Itse olen tätä keskustelua tässä seurannut toisaalta vähän huvittuneena, hämmentyneenä ja välillä vähän jopa vihaisena. Tämä koko keskustelu on vain osoitus siitä, että rasismia halutaan nähdä joka paikassa. Aika paljon voin kertoa Tullin toiminnasta tietäväni. Tuosta Vaasan tapauksesta tiedän vain pintapuolisesti, mutta tästä unohdetaan kaikki inhimilliset tekijät täysin. Korostan, että nämä esimerkit eivät välttämättä liity Vaasan tapaukseen, vaan ovat esimerkkejä inhimillisistä tekijöistä:
Tullilta siirtyi paljon tehtäviä verohallintoon muutama vuosi takaperin ja muutenkin toimenkuva on saattanut vuosien mittaan muuttua erilaisten toimintojen lakatessa/supistuessa niin paljon, että henkilö A työskentelee organisaation uudelleenjärjestelyjen seurauksena sellaisissa tehtävissä, johon hän ei ole edes hakeutunut tai johon hän ei ole sovelias, mutta hänellä ei ole vaihtoehtoa. Tämän seurauksena matkustajavalvontatehtävissä työskennellessään se paine siihen työtehtävään voi olla niin iso, että sitä peittäessään käyttäytyminen saattaa olla tympeän oloista. Onko kyse ammattitaidottomuudesta? Ehkä, mutta ei rasismista. Moni ei ymmärrä mikä paine tuollaiseen työtehtävään liittyy, jos ihmisen luonne ei ole sellainen tai hän on kokematon hoitamaan tuollaista tehtävää. Juuri nämä jatkuvat rasisimiin liittyvät syytökset vielä pahentavat sitä painetilaa.
Monesti rasistiseksi luulemansa toiminnan seurauksena henkilö on jo lähtökohtaisesti niin kiihtynyt, että vaikka henkilölle yritetään selittää toiminnan tarkoitusta, niin hän ei pysty ottamaan annettua informaatiota vastaan. Tätä vielä pahentaa se, että kumpikaan ei välttämättä kommunikoi äidinkielellään. Äidinkielellä kommunikointi aina helpottaa tilannetta. Esimerkkinä henkilö A on hyvin kiihtynyt häneen kohdistuneisiin toimenpiteisiin. Hänen suomessa asuva puoliso, joka puhuu äidinkielenään Suomea otetaan mukaan selvittämään tilannetta, jonka jälkeen henkilölle A selviää, että hänellä on maksamaton sakko jäänyt ulkomaillaoloaikana maksamatta ja sen maksamattomuus saattaa johtaa henkilön kiinniottoon ja toimittamiseen vankilaan istumaan niin sanottua sakon muuntorangaistusta. Loppujen lopuksi henkilö kiittää siitä, että asia saadaan hoidettua maahan saapumisen yhteydessä.
Täällä esitettiin sellaisia olettamuksia, että miksi tilannetta ei selvitetä tilannetta ihmettelevälle henkilölle. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun matkustajalaivoissa on parhaimmillaan 1000-2000 henkilön matkustajavirta, josta pitää poimia 15-20 minuutin aikasyklillä oikea henkilö kuvan kanssa tai ilman kuvaa. Olisiko vähemmän haitan periaatteen mukaista esimerkiksi 2-4 hengen toimesta suorittaa henkilötodistusten kysely kaikkiin henkilöihin aluksella? Minkälainen valitusryöppy siitä olisi seurauksena? Kuinka helppo on etsiä henkilö yhden naamakuvan perusteella 1000-2000 hengen matkustajavirrasta 15-20 minuutin aikana, vaikka sellainen olisi käytössä? Se ei ole niin helppoa, kuin moni kuvittelee ja monesti aiheuttaa tilanteita, että henkilötodistuksia kysytään aiheettomasti.
Etenkin pääkaupunkiseudulla ei-kantasuomalaisten osuus väestöstä ja samalla myös esimerkiksi matkustajalaivoilla matkuvasta asiakaskunnasta on merkittävä. Se on niin arkipäivää, että ei kukaan edes mieti sitä asiaa enää sillä tavalla, että ihonväri olisi joku merkittävä tekijä tuollaista matkustajavirtaan kohdistuvaa profilointia suoritettaessa. Kyllä siihen vaikuttaa ihan muut tekijät, mutta niitä tekijöitä Tulli ei luonnollisesti lähde avaamaan, mutta kyllä niihin laillisuusvalvontaa suoritetaan, kuten kaikkeen viranomaistoimintaan.
Sanotaan näin, että Tullille tulee aika paljon profiloituja tarkastuskohteita ja näistä sitten vähimmän haita periaatteella yrittää selvitä. Kun Tulli etsii vaaleaihoista kohdetta, niin sen aiheuttamista seurauksista harvemmin kirjoitellaan tai jos kirjoitellaan, niin yleensä sen tekevät jotkut julkisuuden henkilöt, jotka unohtavat ajojahtisyytöksissään mainita sen, että heidän matkustajatuomisissaan on saattanut olla toistuvasti laittomia asioita.
Onko viranomaistoiminnassa rasismia? No ennakko asenteita ainakin henkilötasolla, koska viranomaistyötä tekevät näkevät työssään paljon. Mikäänhän ei ole täydellistä tässä maailmassa, mutta organisaatiotasolla en ole viranomaistoiminnassa rasisimia havainnut sillä tavalla, että joku toimenpide suoritettaisiin henkilölle rodun tai alkuperän perusteella. Ihmisillä voi olla henkilökohtaiisa mielipiteitä, mutta virantoimituksessa ne pitää jättää ulkopuolelle. Yleisesti ottaen Suomessa viranomaistoiminta on todella laadukasta ja tasapuolista. Moni joka ei sitä ymmärrä, niin ei ole paljon viranomaisten kanssa ollut tekemisissä muualla maailmassa.
Monien kirjoituksista menee jo aikalailla uskottavuus pois siinä, että ei ymmärretä esimerkiksi tulli- ja rajavartiolaitoksen eroja toimivaltuuksissa ja työtehtävissä. Ei ymmärretä eroa tullitarkastuksen ja rajatarkastuksen välillä. Ei ymmärretä missä niitä saadaan suorittaa ja missä ei ja millä kriteereillä saa suorittaa.