Kuluttajalla on tuossa myös aika vähän tehtävissä, kun tuotteiden ostaminen suoraan tiloilta on hyvin hankalaa. Toki moni ei sitä ole myöskään valmis tekemään, ellei se tila ole siinä lähellä tai toimita tuotteita muilla tavoin siihen lähelle. Olen itse käynyt joka toinen viikko REKO-jakeluissa tekemässä ostoksia suoraan tuottajilta. Kuluttajan näkökulmasta säästöä ei synny, kun tuotteet ovat monesti samanhintaisia tai kalliimpia kuin kaupasta ostamalla (verrokkituotteet), mutta tuossa sentään on niin monta välikättä vetämässä välistä vähemmän, että kannatan ko. toimintaa jo senkin takia.
Tämä on itselleni todella mielenkiintoinen asia. Jonkinlaisena ruokaharrastajana soittelin noin kymmenisen vuotta sitten opiskeluaikoina pientuottajia läpi halutessani ostaa naudanlihat suoraan tilalta. Kotimainen sääntöviidakko tekee lihanjalostuksen eläimestä vakuumiin melko hankalaksi yksittäisille tiloille ja suomalainen ruokakulttuuri tuo tähän sen seuraavan haasteen.
Suurin osa tiloista ei myynyt tällaisia edullisempia elukanosia joita itse olisin ollut valmis jalostamaan syötävään muotoon. Yksi tila sitten kertoi, että kun he nyt ovat investoineet tällaiseen lihamyllyyn - jauhavat he edullisemmat lihanosat jauhelihaksi. Jauheliha menee paremmin kaupaksi ja toisaalta siitä voi pyytää kovempaa hintaa - ja edullisempikin ruhonosa jalostuu jauhaessa "premium jauhelikaksi" kun fileenä se olisi kakkos-, kolmos- tai neloslaatua.
Oma asiantuntemus ei riitä arvioimaan sitä onko pientilan järkevä tehdä tällainen lihamyllyinvestointi ja alkaa jauhelihantuottajaksi. Suomalainen ruokakulttuuri on kuitenkin jo tässä 10 vuodessa kehittynyt huimasti ja uskoisin pientiloilla olevan täydet mahdollisuudet kehittää myyntiään sillä tapaa, että saisivat myytyä lihoja kansalaisille myös jauhamatta. Yleisesti kustannuspuolesta olen taipuvainen uskomaan siihen, että tämä sääntöviidakosta selviäminen ja sen sanelemien investointien tekeminen nostaa pientuottajan myyntihinnat reilusti kovemmaksi mitä ne ovat isoilla liikkeillä. Ensisijaisesti tulisi kiinnittää huomiota miksi, ja millä tavalla sitä jalostuspuolen sääntelyä voitaisiin purkaa ja pientuottajia auttaa jotta he saisivat lihaa vakuumiin kustannustehokkaammin ja kykenisivät paremmin kilpailemaan markkinoilla.
All in all, jonkun verran asiaa pengottuani ja myös läheisieni liiketoimintaa seurattua olen sitä mieltä, että pientilojen suurin ongelma on kyvyttömyys myydä omia tuotteita - eikä se että keskusliikkeet vetävät välistä. Myynti on hankalaa hommaa ja kyllä myös siitä kuuluu saada palkka, oli kyseessä sitten keskusliike tai myyntialusta. Nämä toki monesti jalostaa tuotetta myös enemmän kuin itse myynti.