Muistelen että tässä on myös sellainen, että kriittiselle infralle on laissa asetettu katto kuinka paljon se saa tuottaa. Ulkomainen röyhkeä Caruna pistää kirjanpidolla kikkailemaan voitot matalammiksi, jolloin verkot on sille arvokkaampi mitä valtion yhtiölle. Liekö sama koskee myös pörssilistausta? Rahapodin fortum jaksossa tuo mainittiin.
Mitä kaivoksiin tulee niin niiden kanssa on se ongelma ettei suomessa ole 1. Osaamista. 2. Pääomaa. Kaivosliiketoiminta on vaikeaa. Se on hyvin syklistä ja samalla saa tapella tuotanto ja ympäristöongelmien kanssa. Jatkuvasti saa syytää 100 miljoonaa euroa uusiin kuiluihin ja laitoksiin. Suomen pörssin kaikki kaivosyhtiöt Sotkamo Silver, Endomines ja Talvivaara (Terrafame) ovat lähinnä hävittäneet pääomaa valtavasti. Se että suomalaiset itse tienaisivat "kansallisaarteilla" ei käy niin helposti.
Totta tuokin, mutta toisaalta, paljon pääomaköyhempänäkin aikana valtio on ollut omistamassa, perustamassa tai osakkaana raskaassa perusteollisuudessa ja energiantuotannossa, esim. Rautaruukki, Outokumpu, Kemira, Valmet, Fortum, Neste (IVO), Kemijoki oy, jne. Toki voisi olla parempi, että meiltä löytyisi kotimaista yksityistä pääomaa, mutta valitettavasti niin ei ole, vähän on valuttu tytäryhtiötaloudeksi, eikä meillä ole koskaan oikein suosittu (pien)sijoittamista, näkeehän sen jo kansanedustajien ja ministerien kohdalla, sijoitusvarallisuutta ei ole käytännössä laisinkaan.
Toinen asia hokema "emme halua omistaa seiniä" ja myydään kiinteistöt pois - usein ulkomaisille instikoille - ja jäädään vuokralle. Ei niitä kiinteistöjä kukaan ilman kohtuullista voittoa vuokraa, ehkä kannattaisi ennen myyntipäätöstä miettiä, onko omassa kiinteistön ylläpito- ja korjausorganisaatiossa löysiä, jos joku toinen pystyy sen tekemään - ostamaan kiinteistön, hoitamaan ylläpidon ja tekemään sillä vielä tulosta.