuuden asemaa tässä maassa (tai siis kokoelmassa Ruotsin itäisiä maakuntia, joista siis osa olisi Kymijokea myöten kuulunut vielä Venäjälle) - ehkä rannikoilla jopa olisi tapahtunut samanlaista kielenvaihtoa kuin jossain Irlannissa 1800-luvulla. Autonomian saaminen juuri tuolloin oli meille todellinen historiallinen onnenpotku.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Raimo Ilaskiveltä painava mielipidekirjoitus. Mielestäni todella omituista, että Venäjään viittaava kadunnimi on haluttu myös täysin uuteen kaupunginosaan.

Ei tule toivottavasti toteutumaan. Helsingin Kokoomuksen sisällä on nimiasiasta keskusteltu. Ymmärrystä ja tukea ei tule sotaa Ukrainassa käyvää sekä siellä tuhoa ja kärsimyksiä aiheuttavan Venäjän toimia kohtaan. Myös Venäjän uhkailut Suomen tuhoamisella ydinasein tai muilla tavoilla nousivat esille.

Nyt ei ole aika muistella, minne Malmilta satuttiin ensimmäisen kerran lentämään. Suomen kansainväliselle maineelle saattaisi tästä olla myös haittaa, koska useampi taho mahdollisesti ymmärtäisi sen aiemman suomettumisen jatkeeksi.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Vaikka vakiintuneet kadun- ja paikannimet eivät hevillä vaihdukaan, toivoisin käytävän riittävä kansalaiskeskustelu, kuuluvatko Venäjään viittaavat Aleksanterinkatu, Sofiankatu ja Unioninkatu 100% länsimaisen Suomen pääkaupunkiin. Keisarinnankiven obeliskin kaksipäinen kotka yhä vuonna 2024 toivottamassa ihmiset tervetulleiksi kauppatorille ihan Presidentinlinnan kupeessa...
Aleksanterinkatu (Alexander Stubb), Sofiankatu (Sofia Virta) ja Unioninkatu (Euroopan Unioni) sopivat varsin hyvin nykyaikaiseen nimistöön.
Ilaskivi on kuitenkin oikeassa Pulkovankatukritiikissään.
***
Tietääköhän Raimo Ilaskivi, että hänen nimestään saa osuvan anagrammin:
somaliviikari
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Vaikka vakiintuneet kadun- ja paikannimet eivät hevillä vaihdukaan, toivoisin käytävän riittävä kansalaiskeskustelu, kuuluvatko Venäjään viittaavat Aleksanterinkatu, Sofiankatu ja Unioninkatu 100% länsimaisen Suomen pääkaupunkiin. Keisarinnankiven obeliskin kaksipäinen kotka yhä vuonna 2024 toivottamassa ihmiset tervetulleiksi kauppatorille ihan Presidentinlinnan kupeessa...
100% länsimaisen Suomen pääkaupunki jonka pääkaupunkiaseman päättivät ne tahot joiden olemassaolon haluat häivyttää muuttamalla katujennimiä?

Kuten olen sanonut niin tuo on näpertelyä. Oikea irtiotto venäläistämisen historiasta on siirtää pääkaupunki takaisin Turkuun.

Tässä mielessä tunnin juna lienee tarpeen sillä siirtymäkautena liikenne vanhasta pääkaupunki Helsingistä tulee lisääntymään NATO-Suomen pääkaupunkiin kunnes Helsinki taantuu pieneksi maalaiskyläksi niinkuin se oli ennen venäläisten väliintuloa.

Vakavissaan @mjr pointti on hyvin totta. Jotenkin Suomen autonomian ajan feidaaminen tuntuu aika historiattomalta. Ymmärtäisin jos haluttaisiin uudelleennimetä jotain Suuren Isänmaallisen Sodan Aukion, Stalininkadun tai Risto-Ryti-Oli-Ihan-Ahterista-puiston tapaisia kuvitteellisia paikkoja, mutta onhan halu jonkun Unionkadun nimen historian poistamisesta historiallista denialismia.

Ilaskivi on tosin ihan oikeassa tuossa lentokenttä-asiassa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Pulkovankuja. Herätys nyt oikeasti...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kun @Ann Arbor pohti tekstissään, kuuluvatko Venäjään viittaavat Aleksanterinkatu, Sofiankatu ja Unioninkatu 100% länsimaisen Suomen pääkaupunkiin, en rajaisi historian tarkastelua autonomian aikaan. Pohjanmaalla muistetaan vieläkin 1700-luvun isovihan aikaa, joka oli totaalista terroria Pohjois-Pohjanmaan alueella. Kiinnostuneille Venäjän harjoittamaa terroria avataan tarkemmin tässä 300 vuotta sitten Pohjanmaalla tehtiin hirmutöitä, joista nyt tuomittaisiin kansanmurhana – "Raaimmista verilöylyistä jäivät todistamaan vain ruumiskasat"

Venäjä tuki 1900-luvun alussa punaisten nousua laillista hallitusta vastaan tarkoituksenaan ulottaa bolsevismi myös Suomeen. Kun se ei onnistunut, Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 1939 ilman sodanjulistusta.

Venäjä ja Neuvostoliitto ovat valtaosan ajasta pyrkineet hävittämään, ryöstämään ja terrorisoimaan Suomea.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kun @Ann Arbor pohti tekstissään, kuuluvatko Venäjään viittaavat Aleksanterinkatu, Sofiankatu ja Unioninkatu 100% länsimaisen Suomen pääkaupunkiin, en rajaisi historian tarkastelua autonomian aikaan. Pohjanmaalla muistetaan vieläkin 1700-luvun isovihan aikaa, joka oli totaalista terroria Pohjois-Pohjanmaan alueella. Kiinnostuneille Venäjän harjoittamaa terroria avataan tarkemmin tässä 300 vuotta sitten Pohjanmaalla tehtiin hirmutöitä, joista nyt tuomittaisiin kansanmurhana – "Raaimmista verilöylyistä jäivät todistamaan vain ruumiskasat"

Venäjä tuki 1900-luvun alussa punaisten nousua laillista hallitusta vastaan tarkoituksenaan ulottaa bolsevismi myös Suomeen. Kun se ei onnistunut, Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 1939 ilman sodanjulistusta.

Venäjä ja Neuvostoliitto ovat valtaosan ajasta pyrkineet hävittämään, ryöstämään ja terrorisoimaan Suomea.
Isovihan kollektiivinen unohtaminen on hyvin ihmeellinen asia. Toki menneisyyden synkkiin aikoihin perehtyminen voi olla rankkaakin, mutta kyllä se tulisi muiden Venäjän brutaalien miehityskausien ohella käydä läpi huolella vähintään peruskoulun historianopetuksessa ja siitä tulisi tehdä enemmän tutkimusta, dokumentteja jne. Mene Helsingin Rautatientorilla kysymään ohikulkijoilta, niin veikkaisin hyvin harvan osaavan sanoa kyseisestä aikakaudesta yhtään mitään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös