Raportti löytyy tästä:
julkaisut.valtioneuvosto.fi
Muutama poiminta mielestäni hyvin tehdystä raporista:
1. Ilman uusia politiikkatoimia Suomen henkeä kohti laskettu BKT tai työllisyysaste eivät tule nousemaan lähemmäs Ruotsin ja Tanskan tasoa. Muiden Pohjoismaiden saavuttaminen edellyttäisi Suomen talouden rakenteisiin merkittäviä muutoksia siten, että työllisyysaste ja työn tuottavuus kasvaisivat selkeästi nykyisestä.
2. Suomen vaimea talouskehitys ja heikkenevä vanhuushuoltosuhde näkyvät myös Suomen
julkisen talouden velkasuhteen kasvuna. Ruotsin ja Tanskan julkisen talouden velkasuhde
näyttää lähitulevaisuudessa pysyvän n. 40 %:ssa suhteessa BKT:hen, kun Suomen velkasuhde on n. 70 % ja jatkaa kasvuaan.
3. Suomen työmarkkinoiden merkittävimmät pitkän aikavälin haasteet ovat sekä työn kysynnän ja työn tarjonnan riittämättömyys. Näiden lisäksi työmarkkinoita vaivaavat kohtaantoongelmat. Työmarkkinoiden ongelmien vuoksi Suomessa työllisyysaste uhkaa jäädä pysyvästi matalaksi ja työttömyysaste korkeaksi verrattuna muihin Pohjoismaihin.
4. Yleisemmin tärkeässä asemassa työllisyyden nostamiseksi ovat toimet työttömyyden vähentämiseksi. Työmarkkinoiden toimintaa parantaisivat palkkojen ja muiden työehtojen
laajempi sopiminen yritys- ja toimialatasolla, työn vastaanottamisen kannustimien parantaminen sekä aktiivinen työmarkkinapolitiikka.
5. Paikallisen sopimisen lisääminen ja muu työmarkkinoiden toimivuuden kohentaminen edistäisivät sekä allokaation tehokkuutta että osaavan työvoiman saatavuutta ja siten myös tuottavuutta. Nopeimmin osaavan työvoiman
saatavuutta on mahdollista lisätä houkuttelemalla aktiivisesti kansainvälisiä
osaajia Suomeen.
6. Investointien vähäisyys muodostaa pullonkaulan sekä tuottavuuden että työllisyyden kasvulle. Investointeja edistävät hyvä kustannuskilpailukyky, osaavan työvoiman saatavuus, vakaa ja kilpailukykyinen toimintaympäristö (ml. yritysverotus) sekä sujuvat investointeja koskevat prosessit. Paikallisen sopimisen laajentaminen voi auttaa turvaamaan kustannuskilpailukykyä ja siten myös kohentaa yritysten kannusteita investointeihin. Myös joustavat työmarkkinat ja osaavan työvoiman hyvä saatavuus edistävät kustannuskilpailukykyä.
***
Nyt Marinin hallitukselle tuli kolmas asiantuntija-arvio. Aiemmin Talouspolitiikan arviointineuvosto ja sitä ennen Marinin hallituksen nimittämä Vihriälän työryhmä osoittivat kaikki saman suunnan talouden kehittämiselle. Mielenkiintoista on seurata, miten Marinin haliltus reagoi. Ainakaan ei voi mennä sen taakse, että tietoa ei ollut saatavilla.