Laitetaan vaikka tänne, kun alkoholilainsäädäntö ja valvonta ovat täällä puhuttaneet.
Hesarin uutisen mukaan:
Alkoholitarkastajat iskivät viime vuonna yli 2 600 kertaa Etelä-Suomessa - Ravintolat - Kaupunki - Helsingin Sanomat
Uutisessa kerrotaan: "Tarkastukset poikivat 129 kirjallista huomautusta ja 42 varoitusta. Vakavia puutteita tai lainrikkomuksia ilmeni Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan vain harvoin." Eli valvonta siis toimii, laki on tiukka, mutta sitä noudatetaan hyvin, ainakaan tuon mukaan anniskelulupia ei olisi peruttu keltään toimijalta. "Yksi viranomaisten tärkeimmistä painopistealueista oli kuittilain valvonta." Marraskuussa esittelin eräänä iltana valvojalle työpaikkani lupia sun muita papereita (niitä on paljon) käynnin yhteydessä ja ainut asia mihin niiden lisäksi kiinnittivät suurempaa huomiota oli juuri kuitti. Varsinaisesta anniskelusta ei ollut mitään kysyttävää, silmämääräisesti katselivat ravintolaa ja siinä se. Toki olen töissä ruokaravintolassa, joten ehkä profiloivat tarkastuksensa sen mukaisesti.
Perspektiiviä tarkastusten määrälle antaa se, että Etelä-Suomen AVI:n toimialueella (Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Karjala, Kymenlaakso) on
yhteensä 3457 anniskeluravintolaa (31.10.2014 tieto), joista 2667 on A-luvalla varustettuja. Tarkastuksia näihin ravintoloihin siis suoritettiin uutisen mukaan 2605. Eli edes kaikkia A-luvallisia ravintoloita ei tarkasteta vuoden aikana. Valvonta on siis käytännössä olematonta, varsinkin kun tuo marraskuun kuittitarkastuskierros oli hyvin tiedossa etukäteen ja kyseiseen käyntiin pystyi varautumaan etukäteen ja käytännössä tiesi minä viikonloppuna se on tulossa. Eli pirun tiukka ja tarkka alkoholilainsäädäntö, jonka ruohonjuuritasonvalvonta on kuitenkin hyvin vähäistä.
Samantyyppistä ongelmaa on Eviran kanssa, säädökset ovat pirun tarkkoja ja tiukkoja, mutta valvonta olematonta. Oiva-järjestelmä lanseerattiin vuonna 2013 ja sen piti tulla voimaan jo 2014 alussa (Oivahymy - Oiva-raportti - Oiva-raportti - Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kuitenkin vielä tämän vuoden alussa tilanne oli se, ettei kaikkia Helsingin ravintoloita oltu tarkastettu. Omalla työpaikallani Oiva-tarkastusta onkin odoteltu jo pian kaksi vuotta, edellisestä terveystarkastuksesta on yli kolme vuotta. Eipä tuo sinänsä ravintoloille mikään ongelma ole, yleensä soittavat ajoissa, että koska sopisi tulla käymään (tarkastus ei saa haitata ravintolan toimintaa tms.) ja aikaa jää hoitaa paikat kuntoon, jos puutteita on. Samaan aikaan AVI kyttää, ettei somessa tai netissä mainita sanaa viski missään, joka on varmasti todella järkevästi kohdistettua valvontaa.
Suurin osa toimijoista on onneksi rehellistä sorttia ja säädöksiä noudatetaan edelleen melko hyvin, vaikka valvontaa ei olekaan. Mutta herää ajatus siitä, että kuinka pitkään lakeja ja säädöksiä halutaan orjallisesti noudattaa, kun ne jatkuvasti lisääntyvät ja tiukentuvat valvonnan samalla vähetessä? Alkoholilainsäädännön kanssa varsinkin on se ongelma, että se sisältää osia, joita kukaan ei noudata nykypäivänä. Koska alkaa moraali rappeutumaan ja jätetään ne muutkin osat siitä huomioimatta?